CYBERPUNK 2077

CYBERPUNK 2077

Pripravuje CD Projekt Red ďalší hit?

Už je to nejaká doba, čo píšem o hrách, no za tie roky sme tu takúto situáciu ešte nemali. Milované štúdio do rúk uchopí známu značku, na ktorej roky potichu pracuje a keď hru konečne predstaví, tak len úzkemu okruhu novinárov, ktorí následne nešetria chválospevmi, no stále nikto iný z hry nič nevidel. Musíte tak veriť slovám, ktoré pravdepodobne znejú až príliš dobre na to, aby to bola pravda. Úprimne som ani len netušil, čo si mám myslieť, keď sme vchádzali za zatvorené dvere CD Projekt Red stánku na Gamescome, kde nám predviedli takmer hodinové demo zo Cyberpunk 2077. Začínam však rozumieť tomu, čo herný svet zachvátilo po E3.

Netešte sa, sami možno ešte veľmi dlho z hry nič neuvidíte a je možno veľa vecí, ktoré vám nemôžeme prezradiť. Našťastie je tu však aj veľa vecí, ktoré vám môžeme opísať z toho, čo sme videli a počuli a aj keď je to hudba ešte trošku vzdialenej budúcnosti, CD Projekt chce zjavne pozdvihnúť svoju vlastnú latku. Alebo ju dokonca presunúť niekde úplne inde, keďže podobnosti so Zaklínačom pravdepodobne v plnej hre a dizajne questov budú, no zatiaľ si Cyberpunk kráča vlastným smerom.

Cyberpunk 2077 je open-world naratívna RPG, v ktorej sa chopíte postavy menom V. Kto je V? kto len budete chcieť. Môže to byť muž, môže to byť žena, môže mať jeden z mnohých vzhľadov a tiež jeden z mnohých príbehov na pozadí. Všetko je to len na vás, no musíte mať na pamäti, že to všetko môže neskôr v hre ovplyvniť vaše možnosti. V prvom rade je ale nájomnou silou. Situácie dokáže riešiť hlučne zbraňami, ale aj v tichosti, prípadne hlavou (a jazykom). Autori sľubujú už úvodný editor postavy s prepracovanými možnosťami, pričom ešte ďalej budete svojimi rozhodnutiami kreovať postavu.


Hra vás zavedie do Night City, čo je metropola reprezentujúca celý herný svet. Tam vládne sex, dekadencia, dokonca popkultúra. Poriadok by ste tu hľadali márne. Ulice sú v moci gangov a kriminálnych organizácií. Je to presne ten klasický dystopický kyberpunkový svet, ktorý poznáte z iných kultových diel, kde korporácie riadia všetko dianie a ľudia v uliciach sú len pešiakmi. Dokonca by som povedal, že v mnohých aspektoch autori ani neskrývajú niektoré inšpirácie. Samotné mesto ale priamo vychádza z predlohy Cyberpunk 2020. A čo sa týka obsahu, autori hovoria, že robia dospelú hru pre dospelé publikum.

To však neznamená len násilie (ktorého tu vôbec nemusí byť málo a vie byť pekne krvavé), ale aj témy, ktoré hra zobrazuje či mnohé iné veci. Demo novinárov totiž zaviedlo do jednej pasáže v úvodnej časti hry, kedy sa zoznamujeme s V na misii. Tá vyzerá jednoducho – zachrániť dievča. Trošku expozície postáv, trošku akcie a veľmi skoro autori prichádzajú aj so zobrazením nahého ľudského tela. Nerobia to však v rovine nejakého fetišizmu, ani nepoužívajú ako vtip. Zobrazujú ho ako súčasť reality a zobrazujú ho verne. Badať to môžete napríklad na tom, ako prirodzene a realisticky pôsobia prsia. Nie ako karikatúra. Rieši sa tu tiež téma dehumanizácie a vylepšenia na úkor straty toho ľudského, čo ilustruje jeden z gangov, ktorého členom chýbajú časti tváre, ktoré úplne nahradili implantátmi.

Samotná misia je relatívne skoro na konci a zisťujeme, že to bola len príprava na to, čo sa stane, keď V prvý raz vykročí von do sveta pred našimi očami. Ani neviete, kam sa skôr pozerať. Okolo vás je toľko detailov a vecí, ktoré chcete nasať plnými dúškami a naozaj by som povedal, že pomáha FPS perspektíva. O 3 dni neskôr sa V nachádza v byte a prichádza nová úloha. Opäť tak idete do ulíc, no ešte predtým treba presnoriť apartmán, kde sa dozviete, že je dôležitý aj štýl – postava môže dobre vyzerať, no oblečenie má aj štatistiky a aj taká bunda vás dokáže pred niečím ochrániť.

Aj keď vyjdete von, všade okolo vás je Megabuilding. Je to vlastne taká samostatná spoločnosť, kde postava nielen žije, ale priamo na mieru ju oslovujú reklamy, sú tu obchodníci, výrobcovia zbraní a hromada iných NPC, pri ktorých máte až dojem, že to všetko dokáže fungovať aj bez vás na scéne. Ďalej sa ponárate do kontextu sveta a zisťujete aj také detaily, ako to, že sa tu platí eurodolármi. Night City nikdy nespí a stále sa tu niečo deje. Môže vás niekto napadnúť, no môžete tiež len prechádzať okolo scény nejakého zločinu.

48-minútová gameplay ukážka

Mesto je naozaj obrovské a aj keď sa demo odohrávalo najmä za denného svetla (nebojte, ukázala sa nám aj tma), stále má naozaj hutnú kyberpunkovú atmosféru, ktorú podčiarkli typické žánrové vizuálne trópy v architektúre a tiež napríklad nasvietení. Mesto má mať 6 dištriktov a uvidíme, ako sa budú líšiť. Jasné ale je, že autori idú najmú vertikálnym smerom. Dizajn mesta je bez prerušení, žiadne prieťahy ani loading. Až sa po nejakých 40 minútach zamyslíte nad tým, že hra už beží dlho, postava v nej prešla naozaj kus cesty a nebolo tu žiadne načítavanie. Je však pravda, že v deme bolo vidno niektoré detaily postupne doskakovať, no ak ste sa na to nesústredili, nemuseli ste si to všimnúť.

Fanúšikov žánru poteší to, že v mnohých ohľadoch hra odráža typické výrazové prostriedky a tiež to, čím sa kyberpunk neraz stáva. Dizajn kombinuje retro a aj sci-fi prvky, čo vidieť skvele napríklad na autách. V nich si budete môcť zajazdiť, taktiež z nich strieľať a autori sľubujú aj ďalšie dopravné prostriedky. V demo ukážke sme tiež videli množstvo zbraní, pričom V začína so svojou pištoľou. Autori nám ale rýchlo cez získavanie koristi predstavili aj ďalšie. Tech zbrane dokážu napríklad strieľať cez steny, čo v obraze vyzerá výborne a je to aj zaujímavý taktický prvok. Môžete sa vybaviť aj schopnosťou alternatívneho režimu streľby či projektilmi, ktoré sa odrážajú. A sú tu tiež smart zbrane, ktorých náboje prenasledujú nepriateľov. Katana nepriateľov efektne porciovala, no tiež generovala energetický štít. No a sú tu aj Mantis čepele z toho starého traileru, ktorými sa dokážete prichytiť na stene, získať výhodu a zaútočiť zhora. Zbrane sa skladajú z modulov a môžete ich hojne upravovať. Neskôr dokonca budete môcť ovládať drona.

Nemusí to však byť len o akcii. Autori chcú ponúknuť čo najviac možností a mnohé nám odprezentovali. Dôležitá je taktická príprava na boj, no ak sa nakoniec rozhodnete zo situácie vykecať, nik vám v tom nebráni. No musíte brať na zreteľ, že vaše činy majú následky a to aj na korporácie vo svete a na to, s kým ako vychádzate. K úlohám môžete pristupovať rôzne. Môžete ísť aj nenásilne, hackovaním (keďže všetko vo svete je nejakým spôsobom prepojené) a bohatými dialógovými možnosťami. Alebo tasíte zbrane, podporíte sa bojovou drogou (prinesie efekt ako bullet time), prípadne idete stealth štýlom s efektnou a tichou likvidáciou nepriateľov napríklad vo vani. Možno by ste to od CD Projektu nečakali, ale ešte aj ten gunplay vyzeral naozaj zábavne.

Mnoho vecí z toho sa, samozrejme, odvíja od toho, ako na tom je vaša postava. Teda presnejšie od toho, aké implantáty ste si zvolili. Niektoré vám doprajú lepší prehľad o svete, iné zlepšia práve bojové schopnosti. Dodá vám ich Ripperdoc a ak mám byť úprimný, taká scéna s taktickým implantátom do oka mi veľmi pripomenula niečo z RoboCopa. Nechýba možnosť získať implantáty na čiernom trhu.


First person perspektíva je pre CD Projekt novinkou, no chopili sa jej veľmi dobre, naozaj dokážu takto parádne vtiahnuť do hry. Veľmi tomu pomáha aj to, ako pracujú s HUDom, ktorý je minimalistický, nerušivý, a to aj napriek tomu, že je aktuálne červený (tieto veci sa počas vývoja často menia a nedivili by sme sa, ak by nakoniec hra ponúkla iné rozhranie). Nie je tu ale žiadna mapa, ciele máte v pravom hornom rohu vypísané. Nechýbajú dokonca ani typické žánrové štatistiky hitov, no ani tie nie sú vôbec rušivé. Všetko je spracované s citom a minimalisticky, aby to nebránilo imerzii.

A aj keď je do vydania Cyberpunk 2077 ešte dosť času, hra už teraz vyzerá dobre a znie snáď ešte lepšie. Počuli sme naozaj top dabing a skvelú atmosférickú hudbu, či to bola licencovaná skladba, alebo temný industriálny ambient. Práca so svetlom je skvelá, animácie tvárí tiež a ako na celok sa na hru pozerá výborne. Nemyslím si, že je to niečo mimo túto generáciu hardvéru. Niektoré hry dokážu určité aspekty poskytnúť podobne akostné. Rozdiel je v tom, že žiadna neponúka všetko v takejto kvalite. Bolo teda to prehnané nadšenie po E3 opodstatnené? Z obrovskej časti naozaj áno.


napísal matus_ace 23.8.2018
Páči sa mi! (+28)
CYBERPUNK 2077


Cyberpunk 2077
PC
PS4
Xbox One
Xbox Series X|S
PS5

Vývoj: CD Projekt / CD Projekt Red
Štýl: Akcia / RPG
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 10. december 2020
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17913)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk