DISCO SIMULATOR

DISCO SIMULATOR

3.0

Disko, disko, disko, tancuj pri mne blízko

Recenzia na PC verziu

Detský sen sa splnil – zariaďte a spravujte vlastný disko klub! Najmite šikovných pracantov, zariaďte si ho podľa svojho gusta a sledujte hromady ľudí, ako si užívajú tú hudbu, atmosféru, a lahodné drinky.

Hra ponúka obsiahly a zrozumiteľný tutoriál, ktorý jasne vysvetľuje všetky jej mechaniky a aspekty. Je tu len jedna drobnosť – angličtina občas zlyháva, hlavne u koncoviek slovies. Na začiatku si vyberiete klub a majiteľa, tieto súčasti sa medzi sebou líšia len veľmi mizivo, napríklad jeden z majiteľov začína s väčším štartovným rozpočtom, a do vami vybraného klubu budú ľudia chodiť viac piť než tancovať. Veľký rozdiel to nerobí, viac vplýva veľkosť a celkové rozloženie klubu.

Každý klub má pridelený cieľ, napríklad zarobiť istý obnos peňazí, dosiahnuť určitý Disco level (tie sa odomykajú po dosiahnutí určitých medzníkov).Je ale trošku smutné, že si nemôžete od základov postaviť vlastný klub. Celkovo by ale asi bolo lepšie, keby ste mohli splniť viac cieľov v jednom klube. No jediný rozdiel by bol asi len ten, že by hra bola menej repetitívna, a vyžadovala by od vás trochu viac snahy v rámci jednej kampane.

Cez deň spočíva hrateľnosť v nákupe nábytku, dekorácií, parkiet, toaliet, najímaní zamestnancov, kupovaní vylepšení a plánovaní udalostí. Táto časť hry nie je príliš komplexná ani ťažká, ale dovolí vám dosť sa vyhrať so zariaďovaním, hoci možností je na začiatku málo. Tiež je fajn, že môžete meniť farbu nábytku, hoci nie všetkého. 


Kamera funguje dobre. Je prívetivá a vždy ju môžete priblížiť dosť na to, aby ste si poriadne prezreli zábavu zákazníkov a oddialiť tak akurát, aby ste videli, čo sa deje v celom klube. V noci sledujete prácu vašich zamestnancov a zákazníkov. A to je, žiaľ, takmer jediná vec, ktorú budete robiť – sledovať.

Vyhadzovači a barmani pracujú sami od seba, vy akurát môžete podržať krúžok nad nimi na urýchlenie práce, čo bude vaša hlavná aktivita. Ak sa niekde vyleje alkohol, dôjde toaletný papier alebo vypukne šarvátka, pošlete tam niektorého zo zamestnancov a len čakáte, kým problém vyrieši. Hrá sa to takmer samo a neprichádzajú žiadne zaujímavé inovácie okrem občasných minihier, ktoré sú všetky primitívne a riešenia vám servírujú priamo pred nosom. Napríklad musíte niekomu namiešať drink, ingrediencie máte priamo pred sebou, vy na ne len kliknete a hotovo. Pracujete tu s hodnotou vašej reputácie a estetiky, lenže to zájde len tak ďaleko, že si pekne vyzdobíte klub, najmete šikovných ľudí, občas usporiadate udalosť a tým to končí. Nie je v tom žiadna výzva, je to len otázka zopár kliknutí.

Musíte sa starať o spokojnosť zákazníkov, čo si opäť vyžaduje v podstate len to, že hru hráte presne tak, ako ju hrať máte. A spokojnosť zamestnancov vás ani zaujímať nemusí, tí budú za každých podmienok pracovať a nikdy sa nebudú sťažovať, nemajú žiadne špecifikácie. Je trochu otravné, že si napríklad neviete pozrieť zoznam zákazníkov, kde by ste mohli vidieť, čo komu najviac vadí, alebo aký aspekt klubu má na koho väčší alebo menší vplyv. Viete si zobraziť status každého zákazníka osobitne, ale hromadne by to bolo na dlho, zišiel by sa skrátka zoznam. Ďalej sú tu udalosti, tie si vždy vyžadujú DJ set, nejaké špecifické podmienky pre každú udalosť a ak si ich zorganizujete, dostanete v danú noc nejaké bonusy. Nič viac robiť nemusíte, opäť veľmi nedovarená mechanika.

AI zákazníkov je veľmi zvláštna – väčšinou si každý skrátka len robí svoje, ale z nejakého dôvodu lezú zamestnancom do miestností. Každý bar, rovnako ako aj toalety, majú rady, ktoré si viete sami nastaviť. Z nejakého dôvodu sa ale jeden zákazník vždy postaví do radu ako prvý, ale nič si neobjedná, kým sa niekto nepostaví pred neho a až tak sa odštartuje hromadné objednávanie alkoholu.

Z vyššieho popisu hrateľnosti je jasné, že hra celkovo neponúka takmer žiadnu výzvu a je neskutočne nudná. Nemusíte riešiť ani elektrinu alebo vodu, kluby nemajú vyššie poschodia, nie je tu žiadny mikromanažment. Hre chýba komplexnosť. Jeden príjemný bonus k prezentácii je ale to, že každý klub a majiteľ má vlastný popis a každý klub má nejaké unikátne prostredie, v ktorom sa nachádza.

Ani len UI tu nie je dobre spracované. Váš kurzor je obrovský, pričom veľa tlačidiel je malých, takže máte niekedy problém trafiť sa, čo je zbytočne neintuitívne. Podobný problém je aj pri rolovaní zoznamu nábytku, kde je kurzor príliš veľký na rolovací bar, a navyše je zoznam celkom otravný, keďže musíte posúvať zhora dole, ak chcete nájsť špecifický predmet. Nemôžete napísať, čo hľadáte, do nejakého vyhľadávacieho baru, ani predmety napríklad zoradiť podľa cenný v prípade, že si drahší stôl alebo drahšieho opravára nemôžete dovoliť.  Aj nábytok sa dokonca občas trochu rozbije a hra vám napríklad pri stavaní prestane ukazovať indikátor smeru.

Koše sa z nejakého dôvodu nedajú presúvať, musíte ich predať a kúpiť znova. A keď chcete prestavať dvere, musíte rozbiť celú časť steny, postaviť ju nanovo a následne tam umiestniť dvere, samotné ich vymeniť nemôžete. A čo je veľmi zvláštne – na toaletách nemusíte postaviť umývadlo. Hru si ani nemôžete svojvoľne uložiť. Cez deň ju na uloženie musíte vypnúť a zapnúť, v noci to nie je možné vôbec. K ďalším menším nedostatkom patrí, že nevidíte, s ktorými majiteľmi ste už nejaký klub odohrali.


Celkový progres hrou je dosť mizerný. Po pár vylepšeniach už hru ani nemusíte hrať. Do istého upgradu totiž musíte vždy ručne poslať napríklad opravára k nejakému technickému problému, prípadne sa rozhodnúť, že to manuálne vyriešite podržaním tlačidla. Neskôr v hre už vám tam hra zamestnancov pošle sama, takže sa naozaj môžete len pozerať a takmer žiadny vplyv na hrateľnosť nepocítite.

V pozadí budete počuť celkovo tri playlisty. Hudba je celkom chytľavá ale zároveň málo výrazná a skôr do pozadia a veľmi rýchlo omrzí. Našťastie si viete do hry pridať vlastnú hudbu. Vizuálne je hra veľmi primitívna, všetky modely sú veľmi plastické a bez detailov a animácie nie sú tiež žiadna sláva.

Koncept je pomerne unikátny, koncový produkt, žiaľ, evokuje skôr demo. Mechaník je tu pomerne málo a sú všetky jednoduché a primitívne. Hra zbytočne naťahuje svoj neoriginálny obsah a ani pri prezentácii sa nemá čím chváliť. Dokonca aj po technickej stránke má zopár nedostatkov. Hru, bohužiaľ, neodporúčam ani v zľave.


napísal Sammy 11.4.2024
Páči sa mi!
3.0
Ohodnotiť
DISCO SIMULATOR
+ každý klub a majiteľ má vlastný popis, ktorý mu dodáva charakter
+ prostredie každého klubu je unikátne
+ do hry si môžete pridať vlastnú hudbu
- primitívne mechaniky
- takmer žiadny mikromanažment
- zaostalá AI
- prezentácia hry je veľmi pozadu
- hudba veľmi rýchlo omrzí
- nespočetne veľa drobných nedostatkov, technických problémov a nedomyslených UI elementov
- misie sa stále opakujú a nie sú variabilné
- nemôžete si postaviť vlastný klub od základov


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: PlayWay / Games Incubator
Štýl: Managementová / Sims
Dátum vydania:  marec 2024
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20133)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk