WE ARE FOOTBALL 2024

WE ARE FOOTBALL 2024

7.0

Football Manager má ďalšieho vyzývateľa

Recenzia na PC verziu

Už naozaj veľmi dlho kraľuje svetu futbalových manažmentoviek Sports Interactive so sériou Football Manager. Tá patrí medzi to najlepšie a najúspešnejšie z portfólia Segy a to je možno aj trochu škoda. Na FIFA či NHL sériách sme často mohli vidieť, že absencia konkurencie vedie k stagnácii. Sports Interactive síce stále držia latku poriadne vysoko, ale aj tak je fajn vidieť, že sa konečne niekto odhodlal vstúpiť do ringu s týmto gigantom, keďže z toho nakoniec môžu profitovať zas iba hráči. Aj keď tento nový vyzývateľ nie je až taký nováčik. We Are Football 2024 je futbalová manažmentovka od THQ Nordic, ktorá nadväzuje na prvý ročník vydaný v roku 2021.

Za hrou pritom stojí skutočná legenda. Gerald Köhler je nemecký herný dizajnér, ktorého označujú aj za otca športových manažmentoviek. Je to žáner, ktorému sa venuje už od roku 1993 a vo veľkej miere ho tak formoval. Postupne pracoval na značkách On The Ball, Anstoss, Total Club Manager alebo aj FIFA Manager. Teraz má svoj drobný tím (reálne na hre robilo okolo 20 ľudí) a pracuje na We Are Football, kde si ide svojou vlastnou cestou. V niečom nie je taká hlboká ako Football Manager, inde ale ponúka svojské možnosti.

V prvom rade musím podotknúť, že We Are Football 2024, podobne ako predchodca, neobsahuje oficiálne licencie. Môžete tak zabudnúť na reálne názvy tímov, ich oficiálne klubové farby alebo aj mená hráčov. Namiesto nich sú tu mená a priezviská vygenerované nejako automaticky, takže by ste sa zbytočne snažili do svojho tímu dotiahnuť Haalanda, nie je v hre. Keďže ale hra nemá oficiálne licencie, nič nebránilo autorom priniesť naozaj rozsiahlu databázu líg, tímov, hráčov, trénerov alebo aj rozhodcov. Však si len vygenerujú niečo, čo sa trochu ponáša na skutočnosť.

We Are Football 2024
We Are Football 2024 Aký bude váš manažérsky štýl?
Aký bude váš manažérsky štýl?


We Are Football 2024 Hra v niektorých ohľadoch pôsobí prístupnejšie
Hra v niektorých ohľadoch pôsobí prístupnejšie


We Are Football 2024 3D zápasový engine nie je vôbec zlý
3D zápasový engine nie je vôbec zlý





Preto je ponuka hry pomerne rozsiahla a máte na výber mužský aj ženský futbal a to v obrovskej kope líg po celom svete. Konkrétne čísla ani nejdem písať, cucal by som si ich z prsta, ale naozaj je tu toho obrovské množstvo a hra si dokáže stále generovať nový obsah, takže môžete odohrať pokojne 50 sezón a stále tam uvidíte nové tváre, nové mená. Len teda nič z toho nie je oficiálne licencované a ako to už býva, hrať za nejaké skomoleniny nie je také isté, ako keď si zahráte za reálny Liverpool, Bayern alebo Real.

Avšak to, že to do hry nedali vývojári ešte neznamená, že to v hre nebude vôbec. Tu sa totiž vývojári spoliehajú na komunitu, ktorá si v tomto ohľade sama pomôže. S hrou totiž prichádza aj editor, kde si môžete kopec vecí vytvoriť sami a to tímy, ich detaily, hráčov, štadióny, ligy a ligové systémy a kopec ďalších vecí, aby ste ten reálny Liverpool, Bayern, Real alebo aj Podbrezovú v hre mali. A ak si to aj nevytvoríte sami, môžete si stiahnuť databázu od niekoho iného. Pritom je dosť možné, že si to sami vytvárať nebudete. Editor je veľmi neintuitívny, prekomplikovaný, technicky nedotiahnutý a bez nastavení, takže si ho ani neviete dať vo fullscreene a prepnutie na ďalšiu databázu otvorí ďalšie okno. Príde mi to zbytočne prekombinované a hráčov to skôr odradí.

Ale teda dobre, môžete pracovať so základnou databázou alebo si stiahnuť nejakú od hráčov. Čo ďalej? Vyberiete si režim v rámci svojej kariéry. Môžete sa chopiť národného tímu a viesť ho na majstrovstvá sveta. Alebo len na majstrovstvách Európy. Iné kontinentálne šampionáty tu nie sú, čo je trochu škoda. Môžete si vytvoriť vlastný klub a s ním sa pokúsiť vyhrať všetko, čo sa len dá. A vytváranie je naozaj pomerne detailné. Alebo si ľubovoľne vyberiete svoj obľúbený tím a budete hrať zaň. Prípadne si rozbehnete neriadenú kariéru a budete len čakať, kto vám ponúkne zmluvu. Potom je už len na vás, kam budete ďalej smerovať svoju kariéru. Navyše môžete hrať aj Hot seat multiplayer pre až 4 hráčov.

No a je tu ešte jeden zaujímavý režim, aj keď dôvod jeho existencie tu uniká. Totiž môžete si nechať mnohokrát nasimulovať jeden zápas. Pokojne aj 500x. takže si vyberiete dva tímy, postavíte ich proti sebe a necháte si prebehnúť simulácie, z čoho vám vyjdú nejaké štatistiky, detaily, odhadovaný výsledok a podobne. Načo? Aj by som povedal, že sa to môže hodiť ľuďom, ktorí by podľa toho chceli podávať tikety, ale bez reálnych a aktuálnych dát asi výsledky nebudú až tak blízko realite. Takže je to tu len ako nejaká zaujímavosť.

Nezáleží na režime, vlastne to obmedzuje len dostupné databázy a niektoré vaše možnosti. Aj keď je teda škoda, že nemôžete trénovať klub aj náročný tím. Keď to zvládne Calzona, prečo by ste to nezvládli aj vy. Svoju kariéru si nastavíte ešte na základe nejakých detailov, prípadne jej náročnosť. Tu už musím autorov pochváliť a priniesli naozaj detailné možnosti nastavenia náročnosti, ktorých sú desiatky a desiatky, takže si presne dokážete nastaviť rôzne aspekty hry. No a potom vám zostáva už len vrhnúť sa do trénovania (alebo čakať na ponuky od tímov zo sveta).

Dojmy z rozhrania môžu byť rozporuplné a to sa nakoniec prenáša do celého používateľského zážitku. Chápem, že prvý pohľad na Football Manager môže mnohých odradiť, keďže to vyzerá ako trochu farebnejšia tabuľka v Exceli. Tvorcovia We Are Football sa snažia priniesť niečo prístupnejšie. V mnohých ohľadoch to funguje a na ten prvý pohľad môže táto hra pre nováčikov pôsobiť prístupnejšie. Je to farebnejšie, pestrejšie, mnohé obrazovky sú na pohľad aj jednoduchšie. No a nakoniec môžete kopec vecí delegovať aj na svojich asistentov, ak by ste sa chceli venovať napríklad len priamo dianiu na ihrisku. Respektíve zostave a pokrikovaniu od postrannej čiary.

We Are Football 2024
We Are Football 2024 Starať sa musíte o všetky aspekty klubu
Starať sa musíte o všetky aspekty klubu


We Are Football 2024 Postupne zlepšujete aj svoju postavu
Postupne zlepšujete aj svoju postavu


We Are Football 2024 V rámci taktiky máte pomerne široké možnosti a niektoré z nich sú aj trochu nekalé
V rámci taktiky máte pomerne široké možnosti a niektoré z nich sú aj trochu nekalé





Pravdou však je aj to, že v niektorých ohľadoch táto hra aj reálne jednoduchšia je kvôli tomu, že nemá až takú taktickú hĺbku ako Football Manager. Stále tu je toho viac a ak to porovnáme napríklad s CSM, možnosti hry sú obrovské. Ale predsa len by to mohlo byť aj bohatšie, hlbšie a detailnejšie. Príkladom môže byť vyjednávanie o kontraktoch a samotné kontrakty, čo sú extrémne simplexné aspekty hry a obchodovanie s hráčmi je tak dosť jednoduché. Neskôr sa naučíte, ako prísť k lepším hráčom za dobré ceny, stačí len trochu poklikať. Nejaké tie rozhovory či mediálne povinnosti sú tu tiež, ale taktiež zjednodušené.

Ale sú tu aj oblasti, kde je hra zase zbytočne prekombinovaná. K niektorým obrazovkám sa prvých pár hodín ani nebudete vedieť preklikať, lebo jednoducho nebudete tušiť, kde sa vôbec nachádzajú. V tomto má Football Manager oveľa lepší onboarding hráčov a detailne vás všetkým prevedie krok za krokom. Tu sa tým musíte prehrýzť sami a nie všetko budete vedieť nájsť. Alebo vás to bude baviť. Takže sa nakoniec na niektoré aspekty hry môžete aj vykašlať a vrátite sa k nim akurát vtedy, keď vám to hra prikáže v rámci nejakej úlohy. Nie je to totiž len o tom, aby ste svoj tím viedli k víťazstvám (a udržali si miesto manažéra). Tu a tam vám hra zadelí aj nejakú menšiu či väčšiu úlohu. Raz je to priviesť do A tímu niekoho z juniorky, inokedy zase máte napríklad rok na to, aby ste mali istý počet hráčov s nejakým konkrétnym ratingom.

Aj hranie samotné tak prebieha trochu inak, aj keď je to v zásade veľmi podobná hra ako všetky ostatné v žánri. Veľa sa naklikáte, budete prechádzať viacero tabuliek, pravidelne budete porovnávať hráčov, štatistiky, tu a tam rozdáte nejaké tresty za porušenie disciplíny, inde zase pochvalu a podobne. Hra má aj akési QTE, kedy dostanete pár sekúnd na nejaké rozhodnutie, ktoré má pozitívne aj negatívne dopady. Napríklad, do čoho investovať. Taktiež si počas zápasu môžete zaplatiť na domácom trávniku niekoho, aby vbehol na trávnik, keď sa vášmu súperovi začína viac dariť (čo bolo v hre už pred 3 rokmi). Len tie úplatky tu stále chýbajú.

We Are Football 2024
We Are Football 2024 Vylepšovať budete aj zázemie svojho klubu
Vylepšovať budete aj zázemie svojho klubu


We Are Football 2024 Občas musíte siahnuť aj k ráznym krokom
Občas musíte siahnuť aj k ráznym krokom


We Are Football 2024 Editor je zbytočne prekombinovaný a nie práve prívetivý
Editor je zbytočne prekombinovaný a nie práve prívetivý




Taktiež sa musíte starať o zázemie svojho tímu. Plánujete si stretnutia so sponzormi, vyjednávate s nimi, robíte akcie pre fanúšikov a tak ďalej. Na to klubové zázemie je tu aj jednoduchý editor, kde si staviate cesty, chodníky, jazierka, tréningové ihriská a podobne. Dáva to hre nový rozmer a niečo navyše, aj keď je to tiež len veľmi jednoduché. V priebehu zápasov máte tiež nejaké tie možnosti navyše. Niektoré veci sú tu spracované lepšie alebo aspoň inak, iné horšie. Napríklad máte v priebehu sezóny obmedzený počet a štýl príhovorov v kabíne a keď si v jednom štýle vyčerpáte body, už ho použiť nemôžete. Nedáva to zmysel.

No a keď už som spomenul tie zápasy, musím povedať, že z istého pohľadu tu dokonca vyzerajú lepšie ako vo Football Manager. Zápasový engine je plne 3D, rovnako sú aj hráči. Akurát fanúšikovia sú 2D makety na tribúnach. Ale nepozerá sa na to zle, pestrá je aj ponuka zápasových situácií a dobre to beží aj na fakt starých šunkách. Ja osobne som hru hral na starom notebooku s Core i5 siedmej generácie a GeForce 940MX. Akurát škoda, že tu nie sú takmer žiadne nastavenia, dokonca ani len rozlíšenie. V tomto ohľade to ani nevyzerá ako PC hra. Zvuk je tiež pekne pestrý a dokonca tu nájdete aj nejaké tie melódie, ktoré spestrujú hranie, čo je výhoda oproti konkurencii.

We Are Football 2024 si kráča vlastnou cestou a prináša vylepšenia toho, čo sme prvý raz spoznali pred 3 rokmi. Stále sa nedoťahuje na svojho konkurenta, no to v takto malom tíme ani nebude možné. V niektorých ohľadoch hra ponúka prístupný športový manažment aj pre nehráčov tohto žánru. V iných ale naozaj zaostáva. Vyváženie niektorých situácií či aspektov pokrivkáva, takže sa napríklad raz pozriete na trh s hráčmi a nájdete tam pretlak strašne lacných stopérov, lebo tak to hra vyhodnotila. Inokedy zas nemáte dojem, že na vašich akciách záleží, čo hre tiež neprospieva. Ale celkovo to nie je zlý zážitok a nejaké tie desiatky hodín v hre utopíte.


napísal matus_ace 6.5.2024
Páči sa mi!
7.0
Ohodnotiť
WE ARE FOOTBALL 2024
+ v mnohých ohľadoch pôsobí prístupnejšie
+ skúša veci aj inak, pridáva niektoré možnosti
+ editor prakticky všetkého
+ solídny zápasový engine, slušná grafika aj zvuk
+ dobre beží aj na starých šunkách
+ Hot seat multiplayer pre 4
- niektoré veci robí horšie, plytšie ako konkurencia
- editor je zbytočne prekombinovaný a je mimo hry samotnej
- žiadne licencie
- niektoré situácie pôsobia nevyvážene, samoúčelne
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: 3,3GHz CPU; 4GB RAM; 4GB VGA s DX12; 2GB HDD
Doporučená konfigurácia: 3,3GHz CPU; 8GB RAM; 8GB VGA s DX12; 2GB HDD


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: HandyGames / Winning Streak Games
Štýl: Managementová
Dátum vydania: 4. marec 2024
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Stalker shadow of chernobyl - ... (0)
Čaute, dostal som chuť si prejsť znova trilógiu St...
|Driver updater (4)
Ako najlepšie aktualizovať ovládače vo Windowse ? ...
|Fc24 pc - nejde spustiť, antic... (2)
Dobrý deň, zakúpil som FC 24 na PC, hru mi nejde s...
|Wargame - european assault (3)
zdravím vás. ked to nainštalujem zo steamu,mám pln...
|Prezeranie fotiek na xbox seri... (5)
Chcem sa opýtať. Mám HDD 4TB s fotkami. Keďže je t...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20952)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk