RED DEAD REDEMPTION

RED DEAD REDEMPTION

Rockstar má kolty prekliato nízko

U Rockstaru sme si zvykli na to, že jeho vlastná produkcia si robí svoje vlastné promo. Rockstar vie byť veľmi prísny, keď ide o ukážky nového obsahu a dá vám podpísať niekoľko stranové dokumenty o mlčanlivosti, ktorú ak porušíte, navštívia vás páni v čiernom. Stretnutie na GamesCome sa nezaobišlo bez papierovačiek, po ktorej nasledovalo ešte väčšie prekvapenie, že nie je možné dokumentovať prezentáciu ani na diktafón za účelom poznámok. Ešte, že je v zálohe zápisník aj pero. Paradoxom je, že práve na Red Dead Redemption, mimochodom to najlepšie, čo vôbec Rockstar priniesol do Kolína, sa NDA dokument nevzťahoval. Nevadí.

Red Dead Redemption nie je pokračovaním Red Dead Revolver, pravdepodobne jedného z najlepších westernov na konzolách, začína prezentáciu product manager Ben Jennigs. Redemption je očistná jazda pištolníka Marstona, ktorý zavesil život psanca na klinec a začal sekať dobrotu. S hrdinom sa zoznamujeme počas rutinnej výmeny zajatkyne Bonnie za člena jedného z mnohých bánd poľujúcich sa po prérii.

Výmena, samozrejme, neprebehne hľadko a padnú prvé výstrely. Šerif so svojimi pomocníkmi okamžite opätujú paľbu a Marston sa schováva za prvý balvan. V RDR sa bude možné schovávať za akúkoľvek prekážku, ktorá postave poskytne dostatočné krytie, hovorí Jennings. Môže to byť drevený trám, voz, dom, strom, dodáva.


Nik nečakal, že počas vyjednávania s banditmi prehovoria hlavne zbrane, no situácia sa zhošila, keď Marston pribehol k prvému domu a na námesti uvidel, ako hrdlo Bonnie zoviera slučka. Chcú ju obesiť! Vyčistiť malé mestečko od zloduchov nie je jednoduché, i keď vám šerif kryje chrbát. Automatické doplňovanie zdravie a obtiažnosť nastavená prekliato nízko robí svoje, padajú ďalší nepriatelia a potom sa hrdina ocitne na ulici. Spomaľuje sa čas. „Áno, Dead Eye je späť!“

Rýchlym pohybom analogu sú červeným terčíkom označené miesta na telách budúcich mŕtvol. Marston spúšťa koncert s dvomi koltami. Cesta k dievčaťu je už voľná. Zatiaľ čo ona sa hompáľa a zápasí s povrazom, Jennings jej nevenuje pozornosť a hovorí o nádherných prostrediach a vysokej dohľadnosti. Dali si skutočne záležať, kúsok od mesta sa dvíha horský masív, za horizont už čoskoro zapadne slnko a nad púšťou je vidieť zvlnený horúci vzduch. Bonnie ani po krátkej zastávke v prírode nie je modrá a po odrezaní utečie do bezpečia. Divoký západ je krutý, Rockstar rovnako tvrdý a trochu aj bezcitný.

Čas s Red Dead Redemption sa chýlil ku koncu, navzdory krátkej prezentácii, nás Jennigs uistil, že Rockstar San Diego to myslí s westernom vážne. Nič neberie na ľahkú váhu, dokonca ani jazdu na koni, ktorý vyzerá ako v skutočnosti. Kopíruje kopytami terén, na tele je vidieť napínajúce sa svaly, keď prejde do cvalu alebo sa postaví na zadné.

Red Dead Redemption

Svet v Red Dead Redemption je ako vystrihnutý z nestarnúcej klasiky Vtedy na západe, mestečku dominuje obrovský veterný mlyn, zaprášené ulice sú situované okolo fontány a drevenej improvizovanej šibenice. Každý okamžite spozná, že ošarpané domy s odtrhnutými okenicami neobývajú rodinky farmárov. Čo nebude z tohto textu počuť ani cítiť, je skvelá atmosféra vybudovaná geniálnou hudbou, za ktorú by sa ani Morricone nehanbil, a pozornosti detailom.

Keď utíchli zbrane, vysoko na oblohe ste mohli vidieť zlietavajúcich sa supov, vietor dvíha zo zeme prach, nechýbajú chumáče vyschnutej trávy. V hre sa bude možné živiť aj lovom zvery a následným predajom surovín získaných z trofejí.

Red Dead Redemption môžeme vnímať aj ako GTA na divokom západe, bude tu fungovať systém hlavných a vedľajších misií a doprava (vlakom, v sedle alebo na dostavníku) medzi troma obrovskými lokalitami – pohraničím, severom a Mexikom. Aj práve toto prirovnanie si nezaslúži. RDR mne osobne príde vyzretejší, dospelejší a surovejší ako jeho proťajšok, od ktorého sa odlišuje mimochodom aj tým, že je 3x krajší.

Na záver snáď už len dodám, že príbeh má na svedomí Sam Houser a jeho tím talentovaných scenáristov.


napísal spacejunker 27.8.2009
Páči sa mi!
RED DEAD REDEMPTION


PS3
Xbox 360
Switch
PS4

Vývoj: Take Two / CENEGA / Rockstar San Diego
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 21. máj 2010
 17.8. 2023 (PS4,Switch)
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20039)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk