Devil Kings (PS2) aneb Bastardizovná Sengoku Basara

Kvôli internetu a amatérskym tvorcom na YouTube (ktorý neboli vtipný vtedy aj teraz), som zistil o Capcom série ktorá je síce známa v Japonsku ale inde nie (ani najväčší Capcom shill na internete pravdepodobne nezná túto sériu).

PS2
pridal Saikapath 27.4.2024 o 14:05 pod používateľské recenzie

6.0


Kvôli internetu a amatérskym tvorcom na YouTube (ktorý neboli vtipný vtedy aj teraz), som zistil o Capcom série ktorá je síce známa v Japonsku ale inde nie (ani najväčší Capcom shill na internete pravdepodobne nezná túto sériu). Sengoku Basara je Hack and Slash hra podobná ako Dynasty Warriors ale keďže je od Capcomu, tak sú tam prvky Devil May Cry. Tretia hra v sérií (Sengoku Basara: Samurai Heroes) je jedná z najlepších a podceňovaných hack and slash hier ktorú odporúčam zahrať ak ste fanúšikom Devil May Cry, Dynasty Warriors a 3d hack and slash hier. Ale prečo táto séria nie je známa mimo Japonska? Ak ste si všimli, toto nie je recenzia na Sengoku Basara 1 vydaná v Japonsku na PlayStation 2 a potom vydaná znova na PlayStation 3 v HD kolekcii. Keďže Capcom je známy za svoje veľmi múdre rozhodnutia, jeden z týchto rozhodnutí bolo urobiť zmeny vo lokalizácií Sengoku Basara mimo Japonska. Jedna z týchto zmien bolo zbavenie odkazov na obdobie Sengoku, aby oslovilo západné publikum (trend ktorý stále je tu). Preto Sengoku Basara je mimo Japonska známy ako Devil Kings. Táto lokalizácia bola kritizovaná za svoje zmeny a fanúšikovia poukazujú na túto lokalizáciu prečo nezaujalo publikum mimo Japonska. Avšak, táto recenzia sa pozrie na to či fanúšikovia majú pravdu alebo sú len sprostý a mali by byť ticho.

 

Príbeh

Dej sa odohráva nie v Japonsku počas Sengoku obdobia, ale v krajine ktorá nemá meno (levely majú názvy týchto zemí). V tejto krajine sú rôzni ľudia ktorý sa snažia ju ovládnuť. Keď si hráč vyberie postavu, dostane cutscénu ktorá uvedie hráča do osobnosti postáv. Úvodne a ukončovacie cutscény sú 3d animované ale ak si hráč vyberie určitú postavu a vyberie si určitý level, dostane 2d anime custcénu. Príbeh je síce slabý a môže hráčov čo hľadajú dobre deje v hrách, ale Devil Kings nie je typ hry ktorá vyrozpráva hlboký dej. Táto hra je určená pre hráčov čo sú viacej orientovaní na to ako sa hra hrá.

Gameplay

V hre sú 2 režimy na hranie, Conquest a Free battle, Demo Play je ukážka ako sa hra hrá, Gallery je spôsob ako hráč môže si pozrieť cutscény, vypočuť hudbu, atď. a Options sú Options. Conquest je hlavný režim Devil Kings, kde hráč si vyberie z 12 postav (na začiatku sú len 6 postav a ostatné musíte odomknúť, a Sengoku Basara má 16 postáv), nakoniec treba ešte vybrať obtiažnosť a môžeme sa pustiť do hry. Prvú zmenu ktorú si Sengoku Basara fanúšik sú zmenené mená postáv. Yukimura Sanada bol premenovaný na Scorpio, Kenshin Uesugi bol premenovaný na Frost, a favorit medzi fanúšikov Masamune Date bol premenovaný na Azure Dragon. Všetky postavy mali mená zmenené a boli zmenené k horšiemu. Frost a Azure Dragon trochu chápem ale Scorpio mi vždy pripomína astrológiu, jedná z najväčších rakovín ktoré ľudstvo vytvorilo. Tieto mená tematicky väčšinou nedávajú zmysel a nie je sa čo čudovať prečo sa nerozhodli nazvať Sengoku Basara 3 na Devil Kings 2. Po vybraní postavy je vidieť mapu krajiny ktorú hráč ma za úlohu dobyť. Toto je dosť podobné ako vo vedľajšej sérií Dynasty Warriors, Dynasty Warriors Empires, rozdiel je v tom že Empires hry zahŕňajú veľké elementy zo žánru stratégie (ako napríklad konzultovať so svojimi poradcami, poslanie vojsk do určitých teritórií, postarať sa o diplomatické vzťahy, atď.) zatiaľ čo Sengoku Basara séria nie je o stratégií vôbec, hráč si môže len vybrať na ktorú časť zeme chce zaútočiť. Predtým než sa pustíme do boja, musíme ešte vybaviť prípravy na boj. Takisto ako v Dynasty Warriors, je obrazovke vidieť mapu a pozície vašich vojsk a vojska nepriateľov a ešte upravenie výzbroje (kde upravíme aké typy útokov chceme mať, zmenenie zbrane (aj keď zbraň je stále istá, len sa mení moc tej zbrane) a itemy ktoré môžeme mať počas boju). Ďalší rozdiel je v tom že Dynasty Warriors dáva určení časový limit a určité kondície ktoré hráč musí splniť aby mohol vyhrať boj. V Sengoku Basara sérií sú len dve kondície, poraziť nepriateľa a neumrieť.

Pokiaľ je hráč istý že je pripravený, je čas ísť do boja. Najskôr dostaneme úvodnú cutscénu ktorá nám povie podprahovo osobnosť postavy a jej dôvody na dobitie tejto nemenovanej krajiny (Niekedy dostaneme 2d anime cutscénu ktorá ukazuje konflikt medzi 2 postavami). Teraz je čas ničiť nepriateľov. V tejto hre oproti Dynasty Warriors netreba ísť strategicky, stačí ničiť nepriateľov ktorý prídu k vám a možno niekedy zaútočia na vás. Cieľ misií je postúpiť ku hlavnému nepriateľovi vybratého levelu a zneškodniť ho. Zatiaľ čo budete postupovať, budete ničiť nepriateľov akoby ste boli nezastaviteľní bojovník. Táto hra je pre ľudí čo majú radi Power Fantasy, kde nepriatelia sú len mále chrobáky ktoré s jednoduchosťou zlikvidujete raz dva. Avšak nie je to hra kde stlačíte rovnaké tlačidlo na ovládači a máte to hotové (akože dá sa, ale kde je v tom sranda). Táto keďže má elementy z Devil May Cry, tak v Devil Kings je možné robiť útočné reťazce, ktoré dáva hráčovi možnosti ako štylistickí zničiť nepriateľov. Problémy nastavajú v zmenách ktoré Capcom zapríčinili. Zmeny ako zmenená obtiažnosť (Normal je v Japonskej verzie Hard), čo nie je až tak problémové a pre mňa je to plus, ale čo pohoršuje je táto zmena v tejto lokalizácií: „Priming Systém“. V Sengoku Basara sú útočne reťazce cez špecifické stlačenie tlačidiel na ovládači (štvorec je pre obyčajné útoky, a trojuholník je pre vybrané útoky z prípravy na boj), lenže v Devil Kings uviedli Priming System ktorý zhoršuje zážitok z hry, Prime útoky (ktoré robíte stláčaným trojuholníkom) má oslabiť nepriateľov, ale zhoršuje to hru lebo keď chce hráč spustiť svoj Fury útok (BASARA v japonskej verzií) tak to trvá dlho oproti Sengoku Basara kde stačí len niekoľko nepriateľov zdecimovať a môžem spustiť svoj BASARA útok. Priming System je najhoršia zmena v tejto hre, ničí to štylistické útoky a ničí zážitok z hry. Avšak je to stále Musou hra, máte za úlohu splniť úlohu, devastovať unikátnych nepriateľov ktorých zničíte raz dva a hlavne pozerať sa zvyšujúci počet porazených nepriateľov. V hre nie sú možné získať jazdiace kone ale dajú sa v niektorých leveloch jazdiť na nich. Gameplay v Devil Kings je skoro rovnaký avšak pohoršený, dalo sa to hrať ale keď človek si zahrá Sengoku Basara buď na PlayStation 2 alebo na HD kolekcií, je ľahko vidieť ako veci ako priming system zhoršujú herný zážitok.

Dizajn

Grafika stále vyzerá dobre, síce netlačí limity konzoly PlayStation 2 ale nie to niečo z čoho budete sklamaní. Graficky sa dá vylepšiť keď si zoženiete HD kolekciu lebo tam sa vylepší grafika. Hudba je fantastická v obidvoch verzií aj keď niektoré zvučky (ako napríklad keď hráč sa pripravuje do boja) boli zmenené stále sú dobre. Herecký výkon je v pohode ale na japonský dabing to nemá, smola že nie je spôsob ako si ho vypočuť. Zvukové efekty sú tiež dobré, hlavne zvuky davu a nepriateľov, dáva to chaotickú atmosféru do hry ktorá pasuje do hry o vojne.

Verdikt

Devil Kings je v poriadku hra ale zato horšia verzia Sengoku Basara. Dalo by sa to odporúčať tým čo sú veľmi zvedaví fanúšikovia Sengoku Basara, extrémny fanúšikovia Hack and Slash hier alebo keď nováčik nemá akýkoľvek spôsob získať HD kolekciu alebo si zahrať radšej Sengoku Basara Samurai Heroes buď na PS3 alebo Nintendo Wii. V každom prípade by som túto lokalizáciu neodporúčal.


napísal Saikapath 27.4.2024



Páči sa mi! (+1)

6.0
DEVIL KINGS (PS2) ANEB BASTARDIZOVNÁ SENGOKU BASARA
+ Náročnosť
+ Grafika
+ Hudba
- Zmeny ktoré zhoršujú hráčov -zážitok (Primárne mechaniky a nudné zvyšovanie "Fury" metera)
- Žiadny Japonský dabing.

Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
| Top hry rokov 90-tych
[pridal PrecedaVlasť 30.4.2024 91]
6.0
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Xbox hľadám hračov (5)
Zdravim od včera som hráč Xboxu prešiel som s ps5 ...
|Stropné reproduktory pre dolby... (6)
Zdravím. Je tu niekto, kto sa vyzná do audio techn...
|Ssd sata + hdd + m2 ssd ? (7)
Ahojte, mam uz par rokov zapojene Ssd sata na ktor...
|Zháňam labo variety kit 01 pre... (1)
Mal by niekto na predaj Labo Variety Kit 01 (Toy-c...
|Dragons dogma 2 (2)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20431)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk