MARVEL'S SPIDER-MAN 2

MARVEL'S SPIDER-MAN 2

8.5

Splnenie fanúšikovských fantázií?

Recenzia na PS5 verziu

Komiks ako médium a forma umenia je možno už niekoľko rokov na zostupe a stal sa skôr záležitosťou zberateľov, ale na druhej strane sa pretavil na najväčší filmový žáner. Minimálne teda z pohľadu tržieb. Trpia tým síce ostatné žánre a ponuka kín sa stala viac jednotvárna (to isté platí aj o streamovacích službách), ale prináša to obrovské peniaze. Pritom hry mi ale vždy pripadali ako vhodnejšie médium na adaptovanie príbehov superhrdinov. Nie ste len pasívnym divákom, ale túto superhrdinskú fantáziu môžete sami prežívať. Vy sa stanete hrdinom. Vždy to tak bolo, vždy to tak bude, no a teraz to pekne ilustruje aj nový Marvel's Spider-Man 2, s ktorým Insomniaci nadväzujú na dve úspešné predchádzajúce hry.

Spider-Man nikdy nebol v lepšej podobe ako práve od Insomniacov. Možno sme tu niekedy v minulosti mali na svoju dobu lepšie/prelomovejšie hry, ale toto bolo prvý raz, čo ste mohli cítiť, že ste naozaj Spider-Man. To, že naozaj lietate ulicami verne spracovaného New Yorku, kde nakopávate zadky zločincom každého druhu, či už niekto len vykradol banku alebo sa snaží ovládnuť celé mesto. Malo to nejaké nedostatky, ale ten pocit z hry bol veľmi dobrý. To je vec, ktorú na hre chválil celý svet a v ktorej Insomniaci prekonali mnohých iných.

No a teraz to tu máme späť a rovno v dvojnásobnej nádielke. Komiks totiž pozná viac ako jedného Spider-Mana a vďaka úspešnej sérii animovaných filmov už aj väčšina sveta. Hráči si mladého Milesa tiež obľúbili v jeho menšej hre, takže bolo jasné, že keď príde dvojka, bude väčšia v každom ohľade – aj čo sa týka počtu hlavných postáv. Peter Parker a Miles Morales tu chránia New York bok po boku ako zohraný tím a hneď úvod vám predvedie, že by si mesto nemohlo želať lepších ochrancov. V uliciach vyvádza Sandman, ktorí je väčší a nestabilnejší ako kedykoľvek predtým, ale vďaka zohratej dvojici a unikátnym schopnostiam to pre vás bude hračka.

Marvel's Spider-Man 2
Marvel's Spider-Man 2 Hra začína naozaj veľkolepo
Hra začína naozaj veľkolepo


Marvel's Spider-Man 2 Po meste sa teraz hýbete rýchlejšie ako kedykoľvek predtým
Po meste sa teraz hýbete rýchlejšie ako kedykoľvek predtým


Marvel's Spider-Man 2 Príbeh je najlepší vtedy, keď ste mimo obleku
Príbeh je najlepší vtedy, keď ste mimo obleku





Začať hru hneď takto výrazným záporákom a súbojom s ním je jasnou ukážkou ambícií hry. A tiež toho, že konečne zase raz dáva herný logika zmysel a ostrieľaná postava nezačína v pokračovaní od nuly, ako to často býva. Obaja hrdinovia sú silní, ovládajú rôzne schopnosti, ku ktorým navyše pridali aj ďalšie a doteraz nevídané. Ich obleky sa rozrástli o krídelká, Miles sa stáva mocnejším v rámci jeho elektrických schopností, no a Peter si pomáha novými pármi robotických ramien. To je stále len úvod, takže viete, že to v priebehu hry posuniete ešte ďalej.

Sandmana rozkopete na zrnká piesku ako nič a môžete sa zase pustiť do hojdania nad ulicami pulzujúceho mesta. Tušíte ale, že sa blíži niečo horšie. Jednak vám to povedal Flint Marko, no cítiť to aj vo vzduchu. V džungli sa nudí starnúci Kraven a jeho domáca korisť sa mu máli. Rozhodne sa tak vydať do mestskej džungle na svoj posledný veľkolepý lov. Príchodom do mesta rozpúta chaos, aký naši dvaja hrdinovia ešte nezažili. Niekoľko nebezpečných zločincov sa dostane z väzenia Raft a aby toho nebolo málo, objavujú sa aj ďalší, ktorých teraz v rámci hernej série stretneme vôbec prvý raz. O zábavu tak bude postarané.

No ani tento zástup zloduchov nebude to najhoršie, čomu budú naši hrdinovia čeliť – čaká ich totiž reálny život. Peter má na krku hypotéku a nevie, ako ju splatí. Navyše by rád posunul svoj vzťah s MJ niekam ďalej. Miles je tiež na životnej križovatke. Superhrdinovanie po meste mu zaberá veľa času, no mal by sa sústrediť aj na školu. Obaja hrdinovia tak prichádzajú na to, že skĺbiť dva totálne odlišné životy nie je vôbec jednoduché. Vždy je jeden z nich trápením, ale nakoniec predsa len vyhrá volanie povinnosti, lebo aj keď sú v tomto svete Avengers a aj iní známi hrdinovia, New York dokážu zachrániť len títo dvaja. A aby som nezabudol, príde aj Venom.

Príbeh hry prináša lepšie a aj slabšie momenty. Opäť je tu veľmi veľa predvídateľných vecí. Na nejakú dobu získa Symbionta aj Peter a vy si tak osvojíte jeho obrovskú moc, no Venomom tu bude niekto iný. A vy veľmi skoro vytušíte, kto to bude. Scenáristi to príliš hrajú na istotu a aj Kraven ako veľký záporák je v konečnom zúčtovaní len veľmi jednorozmerný. Chápete motiváciu k poslednému lovu, ale v zásade je zlý len preto, že je zlý. Žiadna hlbšia charakterizácia, motivácia, nič. Na druhej strane, koniec je veľmi dobrý, predvídateľný, ale aj tak chytí za srdce. A na záver odteasuje trojku, takže už teraz viete, kto bude záporákom (a aj novým hrdinom) v nej. Rovnako Martin Li je tu skvelou postavou s krátkym, ale intenzívnym príbehom. Iné momenty hry zase vôbec nevyužívajú potenciál. Je to taká horská dráha, raz je hore, potom zase dole a vy dostávate len niečo, čo ste už X-krát videli alebo čítali. Prevažuje ale pozitívny dojem a to najmä vďaka koncu. Ten som si fakt užil a obe postavy posunul správnym smerom.

Celkovo je predvídateľnosť a stávka na istotu jedným z tých väčších problémov hry. Chceme sa nechať unášať fantastickými príbehmi plnými zvratov, záhad a prekvapení. To tu, bohužiaľ, nenájdeme. Čiastočne je dôvodom to, že Insomniaci ťažia  Aj vedľajšie príbehy sa nesú v podobnom duchu, ale zase nemôžem povedať, že by som si ich ako komiksový fanúšik neužil. Je tu Mysterio ako vedľajší záporák, rovnako Chameleon a ešte jedno prekvapenie. Keď plníte misie vedúce k nim, tušíte, čo bude na konci, ale chcete to vidieť a zažiť, čo je fajn. Jediná škoda, že tu zase cítiť vypočítavosť ako v pôvodnej hre s Black Cat. Questová línia vás niekam zavedie len preto, aby zrazu skončila a naznačila, čo nás pravdepodobne čaká v DLC. A nebudú to malé veci.

Podobne to je aj s hrateľnosťou, ktorá sa nesnaží veľmi prekvapovať a hrá to na istotu. Ale zase je stále zábavná. Boje sú doplnené o nové schopnosti a vylepšené gadgety, pričom stále vychádzajú z free flow combat systému a sú zábavné. efektné spomaľovačky pri dorazení nepriateľov vám dajú možnosť vychutnať si ekvilibristiku hlavných postáv. Plus môžete rozpútať masaker vypustením svojich špeciálnych schopností. Postupne si budete všetky tieto veci aj vylepšovať investovaním skúsenostných bodov či dielov na vylepšenie gadgetov.

Marvel's Spider-Man 2
Marvel's Spider-Man 2 Gadgety sa vracajú a dostávajú nové možnosti
Gadgety sa vracajú a dostávajú nové možnosti


Marvel's Spider-Man 2 Nepriateľov viete stále likvidovať aj nenápadne
Nepriateľov viete stále likvidovať aj nenápadne


Marvel's Spider-Man 2 V hre nájdete aj niekoľko jednoduchých minihier
V hre nájdete aj niekoľko jednoduchých minihier





Hrdinovia majú trochu rozdielne schopnosti, ale v zásade sa za nich hrá rovnako. Trochu väčšie osvieženie prinášajú stealth pasáže za MJ, ktorých je v hre pár. Nie sú náročné, nepriatelia sú tu dosť hlúpi, ale prinášajú trochu iný herný zážitok. Rovnako sa veľmi nezmenil ani pohyb po meste, ktorý však bol už v prvej hre výborný. Tu je akurát doplnený o nové animácie a rozšírený o rýchle plachtenie vzduchom vďaka komiksovým krídelkám. Hra využíva rýchle načítavanie, takže dokážete nad ulicami New Yorku lietať a rýchlo sa tak presúvať medzi jednotlivým časťami pekne rozšíreného herného sveta. Ten teraz obsahuje viac skutočných častí New Yorku a pozriete sa napríklad aj na Coney Island, kde si vyskúšate niekoľko atrakcií.

Toto je ďalší z príkladov toho, ako autori venovali veľkú pozornosť rôznym príjemným drobnostiam. Je tu veľa easter eggov pre komiksových fanúšikov, je tu obrovská kopa detailov vo svete a podobne. Nie sú to veci, ktoré by výrazne zmenili celkový zážitok, ale vylepšujú ho. Možno si nič z toho ani nevšimnete, ale je to tu a baví to. Napríklad aj rôzne „žmurknutia“ na menšiny či komunity, ktoré hra reprezentuje. Môže vás chytiť za srdce spôsob, ako hra reprezentuje ľudí s nejakým postihnutím. Môže vás chytiť aj to, ako reprezentuje hispánsku komunitu.

Budete zbierať robo-pavúky z multiverza, budete si odomykať nové obleky a tých je tu naozaj obrovské množstvo. Odkazujú na klasické komiksové príbehy, na filmy (vrátane úspešných Spider-verse animákov) a mnoho ďalších vecí, pričom si občas až nebudete vedieť vybrať, ktorý teraz chcete. Navyše to nie je len o inom skine, ale menia sa aj efekty alebo animácie, čo je pekný detail. Fanúšikovia Spider-Mana budú pri takýchto veciach krochkať blahom.

Marvel's Spider-Man 2
Marvel's Spider-Man 2 Obaja hrdinovia dostali niekoľko nových schopností
Obaja hrdinovia dostali niekoľko nových schopností


Marvel's Spider-Man 2 Opäť si budete postupne vylepšovať postavy
Opäť si budete postupne vylepšovať postavy


Marvel's Spider-Man 2 Niektoré časti sú atmosféricky naozaj vynikajúce
Niektoré časti sú atmosféricky naozaj vynikajúce





Ale nie všetko tu funguje až tak dobre. Už vyššie som nejaké nedostatky naznačil, no tým najväčším je asi to, že je pomerne veľká časť hernej náplne veľmi schematická a v zásade sa to nelíši od prvých dvoch hier. Hlavné úlohy sú nápadité a neraz aj pekne rôznorodé, ale zvyšok je zväčša to isté s menšími obmenami. Navyše to už dobre poznáte – zničte gangy, zničte základne, splňte časované výzvy, tu aktivujte nejakú technológiu a podobne. Budete to plniť, lebo vás to zavedie k zaujímavému koncu tejto bočnej línie, ale baviť sa pri tom časom veľmi nebudete. Presne budete spomínať na tie isté činnosti z prvej hry, akurát s inou postavou v príbehu. Len ďalšia variácia na prevarené trópy známe z open world hier. Niektoré vedľajšie questy som vyslovene ani nedokončil, lebo ma to už nebavilo a svoj čas sa snažím si vážiť.

No a sú tu aj nejaké bugy, ktoré trochu kazia dojem. Podarilo sa mi v New Yorku naraziť na neviditeľnú stenu, čo v open world hre vždy pokazí náladu. Jednoducho v priestore medzi dvoma budovami Spider-Man nevedel pokračovať ďalej, ale odrazil sa späť od neviditeľnej steny. Taktiež mi hra sama menila skiny postavy, čo by sa ešte dalo prežiť, ale robilo to bordel s efektmi. Takže mi napríklad Noir skin zmenila na defaultný, ale nechala sekané animácie Noir skinu, čo už ale nevyzeralo vôbec dobre. Toto sa dialo pomerne pravidelne pri nejakých dôležitých, príbehových prestrihových scénach a snáď to do vydania autori opravia.

Našťastie, zvyšok technickej stránky je oveľa lepší. Graficky si môžete všimnúť nejaké haprujúce detaily, ale to nič nemení na tom, že hra vyzerá výborne, rovnako dobre sa aj hýbe a tie animácie sú jednoducho božské. Poklona celému animačnému tímu, vďaka ktorému tento Spider-Man vyzerá doteraz najlepšie. Dabing je špičkový (čomu pomáha výborný casting jednotlivých postáv), hudba je veľmi dobrá a hra tradične dobre využíva aj možnosti DualSense ovládača. Nechýba ani čeština, ktorá možno má zopár nepresností (prípadne nie ideálnych prekladov vzhľadom na komiks), ale aj tak je lepšia ako drvivá väčšina prekladov, ktoré sme doteraz dostali.

Marvel's Spider-Man 2
Marvel's Spider-Man 2 Sú tu aj chvíle zábavy bez akcie
Sú tu aj chvíle zábavy bez akcie


Marvel's Spider-Man 2 Veľa momentov je predvídateľných, ale fanúšikovia si ich na obrazovke aj tak užijú
Veľa momentov je predvídateľných, ale fanúšikovia si ich na obrazovke aj tak užijú


Marvel's Spider-Man 2 Nájdete tu hneď niekoľko ikonických oblekov
Nájdete tu hneď niekoľko ikonických oblekov




Z mnohých pohľadov je táto hra splnením fantázií fanúšikov o tom, aké je to vlastne byť Spider-Manom. Dostávame do rúk rozsiahle otvorené mesto rozšírené o Brooklyn, Queens a ďalšie časti, kde využijeme širokú škálu schopností a možností na to, aby sme porazili známu galériu zloduchov. To všetko si budete užívať pokojne na nejakých 18 až 20 hodín aj s časťou vedľajšieho obsahu, takže hra aj v tejto oblasti narástla. Sú tu však aj nejaké problémy a nepoteší to, že sa opakujú od prvej časti. Autori príliš stavili na istotu a boja si priniesť niečo nepredvídateľné. Rovnako stále hru preplnili generickými vedľajšími úlohami, ktoré vás časom otrávia a plniť ich budete asi len kvôli trofejam. Trochu z toho smrdí aj vypočítavosť, kde opäť hra teraz naznačuje, čo nám ukáže v DLC. A nepotešia ani bugy. V konečnom zúčtovaní to však nie sú tak veľké problémy, aby ste si hru neužili. Užijete si ju, a to veľmi. Akurát ak by to všetko autori dotiahli a vylepšili, dostali by sme skutočný ultimátny zážitok a možno aj najlepšiu komiksovú hru vôbec.


napísal matus_ace 16.10.2023

KÚPIŤ HRU
Páči sa mi! (+6)
8.5
Vo svete
9.1
Ohodnotiť
MARVEL'S SPIDER-MAN 2
+ rozšírené mesto
+ skvele spracovaný pohyb postáv
+ niekoľko skvelých príbehových momentov
+ grafika, zvuk a dabing
+ možnosť takmer kedykoľvek si prepnúť medzi postavami
+ easter eggy a iné odkazy pre komiksových fanúšikov
+ kopa rôznorodých skinov
- náplň takmer totožná s predchodcami a už vtedy časť z nej pôsobila genericky
- predvídateľnosť, často chýba väčšia originalita
- bugy


RECENZIE HRÁČOV
Marvel's Spider-Man 2
8.5
FILIP BASKETAK    27.10.2023
Marvels spiderman 2 je pokračovanie hry z roku 2018, ktora dokázala veľa ľudom vrátane mňa splniť...prečítať celé
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19965)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk