MORTAL KOMBAT 1

MORTAL KOMBAT 1

9.0

Najlepší Mortal Kombat za dlhé roky

Recenzia na Xbox Series X|S verziu

Musím sa priznať, že som nepatril medzi hráčov, ktorí by boli nadšení oznámením nového Mortal Kombat 1. Pritom sériu mám rád od prvej časti, videl som filmy, seriály, hral aj spin-offy a podobne. Ale mal som dojem, že by to chcelo pauzu. Zvlášť po tom, ako dopadol predchádzajúci Mortal Kombat 11 a jeho expanzia Aftermath. Príbeh bol uzavretý veľmi pekným spôsobom a dal by som si taký Injustice 3. Ku hre som tak pristupoval s nedôverou. Najskôr v bete, potom aj na Gamescome. Obe ukážky ma však presvedčili, že by som jej mal dať šancu a spravil som dobre. Je to jedna z najlepších častí doteraz, a to už má séria 31 rokov.

Mortal Kombat 1 má síce číslo 1 v názve, no je už nejakou 26. hrou v sérii a to je už poriadne číslo. Hovorí sa o reboote, ale autori zo štúdia NetherRealm to nereštartovali úplne. Tú bohatú históriu berú vlastne ako knižnicu, z ktorej môžu čerpať. Výsledkom je jeden z najlepších scenárov v histórii značky – a to rátam nielen hry, ale aj filmy a seriály. Je cielený aj pre nováčikov v rámci značky, ale myslím si, že si ho užijete o to viac, koľko z Mortal Kombat univerza poznáte. Budete poznať postavy, všimnete si drobné odkazy, ale aj to, ako sa nová hra od tých predchádzajúcich líši.

Napríklad niektoré dialógy sú skvele vypointované. Krásne poukazujú na rozdiely medzi touto novou časovou líniou a tými predchádzajúcimi. Stačilo by málo, aby niektoré pôsobili takmer ako zneváženie histórie značky, ale scenáristi si to vždy ustriehli tak, aby danými replikami presne trafili klinec po hlavičke. Dokonca aj keď sa tu operuje s názvami predchádzajúcich častí (Deadly Alliance, Armageddon), tak to nepôsobí ako klišé, ale dáva to zmysel. A tak trochu to aj ukazuje, že sa autori jednoducho nechceli rozlúčiť s tým všetkým, čo doteraz budovali. A vidieť to aj v rámci deja.

Mortal Kombat 1
Mortal Kombat 1 Príbeh dáva dokopy dosť netradičné tímy
Príbeh dáva dokopy dosť netradičné tímy


Mortal Kombat 1 Hra aj nováčikov naučí všetky mechanizmy
Hra aj nováčikov naučí všetky mechanizmy


Mortal Kombat 1 Stále budete prelievať hektolitre krvi
Stále budete prelievať hektolitre krvi





Liu Kang porazil Kroniku, zobral osud do vlastných rúk a vytvoril nový vesmír. Začal veľkým treskom a trvalo veky, kým prišli planéty a neskôr aj ľudia. Nechcel sa hrať na boha, ale osud postáv predsa len ovplyvnil tak, aby sa toto jeho nové univerzum vyvíjalo mierovou cestou a každý mal možnosť využiť svoj potenciál naplno. Akurát niekoľko mocichtivých postáv známych z minulosti odsunul do periférie, aby sa nestali hrozbou, akou boli predtým. Stále je tu ale turnaj, akurát sa koná z iných dôvodov a podľa iných pravidiel.  A Liu Kang, keď sa s osudmi začal zahrávať príliš, vzdal sa svojej úlohy stvoriteľa, aby namiesto toho chránil Zem a jej hrdinov.

Úlohy sa tak vymenili. Liu Kang je bohom ohňa a ochrancom Zeme, ktorý organizuje pravidelný turnaj. Mladý Raiden je teraz šampiónom, ktorý za Zem bude bojovať, aby silám Outworldu ukázal, že by svoje imperiálne chúťky mali potlačiť. Medzi ríšami je ale stále mier a rešpekt. Generál Shao síce tu a tam vycerí zuby, ale múdra kráľovná Sindel ho drží nakrátko. Stretávate staré známe postavy, ale v nových polohách a niekde to vyšlo parádne. Napríklad Reptile má nový tragický príbeh a skvelý dizajn, tú postavu si hneď zamilujete. Nový Scorpion bude ešte dlho rozporuplnou postavou a puristom sa páčiť nebude.

Samozrejme, táto idylka nemôže vydržať dlho. Niekto na pozadí ťahá za nitky a vy možno aj budete tušiť, kto by to mohol byť, ale scenáristi vás vyvedú z omylu a ukážu niekoho, koho ste nečakali. Pritom zároveň rozbehnú ďalšie príbehové vetvy a otvoria si aj možnosti do budúcnosti. Koniec koncov hra teasuje hneď dve nepriateľské strany do budúcnosti a sú trochu nečakané, respektíve aspoň netradičné. Príbeh by som rozdelil na dve polovice. Prvá ja o predstavovaní tohto nového univerza a budovaní postav. Tá je priam výborná. Druhá je už o tých bojoch, záchrane sveta a podobne. Tam sa to už zvrhne na také tradičné žánrové klišé, keď si postavy najprv dajú po papuli a až potom sa začnú rozprávať, čo veľmi nedáva zmysel. Ale stále to nie je niečo zlé. A koniec, ktorý ukazuje rôzne variácie postáv, je veľmi zábavný.

Nielenže je tentoraz scenár na oveľa lepšej úrovni ako kedykoľvek predtým, on je aj dobre podporený produkčnými hodnotami. Nájdete tu najviac cutscén v rámci príbehových režimov v sérii a dokonca sú najdlhšie. Niekedy sledujete nejakých 5 minút len štýlový „CGI film“, až vás zrazu z neho vytrhne súboj. Neraz som si pri hraní povedal, že toto by som si rád pozrel v nejakej seriálovej podobe. No a tiež technologicky je to na novej úrovni. Herci vynikajú vďaka parádnej grafike a niektorí si svoje úlohy užívajú. Takže z pohľadu narácie, scenáristicky výkonmi aj technologicky, tu lepšia bojovka ešte nebola.

Ale príbehová kampaň je len jedným z viacerých herných režimov. Za také 2-3 dni ju máte prejdenú a môžete sa vrhnúť na ostatné. Pričom naozaj odporúčam prejsť príbeh. Zahráte si s takmer všetkými postavami, odomknete si ich, naučíte sa hru ovládať a podobne. Potom sa môžete vrhnúť na Invasions, čo je nový herný režim vychádzajúci zo základnej premisy vzniku multiverza. Tento nový režim sa bude zakladať na princípe sezón a každú sezónu príde nová invázia, ktorú musíte odraziť. Zároveň majú invázie aj svoje vlastné príbehy – univerzum a jeho zloducha. Na čo, čo vás čaká v inváziách, vás pripraví Johnny Cage v takej svojej domácej mini invázii.

Invázie nahrádzajú niekoľko režimov z minulosti, akurát ich spojili v jednom. Prechádzate prostredím, v ceste vám stoja rôzni nepriatelia a musíte ich poraziť. Nie je to len o bojoch, narazíte aj na iné výzvy (Test Your Might, Survival), narazíte tiež na truhlice s kozmetikou na customizácie postáv a podobne. Hlavne to nahrádza Kryptu, je to interaktívnejšie a časom aj variabilnejšie, keď bude pribúdať nový obsah. Nepriatelia v bojoch majú rôzne skiny, na boje sú aplikované rôzne modifikátory a podobne, a by sa ten zážitok postupne obmieňal. Navyše sú tu aj RPG prvky – vylepšujete svoje atribúty, zbierate talizmany, craftujete si lepšie, vylepšujete aj svojho Kameo spolubojovníka.

Mortal Kombat 1
Mortal Kombat 1 Invasions sľubuje pestrú hrateľnosť aj do budúcnosti
Invasions sľubuje pestrú hrateľnosť aj do budúcnosti


Mortal Kombat 1 Kameo systém prináša príjemné osvieženie
Kameo systém prináša príjemné osvieženie


Mortal Kombat 1 Postavy si môžete vizuálne prispôsobiť a v Invasions im ovplyvníte aj vlastnosti
Postavy si môžete vizuálne prispôsobiť a v Invasions im ovplyvníte aj vlastnosti





Okrem týchto dvoch režimov sú v hre ešte klasické veže, kde si vyberiete postavu a na konci vidíte krátku animáciu popisujúcu jej príbeh. Sú tu tiež rôzne formy tréningov a tutoriálov, aby ste si dokonale osvojilo všetky pohyby a útoky jednotlivých postáv. Nesmie chýbať lokálny multiplayer a ani online (ktorému sa ešte budem venovať). Môžete si tiež vytvárať turnaje. No a ešte môžete míňať zarobené virtuálne dukáty za náhodne kozmetické predmety, dopĺňať si galériu artov, hudby a tak ďalej. Obsahu tu nie je málo, aj keď je ho trochu menej ako v niektorých predchádzajúcich častiach.

Za tie roky už máme nejakú predstavu o tom, ako by sa Mortal Kombat mal hrať a v NetherRealm nechceli ísť proti tomu. Mohlo by sa ta zdať, že tak hra neprináša veľa noviniek, ale nie je to úplne tak. Respektíve autori tu len nezbúrali to, na čom séria už dekády stojí. Namiesto toho na tom vystavali nové a upravené mechaniky. Z posledných častí sa vracajú X-ray útoky, teraz pod názvom Fatal Blow. Opäť vidíte efektne spomalenú animáciu toho, ako súperovi lámete kosti. Môžete ich aktivovať, keď máte málo života. Príjemnou novinkou sú vzdušné kombá, ktoré sa vracajú po veľmi dlhej pauze. Dostali sme nové Quitality, samozrejme Fatality nechýbajú a sú stále poriadne krvavé. Trochu sú upravené bloky, pričom pribudol vysoký blok. Je tu tiež nový quick dash, taunty (4x dole po sebe) a nejaké ďalšie veci.

Týchto menších vecí a zmien je tu veľa, upravené boli napríklad aj niektoré roky známe útoky. Najväčšou novinkou je nový Kameo systém, ktorý najvýraznejšie ovplyvňuje boje. Pred každým bojom si vyberáte dve postavy – svojho hlavného bojovníka a Kameo. S bojovníkom normálne bojujete ako kedykoľvek predtým. Kameo postavu môžete zavolať na pomoc, ak na to máte dostatok energie. Nie je to tagovanie, Kameo postavy sa dajú povolať len v niektorých situáciách. Na druhú stranu, je to veľká novinka, lebo sú na ňu naviazané kopy iných mechaník. S Kameo postavami dokážete spoločne robiť kombá, graby pokojne aj Fatality. Základné prvky sú jednoduché, ale ak chcete zvládnuť tie pokročilejšie, dá vám to zabrať. Potom z tých bojov ale padá sánka.

Mortal Kombat 1
Mortal Kombat 1 Niektoré vracajúce sa postavy sú prekvapením
Niektoré vracajúce sa postavy sú prekvapením


Mortal Kombat 1 Nechýba ani už tradičné lámanie kostí
Nechýba ani už tradičné lámanie kostí


Mortal Kombat 1 Takmer všetci herci sú vynikajúci, iba Megan Fox je príšerná
Takmer všetci herci sú vynikajúci, iba Megan Fox je príšerná





Kvôli tomuto systému má hra aj prakticky dva zoznamy postáv. Hlavných bojovníkov je 22 (bez DLC) a prekvapením je, že sa vracajú niektoré tváre, ktoré v hre neboli roky, napríklad Nitara, Ashrah alebo Havik. V hre nie je prakticky žiadna nová postava, všetky už poznáte z minulosti. Kameo postáv je celkovo 15 a je to rovnako zaujímavý výber, kde nájdete známe tváre a aj tie menej známe. Vracajú sa napríklad Darrius alebo Sareena. Kontroverzným rozhodnutím určite bude vynechať Sonyu alebo Kana. Obe postavy sú tu len ako Kameo. Na druhú stranu, musím pochváliť dizajn postáv, ktorý mnohým sadol viac ako kedykoľvek predtým a to v mnohých prípadoch.

Keď už toto všetko prejdete a zvládnete, je čas vrhnúť sa do multiplayeru. Ten tu už ukazuje veľký potenciál, ale zatiaľ ešte nejaké veci chýbajú. V prvom rade tu nájdete klasické delenie na Ranked zápasy, Kasual zápasy a súkromné hry, kde si pozvete priateľov a hráte podľa svojich pravidiel, môžete si skúšať veci a podobne. Ranked sú o postavení v rebríčkoch, takže vyhrávate a idete hore, prehrávate a idete dole. V Kasual vás to trápiť nemusí, len si rýchlo nájdete súpera, ale hra stále počíta skóre. V Kasual a súkromných zápasoch môžete hrať len rýchle duely alebo aj King of The Hill režim, čo je vlastne obdoba turnaja.

Zatiaľ chýbajú replaye a nenájdete tu ani crossplatform hranie, ktoré príde neskôr. Oceňujem, že hra pri súperoch ukazuje nielen ping, ale aj ich pripojenie – kto je káblom, kto je na wifi. Toto sú príjemné detaily a keď napríklad v Kasual zápase vidíte, že vám so súperom dáva vysoký ping a on je na wifi, môžete odmietnuť zápas. Hra využíva rollback netcode, takže online beží hladko a plynulo. Zážitok zo zápasov je veľmi dobrý a ani žiadne odpojenia či vykopnutia som zatiaľ nezažil. Online zložke tak síce zatiaľ chýbajú niektoré možnosti, ale kvalita zážitku je už teraz na veľmi vysokej úrovni.

Mortal Kombat 1
Mortal Kombat 1 Z minihier sa vrátili len dve
Z minihier sa vrátili len dve


Mortal Kombat 1 Príbeh pred vás postaví zaujímavé scény a neraz prekvapí
Príbeh pred vás postaví zaujímavé scény a neraz prekvapí


Mortal Kombat 1 Grafika vyzerá výborne
Grafika vyzerá výborne




Už vyššie som stručne opísal, že toto je jednoznačne najkrajšia bojovka na trhu. Dokonca to je jedna z najkrajších hier roka. Hra je postavená na custom verzii Unreal Engine 4 a žmýka z neho maximum. Mimika postáv je skvelá a najlepšie je, že si hra grafickú kvalitu drží nielen v prestrihových scénach, ale aj v bojoch. Ktoré sú navyše veľmi dynamické a plné efektov či detailov. Počas bojov si hra drží 60fps, prestrihové scény sú locknuté na 30fps. Hudba je perfektná. Keď si situácia vyžaduje, aby imitovala Johna Williamsa, krásne ho imituje, ale je pritom originálna. Keď treba napätie, je tu. Rovnako aj dynamika a mnoho ďalšieho. Funguje jednoducho skvele.

No a potom sú tu tí už spomínaní herci. Budete počuť množstvo známych hlasov a vidieť známe tváre. Herci totiž postavám neprepožičali len hlasy, ale aj tváre. Sú tam Steve Blum, Kelly Hu, Yuri Lowenthal, Jamieson Price, Phil LaMarr, Kari Wahlgren a mnohí ďalší. No a potom je tu Megan Fox. Jej Nitara vyzerá dobre. Fakt dobre. Ale ten výkon je príšerný. Akoby to nahrávali týždeň pred lisovaním diskov rýchlo cez Skype a bez režiséra. Len si sadla na stoličku a prečítala, čo mala napísané na papieri. Jej výkon je horší ako v niektorých nízkorozpočtových hrách, ktoré si nemôžu dovoliť profesionálnych hercov.

Asi ste si už všimli, že toto je jeden z mála nedostatkov hry v tejto recenzii. NetherRealm sa naozaj podarilo spraviť výnimočne kvalitný titul, ktorý je skvelý po príbehovej stránke a narába so značkou odvážne, no zároveň so cťou. Mortal Kombat 1 môže byť aj v tomto nabitom roku najlepšou bojovkou a radí sa medzi to najlepšie, čo táto známa séria vôbec priniesla. Vyzerá skvele, znie skvele, hrá sa výborne a vydrží na veľmi dlho. Ak by tu už teraz bol crossplatform a pár tradičných minihier, známka by išla ešte vyššie.


napísal matus_ace 15.9.2023
Páči sa mi! (+8)
9.0
Ohodnotiť
MORTAL KOMBAT 1
+ veľmi dobre spracovaný príbeh a aj jeden nečakaný zvrat
+ vynikajúce technické spracovanie
+ kvalitný súbojový systém s jasnou Mortal Kombat DNA
+ Kameo systém prináša svieži vietor
+ Invasions ponúka prekvapivú variabilitu
+ kopa bonusov
- Megan Fox je veľmi zlá v úlohe Nitary
- niektoré klasické postavy chýbajú (prípadne sú len Kameo)
- ešte stále tu nie je crossplatform multiplayer
- z minihier zatiaľ len Test Your Might a Survival


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS5
Xbox Series X|S
Switch

Vývoj: Warner Bros. / Netherrealm
Štýl: Bojovka
Dátum vydania: 19. september 2023
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19968)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk