TOMB RAIDER I-III REMASTERED STARRING LARA CROFT

TOMB RAIDER I-III REMASTERED STARRING LARA CROFT

7.5

Lara, ako si ju (ne)pamätáme.

Recenzia na Switch verziu

Tomb Raider patrí medzi najsilnejšie herné značky a od 90. rokov minulého storočia spôsobuje rozruch s každým vydaným dielom. Už od toho prvého Tomb Raider definoval žáner akčných adventúr a honba za stratenými artefaktmi a odkrývanie tajomstiev prostredníctvom hádaniek s charizmatickou hlavnou hrdinkou mal za následok, že hra mala nespočetné množstvo pokračovaní, spin-off série, inšpirovala filmy aj komiksy. Dobrodružstvá archeologičky Lary Croft budú snáď vždy zdrojom fascinácie, aj keď sa na prvé diely série zabudne. Nové remastrované verzie prvých troch hier nám však chcú pripomenúť, prečo si Lady Croft zaslúžila status legendy a prečo sa z tejto hrdinky stal aj vzor pre niekoľko generácií. Tomb Raider I-III Remastered ponúka ideálnu príležitosť preskúmať prvé tri ikonické tituly v modernejšej verzii.

Remastrované verzie trilógie Tomb Raider nie sú len obyčajným vylepšením grafiky s lepšími textúrami. Autori sa snažili tieto klasické hry priniesť novej generácii hráčov prostredníctvom nového ovládania, no zároveň rešpektujú pôvodné korene a levely ostali v pôvodnom stave. Hrateľnosť ostala tak, ako si ju pamätáte, plná zložitých hlavolamov, dôkladne odmeraných skokov a rôznych nepriateľov od ľudských po prehistorických. Stlačením tlačidla sa dokážete okamžite prepínať medzi pôvodnou a remastrovanou verziou a pri každom novom leveli vám možno padne sánka.

Niektorí z nás na Tomb Raider sérii vyrastali, iní ju spoznali až pri neskorších rebootoch. Či už ste fanúšikom série od jej začiatkov alebo ste prvé diely nemali tú česť vyskúšať, remasterované verzie Tomb Raider I-III ponúkajú jedinečnú príležitosť prežiť legendárne dobrodružstvá v novom svetle. Kolekcia obsahuje okrem pôvodných hier aj datadisky, ktoré pôvodne nevyšli na konzoly. Tomb Raider I-III si vďaka tejto remastrovanej verzii môžete zahrať aj na Nintendo Switch, pre ktorý sú tieto hry úplne ideálne a na tejto platforme sme ich recenzovali aj my. Znovu sme si pripomenuli, čo učinilo pôvodné hry tak nezabudnuteľnými, no zároveň sme objavili aj určité nedostatky, pre ktoré tieto hry možno nie sú pre každého.

Tomb Raider I-III Remastered Starring Lara Croft
Tomb Raider I-III Remastered Starring Lara Croft Autori sa pohrali s viacerými prvkami prostredia.
Autori sa pohrali s viacerými prvkami prostredia.


Tomb Raider I-III Remastered Starring Lara Croft V remastrovaných cutscénach získali postavy prepracovanejšie tváre aj mimiku.
V remastrovaných cutscénach získali postavy prepracovanejšie tváre aj mimiku.


Tomb Raider I-III Remastered Starring Lara Croft Namiesto temnoty konečne vidíme aj oblohu a prostredie z väčšej vzdialenosti.
Namiesto temnoty konečne vidíme aj oblohu a prostredie z väčšej vzdialenosti.





Grafický upgrade s menšími muchami

Hra beží na Switchi natívne v 1080p rozlíšení pri 60 FPS v dokovanom režime. V handheld režime je to 720p pri 60 FPS. Nový 3D model dostala nielen Lara, ale aj nepriatelia či rôzne aktívne prvky a artefakty. Prekvapia vás hneď v úvode cutscény, v ktorých postavy konečne vyzerajú ľudsky a po prvý raz nielenže kývajú hlavou, ale otvárajú ústa podľa dialógov. Prostredia dostali úplne inú atmosféru. Tam, kde predtým bola desivá černota, ktorá mi v detstve spôsobovala úzkosť, je teraz obloha či obrysy budov.

Autori pridali tiene a hlavne sa pohrali s osvetlením, vďaka čomu niektoré lokality vyzerajú nádherne. Vďaka tomu, že pridali viaceré zdroje svetla, Lara väčšinu času už ani nepotrebuje svetlice. Pribudli viaceré prvky, napríklad kusy opadávajúcej tapety v benátskych domoch či luster v opere, ktoré dotvárajú atmosféru. Najmä v tretej časti sa vývojári najviac pohrali s lokalitami, pridali flóru a množstvo textúr, vďaka ktorým levely prestali pripomínať stavebnicu a skutočne dotvárajú obraz džungle, chrámov či londýnskych ulíc. Lepšie textúry a osvetlenie majú aj praktické využitie, a vďaka tomu je lepšie vidno, s ktorými škatuľami či kamennými kockami sa dá hýbať.

Pri všetkom úsilí hru po grafickej stránke aktualizovať sa však vyskytlo aj niekoľko menších chýb. Pri pohľade na nový model Lary jej vrkoč bezdôvodne mení hrúbku. Občas v novej verzii chýbajú niektoré detaily outfitov, ako sú vrecká na nohaviciach, a možno je trochu na škodu, že menu v druhej časti stratilo typické pozadie s vlajúcou červenou látkou na úkor čiernej farby. Aj keď je trochu zvláštne, že ryby v remastrovanej verzii v určitom uhle nevidno, o niečo horšia je absencia animácie pohybu vody. Hladina vody sa nehýbe tak, ako to bolo zjavné v pôvodnej verzii, preto netušíte, že v skutočnosti nie je stojatá a po skoku do nej vás odplaví do inej lokality. Rovnako ani tekutý piesok už viac neviete na pohľad rozlíšiť od tuhého.

Moderné verzus klasické

Moderné ovládanie potrebovali tieto hry ako soľ a je dobré, že autori sa rozhodli ísť týmto smerom a nie iba zlepšiť hru po grafickej stránke. Pôvodné ťažkopádne ovládanie už len zbytočne zvyšuje náročnosť. No napriek tomu, že sa s ním Lara o niečo intuitívnejšie ovláda, moderné ovládanie má stále svoje muchy. Najmä vzhľadom na to, že hra vysvetľuje ovládanie stále po starom, nebolo celkom jasné, že Lara na uchopenie využíva tlačidlo označené ako „sekundárne“ namiesto pôvodného tlačidla „akcie“, ktoré je v modernom ovládaní vyhradené vyslovene na zbieranie predmetov a aktiváciu tlačidiel či pák.

Moderné ovládanie zároveň mení východiskovú pozíciu kamery, čo občas zbytočne skomplikovalo situáciu. V úzkom priestore, v ktorom Lara plávala, sa kamera zasekla a nebolo možné ju ovládať. Nedokázala tak dostatočne rýchlo doplávať na hladinu. Nové ovládanie tiež znemožňuje úskok dozadu či bezpečné cúvanie z pohybu po štyroch na okraj výklenku. Následkom toho sa ocitnete v situáciách, kedy je potrebné prepínať medzi ovládaniami, aby ste sa pohli ďalej.

Tomb Raider I-III Remastered Starring Lara Croft
Tomb Raider I-III Remastered Starring Lara Croft Už len pre atmosféru by si hry zaslúžili aj plnohodnotný remake.
Už len pre atmosféru by si hry zaslúžili aj plnohodnotný remake.


Tomb Raider I-III Remastered Starring Lara Croft Poteší fotorežim aj Slovenčina, aj keď občas s chybami.
Poteší fotorežim aj Slovenčina, aj keď občas s chybami.


Tomb Raider I-III Remastered Starring Lara Croft Pripravte sa na jazdu na vlne nostalgie.
Pripravte sa na jazdu na vlne nostalgie.





Zostarla hra, no zostarli sme aj my

Príbehy tejto trilógie boli pre mňa v detstve ťažko pochopiteľné a aj v dospelosti mám pocit, že pre tvorcov nebolo až také podstatné, aby bolo ich rozprávanie plynulé a dávalo zmysel. V detstve mi bratranec povedal, že pozná človeka, čo všetky diely Tomb Raider prešiel bez cheatov a návodu a vtedy mi to prišlo ako nadľudský výkon. Faktom však ostáva, že skutočne ide o náročné hry a aj v dospelosti predstavujú výzvu, ak postup nepoznáte naspamäť. Otázne je, či vás tento typ výzvy bude baviť aj v súčasnosti. Najmä prvý diel zostarol najhoršie a veľakrát musíte prechádzať lokality stenu po stene kvôli výklenkom v záplave zelenej či hnedej, ktoré ste si proste nevšimli.

Kým v moderných hrách sa herná doba umelo predlžuje fetch questmi a zbieraním predmetov, hry ako Tomb Raider nám vydržali mesiace, lebo boli proste ťažké. Fakt, že hra často neukáže, čo potiahnutie páky spôsobilo, v dobe vydania fungovalo ako premyslená hádanka, ktorá nútila hráča objavovať zmeny v prostredí. Dnes to už pôsobí ako zbytočné naťahovanie hrateľnosti. Po toľkých odohratých hrách sa však u mňa prejavila aj trochu iná deformácia, že si hádanky občas zbytočne prekomplikujem. Vidím klzké priestory aj tam, kde Lara dokáže normálne stáť, a riešenie je občas omnoho primitívnejšie, ako si ho predstavím v mojej mysli.

Tomb Raider I-III Remastered je hra od fanúšikov pre fanúšikov. Tím autorov je zložený z množstva modderov aj nadšencov, ktorí chceli Larine pôvodné dobrodružstvá preniesť do moderného sveta. Ich šľachetné úsilie je však naštrbené faktom, že hrateľnosť týchto klenotov 90. rokov jednoducho zostarla a dojmy z nich nám do veľkej miery pokrivila nostalgia. Kým moderné ovládanie a grafický upgrade naznačujú, že ide o modernú hru pre moderné publikum, hry si užijú skôr nostalgici, ktorí budú ochotní sa stratiť v spletitých bludiskách už len pre ten pocit, že majú zas o 25 rokov menej. Tomb Raider I-III Remastered je príjemnou jazdou na vlne nostalgie, no na to, aby hry zaujali nových hráčov, by si druhý a tretí diel zaslúžili skôr remake v podobnom duchu ako Tomb Raider: Anniversary.


napísal Tanya 16.2.2024
Páči sa mi! (+6)
7.5
Ohodnotiť
TOMB RAIDER I-III REMASTERED STARRING LARA CROFT
+ Možnosť okamžite prepínať medzi starou a remaster verziou a fotorežim
+ Grafický upgrade zlepšil atmosféru hry
+ Moderné ovládanie, ktorá hra potrebovala
- Pretrvávajúce problémy s kamerou a nefunkčnými prvkami ovládania
- Najmä prvý diel výrazne zostarol a celkovo je hrateľnosť zábavná skôr pre pamätníkov


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Switch
PS5
Xbox Series X|S

Vývoj: Aspyr Media / Aspyr Media
Štýl: Akčná Adventúra
Dátum vydania: 14. február 2024
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19972)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk