F1 23

F1 23

8.5

F1 tento rok prichádza s množstvom obsahu

Recenzia na PC verziu

Codemasters pokračuje so svojou pravidelnou F1 sériou a pod vlajkou EA hru ďalej rozširuje a tentoraz výrazne. V aktuálnej F1 23 totiž vracia ako príbehovú časť, tak nechýba rozsiahla kariéra a hlavne sa pridáva nová live F1 World sekcia. Spolu s ďalšími vylepšeniami je to prakticky najlepšia F1 za posledné roky. Codemasters má síce kolísavú kvalitu jednotlivých ročníkov, ale môžeme povedať, že tento rok je to jeden z tých najkvalitnejších.

Zároveň, keďže je firma už dlhšie EA, je tu riziko stále väčšieho tlaku na mikrotransakcie a season passy so snahou vytvoriť obdobu FUT z FIFA aj tu. Nakoniec presne na to je live časť hry F1 World, ale môžeme rovno povedať, že minimálne zatiaľ Codemasters odoláva a netlačí tu na pílu a ťahanie peňazí z hráčov. 

Popri F1 World však výrazné zmeny v samotnom základe hry nečakajte. Je to stále F1 s predpísanými okruhmi, tímami a možnosťami a, samozrejme, každý rok aj s upravenými pravidlami. Jediným malým doplnkom oproti štandardu sú superšport autá, ktoré minulý rok Codemasters zaviedli ako malé osvieženie pred pretekmi. Codemasters to chceli posunúť viac, ale FIA im to zatrhla. Presne pre takéto veci EA odišla od FIFA so svojím futbalom, aby sa mohla viac realizovať. To sa však pri F1 nedá a Codemasters len pridávať ďalšie formulové verzie, ako napríklad F2, ktoré sú tu už rovnako od minulého roka zastúpené. Viac však nie a uvidíme, či niekedy príde aj F3 alebo motokáry.

F1 23
F1 23 Späť na asfalte.
Späť na asfalte.


F1 23 Vizuál ostáva nezmenený a možno by už potreboval upgrade.
Vizuál ostáva nezmenený a možno by už potreboval upgrade.


F1 23 Uf, ešte, že nie sme vo Ferrari
Uf, ešte, že nie sme vo Ferrari





Samotná ponuka hry je tentoraz veľmi široká a poskytne niečo pre každý typ F1 hráča. Pre tých, ktorí chcú precítiť atmosféru zákulisia F1, je tu príbehový režim Braking Point 2, pre tých, ktorí chcú zažiť pocity pilota, je tu  štandardná kariéra, pridáva sa spomínaný F1 World pre tých, ktorí chcú stále ďalšiu výzvu a, samozrejme, pre multiplayerových hráčov nechýba široká ponuka možností.

Samotný Braking point 2 bude pokračovať v príbehu z F1 21, kde ste sledovali príbeh Aidena Jacksona, nového pilota, ktorý sa dostal do F1 kolotoča. Teraz sa však situácia mení a spolu s jeho rivalom Devonom Butlerom  prechádzajú v novej sezóne do rovnakého Konnersport Butler Racing tímu. Zároveň pribudne aj ženská pilotka Callie Mayer, ktorá vyhrala F2 a práve prechádza do F1.  Budete tak hrať za niekoľkých pilotov a sledovať zákulisie formulových pretekov, ako aj napätie v tíme počas dvoch ročníkov, a to minulom 22 a aktuálnom 23.

Celé to budú sprevádzať kvalitné prestrihové animácie a, samozrejme, preteky. Tie budú primárne založené na určitých cieľoch, pritom buď odjazdíte celé preteky, alebo sa len dostanete do určitej situácie, ktorú musíte zvládnuť. Nevyhnutne nemusí ísť o to vyhrať, ale skončiť lepšie ako niekto iný. Pekne to osvieži čisto simulačnú hru, zároveň ako dosahujete lepšie výsledky, odomkýnate bonusy, ako zaujímavé odpovede novinárom alebo personálu. Čo je tu dôležité, príbeh osvieži štandardnú simulačnú ponuku a zároveň ponúkne pohľad do diania mimo pretekov.

Ak chcete skôr štandardné preteky, na to je tu režim kariéry. Tu si rozbehnete vlastnú kariéru jazdca a bude na vás, či budete chcieť byť len jazdcom, alebo si vyberiete aj zapájanie sa do manažmentu tímu. Pritom môžete hrať sám, alebo s iným hráčom a môžete si vybrať aj to, či začnete v F2 sérii, alebo pôjdete rovno do F1. Toto bude kompletný F1 zážitok. Budete prechádzať postupne sezóny, jednotlivé víkendy, zlepšovať svoju pozíciu medzi najlepšími jazdcami, upravovať svoj monopost, ale ak zoberiete aj manažment, tak sa staráte aj o reklamu, kupovanie pilotov a všetko, čo k tomu patrí. 

Veľkou novinkou je F1 World nová sekcia. Tá je postavená na F1 Life z F1 22 ale rozšírená a vylepšená. Je to časť doslova vytvorená pre neustále rozširovanie a live updaty a, samozrejme, spolu s tým aj season passy, respektíve tu nazvané Podium Passy. Aj keď rovno treba povedať, že je to minimálne zatiaľ spravené veľmi prijateľne a nevyhnutne nemusíte kupovať nič, aj bez toho postupne získavate free skiny. Podium Pass pridáva bonusové skiny a boosty na rýchlejší upgrade auta. 

Základ režimu je v spĺňaní pravidelných úloh, či už denných, týždenných, alebo celosezónnych. Za ne získavate ako plagáty do vašej zbierky, tak hlavne body na vylepšovanie svojho auta. V tejto časti máte totiž samostatné vozidlo, určené len pre F1 World a viac-menej ho skôr arkádovo vylepšujete. Budete si tak auto vybavovať novými dielmi, zvyšovať výkon, zlepšovať brzdy. S lepším autom sa budete môcť zúčastňovať náročnejších pretekov a vyhrávať ďalšie ceny. Je to niečo odlišné od štandardného formátu a viac relaxačne ladené, vychádzajúce mimo štandardov bežných pretekov.

F1 23
F1 23 V live F1 World sekcii si postupne vylepšujete svoje auto.
V live F1 World sekcii si postupne vylepšujete svoje auto.


F1 23 Nechýbajú skiny, ktoré si odomkýnate buď zadarmo, alebo v rámci Podium Passu.
Nechýbajú skiny, ktoré si odomkýnate buď zadarmo, alebo v rámci Podium Passu.


F1 23 Zostali aj superšporty, ale stále len ako malý doplnok.
Zostali aj superšporty, ale stále len ako malý doplnok.





Zároveň je však pod F1 World zahrnutý aj štandardný multiplayer, časovky, voľné jazdy a všetky bežné veci. Sú tu preto, lebo si pred hrou môžete vybrať ako formule z F1 22 a F1 23 ročníka, tak môžete hrať so svojím vylepšeným autom z F1 Worldu. Možnosti hry ešte dopĺňa samostatný lokálny multiplayer, ranked multiplayer, ako aj F1 Replays funkcia, ktorá vám umožní pozrieť si znovu svoje preteky.

Čo je však najdôležitejšou zmenou celej hry, je vylepšenie ovládania. To bolo v posledných ročníkoch otázne a síce ani teraz stále nie je simulačné, ale je k tomu o krok bližšie. Monoposty sa teraz ovládajú a aj správajú oveľa realistickejšie a prirodzenejšie. Autá lepšie sedia, cítite ich silu, cítite samotné pneumatiky a hlavne teraz lepšie precítite aj svoje chyby, či už v neskorom brzdení, rýchlom pridávaní v zákrutách, alebo aj pri kolíziách. Dôležité je to, že môžete teraz jazdiť precíznejšie. Je to veľká zmena, ktorú skúsený F1 hráč pocíti ako pri hre na volante, tak aj gamepade.

F1 23
F1 23 Som stredobodom pozornosti.
Som stredobodom pozornosti.


F1 23 To koleso sa mi nezdá.
To koleso sa mi nezdá.


F1 23 Idete v protismere!
Idete v protismere!





Grafika sa ani tentoraz nemení a síce posledné roky autori experimentujú s Ray- tracingom, ale je to stále starý Ego engine z roku 2016, ktorý už akoby vizuálne nezvládal viac. Síce hra na najvyšších nastaveniach stále ponúkne decentný obraz v oblasti nasvietenia, ale chcelo by to viac dynamiky a viac hĺbky hlavne v šere, daždi alebo tme. Na druhej strane, výkon je veľmi dobre optimalizovaný a hra pôjde aj na slabších zostavách a stále decentne aj oldgen konzolách. Aj keď pri oldgen konzolách už rátajte s nižšou kvalitnou vizuálu a nízkym rozlíšením. 

Hovorí, sa že by budúci rok mohli autori prejsť na Frostbite engine a uvidíme, či sa tak aj stane a ako to ovplyvní hrateľnosť. Ako vieme, s Frostbite malo veľa EA firiem problémy, tak ostáva dúfať, že tu všetko pôjde ako má. Nakoniec už je engine otestovaný v NFS racingovkách. Tu bude dôležité, aby nezaostala ani fyzika a náhodou sa nejakým omylom nezmenila späť na arkádovú.

Z vizuálu sa však tentoraz pekne príbehový režim vylepšili prestrihové scény, ktoré sú už kvalitne motion-capturované a vidieť zvýšené investície od EA. Nezaostáva ani nahovorenie a aj celá zvuková stránka je na slušnej úrovni. Zároveň z hardvéru už hra podporuje ďalšie volanty a napríklad Moza R5, ktorá mi minulý rok nešla, už teraz funguje bez problémov. Zároveň bolo výrazne vylepšené ovládanie gamepadom. Klávesnicou to, dúfajme, nikto seriózne nehráva, ale na PC je škoda, že samotné menu stále neupravili na ovládanie myšou. 

Celkovo je F1 23 prekvapením a výrazným vylepšením série, špeciálne oproti slabšej F1 22 je to pekný skok. Má množstvo obsahu ako pre singleplayer, tak multiplayerových hráčov a rovnako ako pre príležitostných hráčov, ktorí si vychutnajú príbehovú časť alebo aj F1 World s live updatmi, tak pre náročných hráčov, pre ktorých je rozsiahla kariéra a aj ranked multiplayer.  Zároveň spravili autori pekný skok v simulačnej stránke. Možno škoda, že engine stále zostal rovnaký aj s grafikou. 


napísal saver 28.7.2023
Páči sa mi! (+4)
8.5
Vo svete
8.1
Ohodnotiť
F1 23
+ vylepšené ovládanie a fyzika vozidel
+ dobrá príbehová časť a celkovo singleplayer možnosti hry
+ pridaná live F1 World časť
+ kvalitná kariéra
+ vylepšené ovládanie gamepadom
- už dlhšie rovnaký vizuál
- multiplayer je stále technicky nedotiahnutý
- žiadne zmeny v režime kariéry


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
PS5
Xbox Series X|S

Vývoj: EA / Codemasters
Štýl: Racing
Dátum vydania: 16. jún 2023
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20014)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk