SHELLSHOCK: NAM '67

SHELLSHOCK: NAM '67

6.8

V poradí ďalší akčný titul s tematikou vojny vo Vietname sa pýši realistickým spracovaním. Je tomu naozaj tak?

Recenzia na PS2 verziu

Držte sa módnych trendov, inak sa vám nepodarí preraziť s akčným titulom a hlavne nechcite po vydavateľovi, aby titul vydal počas letného obdobia. Nik nechce stratiť a každý chce zarobiť. Finančná správa spoločnosti Eidos zo začiatku letných prázdnin nebola nadšenou oslavou predajných úspechov populárnych značiek. Podľa trendu a hrozbe nízkeho zisku bol akčný titul z prostredia vietnamskej vojny ShellShock NAM 67 (PC, PS2, Xbox) presunutý na začiatok septembra. Eidos riskoval stret s konkurenciou, ale na trh sa dostal ako prvý a ako prvý môže zožať spŕšku slávy alebo ako v tomto prípade spŕšku kritiky.

 

Žáner akcií (3rd person, FPS) všeobecne podlieha módnym trendom. Obohrané prostredie a trh nasýtený strielačkami z druhej svetovej vojny musel byť nahradený novou krvou a to prostredím vietnamskej vojny. Každý ma svoj vlastný Vietnam a známe značky začali byť exotickejšie. Battlefield prešiel do Vietnamu, Operation Flashpoint 2 sa ocitne takisto v tejto krajine, tvorcovia Medal Of Honor podľahli móde a Men Of Valor nesie podtitul Vietnam. Českému Pterodonu zostáva úsmev na tvári, pretože FPS titul Vietcong vyšiel medzi prvými a prakticky udal smer.


ShellShock NAM 67 je klasickým prípadom obete módneho trendu, ktorý hrdo prišiel v obnosených šatách a usiluje sa o pozornosť. Zabúda však na svoju priesvitnosť. ShellSchock sa na nič nehrá, ide o 3rd person akciu, kde je cieľom pozabíjať všetkých a popritom splniť nejaké drobné úlohy. Žiadne zdĺhavé tréningy, učenie sa ovládať tím. V boji sa človek rýchlo učí. Je rok 1967, z provizórneho rozhlasu znejú The Troggs a pri stane sedí pomočený americký zelenáč s raňajkami na kanadách. Aj najtvrdší chlapi mali plné gate pred stlačením kohútika so zbraňou namierenou na hlavu vietnamskej ženy s AK47 v ruke. Vojna je sviňa.

Shellshock: NAM '67
Shellshock: NAM '67
Shellshock: NAM '67

 

Východiskovým bodom medzi misiami je tábor, kde sa pripravujete na ďalšiu úlohu. Môžete sa porozprávať s ostatnými vojakmi o vývoji situácie, navštíviť nemocnicu, veliteľa, vymeniť trofeje za pohľadnice, drogy alebo uvoľniť sa s miestnymi vietnamkami (nezamieňať s populárnou letnou obuvou). Nákup predmetov (pištoľ na svetlice, obrázky sporo oblečených žien alebo drogy) nakupujete za psie známky (Dog Tag) od mŕtvych vojakov a za rôzne plagáty a knihy s tematikou vietnamu. Informácie o počte trofejí a pridelených úlohách máte neustále k dispozícii pod tlačítkom mapy. Úlohy sa odlišujú každou novou misiou, ale ide prakticky iba o vyčistenie územia od VC (vojakov vietkonga) a dostať sa požadované miesto. Budete hľadať strateného novinára, odhaľovať konšpiráciu v dedine pri ryžovom poli, brániť pevnosť, prechádzať cez mesto nepriateľov, strieľať z vrtuľníka, vyhadzovať do povetria zásoby, protilietadlové kanóny a pátrať po krutom generálovi. Popri hlavných úlohách sa objavia aj nepovinné, väčšinou je nutné nájsť informácie, ktoré vedú ku generálovi.

 

Príbeh hry je fiktívny, odohráva sa v roku 1967 a sleduje osudy hlavnej postavy a jej profesionálny postup. Zo zelenáča v prvej línii sa nakoniec dopracujete na vodcu špeciálnej jednotky, operujúcej výhradne v noci na území nepriateľa. Stavba jednotlivých misií je silne lineárna, hráč prakticky nemá kde zablúdiť a cesta je lemovaná nepriestupným zeleným porastom. Orientáciu na mape zjednodušuje aj kompas, kde je zaznačený smer k cieľu úlohy. Mapy sú rozsiahle a na tých najnepravdepodobnejších miestach sa nachádzajú vojnové trofeje. Ak si chcete odomknúť všetky pohľadnice, musíte poriadne hľadať. Každá misia začína brífingom a jeho stručný obsah nájdete aj v popise misie. Tu sa ľahko môže stať, že vo víre boja a množstva výbuchov nestačíte zaregistrovať titulky z rádiovej komunikácie (hovorené slovo nemáte šancu počuť) a neviete, čo ďalej. Takto môžete blúdiť v dedine, kde majú byť ukryté zbrane a uväznený novinár aj niekoľko desiatok minút.


Na misiu vždy vyráža tím zložený zo štyroch členov vrátane hráča bez špecializácie. Tím vedie vždy najvyššia hodnosť (poručík), ale veliteľom je hráč. Ostatní vojaci vás len podporujú v paľbe, kryjú vás a zbytočne prekážajú. Neustále čelíte presile, VC sa zhmotňujú zo vzduchu a pripravujú vám prepady, kladú pasce a schovávajú sa medzi miestnym obyvateľstvom. Vďaka nízkej inteligencii nepriateľov nemáte problém postrieľať celú jednotku vietkongu sám, v predstihu pred zbytkom tímu (nehýbu sa, niekedy si vás vôbec nevšímajú). V ShellShocku je povolená streľba na vlastných (Friendly Fire). Pri neustálom pohybe, strafovaní a menení pozície, ľahko vbehnete do streľby vášho vojaka a ten vás zraní. Je absolútne jedno do koho strieľajú. Na druhej strane, trojica v tíme má dar od boha a po smrti znovu vstanú, ako keby sa nič nestalo. Slabú AI doplňuje nízka obtiažnosť a samovoľné uzdravovanie. Ukazovateľ zdravia je rozdelený na tri dieliky, ktoré po zásahu menia farbu na červenú. Ak sa naplnia, utŕžite zranenie, ak sa však niekam schováte a počkáte chvíľu, môžete ďalej bojovať s plným zdravím. 
 

Shellshock: NAM '67
Shellshock: NAM '67
Shellshock: NAM '67

 

Zbraňový arzenál tvoria zbrane 60tych rokov a nájdete tu prakticky všetko od pištolí, cez pomalé pušky, presné ostreľovačky s optikou, samopaly, útočné pušky s tlmičom až po raketomet, stacionárne guľomety a granáty. Nosiť so sebou môžete maximálne dve zbrane, pištoľ a napr. samopal. Nábojov je dostatok, ale v niektorých chvíľach budete musieť siahnuť po zbrani mŕtveho vojaka. Autori sa snažili o realistické spracovanie vietnamskej vojny so všetkým, čo k tomu patrí. Jediný rozdiel medzi zbraňami je prakticky rozptyl pri dávkach. Kvôli nízkej viditeľnosti (pri konzolovej verzii) je problematické zasiahnuť protivníka na diaľku aj sniperkov.

 

ShellShock má od prvej misie výborný spád, neustále ste pod paľbou a vymieňate jeden zásobník za druhým. Kvôli nízkej obtiažnosti a dementnosti nepriateľa skončí vojna vo Vietname skôr, ako by ste čakali. Krátkosť však nie je jediným nedostatkom. Pri preskúmavaní okolia (pri hľadaní trofejí) sa môžete dostať ďalej od jednotky, kedy misia automaticky končí a musíte reštartovať. Problémy sa objavili aj pri interakcii s predmetmi, hlavne pri pasciach, pri ktorých sa neobjavovala ikona pre prestrihnutie drôtu na granáte. Pri deaktivovaní sa spúšťa minihra, kedy musíte v časovom limite prejsť pomocou šípok cez bludisko. Pri nastavení najľahšej obtiažnosti nemá význam sa zaoberať granátom, môže pri vás kľudne vybuchnúť, život sa vám automaticky doplní.


ShellShock zabaví naozaj iba na veľmi krátku chvíľu a po dohraní už nebudete mať dôvod prechádzať stále tie isté misie dokola. Podobne aj to aj s technickým spracovaním, ktoré nikoho neohúri. Džungľa vyzerá rovnako, v dedinách nájdete rovnaké domy a strieľať po vás budú stále tí istí nepriatelia. Úzke cestičky sú lemované vysokou trávou, čo využívajú skripty a spúšťajú sa vtedy, keď dopredu vôbec nevidíte. O moment prekvapenia neprídete. Na svet sa pozeráte z pohľadu tretej osoby a pri presnejšom mierení sa kamera prepína nad plece postavy. Kvôli prakticky rovnakému účinku zbraní, je tento pohľad zbytočný rovnako ako plazenie sa, pokiaľ nestrieľate so sniperky. Zvuková stránka naopak prekvapila vykreslením priestoru a množstvu verných výbuchov a hlášok vojakov. V tábore budú z rozhlasu znieť skladby z roku 1967, vypočujete si piesne od Percy Sledge, Sonny and Cher, Roy Orbison, The Monkees, The , John Lee Hooker alebo The Troggs. Rozdiely medzi jednotlivými platformami sú minimálne. Všetky verzie využívajú checkpointový systém ukladania pozícií a obsahujú rovnakú AI. PC verzia je bohatšia na polygóny, má zvýšenú viditeľnosť a ponúka zmeny rozlíšenia. Nič viac, nič menej.
 

Shellshock: NAM '67
Shellshock: NAM '67
Shellshock: NAM '67

 

ShellShock NAM 67 prišiel síce v predstihu pred konkurenciou, vysoké hodnotenie mu to však nezaručí. Rýchla akcia, nízka obtiažnosť s dementnými protivníkmi však môže byť skrátením čakania na poriadnu vojnu vo Vietname (Men Of Valor: Vietnam, Conflict: Vietnam). Marketingový slogan ShellShock znie: Zabudnite na medaily, zabudnite na česť, prežite! My vravíme, zabudnite na ShellShock, prežijete!


napísal spacejunker 10.9.2004
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
6.8
Ohodnotiť
SHELLSHOCK: NAM '67
+ rozmanité misie
+ rýchly spád a neustála akcia
- otrasná AI
- jednoduché a krátke
- nepresný popis úloh


RECENZIE HRÁČOV
Shellshock: NAM '67
7.2
PETER5NUMBER    8.4.2005
Ďalšia hra z Vietnamu. Pristupoval som k nej v očakávaní, že bude dobrá aspoň ako český Vietcong, no...prečítať celé
PC

Vývoj: Guerilla / Eidos
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  jún 2004
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Ssd sata + hdd + m2 ssd ? (0)
Ahojte, mam uz par rokov zapojene Ssd sata na ktor...
|Zháňam labo variety kit 01 pre... (1)
Mal by niekto na predaj Labo Variety Kit 01 (Toy-c...
|Dragons dogma 2 (2)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20300)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk