Ako funguje Geforce Now? V akom stave je teraz?

Na Geforce Now sme sa už pozerali začiatkom roka, ale pozrime sa teraz, ako sa služba vylepšila a rozšírila.

pridal saver 24.11.2018 o 12:06 pod hry
Ako funguje Geforce Now? V akom stave je teraz?

HRY > NOVINKY >

Geforce Now je jedna z mála u nás fungujúcich streamovacích služieb. Nvidia ju aktuálne ponúka v beta teste na free testovanie. Momentálne ponúka možnosti streamovania už inde zakúpených hier na vaše PC. 

 

Ako funguje Geforce Now? V akom stave je teraz?

Hry

Prakticky sa s Geforce Now napojíte na vzdialené PC, kde sa vám podľa výberu hry automaticky spustí Steam, Uplay, Battle.net, Epic aplikácia, do ktorej sa prihlásite a samotný herný titul sa vám spustí. Nvidia síce nemá predinštalované všetky tituly, ktoré máte v knižniciach, ale je tam pekná ponuka, ktorá sa stále rozširuje. Najnovšie pribudol Hitman 2, Fallout 76, Larry, Soul Calibur VI.,Shadow of the Tomb Raider. Nechýbajú hitovky Fortnite, Rainbow Six Siege, PUBG, ktoré sú náležite tomu aj najhrávanejšie v službe.

Samotné výpisy hier v službe sú stále jednoduché a Nvidia zabudla, že už tam má množstvo hier a chcelo by to pridať filtre, kategórie pre jednoduchšiu orientáciu. Majú to síce v zozname pod sebou, ale musíte scrollovať. Sú tam akčné, adventúry, stratégie, ale aj čisto multiplayerovky alebo free 2 play hry. Zo záložiek zatiaľ majú len záložku všetkých podporovaných hier a vašich podporovaných hier. Kde aspoň vidíte, ktoré hry si môžete cez službu zahrať, ako aj tie, ktoré ste posledné hrali.

 

Ako funguje Geforce Now? V akom stave je teraz?

Pripojenie

Spúšťanie hier teraz oproti začiatkom funguje oveľa lepšie, systémy po odkliknutí hry nabehnú rýchlejšie a rovnako aj úvodné prihlasovania do Steamu alebo iných systémov už nerobia problémy (ak ich máte v systéme preddefinované, prihlásia vás samé). Čo však stále Nvidia nedoriešila, je to, že ak spustíte hru, ktorú nemáte, ostane vám otvorený Steam alebo Uplay a nevyhodí vás rovno naspäť do desktopu. Ostane vám tam otvorený Steam a teoreticky môžete inštalovať ďalšie hry, aj keď pri ich spustení vás už zastaví nedostatok práv a nedostatok miesta. Možno škoda, keďže reálne by to mohlo fungovať aj na iné hry, aké majú v ponuke. 

Samotné hry bežia na serveroch vybavených Xeon E5 2697 procesorom a Tesla P40 grafikou. Zvládajú spúšťať hry v 1080p a vysielať ich obraz k vám. Teoreticky môžete nastaviť aj 4K rozlíšenie, ale výsledné rozlíšenie stále bude 1080p, keďže 4K stream zatiaľ nie je podporovaný. Pre zaujímavosť, na Tesle P40 išiel Assassin's Creed Odyssey na ultra v 4K niečo pod 30 fps v benchmark režime a 49 fps pri 1080p na Ultra. Väčšia hier je však menej náročných a nemá problém ísť 1080p/60 fps na maxime.

Ako funguje Geforce Now? V akom stave je teraz?

Streaming ide u nás prekvapivo rýchlo. Nvidia má 17 serverových centier v US a EU a štyri z toho sú v Strednej Európe. Konkrétne mňa pripája na EU3, čo myslím, že je nemecké centrum. Služba vždy pred spustením hry otestuje vaše pripojenie a podľa odozvy vám povie, či je spojenie vhodné. Dokonca aj s mojim nestabilným wireless pripojením mi to večer vypísalo "Excelent network". Samozrejme to je odozva pripojenia, a teda servery sú vo veľmi dobrej vzdialenosti, a teda ping je malý. 

Dôležitá je aj priepustnosť vašej a Nvidia tu odporúča aspoň 25Mbit. Podľa stability vašej linky si môžete nastaviť manuálne parametre a môžete ísť od 1280x720 až po 1920x1200 rozlíšenie a to ako v 30, 60, tak aj 120 fps. Môžete si nastaviť aj maximálny bitrate a aj v-sync tak, aby bol vhodný na vašu linku. Alebo to nechajte všetko na automatiku, ktorá to bude optimalizovať podľa vašej rýchlosti.

Ako funguje Geforce Now? V akom stave je teraz?

Zatiaľ chýba 4K rozlíšenie, síce sa o ňom už hovorilo, ale zatiaľ nie je v ponuke. Uvidíme, či ho Nvidia pridá, v každom prípade mali by najskôr upgradnúť tie svoje P40 karty na niečo vyššie. Možno by ich mohli rovno na RTX karty meniť.

 

Kvalita obrazu

Samotné hranie je prekvapivo dobré a bezproblémové. Nahrávanie je relatívne rýchle, aj keď nie bleskové, ale hlavne odozva je takmer nebadateľná. Samozrejme, badateľná je nižšia kvalita obrazu, keďže pri týchto streamoch vždy ide o komprimovaný stream a prakticky video, akoby ste pozerali z Youtube. Pričom ak máte slabšiu linku alebo výkyvy v prenose pásma, kockatenie budete mať každú chvíľu. Ideálne je mať fixné prenosové pásmo a samozrejme najlepšie optiku. 

Ako funguje Geforce Now? V akom stave je teraz?

Ani pri najlepšej linke tu nedostanete taký kvalitný obraz ako keby ste hrali lokálne. Je to škoda a zároveň je to vec, ktorá by sa dala jednoducho odstrániť, len by niekto musel konečne ponúknuť bezstratovú kompresiu a to aj za cenu vyššej náročnosti na prenos. Optiky by to už mohli zvládať.

 

Budúcnosť

Tieto streamovacie služby majú budúcnosť, keďže pri nich na hry nepotrebujete hardvér, môžete si ich zahrať kdekoľvek a stačí vám len internetová linka, ktorých kvalita ide stále vyššie. Masové rozšírenie je však niekoľko rokov vzdialené, aj keď pre tých, ktorí majú dobrú linku, je dostupné už teraz. Odozva je veľmi dobrá a ak nie ste nároční, tak aj kvalita obrazu.

Pri Geforce Now bude zaujímavé sledovať, ako sa bude rozširovať ponuka hier a ako budú pribúdať  možnosti služby. Nvidii tam zatiaľ chýba úvodná ponuka hier v predplatenom balíku. Ale zrejme podobné ponuky spustia po ostrom štarte služby. 





Páči sa mi! (+3)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19964)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk