JUST CAUSE

JUST CAUSE

Máte radi prekrásne prírodné scenérie? Obľubujete zbesilú akciu? Tak potom je Just Cause tým pravým titulom pre vás!

Malebné súostrovie kdesi v subtropickej oblasti, 6 hviezdičkový all-inclusive hotel a k tomu suprovo vychladený koktailoch, pozostávajúci z tých najdrahších ingrediencií, na ktoré si dokážete len spomenúť. No povedzte, neobetovali by ste kvôli tomu trebárs aj život na Slovensku? Ja áno a pravdu povediac, obetoval by som ho aj takmer za hocičo iné. Nechcem tu teraz obšírnejšie rozoberať moju averziu voči Slovensku ale pre kontrastné porovnanie som si nemohol vybrať lepší prípad. A čo s tým všetkým majú spoločné počítačové hry? Odhliadnuc od faktu, že za ich predaj si sem tam podobný výlet môžete dovoliť, sa takéto prostredie čoraz častejšie stáva aj prostredím herným, kde napríklad taký Far Cry by bez malebných a graficky úžasných lokácií ani zďaleka nebol tým, čím sa stal – prekrásnou ale HW náročnou FPSkou. A práve do podobného súdka sa pravdepodobne zaradí aj pripravovaná novinka z dielne Avalanche Studios, ktorá svojím konceptom až nápadne pripomína mix Boiling Pointu a GTAčka. Kubánsky rum, ľahké devy ale aj skorumpovaná vláda.. to všetko hľadajte v titule Just Cause!

Just Cause
Just Cause
Just Cause
 

Skorumpovaná vláda malého ale sebestačného ostrova San Esperito (známeho ako Karibská perla) je podozrivá z obchodovania so zbraňami hromadného ničenia a tak je do akcie povolaný tajný agent CIA Hispánskeho pôvodu, Rico Rodriguez, aby sa postaral o zmenu tamojšieho režimu raz a navždy. To, či sa k svojmu cieľu dopracuje diplomatickou cestou alebo frontálnym útokom, je ponechané len čisto na jeho rozhodnutí. Je už ale dopredu nad slnko jasné, ktorým smerom sa hlavné postava vydá a vedenie dlhých a zdanlivo nekončiacich rozhovorov to rozhodne nebude . Žiaľ, tu naše informácie ohľadom príbehu končia a ak ste čakali poodhalenie niektorých postáv či gangov, budete si musieť ešte nejakú tu chvíľku počkať. Čo vám ale s istotou vieme povedať, je rozloha a výplň samotného ostrova. Tropický island provincie San Esperito totižto číta neuveriteľných 24 kilometrov štvorcových a ak k tomu navyše pripočítame aj obrovitý vodný a vzdušný priestor, o obmedzovaní pohybu nebude môcť byť vo finále ani len reč. Ešte zaujímavejší je ale obsah samotného ostrova. Malebné dedinky, husté pralesy či kilometre a kilometre ciest vo vás budú sústavne vyvolávať dojem prepracovanosti a komplexnosti a ak autori dostatočne zapracujú na umelej inteligencii obyvateľov, stane sa pobyt vo svete Just Caust vskutku neopakovateľným zážitkom. Na ucelenej atmosfére sa potom v neposlednom rade bude podieľať aj sľubované nulové percento loadingov ako aj ničím neobmedzený dohľad, vďaka ktorému dohliadnete z potrebnej výšky ľudovo povedané kamkoľvek (nie, povestná hmla si pre tentoraz musí nájsť prácu inde). Dynamicky sa meniace počasie a striedanie dňa a noci už berieme ako samozrejmosť.

 Množstvo hlavných misií a stovky rozmanitých postranných úloh sú jednou z hlavných devíz titulu Just Cause a rovnako ako napríklad v Mercaneries, aj tu si budete po prácičku chodiť do základní jednotlivých frakcií, zameriavajúcich sa na odlišné hodnoty a záujmy. A podobne ako v spomínanej akcii, aj tu sa bude vás vzťah k frakciám odvíjať podľa toho, pre ktorú grupu budete misie plniť. A z čoho vlastne budú vaše úlohy pozostávať? Tak predovšetkým sa pripravte na množstvo jazdenia a prestreliek, pretože dosiahnuť revolúciu na Cuban-style ostrove nie je len tak jednoduché. Čakajú na vás vraždy politikov, demolácie drogových zásob, krádeže súkromného majetku či dokonca únosy, takže počas hrania by ste ani raz nemali pocítiť ťarchu stereotypu. Z dostupných zdrojov sme mali taktiež možnosť zhliadnuť misiu, v ktorej mala hlavná postava za úlohu oslobodenie dediny a obsadenie jej centra, kde sa následne po úspešnom zákroku vyvesila vlajka, reprezentujúca nesúhlas tamojších obyvateľov zo stavom, vládnucim v ich krajine. V súvislosti s plnením úloh stojí za zmienku spomenúť aj schopnosti nášho hrdinu, vďaka ktorým sa stane zrealizovanie aj tej najnebezpečnejšej úlohy otázkou niekoľkých okamihov. Okrem atletických vlôh, ktoré sú nezbytnou charakteristikou každého agenta CIA, je totižto Rico aj zdatný šofér, pilot a kapitán a tak mu počas misie nebude robiť problém presedlať z terénnej štvorkolky na vrtuľník, a z neho potom vhupnúť trebárs aj do rybárskeho člnu. To ale nieje všetko! Počas jazdy vo vozidle môže hlavná postava previesť aj tzv. “stunt positon“, počas ktorej sa mrštne vyhupne na strechu auta, odkiaľ môže následne preskočiť na susedný voz, prípadne sa pomocou záchytnej harpúny zakvačiť na vrtuľník a prostredníctvom špeciálneho padáku plachtiť vo vzduchu. Podobne sa ale môže hákom zachytiť aj o akýkoľvek automobil a užívať si parasailing, takže možností v hre bude vskutku neúrekom. A nakoniec, fanúšikovia Top Gunu si do sýtosti užijú letecké dni v miestnych lietadlách, u ktorých nechýba ani možnosť katapultu, takže ak sa vám nechce zdĺhavo pristávať, stačí sa nad vytúženou lokalitou katapultovať a zbytok trasy už len doplachtiť.


Just Cause
Just Cause
Just Cause

Z doteraz prezentovaných videí sme mali možnosť čo-to odpozorovať zo samotného spádu hry a musíme uznať, že tak rýchlu a strelenú akciu sme už dávno nevideli. Hlavná postava behá po bojisku ako splašená, každý strieľa po každom, k tomu sa pridá raketový útok vrtuľníku a skaza je takmer dokonaná. Chovanie a deštrukčný model vozidiel sa zdá byť ešte trošičku nedoladený a ak by sme mali ešte niečo skritizovať, určite by to bolo prehnané používanie padáku, bez ktorého sa pravdepodobne v hre ani len nevyseriete. Čo ale rozhodne stojí za pochvalu, je výborné technické spracovanie vďaka ktorému pôsobia prírodné scenérie ostrova vskutku úchvatne a ak autori opravia niektoré chybky v engine, bude Just Cause jednou z kvalitne vyzerajúcich hier pre platformu Xbox 360. Menšie obavy máme potom už len z hroziaceho poklesu framov, ale keď to dokázali vyriešiť iní, neveríme, že to nedokážu aj Avalanche Studios. Čo sa týka hry viacerých hráčov, žiadne bližšie informácie neboli ohlásené ale predpokladáme, že možnosti Live neostanú nepovšimnuté.

Nemá zmysel tu teraz polemizovať, či Just Couse bude alebo nebude hitom. Atraktívne prostredie Karibského ostrova spolu s množstvom akcie a dokonalej slobody ma úspech takmer zaručený a vážne sa budeme čudovať, ak tomu bude inak. Je síce pravda, že hra si žiada ešte niekoľko týždňov usilovných prác ale ak bude výsledok minimálne tak dobrý, ako sa nám javí teraz, máme sa rozhodne načo tešiť. Škoda len, že dátum vydania nebol presne stanovený a tak sa do exotiky vydáme najskôr túto jeseň. Aj tak sa ale oplatí počkať!

Just Cause
Just Cause
Just Cause


napísal blade 26.5.2006
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
JUST CAUSE


PC
PS2

Vývoj: Eidos / N/A / Avalanche Studios
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2006
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20054)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk