NEW STAR GP

NEW STAR GP

7.5

Nástupca klasických automatoviek

Recenzia na Xbox Series X|S verziu

Sega kedysi výrazne ovplyvňovala herný priemysel. Virtua Fighter vo veľkom ovplyvnil to, ako sa neskôr vyvíjali 3D bojovky. Virtua Striker bol prelomový kvôli svojej 3D polygónovej technológii. Virtua Cop síce nebol až taký prelomový, ale bol zábavný. Za týmito hrami v určitej pozícii stál legendárny japonský vývojár Yu Suzuki a okrem nich priniesol aj legendárny Virtua Racing. Zahviezdil na automatoch, neskôr oslovil aj na konzolách. Niektorých až tak, že keď dospeli, inšpirovaní touto klasikou sa vrhli do tvorby podobnej hry. Výsledkom je novinka New Star GP, ktorá na PC vyšla z Early Access a zároveň si odbila premiéru na konzolách.

New Star Games nie je veľký a ani veľmi bohatý tím, ale už má pomerne dosť skúseností. Na trhu funguje viac ako 20 rokov a za tú dobu priniesol kopu hier, ktoré si získali základňu fanúšikov. Tu to má všetko kulminovať. Hra je naozaj mnohým. Je odkazom na automatovú klasiku. Je ľúbostným listom minulým dekádam kráľovnej motoršportu, keď ešte pretekársky víkend nebol jedným nudným repete od tréningov až po šachovnicovú vlajku v pretekoch. A zároveň je aj niečím moderným. Niečím, čo chce chytiť jednoduchosťou a prístupnosťou dôb minulých a komplexnejšími mechanikami, ktoré z toho robia modernú hru pre každého a nie len pre tých, ktorí si Virtua Racing ešte pamätajú.

New Star GP je pretekárska arkádovka inšpirovaná F1, ktorá ale nemá štandardný formát kariéry alebo celkovo obsahu. Namiesto toho je o štyroch dekádach pretekania. Štyroch dekádach mien, okruhov a monopostov. Nie licencovaných, na to autori nemali prachy, ale fanúšikovia F1 rozhodne budú vedieť, o čom to celé je. Obsahu tu pritom nie je vôbec málo, aj keď s jeho variabilitou to už bude trochu horšie. Ak hrávate hry of New Star Games už dlhšie, niečo z toho vám navyše bude trochu povedomé. Napríklad situácie, postavičky a ďalšie drobnosti.

New Star GP
New Star GP Musíte sa naučiť jazdiť za každých podmienok
Musíte sa naučiť jazdiť za každých podmienok


New Star GP V hre nájdete aj pestrý rad porúch a poškodení
V hre nájdete aj pestrý rad porúch a poškodení


New Star GP Síce bez licencií, ale aj tak spoznáte mnoho legendárnych pretekárov aj s unikátnymi charaktermi
Síce bez licencií, ale aj tak spoznáte mnoho legendárnych pretekárov aj s unikátnymi charaktermi





Na výber máte niekoľko režimov, pričom je tu základné delenie na kariéru a šampionát. Kariéra je ťažisko hry, to bez debaty. Ale aj šampionát tu má svoje miesto. Ale poďme na to pekne po poradí. Ako som už spomenul, toto je retro racingovka zachytávajúca štyri desaťročia F1 a to od osemdesiatych rokov až pomaly po súčasnosť. Každá dekáda má iné autá, trochu iné trate a iných jazdcov. Toto sú veci, ktoré si môžete kedykoľvek rýchlo vybrať, ale aj postupne odjazdiť v kariére. Šampionát je vo veľkej miere o tom, na čo práve máte chuť. A je tu hlavne pre multiplayer.

V kariére si vytvoríte vlastného jazdca, môžete aj vlastný tím, takže si vyberiete aj jeden z troch druhov šasi pre osemdesiate roky. Celé to pomaľujete a môžete ísť na trať. Naozaj je hrateľnosť budovaná tak, aby bola okamžitá. A aby vás ani nejaké otravné veci nezdržiavali. Jediné, čo vás drží mimo trate, je progres a manažment tímu. Dekáda zodpovedá jednej sezóne, takže vlastne kariéra v hre vám zaberie 4 sezóny. Každá sezóna pozostáva z 10 pretekov, pričom v sezónach sa zostava pretekov postupne líši. Niektoré trate pribudnú, iné zase ubudnú. Ako v skutočnej F1 s tým, že stálice zostávajú.

Môžete absolvovať tréningy, časovky, knockout režim a nakoniec aj veľkú cenu, ktorá je vyvrcholením víkendu. Mali by ste toho absolvovať čo najviac, lebo tým získavate nielen poháre, ale aj kredity, ktoré zase využijete pri manažmente tímu a neskôr ich môžete mať nedostatok, ak sa budete sústrediť len na veľké ceny. No a podľa vašich vzťahov v paddocku vás niekto môže vyzvať aj na duel, kedy ste na trati len dvaja a váš súper je nielen rýchly, ale aj agresívny. Takže celkovo v rámci kariéry môžete absolvovať päticu eventov. Nemusíte robiť všetko, ale mali by ste skúšať čo najviac. Ak sa vám darí, môžete sa posunúť o dekádu dopredu – nové auto, nové trate, noví rivali a podobne.

Pomedzi pretekanie sa musíte starať o svoj tím. Môžete zmeniť šasi, môžete si napríklad motor či nejaký iný diel kúpiť od iného tímu, prípadne môžete upgradovať jednotlivé časti auta – aero, brzdy, motor a podobne. Môžete si zabezpečiť lepšiu akceleráciu, rýchlosť, ovládateľnosť a podobne. Neraz to nepôjde všetko naraz, takže musíte uvažovať nad tým, aký okruh je pred vami. Technická trať si vyžaduje iné nastavenie, takže obetujete maximálku napríklad. Naopak rýchle trate si vyžadujú maximálku a môžete trochu obetovať ovládateľnosť.to sú veci, ktoré poznáte aj zo skutočnosti a zrazu sa ukazuje, že to nebude až taká arkáda.

Časť manažmentu tímu spočíva aj v tom, že najímate nových členov a staráte sa o ich dobrú náladu. Tú môžete boostovať investovaním do nich, ale tiež aj rôznymi rozhodnutiami. Pred pretekmi máte napríklad možnosť buď ísť na párty, alebo trénovať pitstopy. Prvé rozhodnutie boostne PR manažérku, druhého inžiniera. Ak nálada členov tímu klesne, môžu vás opustiť a so sebou zoberú aj svoje perky, ktoré vám zabezpečujú dodatočnú nádrž počas pretekov, lepšie zrýchlenie či nejaké iné veci. Postupne si odomknete viac slotov na perky a tiež ich môžete obmieňať podľa toho, aké preteky sú pred vami.

Ako to vyzerá priamo na trati? Veľmi zaujímavo. Tam taktiež odpadá dojem z toho, že toto je nejaká old school arkáda. Jazdný model je úplne jasný, môžete aj búrať, sú tu turbo boosty a podobné veci. Až tak sa to nelíši od kopy iných podobných hier. Ale veľmi príjemne prekvapia aj niektoré dodatočné elementy. Je tu opotrebovanie pneumatík a rôzne zmesi. Taktiež má na jazdu vplyv aj množstvo paliva, stav vozovky a podobne. Postupne vidíte, ako sa pneumatiky drolia a začnú odlietavať drobné drolky. Po návšteve boxov chvíľu trvá, kým sa pneumatiky zahrejú a chytia grip. Musíte si tak vopred dobre naplánovať zastávky v boxoch a čo najlepšiu stratégiu. No a niekde musíte počítať aj s dažďom. Nehovoriac o tom, že sú tu aj náhodné mechanické poruchy, prípadne si auto môžete rozbiť aj vlastnou jazdeckou chybou. Taktiež nechýbajú defekty.

New Star GP
New Star GP Vyskúšate si štyri dekády F1
Vyskúšate si štyri dekády F1


New Star GP Trate sú tiež bez licencií, ale aj tak ich hneď spoznáte
Trate sú tiež bez licencií, ale aj tak ich hneď spoznáte


New Star GP Nesmú chýbať zastávky v boxoch
Nesmú chýbať zastávky v boxoch





Sú tu tak veci, ktoré hra spracovala až prekvapivo dobre. a potom aj také, ktoré úplne nezvládla. Obsahu tu je dosť, trate sa pekne inšpirujú v tých reálnych a napríklad v Monaku, Belgicku, Taliansku a na iných tratiach viete spoznať prvky zo skutočného Monaka, Spa, Monzy a ďalších. Len tá kariéra je časom trochu stereotypná. Variabilita tratí je veľká, na rad prichádzajú aj dynamické eventy, ale akosi stále robíte len to isté a možno v tretej dekáde váš to už trochu omrzí. Prečo? Ani sám neviem. Toto je jedna z tých ťažšie definovateľných častí. Raz si jednoducho poviete, že už to asi ani nepotrebujete zapnúť a máte dosť.

Režim šampionátu je niečo, čo si môžete bližšie ušiť svojim potrebám. Chcete šampionát z technických tratí? Je tu. Rovnako aj z rýchlych tratí. Alebo rôzne mixy. Autori sami pripravili niekoľko šampionátov, ale vy si môžete vytvoriť vlastné podľa vlastných pravidiel a s vlastnou zostavou. Môžete si ich užiť aj v splitscreene a to až vo štvorici na jednej obrazovke, čo je vždy vítaným prvkom, ktorý k takýmto hrám patrí. Hra je tak veľmi dobre šitá na mieru nejakých tých pivných šampionátov s kamošmi alebo aj na rodinné hranie s deckami. Opäť ťaží aj zo spomínanej prístupnosti.

Ale jedna vec tu veľmi chýba a Mario Kart je asi jej najlepším príkladom. Hra môže byť zábavná, priniesť bohatú ponuku aj rozsiahly splitscreen, ale nakoniec potrebuje online multiplayer, ktorý sa postará o jej životnosť na dlhé roky. No ten tu úplne absentuje. A bez neho bohužiaľ hra časom úplne zahynie. Online hranie, turnaje, možno aj ligy sú v prípade racingoviek úplnou nutnosťou, no nič z toho tu nie je. Dokonca ani len online tabuľky, kde by ste sa mohli porovnávať s ostatnými hráčmi po svete.

New Star GP
New Star GP Je na vás akú stratégiu si zvolíte
Je na vás akú stratégiu si zvolíte


New Star GP Postupne si odomknete rôzne perky
Postupne si odomknete rôzne perky


New Star GP Starostlivosť o tím je tiež vo vašich rukách
Starostlivosť o tím je tiež vo vašich rukách




Už takto pri písaní spoza klávesnice cítim, ako niektorí ľudia ohrňujú nos pri pohľade na obrázky okolo. Pričom nemajú dôvod, hra vyzerá dosť dobre. Pekne napodobňuje práve toľko spomínaný Virtua Racer, pritom ponúka aj moderné prvky a hlavne krásne trafila low-poly estetiku. Trate si počas jazdenia môžete vychutnať z niekoľkých perspektív a nechýba kamera spoza volantu. No a čo sa týka zvuku, ten tiež nie je zlý. Pekne sadne k arkádovej hrateľnosti a retro low-poly estetike. Tých pár melódií sa rýchlo obohrá, ale v hre v zásade fungujú.

Málokedy príde nejaká takáto hra. Hra, ktorá je zábavná, chytľavá a naozaj vás dokáže okamžite chytiť svojou intuitívnosťou a prístupnosťou. Ale zároveň časom omrzí. Základná formulka sa toľko opakuje, že jedného dňa si už hru nepustíte a možno na ňu hneď na ďalší deň zabudnete. Samozrejme, splitscreen je skvelým prídavkom a obsahu tu nie je málo, ale chcelo by to jednu veľmi dôležitú veci, ktorú tu ale nenájdete – online multiplayer. Nejaké tie menšie nedostatky by sa dali s prižmúrením oka prepáčiť, ale bez online multiplayeru hra časom zahynie.


napísal matus_ace 12.4.2024
Páči sa mi! (+1)
7.5
Vo svete
7.9
Ohodnotiť
NEW STAR GP
+ chytľavá hrateľnosť a okamžitá prístupnosť
+ kopa obsahu
+ splitscreen až pre 4 hráčov
+ pekná low-poly grafika a s kopou detailov
+ zaujímavo spracovaný manažment
- chýba kvalifikácia
- chýba online multiplayer
- chýbajú online tabuľky


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Switch
Xbox Series X|S
PS5

Vývoj: New Star Games / New Star Games
Štýl: Racing
Dátum vydania: 7. marec 2024
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20218)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk