PLAYSTATION 5 (2023)

PLAYSTATION 5 (2023)

PS5 po odtučňovacej kúre

Test

Neoddeliteľnou súčasťou životného cyklu každej konzoly bola v posledných generáciách aj odtučňovacia kúra, ktorá prichádza vždy po nejakých 3-4 rokoch, kedy konzoly zhadzujú prebytočné gramy, menia dizajn, ale zmeny nastávajú aj „pod kapotou“. Koniec koncov, spoločnosti chcú na konzolách zarábať a vďaka tejto zmene sa to deje dvomi spôsobmi. Prvým je, že znovu predajú konzolu niekomu, kto ju už má. Chce novšiu, menšiu, svoju starú posunie niekam do bazáru niekomu, kto by si ju pravdepodobne za plnú sumu nekúpil. No novšie črevá tiež znamenajú, že je výroba samotnej konzoly lacnejšia. Tiež to predlžuje životný cyklus, rozširuje publikum a podobne.

Tieto konzoly sa neraz zvyknú označovať anglickým názvom Slim, prípadne inými označeniami, ktoré sú z neho odvodené. To všetko sedí aj na novinku z dielne Sony. Teda až na ten názov. Na trh konečne aj k nám prišla nová PS konzola nazvaná jednoducho PlayStation 5. Neprebieha žiadny veľký rebranding ani nič podobné. Z leakov sme o nej vedeli už dlhšie, staré modely sa vypredávali, nová ich má oba nahradiť. Pre Sony to bude výhodnejšie aj z toho dôvodu, že bude z linky vychádzať už len jeden model konzoly. Nemusia vyrábať dva. Namiesto toho vyrobia kúsok plastu navyše a mechaniku bokom.

Práve to je asi najvýraznejšia zmena prichádzajúca s novou konzolou. Už si nemusíte vyberať, aký model chcete. Je jedna a potom je len na vás, či siahnete aj po mechanike na hranie diskových hier a prehrávanie BD filmov. Mechaniku si jednoducho vložíte a aj vyberiete. Možno siahnete po verzii bez mechaniky, po roku zistíte, že by ste chceli hrať diskové hry, tak si ju jednoducho prikúpite, vložíte, vymeníte kryty a fungujete ďalej. Verzia bez mechaniky stojí 450 eur, verzia s mechanikou 550 eur. Mechaniku v našich obchodoch nájdete za nejakých 120 eur.


Balenie a rozmery

Keďže je menšia samotná konzola, zmenšilo sa aj balenie. Menším negatívom je, že chýba pútko, takže keď s konzolou pôjdete z obchodu, nemáte ju za čo pohodlne držať. Balenie tiež obsahuje zmenený dizajn, ale to si asi ani nevšimnete, keďže budete ihneď vyťahovať konzolu. Tá je tam uložená veľmi dobre a kým sa k nej dostanete, narazíte na káble (USB-C na pripojenie gamepadu, napájací, HDMI), dve malé plastové nožičky, ovládač a aj dokumentáciu. Až potom sa môžete pokochať novou bielou konzolou Sony. Tá stále primárne prichádza v bielej a je pravdepodobné, že sa neskôr dočkáme aj alternatívnych krytov. V tejto oblasti sa tak toho až tak veľa nezmenilo. Negatívom je, že tentoraz nedostanete stojan na vertikálne uloženie konzoly. Ten sa predáva samostatne.

Hlavne sa ale zmenili rozmery. Oproti pôvodnej verzii je konzola o nejakých 30% menšia a to je už slušné. Stále mi príde pomerne veľká, ale nemusel som dlho rozmýšľať nad tým, aby to staré rohaté monštrum išlo preč (niekomu inému v redakcii). Konečne sa dostávame na nejaké normálne rozmery. Rozmery verzie bez diskovej mechaniky sú 80 x 358 x 216mm, pričom v prípade verzie s diskovou mechanikou šírka konzoly narástla o necelé 2cm na 96mm. To je veľmi slušné orezanie rozmerov, keď si uvedomíte, že pôvodná disková verzia mala 104 x 390 x 260mm. Slimka s mechanikou je len o 4mm hrubšia ako pôvodná verzia bez nej.

No a dole išla aj hmotnosť, aj keď v tomto prípade je to trochu komplikovanejšie. PS5 konzoly sa už totiž dočkali niekoľkých menších úprav, vďaka čomu postupne hmotnosť klesala. Nebolo to nič závratné, ale gramy išli dole. Teraz je to, samozrejme, výraznejšie. Prvá generácia (launchová verzia) PS5 bola naozaj veľká a ťažká. Verzie s mechanikou vážila až 4,5kg. Verzia bez nej vážila 3,9kg, stále dosť. Teraz je to výrazne menej. Verzia s mechanikou váži menej ako predtým vážila digitálna edícia – len 3,2kg. Nová digitálna verzia váži dokonca len 2,6kg. Konečne tu tak máme normálnu konzolu.

Zachováva štýl, pridáva na elegancii

Pôvodná PS5 polarizovala názory na jej dizajn. Veľká, rohatá, hrubá v prípade diskovej mechaniky. Boli tam veľmi pekné dizajnové nápady, no dojem z dizajnu nebol taký dobrý ako pri štarte PS4 alebo dokonca pri parádnej PS3. Teraz je to oveľa lepšie. Konzola zachováva rovnako dizajnované ostré línie, podsvietenie po hranách a v zásade aj tvar. Akurát je to celé menšie, ubudli tie veľké horné rohy, viac vidíte na vnútornosti konzoly. Zmenili sa aj niektoré detaily. Vpredu sú dva USB-C porty, keďže tento formát nastupuje čoraz výraznejšie a klasické USB-A už tam nemusí byť. V čiernej časti je už len jedno tlačidlo. Keďže je mechanika samostatná, tlačidlo na vybratie disku je na nej a je biele.

Nezmenila sa farebná schéma, akurát sú biele strany teraz rozdelené čiernou líniou. To znamená, že sa bočné steny konzoly skladajú vlastne zo štyroch samostatných dielov. Pri horizontálnom položení konzoly sú v spodnej čiernej línii drobné dierky pre nožičky. Nová konzola totiž neprichádza so stojanom, čo bolo veľmi elegantné riešenie, ale len s dvomi drobnými a lacnými plastovými nožičkami. Nepôsobí to až tak dobre, ale pri takomto systéme si v 3D tlačiarni sami hravo vytlačíte niečo zaujímavejšie, čo možno aj viac sadne k dizajnu konzoly ako takej.

Zaujímavým prvkom dizajnu konzoly je to, že do nej vlastne viac vidíte. Snáď to majú ošetrené proti usádzaniu prachu, ale vyzerá to pomerne dobre. Odhaľuje sa vám časť chladenia a podobne. Čo už tak dobre nevyzerá, je kombinácia materiálov. Použité plasty pôsobia na dotyk dobre a aj pomerne pevne. Problém je, že sa tu kombinuje lesklý plast s matným aj na bočniciach. Čierny lesklý pás v strede konzoly sa ešte dá zniesť, aj keď na ňom tiež hneď vidno odtlačky, prach či chlpy od zvierat. Ale tie biele lesklé časti nevyzerajú až tak dobre. Oveľa lepšie by to pôsobilo, ak by bol celý bok z matného plastu.


Prvá skúsenosť s novou konzolou

Nejdem sa tu veľmi rozpisovať o tom, ako prebieha prvé spustenie PS5 konzoly a na čo sa musíte pripraviť. Ak vás to zaujíma, detailne som to rozpísal pred 3 rokmi v recenzii pôvodnej PS5. Za tie roky sa to navyše aj trochu zmenilo. Pre tých z vás, ktorí so Slimkou vlastne zažijú svoju PS5 premiéru, len prezradím, že to je jednoduché a aj pomerne rýchle. Krok za krokom vás všetkým prevedie konzola a keďže je aj v češtine (a jazyk si vyberáte hneď po prvom spustení), nehrozí, že by ste nastaveniam konzoly nerozumeli. Jediným rozdielom je to, že si v tomto prípade po spustení rýchlo zaregistrujete diskovú mechaniku. Ak ju napríklad v budúcnosti už nechcete používať, musíte ju potom odregistrovať.

Ako to ale prebieha, ak už konzolu máte? Novú zapojíte a preklikáte sa niekoľkými úvodnými obrazovkami nastavenia. V jednom bode vám konzola ponúkne preniesť dáta zo svojej starej konzoly. Je to podobné, ako keď ste prenášali dáta z PS4. Takže zapnete aj svoju starú konzolu a dáte prenášať dáta. Je to rozdelené na dva kroky – v prvom sa prenášajú dáta o používateľoch, v druhom hry a všetko ostatné. Dĺžka prenosu závisí od toho, koľko dát ste na disku mali a ako sa pripojíte. Bezdrôtovo (obe konzoly musia byť na rovnakej wifi) to trvá dlhšie, káblom kratšie. V mojom prípade to bolo bolestivých 17 hodín, ale po prenose som fungoval ako keby som konzoly ani nemenil. Asi len dve hry mali problémy so synchronizáciou uložených pozícií, ale to mohol byť aj problém, ktorý nesúvisel s prenosom.

Potom si prostredníctvom kábla musíte spárovať svoje ovládače, prípadne aktualizovať. Ak máte PS VR 2, po zapojení headsetu k novej konzole vás opäť čaká celé jeho nastavovanie, čo mi príde ako zbytočné. Tieto veci si konzoly medzi sebou mohli tiež preniesť. Nastavenie headsetu síce netrvá dlho, ale je otrava robiť to znovu. Ak ste predtým využívali M.2 disk a prenesiete ho do novej konzoly, musí si ho tiež najskôr spracovať. Trvá to chvíľu a opäť je to niečo, po čom fungujete, akoby ste ani nemenili konzoly.


Čo je nové pod kapotou?

Do útrob novej PS5 sa dokážete pozrieť jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. Zloženie bočných stien je jednoduchšie a intuitívnejšie, aj keď sú štyri. Na jednej strane len nadvihnete, potlačíte dozadu a vyklopíte. Takto sa dostanete napríklad k vloženiu mechaniky, ktorú len tiež akoby umiestnite na pánt a následne necháte zapadnúť do proprietárneho portu. Nič sami nezapájate, takže je to „blbovzdorné“ riešenie. Rovnako sa takto dostanete aj k slotu na M.2 disk, ktorý je prakticky totožný ako na pôvodnej konzole. Idú tu tak disky s kapacitou do 8TB a vo veľkostiach 2230, 2242, 2260, 2280 alebo 22110.

Veľkou zmenou je rozšírenie úložiska. Už sú zabudnuté tie reči o „mimozemských“ technológiách disku v PS5 a používajú sa tu bežné disky. Vďaka tomu má disk v novej verzii konzoly už štandardnú veľkosť 1TB. Samozrejme, nedokážete používať celú túto kapacitu, ale stále máte k dispozícii. Z celkovej kapacity máte k dispozícii 808GB. To je, bohužiaľ, jediná hardvérová zmena. Netypicky nedošlo k zmene APU a ani iných komponentov. Nikto nečaká vyšší výkon a podobne, tieto zmena sa robia kvôli zlepšeniu efektivity. Vždy to tak so Slim konzolami bolo, dokonca aj niektoré revízie konzol v minulosti bez takýchto dizajnových zmien priniesli úpravu hardvéru, ale konzola menej „kúrila a menej žrala“.

Tu to tak ale nie je, tak sa pozrime na tri dôležité parametre – spotreba, teplo a hluk. A ako asi tušíte, bez zmeny hardvéru sú tieto parametre na zhruba zhodnej úrovni ako v prípade pôvodnej verzie. Spotreba je úplne rovnaká. Každý nameral len mierne zmeny, ktoré sú však pravdepodobne výsledkom štatistickej odchýlky a nie reálnej zmeny. Konzola stále dosť „kúri“, dokonca teplota šla asi o stupeň hore v záťaži, ale nie je to nič strašné. No a hluk? Ten je tiež zhruba podobný, aj keď kvôli tomu, že je chladenie viac viditeľné, tak mám dojem, že je aj o niečo viac počuteľné. V náročných hrách, ktoré konzole dávajú zabrať, si už aj trochu zahučí. Ale ako sa hovorí medzi miesičmi: Nezahučíš, nedáš. Potom je tu ešte hluk mechaniky. Keďže tu je iný systém mechaniky a je vlastne oddelená od konzoly, je hlučnejšia ako v pôvodnej PS5 a mám dojem, že výrazne. Ale zase krátko, len vtedy, keď sa disk roztočí.

Zopár slov na záver

Čo vlastne teda dostanete? V zásade to isté, čo ste dostali už pred 3 rokmi, ale v menšom a elegantnejšom spracovaní. Konečne ale dokážete s konzolou nejako normálne pracovať v rámci rozmiestnenia nábytku v obývačke. Zmestí sa vám už všade a nebude to ako päsť na oko. Dáte si ju vedľa monitora, pod telku, niekam do poličky a podobne. Všade pekne sadne. Práve dizajn je tu tá najväčšia zmena. Elegantnejšia je aj možnosť voľby medzi diskovou a štandardnou verziou, kedy je to vlastne stále tá istá konzola. Kúpite si verziu s mechanikou a je rovno tam aj s krytom. Kúpite si verziu bez mechaniky a neskôr si ju viete jednoducho pripojiť.

A pre koho to vlastne je? Ak už máte doma PS5 konzolu, asi to nie je pre vás. Upgrade úložiska je príjemná zmena, ale zmenšenie rozmerov a hmotnosti nie je dostatočný dôvod na to, aby ste na konzolu upgradovali z pôvodnej. Dostanete menej kíl a centimetrov, ale to je tak všetko. Nezmenila sa spotreba, nezmenila sa teplota, nezmenila sa ani hlučnosť. To všetko zostalo pri starom. Je to škoda. Takýto pekný redizajn by si zaslúžil aj viac zmien, ktoré by motivovali aj tých, ktorí už konzolu majú. Takto je zjavne cielená hlavne na tých, ktorí po PS5 ešte nesiahli.


napísal matus_ace 15.12.2023
Páči sa mi! (+1)
PLAYSTATION 5 (2023)


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20000)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk