WAR THUNDER

WAR THUNDER

Efektná vojna v oblakoch

Dojmy

Na zemi v tankových bitkách nepochybne kraľuje online akcia World of Tanks od Wargaming.net, ale na oblohe sa odohráva boj dvoch ťažkých konkurentov. Ako sme sa sami presvedčili, Gajin Entertainment netreba podceňovať, pretože letecké boje vo War Thunder zatiaľ zvláda veľmi dobre.

Wargaming.net vo svojom titule World of Warplanes prakticky bezo zmien aplikuje systém manažmentu s nákupmi a vylepšeniami použitý vo World of Tanks. Konkurenčný War of Thunder nezakryje zjavnú podobnosť, ale nemôžeme hovoriť o slepom kopírovaní, pretože jednotlivé položky rieši po svojom. Nehovoriac o akčných bojoch, kde je to už celkom iná káva. A vôbec nie horká.

Pri vstupe do hry si hráči vyberajú lietadlá všetkých hlavných mocností z obdobia druhej svetovej vojny. Pokročilejšie modely sa odomykajú v oddelených setoch amerického, anglického, sovietskeho, nemeckého a japonského letectva. Na začiatku sú k dispozícii rezervné stroje, ktoré má každý zdarma a s automatickou bezplatnou opravou. Okrem toho aj prvé plnohodnotné lietadlá, ktoré sa nakupujú za základnú menu, strieborné liony, alebo prémiovú menu, zlaté orly. Správne tušíte, že „zlaťáky“ nie sú bežne dostupné a získate ich za skutočné peniaze.


Stroje sa podľa svojej funkcie v boji delia na bojové, útočné a bombardéry. Orientujú sa na likvidáciu vzdušných alebo pozemných cieľov, útočné sú najlepšie vybalansované na univerzálne použitie. Podmienkou na nákup lepších lietadiel je získanie predchádzajúcich typov a dosiahnutie patričného levelu krajiny. Vyplatené lietadlo je možné vyskúšať v testovacom lete, pomaľovať a vyšperkovať nápismi a logami v hangári. Okrem toho sa dá kúpiť lepšia výzbroj, motor a pár ďalších modifikácií, ale spravidla sa sprístupnia až po dostatku skúseností lietadla a úspechoch v boji. Počet lietadiel nie je limitovaný, ale na použitie potrebujú posádku. V prípade nutnosti sa dá prikúpiť, ale výhodnejšie je presunutie a vyškolenie mužstva zo slabších modelov do výkonnejších. Každá posádka získava levely a skúsenostné body, ktoré sa investujú v štyroch odvetviach s početnými voľbami. Zlepšujú pilotné schopnosti, presnosť a intenzitu streľby, vitalitu, rýchlosť nabíjania a opráv, poskytujú tréning a schopnejších strelcov. Popri tom rastie aj celkový level hráča.

War Thunder má niekoľko herných módov a tiež ovládacích schém. Najpopulárnejšie zrejme budú letecké bitky, ktoré sú delené na arkádové, historické a plne realistické. Arkádové majú zjednodušené ovládanie, neriadia sa dobovými udalosťami a hráči bojujú v dvoch znepriatelených tímoch bez rozlišovania krajín. Začína sa už vo vzduchu. Každý môže po zostrelení svojho lietadla pokračovať v tom istom boji s ďalším strojom, kým neminie všetky kúpené kusy z hangára zvolenej krajiny. Munícia nie je limitovaná, funkcia zbrane sa v prípade prehriatia zakrátko obnoví, vystrelené rakety a bomby sa priamo vo vzduchu po pár minútach doplnia.

Historické bitky sú založené na skutočných konfliktoch z druhej svetovej vojny a 20. storočia. Štartuje sa z letiska. Každý hráč môže použiť jediné lietadlo a treba dávať pozor na palivo, muníciu a ďalšie faktory. Nabíjanie a doplnenie zásob je popri oprave možné len po pristátí na letisku. Plne realistické bitky potom ešte viac zvýšia nároky pri ovládaní lietadla a ulahodia priaznivcom simulácií. Hráči majú k dispozícii aj užitočné výukové misie, vlastné bitky pre jednotlivca alebo v kooperácii s rôzne generovanými parametrami, editor a dynamickú kampaň s misiami. Plánované sú aj turnaje. Výber je naozaj bohatý.

Boje nikdy nie sú založené na obyčajnom vyvraždení druhého tímu a majú rozmanité ciele. Niekedy treba obsadiť a udržať viac letísk, čo nie je také jednoduché, pretože na ovládnutie miesta je nutné najskôr pristáť a to často pod nepriateľskou paľbou. Inokedy je primárnou úlohou zničenie všetkých nepriateľských pozemných jednotiek, kým oponenti nezničia vaše pozemné sily. Do boja sa zapájajú aj lode, ktoré spolu s obrnenými vozmi, autami a protilietadlovými delami ovláda umelá inteligencia. Hráči musia spolupracovať, rozdeliť si úlohy a komunikovať, aby splnili zadania, ochránili svoje pozície alebo ťažkopádne bombardéry, či zredukovali stavy prilietajúcich protivníkov. Špecifický postup ponúka kampaň, kde sa volí scenár ťaženia a je treba postupne vybojovať niekoľko území. Bojovať môže v kooperácii skupina hráčov, ale pokojne aj jednotlivec, ktorého spolubojovníkov doplní AI. Ciele misií si pri dobýjaní každého územia vyberie zakladajúci hráč a majú rôzne hodnotenie podľa náročnosti. Za víťazstvo v misii hráč získa jedno nepriateľské územie, v prípade neúspechu o jedno príde. Aj tu je možnosť použiť zjednodušené ovládanie, ale aj drsnejšiu simuláciu.


Manipulácia s lietadlom v boji závisí do značnej miery od zvoleného ovládania. War Thunder je skutočne veľmi ústretový, môžete použiť myš a klávesnicu, gamepad, joystick alebo letecký ovládač s pedálmi. Zvolíte si jednoduchú formu s pomocou inštruktora alebo plne manuálne ovládanie pre najnáročnejších. Lietadlá využijete v akcii naplno. Budete lietať, pristávať (a nie len kvôli oprave) aj na lietadlovej lodi a znovu sa vznesiete k oblohe. Zastrieľate si z guľometov, pričom niektoré modely majú aj guľometné vežičky, ktoré sami strieľajú, alebo ich osobne ovládate. Budete zhadzovať bomby, vystreľovať rakety a potápať lode torpédami. Každý vydarený úkon sa počíta, dostanete skúsenosti aj levy za úspešné odpútanie od zeme, za krízové pristátie, za každý zásah protivníka, asistenciu, za splnenie cieľa. Navyše odomknete nové insígnie a doplnky pre lietadlá, a za skvelý výkon obdržíte aj medailu. Poškodenie závisí od zásahových bodov lietadla. Kritické zásahy rázne spacifikujú nepriateľa a dochádza aj k smrtiacim zrážkam lietadiel, neraz úmyselným, keď už vás protivník nedokáže inak zastaviť. Vybraný objekt si môžete priblížiť a pri kratšej vzdialenosti máte aj zameriavací bod, kde treba strieľať, aby ste zasiahli pohybujúce sa lietadlo.

Kamera umožňuje niekoľko pohľadov, vrátane kokpitu, bombového zameriavača aj nazerania za seba, čo využijete, keď sa vám niekto zavesí na chvost. Modely lietadiel vyzerajú veľmi dobre, najmä keď si ich ešte pomaľujete a ozdobíte rôznymi symbolmi. Krajina pod vami je úžasne detailná. Z hora vidíte členité územie s poliami, riekami, stromoradím, mestom a horiacim vrakom, ktorý vrazil do zeme. Pri priblížení vnímate pekne animované obydlia, techniku, aj architektúru, príznačnú pre miesto, kde sa práve nachádzate. Bojuje sa za pekného počasia, pri žeravom slnku, ale aj v hmle, v zelenej Európe, trópoch, Pacifiku aj nad zasneženou krajinou. Každá mapa má svoje osobité čaro.

Pri porovnaní s World of Warplanes je miska váh jednoznačne naklonená v prospech War Thunder. Svet bojových lietadiel ani zďaleka neponúka také bohaté možnosti a zaostáva aj po grafickej stránke. World of Tanks je zrejme najlepšia online pozemná bitka na trhu, ale na oblohe jednoznačne kraľuje War Thunder. S týmto konštatovaním sa nateraz lúčim a už letím, v hangári ma čaká nový bombardér. Stretneme sa vo vzduchu.



napísal uni 28.2.2013
Páči sa mi!
WAR THUNDER


PC
PS4
Xbox One
Xbox Series X|S
PS5
Free2play

Vývoj: Gaijin Entertainment / Gaijin Entertainment
Štýl: Akcia / Multiplayer
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 1. november 2012
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20024)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk