Dojmy z Gamescomu: Vesmírny titul Tacoma sa inšpiruje v Bioshocku

Aké tajomstvá na vás čakajú v ďalekom vesmíre? Nový titul od autorov Gone Home vás zavedie ďaleko od domova, kde budete čeliť hlavne samote

pridal matus_ace 12.8.2015 o 13:11 pod hry
Dojmy z Gamescomu: Vesmírny titul Tacoma sa inšpiruje v Bioshocku

HRY > NOVINKY >

Včera sme vám priniesli naše dojmy z VR titulu Pollen, ktorý sa zjavne inšpiroval kultovou Kubrickovou Vesmírnou odyseou. Na Gamescome sme mali možnosť vyskúšať si aj ďalší podobný titul, ktorý rovnakú inšpiráciu taktiež neskrýval, pričom Nina Freeman, jedna z autorov hry, neskôr priznala, že si celý tím počas vývoja povinne pozrel aj Cameronových Aliens. V atmosfére je inšpiráciu jednoznačne badať, no už keď som sadal za konzolu som sa dozvedel, že nehrozí, aby nás v hre niekedy niečo zabilo.

Tacoma nebude hororom. Minimálne nie vo význame, s akým sa najčastejšie stotožňujeme. Nebude vás tu naháňať žiadne vesmírne monštrum, nechce vás zabiť žiaden inteligentný počítač, ani nič podobné. Aj tak to však nebude prechádzka ružovou záhradou. Ocitáte sa na vesmírnej lodi, z ktorej všetci zmizli a vy musíte zistiť, kam sa podeli. Atmosféra v hrateľnej ukážke bola ťaživá a tajomná. Loď ponúkne mnoho rôznych prostredí, dokonca by sa dalo povedať, že občas pripomína Bioshock. Prejdete od krásne navrhnutých chodieb, cez zelené záhrady, až po sterilné prechodové komory.

Po bývalých obyvateľoch lode vám toho zostalo veľa. Záznamy v podobe akýchsi „duchov“ vám naznačia miesta, kde boli, čo tam robili a aj o čom sa spolu bavili. Taktiež môžete nájsť ich odkazy, konverzácie, či si prehrať hudbu, ktorú niekde počúvali. Môžete sa tak vžiť do situácií, ktoré predchádzali zmiznutiu a hlbšie zistiť okolnosti, ktoré na lodi nastali. V pozadí sa navyše rozoberajú aj náročnejšie témy. Dozviete sa viac o vzťahoch postáv, odlúčení od rodiny, dokonca chorobách.

To všetko zažijete s prekvapivo dobre spracovaným priestorovým zvukom, ktorý robí z objavovania podobných záznamov radosť. Celkovo je pre hru orientácia v priestore dôležitá a dokazuje to aj možnosť pohybu. Jednotlivými chodbami a komorami sa môžete presúvať vďaka absencii gravitácie a razom sa tak zo stropu môže stať podlaha, keďže ste vybavení magnetickými topánkami. A dostanete sa aj von, no k tejto pasáži sme sa v deme nedostali.

Hra je o objavovaní a o príbehu, aj preto sa spolieha skôr na jednoduché akcie a mechanizmy. Rovnako aj na intuitívne ovládanie, v ktorom toho veľa nespravíte. Zaujmú však drobnosti. Loď riadi systém nazvaný Odin, ktorý musíte reštartovať. A heslo na vstup cez dvere zadávate v posunkovej reči, čo je niečo nové a hru to robí zvláštnejšou. Veľmi by jej svedčala virtuálna realita, no Nina hovorí, že zatiaľ to v pláne nemajú. Avšak sú len v polovici vývoja, takže sa ešte všeličo môže zmeniť.

Fullbright, autori Gone Home, nám titul Tacoma naservírujú niekedy budúci rok a to na PC, Mac, Linux a aj Xbox One prostredníctvom ID@Xbox. Už teraz ide o zaujímavý titul, ktorý v sebe kombinuje mnoho zaujímavých prvkov a pridáva navrch aj niekoľko noviniek. Už len musíme dúfať, že tajomstvo, ktoré sa v hre bude skrývať, nás dokáže dostatočne dlho udržať v napätí.





Páči sa mi!






Dojmy z Gamescomu: Vesmírny titul Tacoma sa inšpiruje v Bioshocku
PC
Xbox One

Vývoj: Fullbright studios
Štýl: Adventúra
Dátum vydania: 2. august 2017
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20133)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk