GARDEN LIFE: A COZY SIMULATOR

GARDEN LIFE: A COZY SIMULATOR

7.0

Záhrada plná voňavých kvetín

Recenzia na PC verziu

Máme tu ďalší z neustále sa rozširujúcej rodiny simulátorov. Na rozdiel od zúfalých podivností z rodiny PlayWay, ktorého menovateľom je nuda a neustále klikanie, sa projekt StillAlive (Bus Simulator) radí ku kladnejšie hodnoteným. Nie preto, že by za ním stál Nacon, ale možno očakávať vyššie produkčné hodnoty a Unreal engine. Je za ním vidieť snahu o príjemný relax. Hrateľnosťou, spracovaním a vlastne aj samotnou tematikou. Nebudeme totiž nič stavať, búrať, upratovať či majstrovať. Tu je voľný pľac, tam obchod a staraj sa o kvetinovú záhradku.

Garden Life: A Cozy Simulator sa nezapíše do herných análov ako titul pre hardcore komunitu, ktorá pri obrazovke presedí stovky hodín, aby presnorila každý kút gigantickej mapy a dala po zadku všetkým nepriateľom. Tu ide o čistý až absolútny relax. Napriek tomu, že v tzv. Story Mode nájdete úlohy, je vašou hlavnou úlohou pestovanie kvetín. Len tak pre radosť. V obchode môžete kúpiť základné semeno, ktoré zasadíte, polejete (beháte s krhlou alebo si kúpite a natiahnete hadicu alebo investujete do zavlažovania), pohnojíte (kompostér musí byť a hádžete doň nielen burinu, ale aj prebytočné flóru) a čakáte. To, čo napokon zo zeme vyrastie, jednoducho odstrihnete. Časom získate vyšľachtené semienka s farebnými odrodami vysadených kvetín a experimentujete ďalej. A takto stále dokola.

Garden Life: A Cozy Simulator
Garden Life: A Cozy Simulator Blíži sa záver dňa a je najvyšší čas začať so strihaním kvetov.
Blíži sa záver dňa a je najvyšší čas začať so strihaním kvetov.


Garden Life: A Cozy Simulator Škoda obmedzenia počtu vysadených rastlín.
Škoda obmedzenia počtu vysadených rastlín.


Garden Life: A Cozy Simulator Polievanie je samozrejmosťou.
Polievanie je samozrejmosťou.





Skutočne to je všetko a po pár virtuálnych dňoch budete mať v záhradke toho toľko, že nebudete stíhať všetko strihať ako vám budú jednotlivé kvety rásť. To nie je ani cieľom Garden Life, navyše je samotný priestor záhrady značne obmedzujúci. Rozšírenie vlastnej záhradky o ďalšie lokality (napríklad opravíte poškodený most) síce pridá priestor, ale veľmi skoro narazíte na strop v počte rastlín, ktoré môžete vysadiť. To je jedno z najväčších a zároveň najhlúpejších obmedzení. Pekne si vysadíte krvavo červené ruže (a pomedzi ne šupnete biele), pretože chcete mať bohaté záhony skôr pre potechu oka, avšak nové produkty, ktoré od vás vyžadujú NPC, už nevysadíte, pretože nemôžete. Narazili ste na limit a musíte zmasakrovať pôvodne navrhované záhony. To nejednému záhradkárovi ustrelí dekel.

Plnenie zadaní vás nepoháňa vpred, hoci občas musíte úlohu dokončiť, nie je to veľká priorita. Dokonca sa nemusíte ani nikam ponáhľať a všetky kvety pozbierať a predať na trhu. Skôr sa snažíte relaxovať vo virtuálnej záhradke. Môžete postupne strihať kríky a nie len klikať ako odušu, robiť si vlastné záhony alebo zarábať tisíce a tisíce peňazí na miestnom trhovisku, robiť okrasné figuríny z kvetov podľa zadania a predovšetkým sa nikam nehnať. Cieľom hry nie je naháňať sa, ale naopak si vo farebnom svete oddýchnuť. Jediné čo vás môže postihnúť, je napadnutie rastliny hmyzom a vtedy sa nových kvetov nedočkáte. Potrebujete rastlinu postriekať špeciálnym, samozrejme, netoxickým sprejom. Klik-klik a je to. Žiadna veda. Ak rastlina vyschne, vysadíte novú.

A to je naozaj všetko. Počas dňa vám rastliny rozkvitnú aj niekoľkokrát: podľa toho ako často ich hnojíte, polievate, staráte sa o ne a ako ich stíhate strihať. Akonáhle však zazvoní zvonec (doslova), môžete maximálne „pozbierať úrodu“ a nič nové už zo svojej záhradky nedostanete. Môžete teda cez deň behať ako zmyslom zbavení a strihať lukratívnejšie záhony a obrovské kríky si nechať na neskôr, ale tým sa pripravíte práve o čaro pokojného hrania. Základom je staranie sa o rastliny a keď aj všetko pozbierate, vytvoríte z jednotlivých kvetov kytice (hra sama povie, koľko kvetov na buketu potrebuje), výhodnejšie ich predáte a takto dokola. Na nové, vylepšené predmety či vychytávky si zarobíte rýchlo a nemusíte ani strategicky uvažovať nad tým, čo je najvýhodnejšie predávať. Proste sa bavíte.

V momente, kedy sa skončí deň a teda sa vy ako hlavná postava vyberiete na autobusovú zastávku a odpracete sa domov, rozhodujete výhradne hráč. Po tridsiatich dňoch sa zmení ročné obdobie, ale vplyv na pestovanie rastlín je nulový, respektíve ich počasie neovplyvňuje negatívne ani v zime. Rozdiely nájdete v podmienkach pri pestovaní, takže v lete až tak často neprší a musíte častejšie polievať. Zmeny nájdete v obchodoch (upravené ceny a rôzne sezónne položky), ale nič markantné, čo by vás prinútilo odobrať sa na zimný spánok. Stále sledujete stav kvetín a staráte sa o ne.

Celkovo nájdete v ponuke 20 kvetov, avšak každý z nich má hneď niekoľko farebných odrôd, takže celkový počet hravo presiahne stovku rozličných kvetín. Kým sa prepracujete k špeciálne vyšľachteným semenám, ktoré nemôžete ani zakúpiť v obchode, kde je k dispozícii len základný kvet, potrvá to mnoho dní. A zatiaľ budete lebediť vo svojej záhradke. Ak s vám nebude páčiť, môžete si ju skrášliť desiatkami až stovkami roztomilých objektov, takže vaše gýčové ja zaplesá pri hlinených žabách a podobne ladených kúskoch. Priestor pre nekonečnú záplavu DLC ako stvorený.

Horšie už je, že inventár je nesmierne malý a rýchla voľba je obmedzujúcou ponukou. Je síce pozitívne, že ak rôznych kvetov či semien viac nezoberiete, automaticky sa vám presúvajú do skladu a nemusíte z neho loviť pri viazaní kytíc, avšak interface je absolútne neprehľadný. Jednotlivé položky sa do neho presúvajú kliknutím, no chýba akékoľvek triedenie do skupín, robenie si záložiek a na jednu obrazovku sa vám zobrazí úbohý tucet slotov. To isté platí o inventár, ktorý zaplníte príliš rýchlo a vyhľadávanie v sklade je všetko, len nie užívateľsky príjemné.

Garden Life: A Cozy Simulator
Garden Life: A Cozy Simulator Ak zaprší, nemusíte behať po záhrade s hadicou a navyše neprechladnete.
Ak zaprší, nemusíte behať po záhrade s hadicou a navyše neprechladnete.


Garden Life: A Cozy Simulator Tvorba kytíc je obmedzená na jednu rastlinu.
Tvorba kytíc je obmedzená na jednu rastlinu.


Garden Life: A Cozy Simulator Relaxačná hrateľnosť je jedným z najväčších kladov.
Relaxačná hrateľnosť je jedným z najväčších kladov.





Musím sa priznať: patlanie sa v zemi je relax. To skutočné rýpanie sa v pôde rozhodne, na to stavím svoj nový rýľ a vyvýšený záhon. To interaktívne v podobe Garden Life: A Cozy Simulator má svojské čaro a určite mu dajte šancu, ak čo i len náznakom nie ste znechutení „láskavým“ námetom. Vyzerá to dobre, hrá k tomu pohodová, relaxačná hudba a je to presne ten typ oddychovej zábavy ako PowerWash Simulator. Síce tu neumývate kadečo, ale sa hrabete v zemi. Zbierate kvety, pričom výsledkom je pozitívna nálada, pohodová hrateľnosť a pestrá farebnosť. Palec smerom nahor. Na Steam Decku hra pravidelne mrzla, uvidíme čo prinesú nasledujúce patche.


napísal kordi 10.4.2024
Páči sa mi! (+1)
7.0
Vo svete
7.0
Ohodnotiť
GARDEN LIFE: A COZY SIMULATOR
+ rozmanitá ponuka kvetín
+ pohodová hrateľnosť
+ žiadny zhon, len relax
+ výzvy a úlohy na dlhodobé hranie
- užívateľské rozhranie
- obmedzenie priestorom a počtom kvetín na ploche
- inventár a presuny predmetov
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel Core i7 4790/Ryzen 5 1400, 8 GB RAM, 3 GB VRAM GeForce GTX 760/Radeon R9 280X
Doporučená konfigurácia: CPU Intel Core i5-8600K/Ryzen 5 3600X, 16 GB RAM, 8 GB VRAM GeForce RTX 2080/Radeon RX 6800 XT


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Switch
PS5
Xbox Series X|S

Vývoj: Nacon / stillalive studios
Štýl: Simulácia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 22. február 2024
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20072)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk