Playdate recenzia: Mars After Midnight

Autor Papers, Please a Return of the Obra Dinn priniesol ďalší unikátny titul, ktorý osloví každého, kto má rád poriadne iné hry.

pridal matus_ace 27.4.2024 o 17:28 pod hry
Playdate recenzia: Mars After Midnight

HRY > NOVINKY >

Handheld Playdate je plný hier. Naozaj ich tam vyšlo už kopa, ale nebudeme ich veľmi pokrývať v recenziách, lebo len málo z vás by ich pravidelne čítalo. Ale aspoň niektoré by som chcel priblížiť v nejakom stručnejšom formáte, aby ste mali predstavu aj o poriadne alternatívnej oblasti herného vývoja. Možno tak časom pribudne viac takýchto textov. Ak o handhelde uvažujete a chcete vedieť jednu hru, ktorá by vám nemala chýbať, je to Mars After Midnight. Hru v marci vydal vývojár Lucas Pope, ktorý už má na konte indie hity Papers, Please a Return of the Obra Dinn. V tejto hre obe spája. Prvú tematicky a gameplayovo, druhú zas graficky.

Mars After Midnight je menšia hra a na Playdate stojí len 6 dolárov, ale na handhelde je medzi najväčšími a to aj hernou náplňou. Je to veľmi, naozaj veľmi netradičná manažmentovka podobná Papers, Please, ale v monochromatickom farebnom podaní a s ručne kreslenou grafikou. Tu to ale nie je o kontrolách dokladov na hraničných priechodoch. Aj keď budete poctivo kontrolovať, kto to pred vami vlastne stojí.

Playdate recenzia: Mars After Midnight
 
Playdate recenzia: Mars After Midnight
 
Playdate recenzia: Mars After Midnight
 

V hre sa z vás stane také podivné mimozemské čudo, ktoré sníva svoj sen o ceste na Zem. To je však poriadne drahé, takže si na to treba zarobiť. Akurát škoda, že toto vaše čudo vedie komunitné centrum na Marse a to nie je práve najlepšie platená práca. Musíte sa tak snažiť, aby sa vám na cestu na Zem podarilo zarobiť. A bude to poriadne náročné. Mars je totiž pestré miesto s ešte pestrejšími postavičkami a v rámci komunitného centra ich musíte osloviť. Nie len tak hocikoho, ale tých správnych.

Hra sa skladá z niekoľkých fáz, ktorých úspech ovplyvňuje to, či sa vám podarí zarobiť. Každý večer musíte ísť do práce a z „ľudí“ vytiahnuť peniaze. Najskôr si musíte vybrať, na koho sa chcete sústrediť. Vyberiete si jednu z mnohých skupín, ktoré na Marse žijú a zorganizujete pre nich večer. Napríklad pre kyklopov. Potom umiestnite reklamy tam, kde kyklopi žijú, aby sa á vás dozvedeli. No a potom im pripravíte nejaké jedlo. Musíte si ale dávať pozor na to, čo táto skupina obľubuje. To všetko riadite z pomerne prehľadnej mapky. Plánovanie vás však stojí peniaze, keďže všetko to musíte pripraviť, kúpiť, prípadne sa dokonca sa nejakú špeciálnu skupinu a jej špeciálne potreby vybaviť. Napríklad nejakým nástrojom. Neskôr dokonca musíte aj kupovať program, aby sa vám odomkli nové skupiny.

Po plánovaní prichádza na rad samotná „akcia“. Po polnoci nastupujete na nočnú šichtu a musíte dnu pustiť len tých správnych. Pri kyklopoch je to jednoducho, otvoríte priezor vo dverách a spočítate oči. Postupne je ale čoraz zložitejšie odhaliť, kto k vám nesmie ísť. Musíte si kúpiť rôzne prístroje či nástroje. A keď už niekoho pustíte, musíte veriť, že to je ten správny, aby prišiel, najedol sa a nechal vám peniaze. Následne po každom hosťovi musíte ešte upratať a pripraviť stôl tak, aby sa len ligotal. Ak na stole necháte bordel, niekoho to môže odradiť. Takže upratujete, ale už vám na dvere klope niekto ďalší, takže ste ešte aj pod časovým stresom.

Hra veľmi pekne využíva kľuku na ovládanie niektorých mechanizmov, ktoré takto pôsobia intuitívne a prirodzene. Okrem toho ale využívate aj štandardné ovládacie prvky. Graficky je to tiež podarené a je to pekná ručná práca. Dokonca neraz dosť detailná. Akurát teda akurát v monochromatickom podaní. Čo sa týka hudby, je tu pár skladieb, ktoré sa opakujú, takže trochu nuda. Gameplay je ale zábavný a prekvapivo hlboký. Hra vám vydrží pomerne peknú dobu (záleží, ako dobre vám to ide), dokážete si ju zahrať kedykoľvek, či jej chcete venovať len 5 minút alebo aj dve hodiny vkuse. Ak chcete niečo unikátne, zábavné, vtipné a chytľavé, toto je ono. Akurát teda musíte mať aj Playdate.

Playdate recenzia: Mars After Midnight
 
Playdate recenzia: Mars After Midnight
 
Playdate recenzia: Mars After Midnight
 





Páči sa mi! (+1)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Prezeranie fotiek na xbox seri... (5)
Chcem sa opýtať. Mám HDD 4TB s fotkami. Keďže je t...
|Humble bundle (a iné) trade (1)
Kto kupuje rôzne herné bundle tak vie, že nie všet...
|Xbox hľadám hračov (5)
Zdravim od včera som hráč Xboxu prešiel som s ps5 ...
|Stropné reproduktory pre dolby... (6)
Zdravím. Je tu niekto, kto sa vyzná do audio techn...
|Ssd sata + hdd + m2 ssd ? (7)
Ahojte, mam uz par rokov zapojene Ssd sata na ktor...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20456)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk