FUSE

FUSE

7.5

Kooperatívna akcia od Insomniac Games.

Recenzia na PS3 verziu

Insomniac Games poznáme všetci najmä ako „dvorných“ vývojárov pre platformu Playstation. Či už sa vrátime do minulosti k legendárnemu Spyrovi, alebo (takmer) do prítomnosti s Ratchetom&Clankom a Resistance, jednoznačná orientácia na konzoly od SONY sa niesla celou históriou herného štúdia. Do ozajstných multiplatformových vôd Insomniaci vstupujú až teraz, s 3rd person akciou FUSE, ktorá je okrem PS3 dostupná aj na Xbox 360.

Záhadná látka mimozemského pôvodu s názvom Fuse by mohla znamenať pre ľudstvo koniec energetickej krízy a vyriešenie mnohých ďalších akútnych problémov spoločnosti. Mohla by, to by ale ako takmer všetko ostatné nesmel aj tento objav skončiť v rukách obchodníkov so zbraňami s pochybným morálnym presvedčením a ešte pochybnejšími motívmi, ako naraz zachrániť celý svet. Zabrániť zneužitie Fuse dokáže len jedna privátna vojenská jednotka, Overstrike 9.

FUSE
FUSE Bežný deň v podaní Overstrike 9
Bežný deň v podaní Overstrike 9


FUSE Prvé interiérové misie môžu odradiť...
Prvé interiérové misie môžu odradiť...


FUSE ... ale exteriérové napravia Fuse reputáciu
... ale exteriérové napravia Fuse reputáciu





Ako správne tušíte, práve v koži jedného zo štyroch členov Overstrike 9 sa pokúsite rozmotať klbko sprisahaní a zastaviť najprv teroristickú skupinu Raven a neskôr aj osoby ťahajúce za nitky v zákulisí od toho, aby vybombardovaním najväčších miest na svete dosiahli „obnovu humanizmu“ a „nasmerovanie ľudstva tou správnou cestou“. Žoldnierske družstvo pozostáva z dvoch nabrúsených chlapíkov a dvoch ešte viac nabrúsených vojačiek. Skupina sa hneď na úvode hry dostáva k špeciálnym zbraniam založeným na Fuse technológii, čo umožní diverzifikovať jednotlivých hráčov práve na základe ich zbraní. Každý jeden z vojakov totiž vďaka Fuse zbrani dostane do vienka sadu unikátnych skillov.

Šéf oddielu Dalton Brooks sa spolieha na svoj MagShield, čo je mobilný štít, ktorý nie len že dokáže na určitý čas odrážať nepriateľskú paľbu, ale tiež vysielať devastačné rázové vlny do krátkej vzdialenosti. Jacob Kible si z tajných labákov odnesie snajperskú kušu strieľajúcu výbušné projektily. Stealth prístup reprezentuje Naya Deveraux vďaka svojej cloak zbrani a poslednou členkou je Izzy Sinclair špecializujúca sa na liečenie zranených spolubojovníkov.

Rozdelenie hrdinov podľa ich schopností (ktoré získali na základe zbraní) jasne napovedá o smerovaní titulu po stránke základných herných mechanizmov. Fuse je koncipovaná ako kooperatívna shoot and cover strieľačka, kde prím hrá využívanie unikátnych zbraní a synchronizácia jednotlivých členov komanda. Daltov vytvorí mobilný štít, z poza ktorého Jacob ostreľuje nepriateľov, zatiaľ čo sa neviditeľná Naya zakráda do tyla nepriateľskej armády. Izzy monitoruje situáciu a v prípade potreby zasiahne hodením doliečujúceho/oživovacieho granátu.

Ak nemáte po ruke živých spoluhráčov, riadenie ostatných 3 vojakov preberá umelá inteligencia. Tá, ako to už býva, občas prekvapí pozitívne a občas negatívne. Väčšinou sa AI riadeným postavám podarí vás oživiť včas, poprípade použiť niektorú zo špeciálnych schopností v pravú chvíľu, ale na nejaké „coolové“ kombinovanie schopností zabudnite. Našťastie je možné sa pri klasickom singleplayeri prepínať medzi postavami a tak si vyskúšať hranie za všetky postavy. Fuse je ale aj tak jednoznačne navrhnutá tak, že miera zábavnosti titulu vo veľkej miere závisí od toho, koľko živých spoluhráčov máte vo svojom teame.

Práve kombinovanie schopností pri likvidácii protivníkov a využívanie Fuse energie hra hodnotí vyšším počtom získavaných experience bodov. Vojaci postupujú na nové úrovne a následne si odomykajú vychytávky v klasickom skill tree (silnejší štít, dlhšie možnosť ostať neviditeľný, zvýšenie možnosti kritického zásahu, získavanie munície po headshot atď.). Navyše, v hre sa dajú nájsť aj poukrývané zlaté tehličky, ktorými sa nakupujú perky ovplyvňujúce vlastnosti celej skupiny naraz. To znamená napríklad viac života, rýchlejšie zbieranie exp bodov, silnejšie ručné zbrane...

Okrem svojej unikátnej „čarovnej“ zbrane môže každý vojak niesť aj dve klasické – hlavnú a pištoľ. Snajperka, brokovnica, poloautomat, automat a ďalšie klasické kúsky sa stanú náhradou mimozemských zbraní v momentoch, keď vám dôjde munícia. A že sa to veru bude stávať často. Prestrelky vo Fuse sú dynamické, plné akcie a dajú celkom zabrať – najmä na vyšších obtiažnostiach.

Ani po ukrytí za prekážku nie ste nikdy celkom v bezpečí, rôzne typy nepriateľov navyše vyžadujú rôzne typy správania sa na bojisku. Roboti, neviditeľní útočníci, vojaci so štítmi, snajperi a samozrejme bossovia. Na každého platí iná taktika a najmä pri spolupráci živých hráčov Fuse dokazuje, že patrí do žánru poctivých akčných strieľačiek a v samotnej hrateľnosti sa môže postaviť bok po boku napríklad s Gears of War.

Bohužiaľ, prvé dve z celkovo 6-tich misií (každá vám zaberie zhruba 1-1,5 hod) sa úplne nepodarili a niektorých hráčov môže úvod vyslovene odradiť. Generické prostredia tajnej základne a nerozvinuté špeciálne schopnosti prototypových zbraní spôsobujú, že Fuse sa spočiatku javí ako o dosť horšia hra, než v skutočnosti je. Skúste jej ale dať šancu a od tretieho levelu sa vám odmení rádovo zaujímavejšími prostrediami, napr. tropickým ostrovom, kráľovským palácom v Indii, dobrodružnou jazdou na lanovke vysoko v horách či finále na vesmírnej stanici. Pripočítajte si k tomu upgradovanie zbraní, získavanie perkov pre celý team a zistíte, že prvotný dojem bol mylný a vy sa v druhej polke hry celkom dobre bavíte. Navyše, keď už vám začne strieľanie jemne liezť na nervy, budete postavení pred krátke stealth pasáže či akrobatické šplhacie a skákacie časti a lá Uncharted.

Už sme niekoľkokrát spomínali, že Fuse je jednoznačne koncipovaná ako kooperatívna akcia. Pomimo singleplayeru ponúka tiež vlastné spracovanie obľúbeného horde módu, čo len podčiarkuje silnú koop orientáciu. Znovu máte čo dočinenia s neutíchajúcimi vlnami nepriateľov, ktoré navyše ozvláštňujú aj rôzne doplnkové úlohy. Hre avšak úplne chýba tradičný multiplayer, kde by ste si svoje schopnosti zmerali nie len „s“ ale aj „proti“ živým spoluhráčom. A to je jednoznačne škoda.

Vizuálnu stránku má na starosti vlastný engine priamo od Insomniac a je treba povedať, že chlapci sa nemajú za čo hanbiť. Grafika určite nie je škaredá, rovnako nič negatívne sa nedá povedať o efektoch, zvukoch či hudbe. Po zhliadnutí grafiky nextgen titulov na E3 sa samozrejme vizuál Fuse javí obstarožne, ale z tohto pohľadu sa to určite hodnotiť nedá a na aktuálnych platformách ju za grafiku rozhodne kritizovať nebude.

FUSE
FUSE Vrtuľník=posily=problémy
Vrtuľník=posily=problémy


FUSE Sem-tam si treba precvičiť akrobatické schopnosti
Sem-tam si treba precvičiť akrobatické schopnosti


FUSE Bojovať sa dá aj telo na telo
Bojovať sa dá aj telo na telo






Vývoj Fuse neboľ práve najľahší, hra bola pri svojom zrode predstavované ešte pod menom Overstrike a mala byť akýmsi konkurentom Team Fortress 2. Zmenilo sa meno, zmenilo sa zameranie a aj keď nemôžeme povedať, či to hre uškodilo alebo pomohlo, určite jej treba dať šancu. Najmä ak ju budete môcť hrávať so živými spoluhráčmi, kedy nadobudne ten správny rozmer a rozvinie sa do svojho plného potenciálu.


napísal je2ry 21.6.2013
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Fuse - Trailer
| FUSE - TRAILER
[14.9.2012]
FUSE - Launch Trailer
| FUSE - LAUNCH TRAILER
[16.5.2013]
FUSE - demo trailer
| FUSE - DEMO TRAILER
[7.5.2013]
Fuse - walkthrough
| FUSE - WALKTHROUGH
[22.10.2012]
Fuse - Dalton rules
| FUSE - DALTON RULES
[18.12.2012]
FUSE - Fable's vision
| FUSE - FABLE'S VISION
[1.5.2013]
Fuse - Naya Deveraux
| FUSE - NAYA DEVERAUX
[2.3.2013]
Fuse - Izzy Sinclair
| FUSE - IZZY SINCLAIR
[2.3.2013]
7.5
Ohodnotiť
FUSE
Poctivá akčná strieľačka
Zakomponovanie stealth a akrobatických častí
Zbrane, upgrady
Slabšie prvé dve misie
Chýba klasický multiplayer
Plnohodnotný zážitok len so živými spoluhráčmi


RECENZIE HRÁČOV
Xbox 360
PS3

Vývoj: EA / Insomniac Games
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 31. máj 2013
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
| Dojmy: Fuse 8.5.2013
| Recenzia: FUSE (75) 21.6.2013
| FUSE 21.6.2013
| Fuse 8.5.2013
| Fuse bude rozmanité 14.11.2012
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20041)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk