THE CREW MOTORFEST

THE CREW MOTORFEST

7.5

Na cestách po Oahu

Recenzia na PC verziu

Ubisoft má široký záber v herných žánroch a nechýbajú mu ani racingovky. V tejto oblasti má ako Trackmania sériu, tak pred deviatimi rokmi začal aj The Crew sériu. Tá sa inšpirovala otvoreným svetom Test Drive Unlimited a Forzou Horizon, ale vo svojich prvých častiach ponúkla niečo väčšie a priniesla prepracovanú mapu celých Spojených štátov. Síce zmenšenú, ale aj tak zaujala rozlohou. Nasledovala dvojka na rovnakej mape, ale aj s prídavkom lietadiel a lodí a teraz tu máme trojku, respektíve pokračovanie nazvané Crew Motorfest.

O Motorfeste sme z neoficiálnych informácii počúvali už roky dozadu, kde sa hovorilo, že bude expanziou pre Crew 2 s Havajom alebo, že bude mobilnou verziou značky, ale nakoniec skončila ako plnohodnotná hra a môžeme povedať, že to nebolo zlé rozhodnutie. Ponúkla totiž niečo menšie, viac zamerané na jazdenie a menej rozťahané.

Aj keď rovno si povedzme, že tu Ubisoft skopíroval štýl Forzy Horizon, ako sa dalo a pridal mapu z Test Drive Unlimited. Totiž hra sa bude odohrávať na Havaji na Oahu ostrove, ktorý bol práve v Test Drive Unlimited a zároveň autori presne napodobnili atmosféru Forzy Horizon aj s jej typickým úvodom. Nechýba festival, exotika a je to viac uvoľnené ako prechádzajúce Crew hry. Motorfest má však aj zaujímavé svoje prídavky, a to hlavne motorky, ktoré sú pekným doplnkom, ale, žiaľ, z Crew 2 autori preniesli aj lode a lietadlá, čo je možno až príliš arkádový doplnok do primárne racingovej hry. Špeciálne možnosť prepínania sa na hociktoré vozidlo kedykoľvek je zvláštna. Je veľká škoda, že túto možnosť autori neobmedzili len na prístavy alebo letiská, aby to aspoň trochu zreálnili. 

The Crew Motorfest
The Crew Motorfest Vitajte na Oahu.
Vitajte na Oahu.


The Crew Motorfest Hra ponúka rozsiahly ostrov s úvodnou ponukou eventov.
Hra ponúka rozsiahly ostrov s úvodnou ponukou eventov.


The Crew Motorfest Vizuál je pôsobivý.
Vizuál je pôsobivý.





Párty na ostrove

Crew Motorfest ide hrateľnosťou v štandardoch festivalových racingoviek s otvoreným svetom. Dostanete  relatívne rozsiahle prostredie s festivalom, ktorého sa budete postupne zúčastňovať a ktorý vám postupne bude otvárať ďalšie a ďalšie eventy. Tu však bude malý rozdiel oproti iným racingovkám a hra tu bude zameraná na Playlisty. Tie sú prakticky celý základ hry.

Samotné playlisty majú v hre vždy svoje zamerania a napríklad sú zamerané na Lamborghini, Porsche, na elektrické autá, je tu aj retro séria, autobusy, ale aj japonská séria, tunery a rôzne výbery typov vozidiel, je tu aj séria s motorkami, formulami alebo jeden event je s loďami a lietadlami. Spolu je 15 sérií, pričom každá má 5 až 10 pretekov. Ak celú sériu prejdete, získavate auto z danej série. Popritom za každé preteky dostávate peniaze a aj diely do auta.  Peniaze budú dôležité, pretože si za ne kupujete autá, keďže na niektoré playlisty musíte mať už auto kúpené, niektoré vám ho požičajú.

Žiaľ, nečakajte tu špeciálne showcase eventy ako vo Forze, ale niektoré playlisty z pretekov môžu vyzerať ako minishowcase, niekedy vás totiž nasleduje dron, miestami preletia lietadlá, alebo je trať tematicky vyzdobená podľa danej značky. Najnetradičnejší je jeden event s klasickými autami, kde musíte prejsť autom na určité miesto, ale bez navigácie a len s obrázkami, ktoré vám naznačujú, kde máte odbočiť. Ale mimo tohto vždy ide len o to dostať sa prvý do určitého bodu alebo vyhrať v okruhových pretekoch. Veľa typov pretekov tu nečakajte. 

 

Samozrejme, trate sú ako na cestách, tak krížom cez prírodu, rôzne terény, ale záleží od samotného vozidla. Napríklad sú tu aj formule a s tými bude ideálne jazdiť po cestách, ale, samozrejme, podobne ako ostatné autá nemajú problém prejsť džungľou. Dôležité je, že pocit ovládania každého typu autá je iný. Čo sa týka reálnosti, je to arkádové ovládanie, ktoré síce vylepšuje Crew 2 ovládanie, ale stále sa nedoťahuje na Forzu.

Popritom ako prechádzate playlisty, v prostredí sa odomknú rôzne challenge a aktivity. Challenge sú presne určené úlohy, kde musíte dosiahnuť určitú rýchlosť, alebo prejsť určitý počet kilometrov a podobné veci, niečo ako pri achievementoch, je to dosť slabo zapracované. Pritom aktivity sú zrejme tri typy, ktoré sa objavujú na cestách. Je slalomová dráha, ktorá sa vytvorí na ceste, alebo brány do ktorých sa musíte trafiť, prípade escape event, v ktorom musíte len utiecť čo najďalej od výbuchu. Tieto aktivity sa spustia automaticky, keď cez ne prejdete na ceste a sú malým pobavením sa popri ceste krížom cez ostrov, ale postupne únavným a radšej som ich už neskôr obchádzal. 

Celé to dopĺňajú main stage eventy, od ktorých som pôvodne dúfal, že ponúknu niečo viac, keďže ich musíte najskôr odomknúť, ale nakoniec sú to len sezóny, ktoré sa budú meniť v týždňových intervaloch a budú zamerané na určitú automobilovú kultúru.  Získavaním XP v danej oblasti následne odomkýnate bonusy, či už obleky pre postavu, alebo pre auto.

The Crew Motorfest
The Crew Motorfest Vozidiel je cez 600 a kúpiť si viete aj formule.
Vozidiel je cez 600 a kúpiť si viete aj formule.


The Crew Motorfest Nočné nasvietenie je možno až príliš preexponované.
Nočné nasvietenie je možno až príliš preexponované.


The Crew Motorfest Veľké showcase eventy tu nie sú, ale niektoré preteky majú svoju tému
Veľké showcase eventy tu nie sú, ale niektoré preteky majú svoju tému





Obsahu pomenej, ale tona vozidiel

Hlavný obsah je singleplayerový, s možnosťou kooperácie s vašou posádkou, keďže sa môžete spojiť s tromi ďalšími hráčmi tak, ako v predchádzajúcich hrách a šinúť si to ostrovom. Stretávať budete na ostrovoch aj ostatných hráčov, ale budú len ako duchovia a budete cez nich môcť prechádzať. Plus bude tu aj AI premávka, ktorá už bude reálna a je potrebné si dávať pozor na nabúranie do  takýchto vozidiel. Niekedy si ich totiž môžete popliesť s inými hráčmi, cez ktorých ste zvyknutí prechádzať. Čo sa týka AI v samotných pretekoch, tá je dosť nezoptimalizovaná. Ak si dáte na nízku obťažnosť, rýchlo súperom ujdete a nikdy vás nedobehnú, ak si dáte na strednú, už budú zrejme na vašej úrovni a keďže idú ako tanky, budú vás obúchavať z každej strany. 

Sprevádza to multiplayerový obsah, ktorý tu tvoria rôzne časové eventy. Na ostrove máte vždy niekoľko takýchto eventov, pričom sa po pár hodinách striedajú a menia za iné. Máte tu napríklad štandardné preteky, kde väčšinou prejdete cez viac kategórii aut, alebo je tu aj Demolition royale v štýle Battle royale. Samotná účasť áut v pretekoch je slušná, hrá totiž 28 hráčov alebo v demolačných pretekoch až 32 hráčov a na tratiach je tak dostatočný chaos.

Čo sa týka samotných vozidiel, spolu je ich tu cez 600 v peknej ponuke a hlavne rozmanitej. Sú tu rôzne typy cestných áut, superšportov, offroadov, formule, monster trucky, pridáva sa niekoľko lodí a lietadiel. Lode sú pritom superrýchle pretekárske člny a lietadlá väčšinou pomalé motorové. Väčšina vozidiel je presunutých z Crew 2 a ak ste hru hrali, viete si ich importovať aj s úpravami. Nie je tu všetko, ale môžete získať rovno ponuku stoviek vozidiel. Ak nie, tak si ich budete musieť postupne kupovať za zarobené peniaze alebo vyhrávať v playlistoch.  Zároveň zarobené peniaze môžete investovať aj do vylepšovania vozidiel, respektíve do nich inštalovať získané diely v pretekoch.  Ak sa vám nechce zarábať, je tu aj skratka a viete si nakúpiť hernú menu za reálne peniaze. 

The Crew Motorfest
The Crew Motorfest Nočné preteky sú aj v tunerskom štýle
Nočné preteky sú aj v tunerskom štýle


The Crew Motorfest Čo takto výlet minivanom?
Čo takto výlet minivanom?


The Crew Motorfest Pretekať viete aj s motorkami.
Pretekať viete aj s motorkami.





Vizuálny relax

Vizuálne je hra pekná, miestami až prekvapivo. Je to príjemné a exotika z toho priam srší. Pekne je spracovaná príroda, niektoré lokality sú ikonické, výhľady sú pôsobivé a autá sú priam parádne, hlavne pre kvalitný odlesk laku, ktorý priam cítite. Možno škoda, že niektoré lokality sú prázdnejšie, akoby zabudnuté s opakujúcimi sa textúrami alebo objektmi. Stále však od východu po západ slnka je nasvietenie veľmi dobré, možno tiene by nemuseli doskakovať tesne pred vami. Noc je taký mix, niekedy vyzerá plocho a jednoducho, niekedy to autori potiahli do fialového tunerského štýlu s možno až príliš preexponovanými svetlami. 

Čo by sa hre určite hodilo, by bol Ray-tracing ako na tiene, tak na svetlá, ktorý by mohol pekne zdokonaliť vizuál.  Aj keď ak si pozrieme výkon bez Ray- tracingu, ktorý je 4K okolo 50-60fps na RTX 4080, už tak je to na hrane a Ray-tracing by to zabil úplne. Navyše tu z nejakého dôvodu nie je ani DLSS, ani FSR. 

Ako náročnosť, tak absencia funkcií sú tu prekvapivé, keďže engine nie je nový, aby nebol doladený, alebo, že by tam nemali ešte čas pridať nové technológie, respektíve aj staré, keďže tu nie je možnosť pustiť neobmedzený framerate. Je to škoda, lebo inak je engine parádny, viete ostrov plynule odzoomovať na mapu, čo nemá ani Forza, a zároveň je presun fast travelom bleskový, vtedy sa vám mapa len prizoomuje na dané miesto. Mimochodom, samotný ostrov je zmenšený tak troj-štvornásobne oproti realite, aj keď detaily, budovy asi 100 násobne, je aj jednoduchší ako v TDU, ale na druhej strane to nevadí, nepotrebujete mať tisícky domov. Len je škoda, že reálne ostrov prejazdíte veľmi rýchlo. Nie je až taký veľký a k tomu väčšina ciest je len v južnej a východnej časti. Čo mohli z technologických častí ešte dotiahnuť, je objavovanie a miznutie AI áut v určitých oblastiach, čo je na dnes už trochu prežitok.

Celé do dopĺňa ešte zvuková stránka, kde hudbu v pozadí dopĺňa hlavne hlas vašej navigácie. Tá je mierne uletená a urečnená. Vkuse vám bude komentovať vašu jazdu, možno až príliš. Zároveň sa miestami do komentárov pridávajú aj organizátori playlistov. 

The Crew Motorfest
The Crew Motorfest Nechýbajú tu ani lode
Nechýbajú tu ani lode


The Crew Motorfest Pridávajú sa lietadlá
Pridávajú sa lietadlá


The Crew Motorfest A doplnkom sú aj monster trucky
A doplnkom sú aj monster trucky




A aké je teda nové Crew?

Crew Motorfest nekončí zle, je to dobrý krok vpred pre sériu. Menšia oblasť hre pristane, rovnako aj zlepšené ovládanie, fyzika, vizuál. Možno škoda, že je tu stále nutnosť online pripojenia, alebo aj toho, že zbytočne kopírujú ako Forzu Horizon, tak zobrali už obohratý ostrov z Test Drive Unlimited. Zdá sa, akoby autori nechceli ísť svojím vlastným smerom. Z vlastného smeru však pridávajú aspoň systém playlistov, ale aj motorky, štvorkolky alebo monster trucky, ktoré môžu pridať na rozmanitosti.  Možno trochu zbytočne sú tu lode a lietadlá. Zároveň škoda, že preteky sú väčšinou štandardné a len málo je výraznejších alebo zaujímavejších. Stále sa však dá jazda cez exotický ostrov pekne užiť.


napísal saver 18.9.2023
Páči sa mi!
7.5
Ohodnotiť
THE CREW MOTORFEST
+ pekne zachytený ostrov a atmosféra
+ kvalitne spracované vozidlá
+ rozmanitá ponuka vozidiel
+ niekoľko pekných eventov
- musíte byť stále online
- prídavok lietadiel a lodí je trochu nadbytočný
- obsahu je zatiaľ pomenej a väčšinou nevýrazný


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
PS5
Xbox Series X|S

Vývoj: Ubisoft / Ubisoft
Štýl: Racing
Dátum vydania: 14. september 2023
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20041)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk