SAMSUNG GALAXY Z FOLD5

SAMSUNG GALAXY Z FOLD5

9.0

Nestačí vám jeden displej?

Otváracie mobily sú už pevnou súčasťou mobilného trhu a aj keď nemajú stomiliónovú základňu, je tam cieľovka, ktorá presne tieto mobily chce. Pri Flipe ide hlavne o praktickosť, pri Folde zas o multifunkčnosť a beriete ho vtedy, ak chcete od mobilu viac. 

Fold5 teraz prináša novú generáciu otváracieho mobilu, ktorý ponúkne ako vonkajší displej, na ktorom môžete používať zariadenia ako štandardný mobil a veľký vnútorný otvárací displej, ktorý použijete, ak chcete buď väčší obraz, viac informácii, alebo aj viac aplikácií.

Čo sa týka špecifikácii nového Foldu:

  • Displej: 7.6" Foldable Dynamic AMOLED 2X,HDR10+, 120Hz, nit, 1812 x 2176 px
  • Druhý displej: 6.2" Dynamic AMOLED 2X, 120Hz 904 x 2316
  • Procesor: Snapdragon 8 Gen 2
  • OS: Android 13, One UI 5.1.1
  • Pamät: 12GB / 256GB, 512GB, 1TB
  • Kamera: 50 MP, f/1.8, (wide),l PDAF, OIS, 10 MP, f/2.4, (zoom 3x), PDAF, OIS, 12 MP, f/2.2, 123˚, (ultrawide)
  • Selfie: 10MP vonkajší, 4MP vnútorný pod displejom
  • Nabíjanie: 25W káblové 15W wireless, 4.5W reverse wireless
  • Rozmery:  154.9 x 129.9 x 6.1 mm 
  • Rozmer zložené:  154.9 x 67.1 x 13.4 mm 
  • Váha: 253 g
  • Batéria:  4400 mAh
  • plná špecifikácia >>>

Oproti minulému roku sú dve zmeny a to hrúbka, ktorá je teraz tenšia vďaka novému zatváraciemu mechanizmu. Ten už je tenší a tak obe zatváracie steny sú vodorovné. Je to pekné vylepšenie, aj keď nie zásadné. Druhým vylepšením je procesor, ktorý je teraz Snapdragon 8 Gen 2 a teda získate o ďalších 30% výkonu naviac. Všetko tak bude plynulejšie aj keď budete používať viac aplikácií naraz. Zároveň váha klesla o 10 gramov.

Samsung Galaxy Z Fold5
Samsung Galaxy Z Fold5 Mobil prichádza už štandardne v minimalistickom kompaktnom balení
Mobil prichádza už štandardne v minimalistickom kompaktnom balení


Samsung Galaxy Z Fold5 Môžete ho používať v otvorenej forme so 7.6 palcovým displejom
Môžete ho používať v otvorenej forme so 7.6 palcovým displejom


Samsung Galaxy Z Fold5 Alebo v štandardnej forme so 6.2 palcovým displejom.
Alebo v štandardnej forme so 6.2 palcovým displejom.





Konštrukcia mobilu je tak teraz vylepšená, odľahčená a stále veľmi príjemne nadizajnovaná. Zadná strana je farebná, pokrytá sklom, predná, samozrejme, čierna zakrývajúca displej. Pridáva sa strieborný kovový pánt, vďaka ktorému mobil pôsobí pevne a zaujímavo. Táto farba sa zároveň ťahá okolo strán mobilu.

Z tlačidiel tu čakajte volume tlačidlá a power tlačidlo so senzorom odtlačkov prstov, port je tu štandardne USB-C. Nehľadajte tu 3,5mm jack. 

Čo sa týka veľkosti, čakajte šírku približne o centimeter menšiu ako majú bežné mobily, a tak je mobil užší a vidieť to aj na užšom vyššom displeji. Je to však niečo, na čo si rýchlo zvyknete.  Predný displej je AMOLED pod novým Gorilla Victus 2 sklom a pridáva výrez na selfie kameru. Tá má 10 MP.

Ale ak mobil otvoríte, vo vnútri je ďalšia selfie kamera, tentoraz už štandardne skrytá pod displejom. Je len 4 MP a, samozrejme, má slabšie fotky, ale primárne je skôr na videohovory alebo konferencie, ak potrebujete volať a chcete mať veľký displej.

Pritom ak mobil otvoríte, máte veľký 7,6-palcový displej, ten je, samozrejme, ohybný OLED a pokrytý fóliou. Je tak mäkší a síce ho nerozbijete, eventuálne viete vyryť nechtom do fólie, aj keď teraz ich už robí Samsung tvrdé a odolné a veľa vydržia. Displej má inak veľmi dobré farby, vysokú svietivosť, ale stále má priehlbinu v strede v mieste, v ktorom sa otvára. Nie je to zásadný problém a rýchlo si na to viete zvyknúť.

Čo mi trochu vadí, rovnako ako pri Flipe, na otváranie stále nie je dobré zachytenie na hranách, ak nemáte obal. A stále sa musíte snažiť otvoriť mobil vtlačením prstu alebo aj nechtu. Viete si to nacvičiť, ale ak máte obal, ide to oveľa lepšie, keďže sa tak nešmýka ako kovové hrany. Zároveň majú obaly rôzne patenty na uchytenie a napríklad Samsung nám k mobilu poslal aj obal, ktorý má rovno zapracovaný buď úchyt na prsty, alebo podopierku. Môžete si vybrať, čo si naň dáte. Je to zaujímavý doplnok.

Samsung Galaxy Z Fold5
Samsung Galaxy Z Fold5 Obaly sú rôzne jedna verzia má aj zabudovaný stojan.
Obaly sú rôzne jedna verzia má aj zabudovaný stojan.


Samsung Galaxy Z Fold5 Stojan viete pritom vymeniť za držiak na ruku. Kúpiť sa dá aj obal s pridaným dotykovým perom
Stojan viete pritom vymeniť za držiak na ruku. Kúpiť sa dá aj obal s pridaným dotykovým perom


Samsung Galaxy Z Fold5 Polootvorený mobil viete využiť na statické fotenie, alebo natáčanie.
Polootvorený mobil viete využiť na statické fotenie, alebo natáčanie.





Kamery sú od minulej verzie prakticky nezmenené. Selfie sme už spomínali, tie sa nemenili a rovnako sa nemenila ani zadná trojica kamier. Tu je 50 MP na wide, 10 MP s 3x zoomom a 12 MP s ultrawide šošovkou. Mobil tak ponúkne kompletnú zbierku kamier, ktoré vám zaistia dobré zábery za každých okolností. Síce samotné kamery sa nemenili, no Samsung upgradoval šošovky a samozrejme, aj nový procesor obrazu znovu pomôže.

Ak chcete selfie, viete si ho odfotiť hneď tromi spôsobmi, a to ako selfie kamerami, tak aj hlavnými kamerami, keďže si mobil viete otvoriť, otočiť a fotiť sa zadnou stranou, aj keď to nie je pohodlné fotenie. Zadný displej môžete zapnúť, keď niekoho fotíte, aby sa videl v zadnom displeji. 

Samsung Galaxy Z Fold5Samsung Galaxy Z Fold5Samsung Galaxy Z Fold5Samsung Galaxy Z Fold5Samsung Galaxy Z Fold5Samsung Galaxy Z Fold5Samsung Galaxy Z Fold5Samsung Galaxy Z Fold5Samsung Galaxy Z Fold5Samsung Galaxy Z Fold5Samsung Galaxy Z Fold5Samsung Galaxy Z Fold5Samsung Galaxy Z Fold5Samsung Galaxy Z Fold5Samsung Galaxy Z Fold5Samsung Galaxy Z Fold5Samsung Galaxy Z Fold5Samsung Galaxy Z Fold5Samsung Galaxy Z Fold5Samsung Galaxy Z Fold5Samsung Galaxy Z Fold5Samsung Galaxy Z Fold5Samsung Galaxy Z Fold5Samsung Galaxy Z Fold5Samsung Galaxy Z Fold5Samsung Galaxy Z Fold5Samsung Galaxy Z Fold5Samsung Galaxy Z Fold5

(selfie sú zo všetkých troch kamier, stredné je s kamery pod displejom a je mierne rozmazané)

Zároveň Fold má výrazne upravenú aplikáciu fotenia, kde si viete pri fotení rozdeliť obrazovku na dve časti, pričom na polovici sa vám bude zobrazovať galéria a na druhej čo si fotíte. Samozrejme, viete si mobil použiť ako statív a len ho položiť na stôl a natáčať alebo fotiť, alebo napríklad dobré je pri pootvorení nočné fotenie. Samsung má totiž svoju Expert Raw aplikáciu na profesionálne fotenie, ktorá má aj astrofotenie, kde môže niekoľko minút snímať oblohu, aby mobil získal čo najlepšiu fotku.

Okrem toho je tu profesionálny režim fotenia so všetkými nastaveniami, profesionálne video, nočné fotky, jedlo, panorama, superspomalenie, spomalený záber, hyperčasozber, portrétové video, režisérov pohľad, jednotlivé snímanie.  Videom viete ísť do 8K 60 fps. Fotiť môžete štandardne v 12 MP, ale viete zapnúť aj plných 50 MP.

Samsung Galaxy Z Fold5
Samsung Galaxy Z Fold5 Zatvorený mobil teraz vyzerá dokonalo, bez otvoru pri mechanickej časti.
Zatvorený mobil teraz vyzerá dokonalo, bez otvoru pri mechanickej časti.


Samsung Galaxy Z Fold5 Vzadu nájdete tri hlavné kamery.
Vzadu nájdete tri hlavné kamery.


Samsung Galaxy Z Fold5 Hry na celej obrazovke vyzerajú pôsobivo. Fortnite pritom ide na 90 fps, aj keď len na low nastaveniach, viac hra neumožní pri tomto framerate.
Hry na celej obrazovke vyzerajú pôsobivo. Fortnite pritom ide na 90 fps, aj keď len na low nastaveniach, viac hra neumožní pri tomto framerate.





Výkonom tu ide mobil na maximum tejto generácie, a teda so Snapdragon 8 Gen 2 je už v Antutu benchmarku na 1,2 milióne bodov. Nie je úplne najrýchlejší z Gen2 mobilov, ale tam sú už odchýlky len minimálne, zrejme podľa chladenia mobilu a jeho automatického podtaktovania pri zahriatí.  Dôležité je, že ste v oblasti, kde vám nič nebude trhať, na nič nečakáte, všetko ide super rýchlo, zároveň je tu rovno 12 GB RAM a teda ani to tak ľahko nezaplníte a môžete naraz pracovať aj vo viacerých aplikáciách. Rýchle SSD tomu celému pomáha, kde je 3200MB/s čítanie a 3100MB/s zápis, a teda rýchle aj na pomery PC. 

 

Pre porovnanie, v Antutu 10 má 1 421 407  (374492, 479445, 302889, 264581)

Čo sa týka hrania, veľkou výhodou je takmer 8-palcový displej, na ktorý sa vám hry pekne vedia rozšíriť aj na celú obrazovku a hráte prakticky ako na tablete, aj keď vo viac štvorcovom prevedení. Zároveň, ak nechcete hrať malé mobilné hry, viete si pekne zapnúť ako Xbox Game Pass aplikáciu a hry streamovať, alebo GeForce Now. Stačí gamepad a idete, respektíve rôzne hry viete ovládať aj dotykovo na displeji.

Zároveň veľkú obrazovku viete využiť aj na viac aplikácií naraz, kde Samsung rovno v základnom systéme dáva možnosť presunúť aplikáciu na jednu časť obrazovku, alebo ešte danú časť obrazovky rozpoliť a pustiť v nej ďalšiu aplikáciu. Na jednej časti tak môžete sledovať video, na druhej browsovať a ešte si nechať otvorený aj messenger, alebo inú chatovaciu aplikáciu. Plus v experimentálnych funkciách si viete zapnúť aj možnosť rozdelenia aplikácií na samostatné okná, ktoré si môžete následne ľubovoľne presúvať a zmenšovať ako potrebujete, zároveň môžete mať otvorených aj viac aplikácií. Nakoniec tak ako vo Windows alebo v Samsungovom Dexe. 

Fold, samozrejme podporuje aj DEX, čo je desktopové zobrazenie, ale neviete sa do neho priamo prepnúť na zariadení. To funguje len na tabletoch. Aj keď so zapnutím upraviteľných okien je k tomu veľmi blízko. Dex tu môžete pripojiť na monitor alebo TV a pracovať tak. Na Samsung TV sa rovno pripojíte wireless.

Čo mi trochu vo Folde stále chýba, je pero. Viete si ho síce dokúpiť aj s obalom, ale možno by ho už mohli rovno zapracovať do mobilu tak, ako v galaxy Ultra mobiloch. Ak totiž potrebujete precíznejšie ovládanie, práve pero v tom môže pomôcť. 

Okrem tohto má mobil Android 13 s One UI 5.1.1 aj s Knox zabezpečením a všetkým štandardnými Samsung aplikáciami a doplnkami, ktoré tu viete využiť naplno. Plus nechýbajú predinštalované Google a Microsoft aplikácie, keďže to Samsung cieli na biznis triedu, ale pekne mobil vedia využiť aj lifestylovo zameraní používatelia.  Samsung k tomu novým mobilom už dáva 5 rokov updatov a 4 verzie Androidu.

Batéria zostala 4400mAh, čo je trochu škoda, keďže takéto zariadenie by si pýtalo aj 5000mAh, aj keď, samozrejme, ide tam o kompromis veľkosti a tenkosti zariadenia. Deň vám však batéria bez problémov vydrží, aj keď na druhý deň už zrejme budete musieť nabíjať. Nabíjanie je tu stále 25W, ktorým nabijete mobil za hodinu a 20 minút, je to štandard pri Samsungoch, aj keď sa to už mohlo zvýšiť. Pridané je aj wireless nabíjanie, ktorým viete mobil nabiť za dve hodiny a aj spätné wireless nabíjanie na nabíjanie hodiniek alebo štuplového headsetu. 

Samsung Galaxy Z Fold5
Samsung Galaxy Z Fold5 Na veľkej obrazovke môžete pohodlne používať aj viac aplikácii naraz.
Na veľkej obrazovke môžete pohodlne používať aj viac aplikácii naraz.


Samsung Galaxy Z Fold5 Cez Game Pass streaming si viete zahrať aj GTA V.
Cez Game Pass streaming si viete zahrať aj GTA V.


Samsung Galaxy Z Fold5 V systéme si viete nastaviť aj možnosť rozdeľovania okien.
V systéme si viete nastaviť aj možnosť rozdeľovania okien.




Celkovo Fold5 je znovu kvalitnou otváračkou, ktorá síce má len menšie zmeny oproti Fold4, ale sú to príjemné zmeny a to hlavne ak chcete dotiahnutý dizajn, kde už sú obe strany mobilu pri zatvorení rovnobežné. Zároveň poteší aj výkonnejší procesor. Neoplatí sa síce Fold4 vymieňať, ale ak chcete prejsť do otváracieho mobilu, toto bude stále tá najlepšia možnosť, a to ako hardvérovo, tak hlavne softvérovo.

  • Fold5 v 256 GB verzii kúpite za 1899 eur, ale s výkupným bonusom to viete stiahnuť na 1699 eur, mínus ešte cena vášho starého mobilu.

napísal saver 25.8.2023
Páči sa mi! (+2)
NAJLEPŠIE MOBILY
9.5
SAMSUNG GALAXY TAB S9+
13
[22.9. 2023]
9.5
SAMSUNG GALAXY S24+
87
[2.2. 2024]
9.5
SAMSUNG GALAXY S24 ULTRA
97
[9.2. 2024]
9.5
SAMSUNG GALAXY S23 ULTRA
47
[10.2. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY Z FLIP5
32
[16.8. 2023]
9.0
POCO X6 PRO
27
[19.2. 2024]
9.0
ASUS ROG PHONE 8 PRO
22
[8.3. 2024]
9.0
SAMSUNG GALAXY FIT3
25
[15.3. 2024]
9.0
CREATIVE OUTLIER FREE PRO
12
[15.11. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY Z FOLD5
19
[25.8. 2023]
9.0
MOTOROLA RAZR 40 ULTRA
32
[24.7. 2023]
9.0
XIAOMI POCO F5 PRO
34
[7.7. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY S23
85
[3.3. 2023]
8.5
NOKIA G42 5G
20
[8.9. 2023]
8.5
SAMSUNG TAB S9 FE
16
[12.12. 2023]
8.5
SAMSUNG SMARTTAG2
52
[22.11. 2023]
8.5
XIAOMI 14
35
[19.4. 2024]
8.5
XIAOMI WATCH 2
5
[26.4. 2024]
8.5
XIAOMI REDMI NOTE 13 PRO+
41
[23.2. 2024]
9.0
SAMSUNG GALAXY Z FOLD5
+ vylepšená konštrukcia a dizajn
+ vysoký výkon
+ kvalitné kamery
+ systém umožňujúci využiť veľký displej naplno
+ veľký displej je dobrý na hranie
- len malé zmeny oproti minulej verzii
- stále pomalšie nabíjanie
- vyššia cena


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19996)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk