Ako pochopiť komplikovaný príbeh Mass Effect

Kde hra končí, ožívajú príbehy v komiksoch a knihách.

pridal spacejunker 21.3.2012 o 18:31 pod informácia
Ako pochopiť komplikovaný príbeh Mass Effect

INFORMÁCIA > NOVINKY >

Článok môže, ale nemusí nevyhnutne prezrádzať dej v závislosti od znalosti univerza Mass Effect. Preto, ak ste nehrali Mass Effect 3, prestaňte čítať teraz!

Bolo to niekedy v júni v Los Angeles, keď som po obchodoch s komiksami naivne hľadal knihy ilustrácií od Ballistic Publishing. Zelenovlasá potetovaná slečna mi vysvetlila, že tieto sa predávajú rýchlejšie ako rožky a bez predobjednávky mi nemôže pomôcť. A tak pri preliezaní pultov v Golden Apple som medzi novinkami narazil na oddelenie komiksových adaptácií známych hier.

Na rozdiel od čoraz častejších novelizácií sa komiksy nevydávajú cestou kníh kopírujúc do bodky dej hry (Assassin's Creed, God of War), ale zasväcujú vás do sveta a zoznamujú často s novými postavami. Preto, keď som v Mass Effect 3 odpovedal na volanie o pomoc Grissomovej akadémie na orbite planéty Ellisium, zrazu sa vynárali udalosti z kníh Vzestup, ktorý sa točí okolo projektu premeny detí na biotikov a Odveta, kde sa objavuje vôbec po prvýkrát pravá ruka pána Záhadného.

Prečo hovorím o knihách a komiksoch? Môžete sa prehovárať koľko chcete a prejsť všetky tri hry Mass Effect koľkokrát chcete, Kai Leng sa objavuje po prvýkrát na stránkach knihy a jeho kroky vedú aj na Grissomovu akadémiu, kde dochádza k priamej konfrontácii s Admirálom Andersonom. To je presne tá postava, ktorá zhodí vraždu saliárana na Sheparda tesne pred odhalením puču diplomata Udinu.

A keď už je reč o Andersonovi, začínal ako poručík a slúžil pod kontraadmirálom Grissomom, najslávnejším človekom na Zemi, podľa ktorého bola pomenovaná akadémia. Z rozhovorov v hre, ako aj z Codexu, sa dočítate mnoho informácií z histórie, ale asi ťažko vám rozpovie, ako sa stretol s turianskym Spectrom, obávaným Sarenom, hlavným zloduchom z prvej hry. Alebo ako zahorela Kahlee Sandersová a podľahla času Andersona.

Knihy Zjevení, Vzestup, Odveta má na svedomí dvorný scenárista Drew Karpyshyn, ktorý nedávno opustil BioWare. Vyšli u nás v českom preklade, skvelo sa čítajú a zavedú vás na miesta, kam sa hry nedostanú a pomôžu vám pospájať voľné konce. Štvrtá kniha Deception (update: v preklade Klam) si odniesla vlnu kritiky za nepresné údaje a má byť v druhom vydaní opravená.

Ak nie ste fanúšikom 300-stranových paperbackov, možno vás zaujmú komiksy, resp. spin offy vydané Dark Horse. Dostupné sú digitálne za štandardnú cenu (1,59 EUR). Obvykle sú distribuované ako celé série alebo každý zošiť zvlášť.

Dark Horse vydal dodnes tri minisérie. Redemption sa odohráva tesne po úvode Mass Effect 2 a hovorí o spoločnosti Cerberus. Hlavnou postavou je asariánka Liara T'Soni. Na úplný začiatok časovej osi univerza sa vrátite v mini sérii Evolution, kde sa zoznámite s koreňmi Cerberu a zrodom obávaného pána Záhadného (Illusive Man).

Treťou minisériou je Invasion, ktorá sa odohráva počas útoku na Omegu. Medzirasovú vojnu rozpúta Cerberus a príbeh sa točí okolo obávanej pirátky Arie T'Loaky, ktorá zásadne operuje z klubu Afterlife.

Komiksy má na svedomí hlavný scenárista BioWare Mac Walters.

Ak si chcete strihnúť celú Mass Effect sériu, mali by ste voliť nasledovné poradie:

Mass Effect: Evolution – komiks
Mass Effect: Zjevení – kniha
Mass Effect – hra
Mass Effect: Vzestup – kniha
Mass Effect: Redemption – komiks
Mass Effect 2 – hra
Mass Effect: Invasion – komiks
Mass Effect: Odveta – kniha
Mass Effect: Deception – kniha
Mass Effect 3 – hra

Univerzum Mass Effect tvorí ešte iOS hra s katastrofálnym ovládaním Galaxy. Od februára tohto roka sa už nepredáva. Našťastie. 





Páči sa mi!






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Monitor-strata signalu (9)
Zdravim, vcera som kupil novy monitor (MSI MAG 341...
|Stalker shadow of chernobyl - ... (0)
Čaute, dostal som chuť si prejsť znova trilógiu St...
|Driver updater (4)
Ako najlepšie aktualizovať ovládače vo Windowse ? ...
|Fc24 pc - nejde spustiť, antic... (2)
Dobrý deň, zakúpil som FC 24 na PC, hru mi nejde s...
|Wargame - european assault (3)
zdravím vás. ked to nainštalujem zo steamu,mám pln...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20894)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk