LIVE A LIVE (PC VERZIA)

LIVE A LIVE (PC VERZIA)

8.0

Stále skvelá dobrodružná púť rôznymi obdobiami

Recenzia na PC verziu

Od istého času býva dobrým zvykom vracať na hernú scénu klasiky zo starších konzol. A čo je ešte viac potešiteľné, tieto pôsobivé kúsky prvýkrát vychádzajú aj na PC. Týka sa to aj titulu Live A Live z roku 1994, ktorý po zmŕtvychvstaní na Switchi počas minulého leta teraz dorazil aj na Playstation a počítače. Recenziu sme vám priniesli približne pred dvanástimi mesiacmi a teraz sa k hre vraciame, aby sme si priblížili aj jej PC verziu.

Japonská RPG Live a Live je pozoruhodná už tým, že prináša v úvodnej ponuke sedem období, pričom každá kapitola má iného hlavného hrdinu a aj štruktúru. Na prvý pohľad pôsobia ako samostatné hry, ale postupne zistíte, že ich niečo spája. Vydáte sa tak do praveku, na divoký západ, do imperiálnej Číny, historického Japonska, súčasnosti, blízkej a vzdialenej budúcnosti. 

Vaši protagonisti majú dané mená, ale pokojne im ich môžete zmeniť, disponujú rôznymi schopnosťami a pri postupe využívajú odlišné metódy. Jednotlivé kapitoly môžete hrať v ľubovoľnom poradí. Ba čo viac, môžete si rozohrať jedno obdobie, uložiť progres, prejsť do inej epochy s iným hrdinom a keď sa neskôr vrátite do predošlej éry, pokračujete tam, kde ste prestali. To je fajn hlavne vtedy, keď vám niektoré kapitoly sedia menej, a tak radšej viac času strávite pri tých, ktoré sú pre vás zábavnejšie.

Live A Live (PC verzia)
Live A Live (PC verzia) Začína sa to v praveku a bez slov. Teda ak sa rozhodnete ísť od najstaršej epochy.
Začína sa to v praveku a bez slov. Teda ak sa rozhodnete ísť od najstaršej epochy.


Live A Live (PC verzia) Do menu si odskočíte upraviť výbavu alebo zmeniť nastavenia.
Do menu si odskočíte upraviť výbavu alebo zmeniť nastavenia.


Live A Live (PC verzia) Ninja používa pri postupe neviditeľnosť a heslá.
Ninja používa pri postupe neviditeľnosť a heslá.





Raz sa stotožníte s lovcom zo starodávneho kmeňa, ktorý používa čuch pri love a odhaľovaní zaujímavých vecí. Inokedy sa stanete pištoľníkom ako Clint Eastwood, ktorý si proti banditom vo westernovom mestečku pomôže nastražením pascí. Preberiete úlohu čínskeho majstra kung fu, ktorý si hľadá učeníkov. V Japonsku to pre zmenu bude ninja -shinobi na tajnej misii, ktorý oklame hradné stráže tým, že sa stane neviditeľným a musí používať správne heslá. V súčasnosti sa pokúsite vybojovať slávu v ringu, kde si osvojujete schopnosti protivníkov. V blízkej budúcnosti použijete psychické sily a dokážete hocikomu čítať myšlienky, čo využijete pri odhalení konšpirácie. No a v ďalekej budúcnosti sa stanete robotom na vesmírnej lodi, ktorý asistuje posádke a musí vyriešiť nečakané problémy.
 
Hrateľnosť je skutočne v jednotlivých obdobiach trochu odlišná, hoci tam nájdete aj spoločné prvky, ako je forma rozhovorov s voľbami, používanie inventára s výbavou, získavanie levelov a v neposlednom rade boje. Bežne postupujete v reálnom čase, pričom v jednotlivých obdobiach sa orientujete pomocou farebných značiek na radare alebo máp s nákresom hradu či schémou lode.

Bitky prebiehajú v ťahovom režime a hrdinu tam môže sprevádzať viacero spriatelených postáv. Postupuje sa po štvorcových poliach a používate schopnosti s rôznym dosahom a efektom, ktorými znižujete nepriateľom zdravie. Pritom sa dajú aj používať predmety z inventára na doliečenie alebo vrhnutie na protivníkov. Boje si rýchlo osvojíte a väčšinou nie sú náročné, ale napríklad vo westernovej pasáži prišiel už krátko po úvode dosť ťažký súboj proti presile. Naproti tomu ale v iných obdobiach boli bitky oveľa jednoduchšie.

Toľko k objasneniu hlavnej náplne, aby ste mali predstavu, o čom hra je. Podrobnejšie sme si jej obsah rozobrali v našej pôvodnej Switch recenzii, takže tam si môžete prečítať detaily. Teraz sa budeme venovať technickej stránke a ovládaniu, ktoré ponúka PC verzia

Hra obsahuje japonský a anglický dabing a, samozrejme, titulky a písané texty. Tých je v rozhovoroch pomerne veľa, pričom zaujímavosťou je, že v období praveku sa slovná komunikácia nepoužíva vôbec. Postavy vydávajú len huhňavé zvuky a namiesto slov sa zobrazujú obrázky, ktoré vám naznačia, čo asi treba urobiť. Každé obdobie sprevádza iná hudba, vlastne zvyčajne dve – jedna neustále hrá počas bežného postupu, druhá, dramatickejšia znie v boji. Melódie sú príjemné a dobre vystihujú zvolené epochy, avšak keďže znejú dookola, časom sa zunujú a môžu byť až otravné, i keď ich autorkou je nadaná Yoko Shimomura.

Live A Live používa zaujímavú kombináciu pixel-artu s iným druhom grafiky. Štvorčekované sú postavy a vybrané časti okolia. Iné úseky, objekty a samotné texty sú ale spracované odlišne, namiesto hrubých polygónov sú to pekne vyhladené predmety a miesta. Obidva štýly sa prelínajú nenásilným spôsobom, pekne sa dopĺňajú, ladia a táto kombinácia nepôsobí rušivo. V nastaveniach grafiky sa dá zvoliť vysoké rozlíšenie aj framerate, zapnúť vertikálna synchronizácia, nastaviť kvalita tieňov, jas, kontrast, anti-aliasing. Všetko funguje bez problémov a chýb.

Ovládanie počíta s gamepadom, ktorý k takejto hre pasuje najviac, ale dá sa použiť aj myš a klávesnica. Klávesy sú rozvrhnuté slušne a prakticky, navyše si ich môžete zmeniť, len vstup do menu cez TAB je trochu neprirodzený. S myšou je to už horšie, pretože je využívaná len veľmi obmedzeným spôsobom. Nevykonávate ňou pohyb postáv alebo kamery a čo je určite škoda, nedá sa s ňou ani vyberať položky v menu hry či inventári. Prakticky len ľavým tlačidlom myši viete potvrdzovať voľby, ktoré vyberáte klávesmi, alebo pravým zrušiť nejakú aktivitu. Prípadne stredným vyvoláte mapu. V tomto smere sa určite dalo urobiť trochu viac – aspoň v tom menu, ale dá sa aj na takéto ovládanie zvyknúť.

Live A Live (PC verzia)
Live A Live (PC verzia) Ťahové boje obsahujú výber útokov a použiteľných predmetov.
Ťahové boje obsahujú výber útokov a použiteľných predmetov.


Live A Live (PC verzia) Súčasné obdobie sa sústredí na zápasy v ringu.
Súčasné obdobie sa sústredí na zápasy v ringu.


Live A Live (PC verzia) Stanete sa aj robotom z ďalekej budúcnosti.
Stanete sa aj robotom z ďalekej budúcnosti.





Live A Live je nevšedná RPG, ktorá na jednej strane pôsobí trochu archaicky, na druhej ale prináša zaujímavú variabilnú hrateľnosť s unikátnymi prvkami. Ak vás baví retro a zároveň chcete aj niečo jedinečné, čo nie je ani v súčasnosti celkom bežné, Live A Live vám to rozhodne ponúkne. Niektoré obdobia v hre sú zábavné viac, iné menej, ale celkovo je to aj po rokoch veľmi kvalitná hra. A PC port je vydarený, hoci ovládanie mohlo byť trochu viac dotiahnuté.


napísal uni 24.7.2023
Páči sa mi! (+1)
8.0
Vo svete
8.1
Ohodnotiť
LIVE A LIVE (PC VERZIA)
+ rôzne príbehy a obdobia s variabilnou hrateľnosťou
+ aj po rokoch nevšedný zážitok s originálnymi prvkami
+ jednoduchý, ale efektívny bojový systém
+ jednoznačná voľba pre hráčov zo starej školy
- niektoré epochy sú menej zábavné
- ovládanie na PC mohlo byť trochu viac dotiahnuté
- miestami nevyvážená náročnosť
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel Core i3-3210, 8 GB RAM, GeForce GTX 750, OS Win 10 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Switch
PS5

Vývoj: Nintendo / Square Enix
Štýl: RPG
Dátum vydania: 22. júl 2022
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19996)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk