TINY TINA'S WONDERLANDS

TINY TINA'S WONDERLANDS

8.0

Borderlands v stolovej hre (aj) s kúzlami

Recenzia na PC verziu

Novinka od Gearboxu už svojím hravým názvom dáva najavo, čo od nej môžete očakávať. Malá Tina naznačuje inklinovanie predovšetkým k mladšiemu publiku a Wonderlands poukazuje na fantasy svet, ako aj príbuzenstvo so sériou Borderlands. Veď napokon v hre sa vyskytuje aj známy maskot  Claptrap. To všetko podtrhuje komiksový vzhľad, ktorý už dobre poznáme z predošlých akčných hier od rovnakého vývojárskeho štúdia. A takýto je výsledok.

Humorom a stolovou hrou sa všetko začína aj končí. Pobaví vás už intro, v ktorom rýchlo pochopíte, že hra je výstredná, pojašená a nemá žiadne bariéry. Objavíte sa tam už aj vy, zatiaľ nenafarbená a nevýrazná figúrka newbie - teda nováčika. Potom sa začnete dostávať do obrazu – Spolu s Tinou a jej dvomi kamarátmi hráte stolovú hru, do ktorej sa vzápätí prenesiete v podobe hrdinu s povolaním, rasou, vzhľadom a koloritom podľa vašich preferencií. Zatiaľ čo vy (sólo alebo v kooperácii s inými živými hráčmi) priamo skúmate krajinu a bojujete z pohľadu prvej osoby, ostatní vás sledujú a kibicujú a Tina ako pani jaskyne, respektíve pani bunkra, neraz priamo pred vašimi očami mení svet okolo vás. To znamená, že vám napríklad nad priepasťou postaví most, vloží spriatelenej postave do ruky dynamit, aby vám ho odovzdala, odpáli raketu, či umiestni do cesty figúrku bossa. To všetko s náležitými komentármi a uštipačným humorom.

Akčná zložka je po vzore Borderlands, a to až do takej miery, že hoci ste tu súčasťou fantasy univerza, primárne bojujete modernými strelnými zbraňami. A v podozrivo známych debničkách a sejfoch nájdete tony výzbroje, munície, doplnkov výbavy, vrátane čisto kozmetických na zmenu vizuálu, odvarov ktoré vás okamžite vyliečia. Veci na zbieranie sa povaľujú na každom kroku, a to bežne hneď v niekoľkých truhliciach pri sebe a ďalšie predmety a peniaze vypadávajú z menších a väčších bossov. Až to pripomína „mierovú“ vojenskú pomoc Ukrajine. Inventár sa rýchlo preplní, aj keď ho čoskoro môžete vylepšiť a rozšíriť. Našťastie, často narazíte na trojice automatov, v ktorých predáte prebytky a kúpite zaujímavé kúsky.

Tiny Tina's Wonderlands
Tiny Tina's Wonderlands Stanete sa súčasťou bizarnej stolovej hry, ktorú spravuje Tina a asistujú jej dvaja spoločníci.
Stanete sa súčasťou bizarnej stolovej hry, ktorú spravuje Tina a asistujú jej dvaja spoločníci.


Tiny Tina's Wonderlands Hra ponúka rôzne zákutia - niektoré gýčové, iné štýlové.
Hra ponúka rôzne zákutia - niektoré gýčové, iné štýlové.


Tiny Tina's Wonderlands Putovanie s figúrkou po makete krajiny vás môže, ale nemusí baviť. Každopádne sú tam aj svojrázne prvky.
Putovanie s figúrkou po makete krajiny vás môže, ale nemusí baviť. Každopádne sú tam aj svojrázne prvky.





Ako to už býva, zaujímavejšia výbava s lákavejšími bonusmi má patričnú farbu, zelenú, modrú, fialovú, či žltú. V inventári si nastavíte primárnu a doplnkovú zbraň (neskôr sa odomknú ďalšie sloty a môžete mať pripravené až štyri kúsky), čo môžu byť pištole, pušky, samopaly, kuše a neraz aj s nejakým elementárnym doplnkovým efektom - zmrazovaním, výbuchmi, jedom, bleskami. Niekedy s prepínaním režimu streľby a zoomom a často s extra podporou schopností, napríklad rýchlejším nabíjaním, regeneráciou štítu, vyššou šancou na kritický zásah a podobne. Navyše sa dajú zbrane u kováča očarovať, čím sa zmenia ich bonusy.

Okrem toho si do slotu umiestnite meč, sekeru, kladivo či inú zbraň na boj zblízka, hoci takéto útoky sú skôr sekundárne, nepriateľov riešite hlavne na diaľku. Budete mať postupne až šesť slotov na podpornú výbavu, ktorá zahrňuje brnenie, prstene a magickú knihu. Na knihu je spravidla naviazané jedno kúzlo s bonusmi, ktoré môžete kedykoľvek nahradiť iným z dostupných v inventári, prípadne unikátnou schopnosťou povolania. Neskôr s výberom druhého - podporného povolania to môže byť schopnosť aj kúzlo súčasne, prípadne dve rôzne kúzla. Čary sú pritom vlastne tiež len sekundárne, hoci neraz veľmi efektívne a sú vhodnou doplnkovou podporou.

V  boji predovšetkým strieľate, občas pritom šľahnete ľadové strely, ohnivý výboj alebo vyvoláte hlavu hydry a keď sa niekto priveľmi priblíži, seknete ho po krku. Zbrane majú rôznu muníciu, ktorej prenášané množstvo sa dá tiež rozšíriť, ale o tú skutočne nie je núdza, takže sa len ojedinele stáva, že máte prázdne zásobníky. Váš hrdina zbiera skúsenosti a levely a vždy dostane hrdinský bodík na vylepšenie atribútov, ktoré zlepšia jeho vitalitu, šikovnosť, silu a podobne. Súčasne investujete do svojich pasívnych schopností, ktoré sa postupne odomykajú na niekoľkých stupňoch a dajú sa opakovane vylepšovať. Po voľbe sekundárneho povolania už hádžete body nie do jedného, ale dvoch stromov schopností.

Akčné úrovne môžu byť rozsiahle a komplexnejšie, ale aj menšie vo forme ohraničených arén. Tie rozsiahle obvykle súvisia s hlavným dejom alebo doplnkovými menšími príbehmi, pričom ste na ceste za dračím lordom, ale popritom toho musíte ešte veľa urobiť a kadekomu pomôcť. Zvyčajne sa treba niekam prestrieľať, niečo obrániť alebo získať a použiť, oslobodiť zajatcov, rozporciovať nejakého zloducha.

V Súlade s prioritnými fantasy elementmi stoja proti vám najmä kostlivci, goblini, banditi, piráti, kyklopovia a iné tradičné archetypy. Ale aj bizarné tvory, napríklad zmutované žraloky, ktoré chodia po súši - ak práve nie sú zahrabané v piesku, odkiaľ im trčí len povestná plutva. A viete ich zraňovať aj zásahom do sudov s výbušninami a rôznymi elementmi. Pomáhate si prikrčením, pokĺznutím, skákaním, krytím za objektmi. Keďže ide o dlhšie pasáže, sú tam automatické checkpointy so svojskou figurínou, kde sa oživíte v prípade úmrtia. Súčasne slúžia na rýchly transport z jedného miesta na mape na iné.

Naproti tomu v arénach čakajte len tuctové prestrelky, kde je obvyklým cieľom vystrieľať dostatočný počet nepriateľov. Potom zozbierate korisť, prípadne aj úlohový predmet a teleportom sa prenesiete na maketu krajiny Overworld , ktorá je vlastne spojnicou akčných pasáží hry. Pripomína to postup v sérii Might & Magic Heroes. Kráčate s figúrkou po cestičkách a chodníčkoch (v tomto prípade v reálnom čase), objavujete úlomky na odomknutie oltárov s priazňou bohov, prijímate nepovinné úlohy od postavičiek s výkričníkom nad hlavou, ktoré niekedy splníte prehľadaním okolia, vyzbieraním či aktivovaním určitých objektov. Inokedy sa prenesiete do určenej lokality. Na vybraných úsekoch krajiny a neraz ukrytí v tráve číhajú nepriatelia. Ak im nestihnete ujsť, dochádza k boju a prepnete sa do arény. Príbehové akčné pasáže sa najčastejšie aktivujú vstupom do hradu či na iné záujmové miesta v okolí a tam to býva najzaujímavejšie.

Tiny Tina's Wonderlands
Tiny Tina's Wonderlands Ak radi zbierate korisť, tu si jej užijete neúrekom, až si ju napokon prestanete vážiť a už ani nebudete brať hocičo.
Ak radi zbierate korisť, tu si jej užijete neúrekom, až si ju napokon prestanete vážiť a už ani nebudete brať hocičo.


Tiny Tina's Wonderlands Z Borderlands je tu aj Claptrap, ktorému môžete pomôcť.
Z Borderlands je tu aj Claptrap, ktorému môžete pomôcť.


Tiny Tina's Wonderlands Takto nejako vyzeral the Rock vo filme Zúbková víla.
Takto nejako vyzeral the Rock vo filme Zúbková víla.





Sólo hranie je fajn, ale v kooperácii to dostáva extra grády. Ak nemáte kamarátov, môžete sa spoľahnúť na matchmaking, ktorý vás spojí s hráčom s podobným levelom a progresom. Len je škoda, že sa neocitnete hneď pri sebe a pozíciu svojho parťáka zisťujete prostredníctvom mapy. Pritom sa dopĺňate v akčných pasážach, ale obaja sa so svojimi figúrkami objavíte aj na makete krajiny s kampaňou. Pokročilé lokality síce majú nastavený určitý odporúčaný level, ale viete sa nimi prebiť sólo aj vtedy, keď je úroveň vášho hrdinu o niekoľko stupňov nižšia ako u nepriateľov. V krajnom prípade sa budete venovať plneniu vedľajších úloh, ktoré ste obišli a vrátite sa s viac nadupanou postavou a výbavou. 

Zvyšné nepovinné zadania môžete plniť po zavŕšení ťaženia a hlavného príbehu, kedy ľubovoľne pokračujete v potulkách po svete a vraciate sa do centrálneho mesta k remeselníkom a NPC postavám. Navyše už môžete v hrade absolvovať výzvy v Chaos Chamber. Obsahujú arény s nepriateľmi, ktorých treba zlikvidovať, pričom vám to sťažujú vami zvolené prekliatia a naopak pomáhajú požehnania. Za to dostávate ďalšie odmeny, ktorých je však už v tej chvíli toľko, že vám na nich ani veľmi nebude záležať. Na štyridsiatej úrovni si odomknete mýtický rank, Čo je obdoba Badass ranku z Borderlands s extra bodmi a štyrmi odlišnými konšteláciami, ktoré obsahujú rôzne špecifické bonusy.

Z Borderlands sa okrem povedomých prvkov a Claptrapa preniesla aj komiksová grafika s patričnými vylepšeniami. Proti tomu nič nemáme, lebo do tohto do značnej miery roztomilého titulu sa obzvlášť hodí. A okrem rôznych lokalít s vydareným dizajnom a množstvom objektov a detailov tvorcovia nezabudli ani na vhodné vizuálne efekty. Pekné zábery si pritom viete spraviť vo foto režime. K tomu je dobre napasovaná hudba aj dabing, pričom najčastejšie počujete Tinu a jej „čipmankovský“ hlások.  Sú momenty, kedy je dosť utáraná, ale nereční stále, takže väčšinou nie je otravná a nebudete si pri nej zapchávať uši. Avšak polhodinové titulky po zavŕšení kampane, pri sledovaní ktorých musíte pretrpieť nekonečný zoznam vývojárov, distribútorov, influencerov,  údržbárov a poďakovanie rodinám, matkám, mačkám, kačkám plus iné zbytočnosti, to už otravné je.

Tiny Tina's Wonderlands
Tiny Tina's Wonderlands So spoluhráčom na love nahnevaného drobčeka.
So spoluhráčom na love nahnevaného drobčeka.


Tiny Tina's Wonderlands Inventár je večne plný a do slotov so zbraňami a výbavou budete vkladať samé zaujímavé kúsky.
Inventár je večne plný a do slotov so zbraňami a výbavou budete vkladať samé zaujímavé kúsky.


Tiny Tina's Wonderlands Dvojka hore kaz, hneď to rozvŕtame...
Dvojka hore kaz, hneď to rozvŕtame...




Wonderlands sa dá pokojne označiť ako fantasy odnož Borderlands primárne pre mladších hráčov. Ale aj tí starší si prídu na svoje. Jadro hrateľnosti je rovnaké, ale napredovanie s pohybom figúrky po mape je na akčnú hru dosť netypické. Pre niektorých hráčov zaujímavé, pre iných len otravné a zbytočné. Nepriatelia sú viac rozprávkoví, zbrane veľmi variabilné a aj unikátne, kúzla naozaj efektné, ale skôr na spestrenie. RPG vývoj postavy vcelku fajn a zbierať môžete extrémne množstvo vecí.

Čo robí z tejto pomerne tradičnej akcie niečo viac, je prerozprávanie príbehu formou stolovej hry, ktorá sa okamžite prenáša do FPS a je komentovaná Tinou a jej kamarátmi. Plus humor a satira, pričom sa autori neboja parodovať ani legendu o Artušovi, Pána prsteňov a iné kultové záležitosti. Práve preto je výsledok pozoruhodný. A navyše to tu slušne graduje, takže zatiaľ čo v iných hrách sa mi (a určite aj mnohým z vás) často stáva, že po dlhšom hraní nastupuje stereotyp, vo Wonderlands, minimálne počas kampane, to bolo naopak. V prvých hodinách celkom dobré, ale až v tých pokročilých som sa začal poriadne zabávať a všetko si užívať. Ak vám teda neprekáža, alebo dokonca vyhovuje štýl Borderlands s miernymi odchýlkami, s Tinou sa určite dobre vybláznite.


napísal uni 31.3.2022
Páči sa mi! (+2)
8.0
Vo svete
8.0
Ohodnotiť
TINY TINA'S WONDERLANDS
+ štýlové prestrelky doplnené kúzlami
+ slušný vývoj postavy
+ množstvo výzbroje a doplnkov s bonusovými vlastnosťami
+ príbeh prezentovaný formou stolovej hry
+ humor a popkultúrne odkazy
- figúrky na makete krajiny môžete pokladať za otravné a zbytočné
- koristi je extrémne veľa, takže postupne zovšednie
- doplnkové akčné arény sú dosť fádne


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One

Vývoj: 2k Games / Gearbox
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 25. marec 2022
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Zháňam labo variety kit 01 pre... (1)
Mal by niekto na predaj Labo Variety Kit 01 (Toy-c...
|Dragons dogma 2 (1)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20255)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk