Technológie a udalosti, ktorými sa niesol rok 2023

pridal saver 31.12.2023 o 13:04 pod hardware
Technológie a udalosti v tejto sfére, ktorými sa niesol rok 2023


Tento rok nebol práve najväčším boomom technologického rozkvetu, ale objavilo sa niekoľko noviniek a hlavne jedna výrazná a to ďalšie rozšírenie AI.

 

Generatívna AI

Generatívna AI sa síce už rozbehla minulý rok, ale tento rok zažila veľký rozmach do rôznych smerov. Hlavne Microsoft to pomaly implementuje všade, kde sa dá, ale nezaostávajú ani ostatné veľké firmy. Hlavne sa AI ukázala na generovaní obrázkov, ktoré je stále dokonalejšie, pomaly prichádzajú aj videá alebo aj hudba, ale hlavne AI chat je veľmi používaný v rôznych oblastiach. Uvidíme, kam to bude smerovať ďalej. 

Technológie a udalosti v tejto sfére, ktorými sa niesol rok 2023

 

 

Threads

Zo sociálnych sietí sa na problémoch Twitteru buduje konkurencia a dobre sa rozbehla Meta s Threads, ktoré síce bolo pôvodne dostupné len mimo EU, ale teraz koncom roka prišlo aj ku nám a dosť sa to tam zaplnilo. Podobne sa snažilo rozbehnúť Bluesky od tvorcu Twitteru, ale to zrejme naplno pôjde až niekedy budúci rok.

Technológie a udalosti v tejto sfére, ktorými sa niesol rok 2023

 

 

Herné PC handheldy

Síce herné handheldy sú tu už dlhšie, tento rok vďaka novým AMD procesorom zažili najväčší boom a na trh prišiel ako Asus ROG Ally, tak teraz koncom roka aj Legion Go, oba výkonovo veľmi zaujímavé a konštrukčne dobre riešené. Valve síce neprinieslo verziu s vyšším výkonom, ale v novej verzii pridali OLED displej. V inej oblasti išlo do handheldov aj Sony, ktoré prinieslo streamovací handheld.

Technológie a udalosti v tejto sfére, ktorými sa niesol rok 2023

 

 

iPhony dostali USB-C

Možno nie najväčší technologický skok tisícročia, ale pre Apple mobily veľký posun vpred. Apple totiž konečne do iPhonov pridalo USB-C port. Je to pre nariadenia EU, kde od budúceho roka musia byť už všetky zariadenia s USB-C. Zároveň nariadenia pôjdu ešte ďalej v otváraní obchodov a platobných systémov. Apple tak zažije ďalšie pokroky.

Technológie a udalosti v tejto sfére, ktorými sa niesol rok 2023

 

 

OLED monitory

Tento rok sa začali rozširovať OLED monitory na PC, ktoré v tejto oblasti dlho absentovali a prišlo dostatok modelov s 27" uhlopriečkou 1440p rozlíšením. Je to však len začiatok a budúci rok prídu minimálne 32" 4k 240Hz monitory a novinkou bude aj natívna zmena rozlíšenia na 1080p 480Hz. Viac nám teraz začiatkom roka ukáže CES výstava.

Technológie a udalosti v tejto sfére, ktorými sa niesol rok 2023

 

 

Kúpa Activisionu

Celým rokom sa niesla aj téma odkúpenia Activisionu, kde rozhodnutia o odsúhlasení striedali súdy v UK a USA, kde regulačné úrady doslova vymýšľali dôvody, aby to nemuseli odsúhlasiť. Súdy však nakoniec rozhodli a obchod prebehol. Síce ešte v USA bude pokračovať žaloba Playstation hráčov a aj vlastný FTC súd, ale nečaká sa, že by tam bola veľká šanca zvrat. Microsoft si už medzitým firmu pripojil, Kotick je už bez práce, ale so svojimi miliónmi a uvidíme, ako bude Activision a Blizzard pokračovať ďalej.  Mimochodom, Blizzard už nie je priamo pod vedením Activisionu, a teda nemusí si dávať odsúhlasovať veci im, ale len rovno Philovi v Microsofte.

Technológie a udalosti v tejto sfére, ktorými sa niesol rok 2023

 

 

Z najväčších failov v tech svete môžeme spomenúť:

  • Twitter / X, kde Musk celý rok odháňal reklamné firmy ako sa len dalo a rovnako aj používateľov (už chce za prístup aj platiť, lebo nemá peniaze z reklám)
  • Veľkou vecou bol aj hack Insomniacu, z ktorého sa dostalo von veľa informácií a aj hrateľné verzie titulov. Takmer to doplnil aj hack Ubisoftu, ale ten vraj zachránil svojich 900GB dát a na poslednú chvíľu to odstrihol.
  • Fail, ale zároveň pozitívny, je smrť NFT, dúfajme, že už minimálne v hernej oblasti definitívna.
  • Unity je už iný level failu, kde už vyhodený šéf Riccitiello zaviedol platby za inštalácie a prakticky si znepriatelil väčšinu vývojárov. Síce väčšiny by sa to nedotklo, ale štýl ohlásenia a všetko okolo toho bolo veľmi negatívne a veľa z vývojárov radšej prešlo na iný engine. 
  • Plus žiaľ celým rokom sa niesli aj prepúšťania vývojárov, zatváranie firiem, vydávanie nedokončených hier a aj rušenie hier. 
  • VR tento rok rovnako veľmi nešlo, nepodarilo sa výraznejšie rozbehnúť PS VR2 a ani Questu 3. Síce ešte aj Apple ide do tejto oblasti, ale zatiaľ pripravujú len 3000 dolárový headset a kým prídu lacnejšie, to ešte potrvá.





Páči sa mi! (+3)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20133)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk