APE ACADEMY

APE ACADEMY

7.5

Vitajte v opičej škole. Konkurencia WarioWare pre PSP. Zabaví Sony rovnako ako Nintendo?

Recenzia na PSP verziu

Ak chcelo PSP konkurovať Nintendu DS, muselo do svojej ponuky zaradiť aj jednoduché, čisto zábavné hry a tak tu máme Ape Academy. Zaujímavú hru, ktorá vás vtiahne do opičej školy. Budete prechádzať jednotlivými ročníkmi a hrať takmer polstovku minihier pokrývajúcich oblasti šikovnosti, postrehu, pamäte a aj logiky. 

Hra ponúka štandardné možnosti, ako kampaň,  tréning, multiplayer a aj rôzne bonusy. Najdôležitejšia je samozrejme kampaň, tam dostanete príležitosť prejsť 6 ročníkov opičej školy, odomkýňať v nej minihry, ako do tréningu, tak aj do multiplayeru. Kde-tu môžete v minihrách násť aj bonusovú postavičku, ktorú si postavíte do vytrínky a budete ju obdivovať.

Jeden ročník v škole tvorí vždy 9 náhodne vybraných hier zobrazených v políčku 3x3. Z nich si postupne vyberáte a prechádzate, alebo neprecházate. Celkovo si hier zahráte  47 a sú rozdelné do základných kategórii, ako Mind, Tech, Body a nájde sa aj pár špeciálnych nezaradených. Máte tu logické hry, ako rýchle spočítanie troch čísel (aj s násobením), doplňovanie viet (trochu ťažké pre neangličanov), alebo sledovanie rozdielov v obrázkoch. Nechýba tancovanie na šikovnosť, kde musíte stláčať tlačidlá podľa toho, ako sa vám zobrazujú, alebo postrehovo je veľmi zaujímavé počítanie opíc, kde vám opice behajú po chodníku a vy ich musíte všetky spočítať. Z akčných je tu napríklad veľmi pekný kung-fu boj, stredoveké odrážanie šípov štítom, zo športov sú určite najlepšie futbal, hokej, bowling a poteší aj hod guľou, kde to musíte poriadne roztočiť. Je tu toho dostatok a každý si nájde niekoľko obľúbených a niekoľko priam nenávidených.

Ape Academy
Ape Academy
Ape Academy

Každá hra je doprevádzaná veľmi peknými humornými animáciami a aj zvukmi. Čo sa týka ovládania to je na každej iné a podobne ako pri Warioware na NDS, aj tu musíte dávať pri nahrávaní pozor a naštudovať si základné inštrukcie. Samozrejme aj tu sú len veľmi zbežné a niekedy prídete na to, čo vlastné treba robiť a ako to ovládať, až na druhý-tretí krát a aj to vám možno aj 10 až 30 tréningov bude treba, aby ste danú minihru prešli.

Po prejdení 9 hier v ročníku, ich splnení, alebo nesplnení, prichádza rozhodnutie. Je trochu netradičné, lebo ani nejde o počet prejdených hier, ale o to, aby vyškrtli tri úlohy veľa seba, pod sebou alebo na kríž (na štýl piškvorky). Ak nevyštrktnete a hoci máte aj 5 splnených, smola, neprechádzate. Naštastie, ak ich máte dosť, dostávate možnosť zopakovať si jednu hru a skusiť ju splniť, ak sa vám to ani na druhý pokus nepodarí, musíte ročník opakovať. Ak splníte požiadavky, idete ďalej a kritéria sa zvyšujú. Prichádzajú ťažšie úlohy a zvyšuje sa aj nutný počet splnených úloh, neskôr už musíte dosiahnuť viac vyškrtnutých riadkov.

Grafická stránka hry síce nevyťažuje maximum z PSP, ale to sa od nej ani nečaká. Je jednoduchá a hodí sa k tomuto štýlu hry. Všetko je samozrejme 3D a opice si v minihrách užijete takmer v každej polohe s množstvami animácii. Zvukovej stránke rovnako nič nechýba, ale po pár hodinách hrania som opičie zvuky radšej stlmil, aby som si nezačal myslieť, že som Tarzan. Výdrž baterky je pri hre veľmi dobrá a 5-6 hodín hry na jedno nabitie nie je problém.

Ape Academy
Ape Academy
Ape Academy

Multiplayerových hier je spolu 13 a sú povyberané tie, kde môžete hrať aspoň dvaja, napríklad si môžete zahrať hokej, futbal, karate, bowling. Hrať nemusíte len cez Wi-Fi, ale aj na jednom handhelde, kde jeden hráč ovláda D-padom a druhý tlačidlami na opačnej strane (vhodné napríklad pod lavicou v škole, len pozor, aby vám PSP neznárodnila učiteľká).

Celkovo je hra veľmi slušná odreagovačka, ak by som to porovnal s WarioWare pre DS, toto sa mi páčilo viac, hry sú dlhšie a komplikovanejšie, aj keď možno aj trochu viac frustrujúce vzhľadom na krátky čas, nulovú toleranciu chýb a nemožnosť opakovania, ale stále to bola zábava. Niektoré nezmyselné hry však autori mohli vyradiť, alebo aspoň dopracovať.

Ape Academy
Ape Academy
Ape Academy

napísal saver 5.9.2005
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.5
Ohodnotiť
APE ACADEMY
+ rýchla zábava
+ multiplayer na jednom PSP
+ množstvo minihier
- niektoré nezmyselné hry
- pri niektorých hrách nedoladená hrateľnosť


RECENZIE HRÁČOV
PSP

Vývoj: Sony / SONY Slovakia / Alvion
Štýl: Párty hra
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20086)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk