WORMS FORTS: V OBLEŽENÍ

WORMS FORTS: V OBLEŽENÍ

Je možné vytvoriť ďalšie pokračovanie série Worms a pritom prekonať minulý diel? Áno červíci sú späť!

Dojmy

Čo sa dá vymyslieť na geniálne fungujúcich herných mechanizmoch, ktoré preveril čas a pri každom novom titule pracujú ako magnet, ktorý priťahuje hráčov? Čím sa dá vylepšiť humorná ťahová stratégia s kvantom zbraňového arzenálu? Je možné vytvoriť ďalšie pokračovanie série Worms a pritom prekonať predchádzajúci diel? Áno červíci sú späť! Už ich omrzelo posielať na nepriateľa vzdušné útoky, strieľať uzinou a odpaľovať svojich súkmeňovcov basebalovou pálkou. Červíci chcú cestovať! Cesta okolo sveta je pre padavky, chcú prepísať históriu sveta v niekoľkých časových obdobiach!

Posledný diel série Worms, Worms 3D priniesol poprvýkrát tretí rozmer, čím sa otvorila možnosť zaútočiť zospodu alebo zhora. Svoje miesto si našli nové netradičné zbrane a nemohla chýbať kopa zábavy. Mnohým hráčom robil práve prechod do 3D problémy kvôli zvykaniu si na ovládanie a cvičeniu presnosti streľby. Každé ďalšie pokračovanie, ktoré by obsahovalo novú sadu zbraní a misií, by bolo iba prostým datadiskom. Team 17 musel zákonite prísť s niečim novým a tým prvkom je stavba opevnenia! Worms Forts pokračuje v odkaze Worms 3D. Stále je tu kopa humoru, sú tu červíci a ešte stále majú chuť bojovať. Hlavnou zmenou je veľkosť. Worms Forts sú väčší, deštrukčnejší, strategickejší a odvážime sa tvrdiť, že aj zábavnejší.

Worms Forts: V Obležení
Worms Forts: V Obležení
Worms Forts: V Obležení

Mapy sú prispôsobené novému systému hry, stavaniu opevnenia. Sú rozľahlé, členitejšie, krajšie, s množstvom objektov. Ich jedinou nevýhodou je nemožnosť tvarovať terén výbuchmi, ako to poznáme z predchádzajúcich dielov. Ďalej na mape sú strategicky rozostavené zlaté hviezdy, čoby kontrolné body, ktoré vám pridávajú body. Čím viacej máte obsadených hviezd, tým väčšie stavby môžete stavať. Nájdete tu klasické obranné veže, malé hrady, nemocnice alebo celé katedrály (ich počet je samozrejme obmedzený). S veľkosťou budov úzko súvisí aj používanie monštruóznych zbraní. Team 17 tentoraz upustili od ručných zbraní, tie tu samozrejme majú svoje zastúpenie a venovali pozornosť rôznym dobyvačným nástrojov skazy. Zbraní bude vo finálnej verzii cez 30, z čoho najväčšie zastúpenie majú rôzne katapulty a vrhače čohokoľvek. Jednotlivé zbrane majú rôzny deštrukčný účinok a niektoré z nich umožňujú vystreliť projektil aj niekoľkokrát počas jedného kola.

Šialenosť autorov nepozná medzí a vo Worms Fort budete uvoľňovať naštvaného nosorožca, z dela si vystrelíte kňazom s jeho vybuchujúcimi knihami alebo si nacvičíte hod chladničkou. V závislosti od veľkosti a hlavne váhy projektilu si vyberiete požadovaný uhol odpalu a potom sa už len stačí dívať, kam sa odrazí chladnička alebo kde vybuchne nosorožec. Pri veľmi úspešnom zásahu sa spúšťa opakovaný záber s typickým „R“ v ľavom hornom rohu a spomalene vám ukazuje z niekoľkých uhlov zásah. Medzi ručnými zbraňami majú svoje zastúpenie neodmysliteľné granáty, bazooka, ohnivý úder alebo vylepšená stará babička, ktorú možno ovládať.

Worms Forts: V Obležení
Worms Forts: V Obležení
Worms Forts: V Obležení

Nový diel wormov kladie dôraz viac na taktiku a expanziu vlastného opevnenia, preto je aj benevolentnejší čas na jedno kolo, počas ktorého môžete stavať ďalšie opevnenia a obsadzovať tak kontrolné body a zároveň strieľať. Zbraň môžete vždy umiestniť iba na streche budovy, čím väčšia plocha, tým deštrukčnejšiu zbraň použijete. Zatiaľ čo na vežu umiestnite iba obrovskú kušu, z hradu odpálite nosorožca alebo chladničku. Obrazovka výberu zbraní je rozdelená na dve časti: na zbrane a budovy. Ovládanie sa prakticky nezmenilo od Worms 3D. Klávesy zostali rovnako rozmiestnené, podobne ako zachovanie oboch pohľadov, taktickejšieho z vtáčej perspektívy a pre presnejšie mierenie pohľad z vlastných očí. Ak vám robilo problémy ovládanie vo Worms 3D, pripravte si pevné nervy. Kamera totiž reaguje veľmi citlivo (písané na základe z dojmov z hrateľnej ukážky) a má tendenciu hýbať sa aj keď s myšou už nič nerobíte. Pri otáčaní zbraní je to pochopiteľné, ale pri korigovaní pohľadu fatálne. Pohyby červíkov sa nezmenili, elegantne sa vlnia a dokážu skákať dvakrát tak vysoko, ako ich predchodcovia. Rýchlymi skokmi sa môžete veľmi rýchlo dostať na vysoko položené miesta. A dostať sa na strechu čo najskôr, je veľmi dôležité. Pretože iba zo strechy môžete poslať nepriateľovi deštrukčný pozdrav, ktorý zatrasie jeho pevnosťou.

Hlavná kampaň pozostáva z 20 misií rozdelených do štyroch časových období po päť misií. Vojna medzi pevnosťami začína v starovekom Egypte, pokračuje cez Grécko, zasnežené Japonsko a vrcholí v stredoveku, rozprávaním o kráľovi Artušovi a jeho červích rytieroch. V každom časovom období sa odohráva iný príbeh, v Grécku sa hráč ocitne v strede trójskej vojny a bude zachraňovať Helenu, v Japonsku bude brániť ostrov pred vpádom Mongolov. Stavba misií nezodpovedá historickým udalostiam, autori nechali písať červíkov vlastnú históriu. Grafika sa v závislosti od doby, v ktorej sa nachádzate samozrejme mení, rovnako ako design budov a oblečenia červíkov. Tí teraz nosia na hlave rôzne prilby, čiapky a iné prikrývky. Vylepšené technické spracovanie dovolilo vytvoriť vojny v obrovských interiéroch a rozľahlých exteriéroch. Grafika je vo Worms Forts hladšia, detailnejšia a pribudli reflexie rôznych materiálov a množstvo efektov. Červíci dostali niekoľko nových zvukových sád a humorných hlášok, ktoré používajú častejšie.

Worms Forts: V Obležení
Worms Forts: V Obležení
Worms Forts: V Obležení

Všetky herné vychytávky, ktoré výborne fungovali vo Worms 3D sú samozrejme späť, vrátane manažmentu vlastného tímu červov, automatu (generátoru misií) a množstva herných módov, ako aj populárneho multiplayeru (PC a Xbox verzia budú podporovať aj hru cez internet). Worms Forts svojim netradičným pojatím stratili trocha zo svojho akčného spádu, hra takto dostala iný rozmer a aj napriek stavaniu pevností sa vynikajúco hrá. Ružovučkí, milučkí a po zuby ozbrojení červíci zaútočia v kompletnej českej lokalizácii v priebehu novembra. U nás sa budú predávať (odhadovaná cena 1,299,- Sk) pod názvom Worms Forts: V Obležení a o distribúciu sa postará spoločnosť CD Projekt.


napísal spacejunker 29.9.2004
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
WORMS FORTS: V OBLEŽENÍ


PC

Vývoj: CD Projekt / Team 17
Štýl: stratégia / ťahová
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2004
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Zháňam labo variety kit 01 pre... (1)
Mal by niekto na predaj Labo Variety Kit 01 (Toy-c...
|Dragons dogma 2 (1)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20281)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk