FORGOTTEN REALMS: DEMON STONE

FORGOTTEN REALMS: DEMON STONE

8.0

Ako dopadol ďalší titul od tvorcov LOTR: TTT? Zachráni Faerun trojica hrdinov?

Recenzia na PS2 verziu

Žezlo po Stormfront Studios a prvom poriadnom spracovaní Pána Prsteňov, LOTR: The Two Towers, prebrali EA a so svojím interným tímom nadviazali na úspech tohto titulu akčnou sekačkou LOTR: Return Of The King. Stormfront Studios sa ocitli mimo Stredozem a začali sa obzerať po novom svete, kde by mohli svoje nevyužité nápady a skúsenosti zužitkovať. Zatiaľ čo EA spomalili a nasledujúci titul LOTR: Third Age bude akčné RPG s ťahovými súbojmi, Stormfront sa vrátili ku konceptu LOTR: TTT a tempo ich nového akčného RPG Forgotten Realms: Demon Stone udržali v pokluse.

 

Koncept rýchlej a masívnej likvidácie nepriateľa spolu s výborným podávaním príbehu dokonale fungoval v LOTR: TTT (ešte dnes si živo pamätám, ako sme sa s beholderom nemohli od konzoly odtrhnúť), v prevarenej forme zaujal aj LOTR: ROTK (aj v množstve iných tituloch) a rovnako strhujúco funguje aj v Demon Stone. EA vsadili na drahú licenciu LOTR, Stormfront opäť vstúpili do fantasy sveta Forgotten Realms a poistili sa známym spisovateľom R.A.Salvatorem. Príbeh Demon Stone je rozprávaním mocného kúzelníka Khelbena Blackstaffa o porušení rovnováhy medzi dobrom a zlom. Neutíchajúce boje, drancovanie a nezmyselné túžby po moci skončili v démonickom kameni, kde boli uväznený dvaja generáli znepriatelených strán. Vojny utíchli, ale nad Faerunom sa znovu zaťahujú mračná.

 

Forgotten Realms: Demon Stone
Forgotten Realms: Demon Stone
Forgotten Realms: Demon Stone
 

 

Na úvodnú sekvenciu oboznamujúcu hráča o predchádzajúcej histórii dlhotrvajúceho konfliktu, nadväzuje interaktívne intro, v ktorom dostávajú priestor hlavné postavy. Prvá úroveň funguje aj ako tutorial, na oboznámenie sa s vlastnosťami troch ovládateľných postáv. Narozdiel od prechádzajúceho titulu od Stormfront (LOTR: TTT), v Demon Stone máte neustále pod kontrolou trojicu charakterov. Kedykoľvek sa môžete medzi nimi prepínať a využiť ich silné stránky v početných bojoch. Nešťastná partia dobrodruhov sa pri zoznamovaní v priateľských podmienkach (okolo nich zúri vojna), dostanú do jaskyne a svojou neopatrnosťou uvoľnia generálov (Cireka a Ygorl) z démonického kameňa. Ich cesta nekončí smrťou, ale ako poznamená kúzelník Illius, ich stretnutie nebolo náhodné a vydajú sa hľadať Khelbena.

 

Vyváženú partiu hrdinov tvorí bojovník Rahnnek, zlodejka Zhia a spomínaný kúzelník Illius. Rozdiely medzi postavami nie sú veľké, v hre dostala každá svoj priestor a je iba na hráčovi, ktorá z nich sa stane najobľúbenejšia. Ich vlastnosti sú dobre vybalansované a vďaka rozdielnym schopnostiam budete často medzi nimi prepínať. Každá z nich má svoj špeciálny silný úder, štýl boja, inú rýchlosť, silu a používané zbrane. Systém súbojov sa vôbec nezmenil a na hráča v pokročilej fáze hry kladie veľké nároky. Prakticky po celú dobu hrania budete čeliť obrovskému počtu nepriateľov, odrážať útoky alebo brániť bezbranných. Bojovať na blízko budete predovšetkým s Rhannekom, kvôli jeho veľkej sile úderov, Zhia sa osvedčí pri nečakaných výpadoch z tieňov, kedy je dočasne neviditeľná a Illiusova mágia nájde uplatnenie v boji na diaľku. Možnosť ovládať ktorúkoľvek postavu počas hry neraz využijete a oceníte. Častokrát budete počuť ako niektorá postava kričí, aby ste jej pomohli, pretože potrebuje pomoc.

 

Forgotten Realms: Demon Stone
Forgotten Realms: Demon Stone
Forgotten Realms: Demon Stone

 

Spoločenstvo démonického kameňa sa počas hry rozvíja a vylepšuje si svoje vlastnosti. Za nazbierané peniaze (ukryté v debnách, sudoch...) môžete nakúpiť vybavenie pre každú postavu, rozdelené na zbrane, brnenia a magické predmety s niekoľkými úrovňami sily, vždy po dokončení jedného levelu (celkovo ich je 10). Postavám nemožno kúpiť iné zbrane ako majú na začiatku v rukách, čiže bojovník sa bude vždy oháňať mečom a kúzelník bude mlátiť nepriateľov po hlave vždy palicou. Financie sú rozumne rozdelené medzi postavy a s každým dokončeným levelom budete môcť vybaviť svojich hrdinov k plnej spokojnosti. Ak si predsa nevystačíte s nájdeným zlatom, môžete niektoré vlastnosti zbraní alebo brnení predať napr. na úkor lepšej obranyschopnosti. Podobne ako nákup lepších zbraní funguje aj upgrade vlastností postáv samotných. Vyšší level postavy dostanete vždy po dokončení každého párneho levelu. S nazbieranými skúsenostnými bodmi si prakticky vždy môžete vylepšiť všetky dostupné kombá (sú ľahko zapamätateľné, pretože sa skladajú maximálne z trojkombinácie tlačítok ) a schopnosti. Tie sú previazané na seba a tak nemôžete hneď na začiatku metať firebally, musíte sa uspokojiť so slabučkým lúčom, ktorý neskôr nahradí ohnivý štít a až potom fireball. Ak sa neviete rozhodnúť, ktoré vlastnosti či kombá si máte zakúpiť, môžete použiť voľbu automatického nákupu, čo rozhodne neodporúčame.

 

S rastúcimi vlastnosťami postáv stúpa aj sila a počet nepriateľov. Stále ste zasypávaný hordami tupých monštier, ktoré ťažia iba z presily. Z diaľky útočia lukostrelci a na telo sa vám nalepia nebezpeční Slaad. V takomto type hier rozhoduje rýchlosť a používanie kombo úderov. Demon Stone prichádza s troma postavami a tak Rhannekom môžete odlákať nepriateľov od slabšieho Illiusa a následne prepnúť naň a kúzlami pomôcť bojovníkovi. S počtom rozdaných úderov narastá teplomer za portrétom postavy, po naplnení ktorého, môžete použiť špeciálny veľmi silný úder. Ak sa naplnia teplomery všetkým postavám, aktiváciou tímového úderu doslova vybielite mapu. Inteligencia práve neovládaných postáv je na prijateľnej úrovni, využívajú schopnosti a dostatočne sa bránia. Na postavy, ktoré ovláda AI, útočia nepriatelia menej a ich údery sú slabšie. Na každého nepriateľa platí iná taktika, niektorých zdoláte iba s horiacimi čepeľami (trollov), iných zase rýchlejšie skolí mágia (Yuan-Ti). Popri množstve súbojov budete plniť aj rôzne úlohy, ako odvedenie elfov do bezpečia alebo obrana vstupnej brány do Mithrall Hall. Veľmi veľkou škodou je absencia multiplayeru, ktorý by znásobil zábavu. Otázkou však zostáva, ako by vyriešili autori prepínanie medzi nepárnym počtom postáv.

 

Forgotten Realms: Demon Stone
Forgotten Realms: Demon Stone
Forgotten Realms: Demon Stone

 

Stormfront v Demon Stone bravúrne zvládli podávanie príbehu a filmovú atmosféru. Neustále striedanie putovania a množstva súbojov, je dopĺňané plynulými prechodmi do nehrateľných sekvencií, v ktorých príbeh naberá na obrátkach. Je to práve príbeh, ktorý bude hráča nútiť, aby sa znovu k hre vrátil a dohral ju čo najskôr. Osudy hrdinov, ich škriepenie medzi sebou a vymieňanie názorov sú malou odbočkou k ceste za porazením zla. Už od počiatočného intra budete na pochybách, či ste si namiesto hry nepustili nejaký fantasy film. Na pozadí bojov sa neustále niečo deje a nikdy nemáte pocit, že v konflikte ste zapojení iba sami. Filmom nie je nasiaknutý iba príbeh, či atmosféra, ale aj kompletné technické spracovanie. S využitím technológia PAGFAST (Proprietary Ambient Glow and Focus Adjustment Shader Technology) patrí grafika Demon Stone k najkrajším titulom na platforme PS2. Spolu so stavbou levelov sa neraz pristihnete ako sa kocháte scenériou, animovanými pozadiami a prácou automatickej kamery. Každý jeden level je niečím jedinečný, zabojujete si v džungli, na vode, v bani, chráme Yuan-Ti alebo Mithrall Hall. Celý svet, rovnako ako postavy sú zo sveta Forgotten Realms a pri hraní narazíte na množstvo známych postáv (Khelben, Drizzt do Urden (je ho možné ovládať!)). Grafika je pritom rýchla, plynulá a plná efektov (spomalené, rozmazané efekty). Zvuková stránka nijak nezaostáva za grafikou, počas hry zaznejú atmosférické skladby (niektoré z nich si môžete vypočuť na tejto stránke) a postavy boli vynikajúco nadabované. Khelbena nahovoril Patrick Stuart (X-Men, Star Trek) a Michael Clarke Duncan (The Scorpion King, Daredevil, Green Mile) hlavného záporáka Ygorla.

 

Demon Stone je hra, ktorú si zapamätáte kvôli výbornému príbehu, špičkovej prezentácii a filmovej atmosfére. Na druhej strane sa až príliš podobá svojimi úlohami a postavami na LOTR: ROTK. Najväčší nedostatok tejto vynikajúcej hry je prílišná krátkosť, ktorú kompenzujú tri obtiažnosti a množstvo špičkových bonusov vo forme pohybujúcich sa atrworkov a rozprávaním o všetkých hlavných postáv v hre. Tak čo, kto zachráni Faerun?


napísal spacejunker 6.10.2004
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.0
Ohodnotiť
FORGOTTEN REALMS: DEMON STONE
+ grafika
+ filmová atmosféra
+ dabing postáv
- krátke


RECENZIE HRÁČOV
Forgotten Realms: Demon Stone
9.0
RHAPSODY    5.10.2005
Vážený kolegovia. Pohodlne sa usaďte do vašich na zadok vyformovaných kresiel, lebo možno prišla akc...prečítať celé
PS2

Vývoj: Atari / SevenM / Stormfront Studios
Štýl: RPG
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 14. september 2004
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20002)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk