Apple ukazuje nové dno, chce 27% z tržieb firiem aj mimo iPhone

pridal saver 17.1.2024 o 10:10 pod hry
Apple ukazuje nové dno, chce 27% z tržieb firiem aj mimo iPhone


Najvyšší súd práve zamietol odvolanie Epicu a aj Apple v ich spoločnom súde a Apple to nezobralo veľmi dobre. 

Totiž v minulých rokoch mali Apple a Epic súd, kde chcel Epic  poukázať na monopol Apple na Store a buď znížiť 30% poplatok, alebo umožniť aj ďalšie obchody na iOS. To mu nevyšlo, ale donútil Apple zrušiť zákaz autorom pridávať linky na platby mimo aplikácie.

Čo, samozrejme, pre Apple znamená, že z takýchto externých nákupov nebude mať žiadny zisk. Nakoniec tak mu to už robí aj Netflix alebo Spotify a Apple proti tomu nemôže nič spraviť, ale chce tak aspoň žmýkať ostatných a tak, keď sa mu linkovanie nepodarilo zastaviť, bude chcieť 27% podielu z transakcií z daných liniek a rovno chce firmy kontrolovať a robiť im aj audity účtovníctva. Chce tak firmy hlavne odstrašiť od takýchto liniek.

Za toto pôjde na Apple ďalšia žaloba, pričom už minimálne Epic svoju ohlásil. Ten zhrnul aj všetky podmienky, ktoré chce Apple od vývojárov:

1) Apple zaviedlo protikonkurenčnú novú 27% daň na nákupy cez internet. Apple to nikdy predtým neurobilo a zabíja tým cenovú konkurenciu. Vývojári tak nemôžu ponúkať digitálne položky lacnejšie na webe po zaplatení 3 – 6 % spracovateľovi platieb tretej strany a zaplatení tejto novej 27 % Apple dane.

2) Apple diktuje všetky aspekty týchto odkazov a nepovoľuje ich v bežnom platobnom toku aplikácie. Odkazy musia byť oddelené do inej časti aplikácie, mimo častí, kde používatelia skutočne nakupujú.

3) Apple vyžaduje od vývojárov, aby otvorili všeobecnú reláciu webového prehliadača a nútili používateľa, aby sa znova prihlásil na webovú stránku vývojára a uskutočnil nákup. A kvôli #2 budú musieť používatelia znova hľadať digitálnu položku, ktorú si chceli kúpiť.

4) Apple bude pred konkurenčné platobné systémy dávať vlastnú výzvu na odstrašenie, aby ich znevýhodnil.

 

 

Môžeme čakať, že podobne šialenosti bude Apple skúšať aj v EU, kde čoskoro budú musieť povoliť obchody tretích strán a veľa ďalších vecí. EU však má v pravidlách aj FRAND dodatok (fair, reasonable and non-discriminatory terms), ktorý by tieto praktiky mal obmedziť. Ako však poznáme Apple, určite sa to bude snažiť obmedziť a prípadne aj súdiť.

Celé to nepomáha akciám Apple, ktoré znovu klesli a firma tak ďalej s akciami padá. Microsoft oproti tomu rastie a zvýšil svoj náskok v celkovej hodnote firmy pred Apple. 





Páči sa mi! (+6)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dragons dogma 2 (0)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20209)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk