ASSASSIN'S CREED MIRAGE

ASSASSIN'S CREED MIRAGE

8.5

Zlodej, detektív, assassin

Recenzia na PC verziu

Ubisoft pokračuje vo svojej najväčšej sérii Assassin's Creed, kde si tentoraz dal menšiu „medzičasť" nazvanú Mirage.  Nie je to veľký rozsiahly titul ako Origin, Odyssey alebo Valhalla, ale skôr niečo ako prepojenie Valhally s prvými Assassin's Creed hrami. A nakoniec sa Mirage svojou hrateľnosťou týmto prvým hrám snaží aj priblížiť. 

Mirage totiž ustupuje od veľkého prostredia a vracia sa späť do prostredia jedného mesta, ako sme videli v prvých hrách alebo neskôr v Unity alebo Syndicate. Tu to bude mesto Baghdad, do ktorého sa dostaneme v roku 861. Budeme ho spoznávať ako Basim Ibn Ishaq, postava známa z Valhally. Tu prejdeme do jeho mladosti, dozvieme sa, ako sa pridal k Assassinom, respektíve Hidden Ones ako sa vtedy volali, a aká bola jeho cesta. Keďže tu nebude také veľké prostredie, nečakajte 50-150 hodín hrateľnosti predchádzajúcich hier. Bude to skôr 15-20 hodín pre základný príbeh a ďalšia desiatka, ak budete chcieť všetko splniť. Je to cielene menšia hra, ale má aj nižšiu cenu. Pôvodne sa o nej hovorilo ako o DLC pre Valhallu, ale ak aj mala byť DLC, je dostatočne masívna, aby fungovala ako samostatný titul. 

Zároveň je hra dostatočne iná ako celá Valhalla už vo svojom základnom koncepte. Vracia sa späť k základom, a to do stealth hrateľnosti, ktorá tu bude prioritou. Ale nebude to jediná zmena, ďalšou veľkou zmenou bude štruktúra postupu, kde questy a príbehový postup nahradí pátranie. Budete tu niečo ako bagdadský  Sherlock Holmes, kde jedno pátranie bude striedať druhé, jedna vražda ďalšiu. Len s tým rozdielom, že oproti Sherlockovi tu budete vykonávať tie vraždy priamo vy.

 

Hra vás vtiahne do mladosti Basima. Ukáže ako začína v uliciach Bagdadu ako mladý zlodej, ale s veľkými ambíciami. Vedel, že má na viac, a tak sa zaplietol s Hidden Ones. Tí ho zobrali, trénovali a nakoniec sa stal jedným z nich. A to všetko len preto, aby sa mohol vrátiť späť domov a vyčistiť svoje mesto. Vládne mu Rád prastarých a Hidden ones ich chce zastaviť a oslobodiť mesto. Zrejme práve vás potrebovali, keďže vy si s nimi musíte osobne poradiť, a to bez pomoci armád, aké ste mali v predchádzajúcich hrách. Budete na to sami.

Zároveň nebudete výrazne vedení ani príbehom. Príbehové misie a questy nahrádzajú spomínané prípady, v ktorých budete pátrať po vodcoch rádu. Začínate s jedným prípadom, ale postupne budete nachádzať stále ďalšie stopy, ďalšie prípady. Získavate nové mená, nové lokality, kde pátrate a to všetko vás bude postupne viesť vpred. Viac-menej tak máte voľný postup, sami si vyberiete, po ktorej stope pôjdete a ktoré prípady dorazíte najskôr. Vždy vás séria menších zistení v danom prípade zavedie k hlavnému cieľu. Keď niektorý zneškodníte, získate prvú z informácii o vodcovi celého rádu a takto sa vám vyskladá celá chobotnica, až nakoniec zistíte, kde ho hľadať a kto to je.

Je to zaujímavo spravené s tým, že pátranie a prípady sú stále iné. To však nemusí sadnúť každému. Niekedy len beháte medzi postavami, zisťujete údaje, používate svoje zmysly na stopy, alebo sa zakrádate a odpočúvate postavy, aby ste získali informácie. Inokedy musíte niekoho prenasledovať, alebo máte cieľ niekde sa infiltrovať a získať určité dokumenty. Plus, samozrejme, často aj niekoho zlikvidovať. Najvyššie misie sú pevnosti, odkiaľ buď niekoho dostanete, alebo je potrebné niekoho nájsť a zlikvidovať. Pevnosti sú pritom komplexy, ktoré si musíte najskôr preskúmať, zistiť ako sa dostať dnu a potom sa nejakým spôsobom dostať k cieľu, alebo ho vylákať.  Často tak máte na bojisku ďalšie úlohy, ktoré vám postup uľahčia, ako niekoho kontaktovať alebo podplatiť. Ak nemáte peniaze, ostáva vám len hľadať a potichu likvidovať nepriateľov.

Assassin's Creed Mirage
Assassin's Creed Mirage Zo zlodeja assassinom, ale aj detektívom
Zo zlodeja assassinom, ale aj detektívom


Assassin's Creed Mirage Bagdad a jeho okolie budú teraz základom hry. Bude to menšie, ale ponúkne hĺbku.
Bagdad a jeho okolie budú teraz základom hry. Bude to menšie, ale ponúkne hĺbku.


Assassin's Creed Mirage Hrateľnosť bude primárne založená na stealth postupe.
Hrateľnosť bude primárne založená na stealth postupe.





Čakajte tak primárne stealth a tichú hrateľnosť ako v pôvodných hrách. Teraz totiž nie ste Viking alebo Sparťan, aby ste rozsekali všetko okolo. Ste len zlodej a assassin začiatočník. Postupne sa síce prepracujete na majstra, ale aj tak si  v bojoch budete musieť dávať pozor.  Viac nepriateľov naraz nie je také ľahké zlikvidovať. Hlavne keď máte skupinku štandardných strážcov s mečmi a dopĺňa ich jeden obrnený kapitán, ktorého len tak nezlikvidujete. Navyše dlho bojovať nevydržíte a postupne sa mína stamina. Ideálne sa tak zakrádať, likvidovať nepriateľov assassinskym nožom, či už z kríkov, z výšky, alebo potichu odzadu. 

Pri bojoch teraz máte základné zbrane meč a nôž. Mečom útočíte, nožom môžete druhou rukou vykrývať údery nepriateľov. Ak v správnom momente vykryjete, máte možnosť protiútoku a zabitia nepriateľa. To je zo zbraní všetko. Nemáte tu luk, kušu ani silnejšie zbrane na diaľku. Viete si však pomôcť doplnkovým vybavením, ktoré si postupne odomkýnate. Je tu nôž, omračovače, dymovnice alebo odlákavače.  S týmto viete taktizovať a postupne likvidovať nepriateľov. Samozrejme, viete si prilákať nepriateľov aj pískaním.

Zároveň dôležitou zmenou je zrušenie levelovania postavy a RPG prvkov. Teraz už nemusíte vylepšovať svoju postavu, aby ste niekam mohli ísť, nemusíte si zbierať meče stále vyššieho levelu, ani stále lepšie vybavenie. V hre máte síce viac mečov, ktoré postupne získate, ale sila je podobná a nevyhnutne nemusíte svoju základnú zbraň meniť. Osobne som to ani nechcel, keďže som mal predobjednávkovú bonusovú výbavu z Princa z Persie, ktorá vám dá meč, nôž a talizman s peknými pieskovými efektmi.

Assassin's Creed Mirage
Assassin's Creed Mirage Hra bude mať rozmanité misie, pričom najväčšie budú pevnosti, do ktorých sa musíte dostať a zlikvidovať vodcu.
Hra bude mať rozmanité misie, pričom najväčšie budú pevnosti, do ktorých sa musíte dostať a zlikvidovať vodcu.


Assassin's Creed Mirage Questy tu nenájdete, základom postupu je vyšetrovanie prípadov, ktoré vás postupne zavedú k jednotlivým cieľom a následne stále vyššie.
Questy tu nenájdete, základom postupu je vyšetrovanie prípadov, ktoré vás postupne zavedú k jednotlivým cieľom a následne stále vyššie.


Assassin's Creed Mirage Čakajte husto zastavané mesto a okolité púšte.
Čakajte husto zastavané mesto a okolité púšte.





Namiesto výmeny viete teraz u kováča meče, nože a u šičky aj oblečenie vylepšovať na tri úrovne . Pričom každý typ meča, noža ale aj oblečenia pridáva špecifické bonusy postavy. Napríklad je tu meč, ktorý vám zníži zdravie na polovicu, ale zvýši poškodenie nepriateľa o polovicu. Je tu základné assassinske oblečenie, ktoré zlepšuje stealth, alebo jedno iné brnenie vás aj postupne lieči. Mimo toho však čakajte, že liečenie nie je automatické a musíte si ho dopĺňať jedlom, respektíve elixírmi.

Nechýbajú ani schopnosti, ktorých nie je veľa a sú tak zmysluplnejšie. Sú zamerané na boje, vybavenie a vylepšovanie vášho orla. Postupne vám obohatia hrateľnosť a do konca hry ich odomknete takmer všetky. Zároveň je dobré otvárať truhlice pre vybavenie, cennosti alebo materiály na upgrady. Celé to dopĺňajú peniaze na nákupy a rôzne žetóny, ktorými viete podplácať.  Bude to dostatočne hlboké, ale stále prehľadné.

Keďže ste zlodej, veci viete získavať aj kradnutím. Je tu k tomu pridaná minihra, kde stačí sledovať postavu a v správnej chvíli ju potichu zbaviť mešca. Niekedy takto získate tokeny, inokedy len mince alebo cennosti na predaj. Zároveň peniaze a vybavenie môžete získavať za kontrakty, ktoré sú vyvesené v kanceláriách Assassinov. Budú to menšie úlohy, ale stále zaujímavé a ukážu iné časti mesta. K tomu celému sa pridávajú aj misie s príbehmi mesta.

 

Ak by vám to bolo málo, v meste, samozrejme, budete obsadzovať veže a teda synchronizačné body a odhaľovať si tak možnosti prostredia. Ukážu vám, kde sú obchodníci, kováči alebo šičky, ale aj možné veci na zozbieranie a splnenie v danej časti mapy. Keďže mapa nie je veľká, viete si ju pozisťovať rýchlo. Na rozdiel od Valhally alebo Odyssey, tu budete chodiť primárne pešo, jedine mimo mesta, keď vyjdete do púšte, môžete zobrať koňa alebo ťavu a ak sú daným smerom rieky, viete sa aj plaviť na malej plti. Vzdialenosti sú však len do dvoch kilometrov od mesta, takže nič tu nie je veľmi ďaleko.

V zásade tak čakajte pestrú a aj dostatočne hlbokú hrateľnosť. Len rátajte s tým, že je zameraná na pátranie a zabíjanie cieľov v pevnostiach. Je to tak iné a nemusí to sadnúť každému hráčovi, ktorý hral posledné hry série. Ale klasikov odrastených na prvých hrách môže stealth zameranie potešiť, aj keď príbeh tu nebude taký výrazný. Sú tam niektoré zaujímavé prvky, prepojenia a zvraty okolo Basima a assasinov, ale v zásade väčšina hry je skôr o príbehu mesta.

Keď spomíname prvé hry, pôvodne sa hovorilo, že by k hre malo prísť DLC a rovno by to bol remake Assassins Creed 1, ale Ubisoft potvrdil, že žiadny obsah aktuálne k hre neplánuje, tak uvidíme. V každom prípade, v tomto štýle by remake jednotky bol lepší, ako samostatná hra a bolo by zbytočne degradovať ju len na doplnok.

Assassin's Creed Mirage
Assassin's Creed Mirage Napriek zameraniu na stealth, boje nebudú chýbať. Boje armád tu nečakajte.
Napriek zameraniu na stealth, boje nebudú chýbať. Boje armád tu nečakajte.


Assassin's Creed Mirage Prvky z technológii prastarých nebudú chýbať, ale len ako doplnok. Súčasnosť nebude vôbec.
Prvky z technológii prastarých nebudú chýbať, ale len ako doplnok. Súčasnosť nebude vôbec.


Assassin's Creed Mirage V zásade kvalita vizuálu je pekná, detaily nechýbajú.
V zásade kvalita vizuálu je pekná, detaily nechýbajú.





Vizuálne Assassin stále funguje na svojom teraz už staršom engine, ale napriek tomu stále dokáže parádne zachytiť atmosféru danej lokality. Ten engine je vytvorený na zachytávanie krajiny a miest a ide mu to parádne. A to ako výhľady a spracovanie scenérii zaliatych slnkom, tak aj stovky obyvateľov v uliciach mesta, ktorí majú svoje činnosti, prechádzajú sa, kupujú a hlavne nevyzerajú ako klony. Zároveň stále sú tu väčšinou kvalitné textúry, množstvá detailne spracovaných objektov a aj veľmi dobré nasvietenie. To všetko zatiaľ bez ray-tracingu a moderných efektov, ale pridané sú aspoň všetky upscalingy. Zároveň v slušnom 120fps framerate na RTX4080 v 4K na maxime s DLSS quality upscalingom, ale aj bez neho to ide dostatočne rýchlo. Jediný problém, ktorý som zachytil, bolo miestami nepríjemné seknutie obrazu, možno pre kompilácie shaderov, možno niečo iné.  Je to škoda. Uvidíme, ako to bude vo finálnej verzii.

V čom by sa však už mal engine zlepšiť, je AI. A to ako nepriateľov, tak NPC postáv, ktoré by si už žiadalo upgrade. NPC postavy sa radi zasekávajú, niekedy sa zaseknete vy medzi nimi v dave a potom ich seká, ako sa odtiaľ nevedia dostať. Hlavne je nepríjemné, keď sa schovávate v dave a ten sa začne niekomu inému vyhýbať a zrazu pobehne a vy zostanete odkrytí. Taktika nepriateľov pri bojoch je otázna a rovnako ich ignorantské správanie počas stealth postupu, kde neriešia, ak im zmiznú všetci kolegovia, ale minimálne sú vypočítateľní, a tak viete dobre taktizovať. Dúfajme, že ďalšia verzia enginu toto posunie vpred. Rovnako by mohla posunúť vpred aj rýchlosť nahrávania, ktorá je už na dnešnú dobu príliš vysoká, kde aj s najrýchlejším diskom trvá presun medzi teleportačnými lokalitami okolo 15-20 sekúnd.

Ako zvyčajne Ubisoft nezabudol ani na kvalitnú zvukovú stránku a miestna dobová hudba vám bude robiť kulisu, ako aj dobrý dabing, keďže aj tu bolo zainvestované do hercov. Nebolo však znovu zainvestované do CZ titulkov a ak neviete anglicky a máte PC verziu, počkajte si aspoň na AI češtinu alebo slovenčinu. 

Assassin's Creed Mirage
Assassin's Creed Mirage Prechádzky starým Bagdadom budú jedinečné.
Prechádzky starým Bagdadom budú jedinečné.


Assassin's Creed Mirage Váš orol na prieskum území nebude chýbať
Váš orol na prieskum území nebude chýbať


Assassin's Creed Mirage Pridaný je aj špeciály pohľad na lokalizáciu cieľov.
Pridaný je aj špeciály pohľad na lokalizáciu cieľov.




Celkovo je Assassins's Creed Mirage pekným osviežením série, ktoré sa vracia k stealth základom a zároveň prináša nový, priam detektívne ladený systém hry. Celé je to síce kratšie, ale aj lacnejšie a nakoniec z toho vychádza veľmi slušná hra. Možno príbeh nie je výrazný, AI nie je najlepšia, ale hrateľnosť a dizajn úloh je dobrý a fanúšikovia série si to určite užijú. Špeciálne fanúšikovia prvých hier. 


napísal saver 4.10.2023
Páči sa mi! (+5)
8.5
Vo svete
7.7
Ohodnotiť
ASSASSIN'S CREED MIRAGE
+ pôsobivo spracované mesto
+ hrateľnosť zameraná na stealth
+ questy nahradili prípady, ktoré budete riešiť
- AI nepriateľov mohla byť vylepšená, hlavne keď sa autori zamerali na stealth


RECENZIE HRÁČOV
icon
8.5
SPEEDAIRMAN    29.1.2024
Po u mňa obľúbenom Unity, Origins a 2ke, ďalší diel, ktorý ma zaujal. Vela veci to prebralo zo spomí... zobraziť

PC
PS4
Xbox One
Xbox Series X|S
PS5

Vývoj: Ubisoft / Ubisoft
Štýl: Akcia / Adventúra
Dátum vydania: 5. október 2023
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19968)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk