SONY BRAVIA XR-65A95L - QD OLED 4K TV

SONY BRAVIA XR-65A95L - QD OLED 4K TV

9.5

Jeden z najlepších TV roka

Test

Zo Sony ponuky sme sa pozreli už na štandardné LED TV, testovali sme aj miniLED, ale ešte sme tu nemali jej najvyšší OLED. Konkrétne QD OLED v A95 verzii. Teraz je tu a je načase sa pozrieť, čo ponúkne. Má totiž veľmi kvalitný panel, s ktorým už minulý rok patrila spolu so Samsungom medzi najlepšie TV. Teraz to zrejme zopakuje, ale prišla už konkurencia v podobe MLA OLEDU od LG. 

V každom prípade, konkurencia je dobrá a ukazuje to, že OLED trh sa vyvíja a postupuje vpred. Zatiaľ sa firmy sústredia na vylepšenie jasu, ktorý nie je u OLEDu tak veľký, ako dostanete u miniLEDov, ale postupne sa vylepšuje. Zároveň sa snažia eliminovať aj druhý problém, a to vypaľovanie. Ten riešia hlavne softvérovo a šetrením displeja, ale zdá sa, že v posledných rokoch sú už na tom optimalizačne firmy veľmi dobre a používatelia nehlásia masívne vypaľovanie. 

Konkrétne tento model A95L má u konkurencie inú verziu v Samsung S95C, oba sú nové QD OLEDy, ale s tým rozdielom, že každá firma si robí vlastný systém na spracovanie farieb a aj na funkcie. Samsung má svoj systém a nemá Dolby Vision podporu, keďže si stále tlačí HDR10+. Sony má Google TV, a teda plnú podporu aplikácií a aj Dolby Vision. Má tak lepšiu ponuku, ale zároveň aj vyššiu cenu, 65-palcová verzia je za 3500 eur.

Sony Bravia XR-65A95L - QD OLED 4K TV
Sony Bravia XR-65A95L - QD OLED 4K TV A95L ponúka jeden z najlepších obrazov na trhu.
A95L ponúka jeden z najlepších obrazov na trhu.


Sony Bravia XR-65A95L - QD OLED 4K TV Čakajte tenký OLED s decentným dizajnom.
Čakajte tenký OLED s decentným dizajnom.


Sony Bravia XR-65A95L - QD OLED 4K TV Sony nejde na minimálnu tenkosť a dozadu TV pridala aj dva subwoofer reproduktory
Sony nejde na minimálnu tenkosť a dozadu TV pridala aj dva subwoofer reproduktory





Špeficikácia Bravia XR-65A95L

  • Panel: 4K OLED 120Hz (QD-OLED / XR TRILUMINOS Max)
  • Systém: Google TV
  • HDR:  HDR10, HLG, Dolby Vision,
  • Technológie: XR Smoothing, Live Color Technology, XR OLED Motion, Auto mode
  • Zvuk: 2.2ch - 20W + 20W + 10W + 10W Actuator x 2, Subwoofer x 2, Dolby Atmos
  • Acoustic Surface Audio+ Two channel linear PCM: 48kHz 16bits, Dolby Audio, DTS
  • Porty: 4× HDMI, 2× USB, CI+, LAN, optical,
  • Funkcie: USB nahrávanie, WiFi, Bluetooth, DLNA, Chromecast
  • Ovládače: dva, plus Bravia Cam priamo v balení 
  • Spotreba 

Sony má dve verzie OLED TV, pričom A80L verzia je s klasickou OLED obrazovkou označenú XR Triluminos Pro spracovaním farieb a A95L má QD OLED Triluminos Max verziu.  Obe majú Procesor XR, Acoustic Surface Audio+, One Slate dizajn, XR OLED motion funkciu. Samozrejme 4k 120Hz VRR.

Sony Bravia XR-65A95L - QD OLED 4K TV
Sony Bravia XR-65A95L - QD OLED 4K TV Systém má mierne dizajnovo upravené vysúvacie menu s rýchlymi možnosťami.
Systém má mierne dizajnovo upravené vysúvacie menu s rýchlymi možnosťami.


Sony Bravia XR-65A95L - QD OLED 4K TV Google TV je rýchly a ponúka všetky aplikácie.
Google TV je rýchly a ponúka všetky aplikácie.


Sony Bravia XR-65A95L - QD OLED 4K TV Štandardné Google menu tu zostáva a je v ňom síce množstvo nastavení, ale dá sa v ňom postupne zorientovať
Štandardné Google menu tu zostáva a je v ňom síce množstvo nastavení, ale dá sa v ňom postupne zorientovať





Konštrukcia

Konštrukčne má Sony svoje OLEDy v One Slate dizajne a teda tenkom dizajne, ktorý nie je supertenký len s obrazovkou, ako majú iné firmy, ale pridáva po celom povrchu ešte pár centimetrov, kam zabudovali elektroniku a reproduktory. Tie sú tu štyri a dva z toho sú subwoofery s výrezmi na zadnej stene. Okrem toho vzadu nájdete napevno pripojený výstup na napäťový kábel, čo je zvláštne riešenie a s tým, že kábel je len trochu vyvedený a ešte do neho musíte zapojiť finálny napäťový kábel.

Keďže je TV tenší, Sony tu nemá svoje štandardné zasúvacie nožičky ako pri LCD, ale musíte si ich primontovať vzadu k TV. Môžete zvoliť dve výšky, podľa toho či máte, alebo nemáte soundbar. Samozrejme, nechýba uchytenie na stenu.

Porty sú všetky na ľavej strane zvisle umiestnené po takmer celej ploche. Je tam výstup na subwoofer, CI karta, štyri HDMI, z ktorého sú dva HDMI 2.1 a jeden z nich štandardne aj eARC. Pridané sú dva satelitné konketory, jeden káblový, LAN port. Dva USB, nechýba optický port. Je škoda hlavne iba dvoch HDMI 2.1. V tejto cenovej kategórii už mali byť rovno štyri. Zrejme procesor ešte nezvláda štyri plné HDMI 2.1. Totiž z nejakého dôvodu Mediatek spravil nový Pentonic procesor len takto obmedzený. 

Ovládače

Sony prikladá rovno dva ovládače, respektíve tu tri, keďže pridala aj Bravia cam do balenia. Tú si môžete zapnúť hore do TV a podľa toho či ju chcete používať, ju môžete mechanicky otvoriť, alebo nechať zavretú. Kameru viete využívať ako na hovoriť, tak aj na ovládanie TV pohybom ruky. Presnejšie reaguje na zdvihnutie dlane alebo ukazováka a môžete tak pridávať zvuk alebo pretáčať, pauzovať. Nie je to najrýchlejšie ani najpresnejšie, ale možno to niekto využije.

Zo štandardných ovládačov je tu klasický retro ovládač s plnou ponukou tlačidiel aj s číslami, farebnými a mediálnymi tlačidlami, a jeden moderný so zjednodušenou ponukou tlačidiel. Tie plne postačujú pre ovládanie. Zároveň je to najvyššia verzia tohto ovládača, ktorá má brúsený kovový kryt a aj podsvietenie klávesov, ktoré sa zapne pri pohybe ovládača. Ovládač má oproti minuloročnej verzii šesť tlačidiel na aplikácie, kde je Bravia Cover, Netflix, Disney a Prime doplnilo Youtube a Crunchy roll.

Sony Bravia XR-65A95L - QD OLED 4K TV
Sony Bravia XR-65A95L - QD OLED 4K TV Všetky porty sú napravo ľahko dosiahnuteľné.
Všetky porty sú napravo ľahko dosiahnuteľné.


Sony Bravia XR-65A95L - QD OLED 4K TV Hry budú vyzerať parádne.
Hry budú vyzerať parádne.


Sony Bravia XR-65A95L - QD OLED 4K TV Nechýba herné menu so základnými nastaveniami.
Nechýba herné menu so základnými nastaveniami.





Obrazovka

Obrazovka je tu tohtoročný QD OLED, ktorý ponúka znovu intenzívnejšie podsvietenie a zároveň kvalitné farby. V zásade je tak obraz znovu lepší, a to ako v SDR, tak HDR a aj v Dolby Vision. Maximálny jas je teraz 1348 nitov na 10% okne, je to nárast z približne tisíc nitov. Je to podobne ako Samsung v svojej S95C verzii (1352 nitov), ale stále na OLED vysoko. Ale už aj MLA LG G3 je veľmi podobne týmto číslam (1307 nitov). OLED obrazovky sa tento rok výrazne zjasnil, a teda hlavne HDR lepšie vynikne, ale poteší aj pri štandardnom jase.

Pri tejto novej generácií QD OLED obrazoviek sa hovorilo o nejakých pásoch cez obrazovku za určitých podmienok, možno je to podľa pokazených panelov, na tomto som niečo také nevidel. 

Input lag nemá Sony až taký nízky ako konkurencia, ale stále je v norme a 16,3 ms pri 4K/60hz nie je zle a teraz pekne znížili 120Hz odozvu na 7,9 ms. V zásade sú to hodnoty, ktoré pri hraní nepostrehnete, inde je to jedno, keďže inde nevnímate input lag. Len si dávajte pozor, aby ste vždy hrali v hernom režime, inak je input lag stovky milisekúnd.

Spotreba je okolo 50W v menu, okolo 90-110W pri štandardnom obraze, okolo 200W s plným HDR.  Štítok uvádza 139W priemer.

Systém

Systém je tu klasický Google TV, ktorý je rýchly a ponúka prakticky všetky možné aplikácie, až na Game Pass, ktorý zatiaľ nie je povolený na Android TV. Zároveň sa mi zdal rýchlejší a dynamickejší, možno pre procesor, ale možno aj pre rôzne malé updaty, ktoré zrejme pridalo Sony. Síce dizajnovo GoogleTV základ necháva, ale upravené sú spodné rýchle menu, v ktorých má možnosti teraz Sony oddelené v kartách a je to dizajnovo čistejšie. Upravili ikonky a aj dizajn bočného menu s optimalizačnými nastaveniami, ale viac-menej žiadne výraznejšie zmeny, skôr malý facelift. 

Aplikácie idú rýchlo, napríklad Youtube alebo Netflix nabehnú rýchlo a aj spustia videá. Viete tu hrať malé hry, aj keď treba brať ohľad na malé úložisko v TV. To môžete rozšíriť USB kľúčmi, alebo USB HDD diskami, z ktorých vie TV čítať videá, filmy a aj ukladať na ne záznamy.

Klasická výtka je to, že Google TV nie je prepojené so zariadeniami na HDMI portoch, a teda dostanete sa k nim len cez menu vstupov. Sony však má aspoň to, že má špeciálne TV tlačidlo ako Google TV lište, tak na ovládači. To si viete nastaviť buď na satelit, káblovku, digitálnu TV, alebo aj na niektoré HDMI a teda napríklad aj na rýchle prepnutie na konzolu. Je však škoda, že toto nemajú zapracované aj konzoly, aspoň ako digitálne tlačidlo medzi aplikáciami. 

Z doplnkov do systému má Sony aj svoj Ambient režim, ktorý slúži aj ako screensaver a môžete si vybrať krajinky a rôzne animované scenérie, ktoré sú sprevádzané jemnou hudbou.

Sony Bravia XR-65A95L - QD OLED 4K TVSony Bravia XR-65A95L - QD OLED 4K TVSony Bravia XR-65A95L - QD OLED 4K TVSony Bravia XR-65A95L - QD OLED 4K TVSony Bravia XR-65A95L - QD OLED 4K TVSony Bravia XR-65A95L - QD OLED 4K TVSony Bravia XR-65A95L - QD OLED 4K TVSony Bravia XR-65A95L - QD OLED 4K TVSony Bravia XR-65A95L - QD OLED 4K TVSony Bravia XR-65A95L - QD OLED 4K TVSony Bravia XR-65A95L - QD OLED 4K TVSony Bravia XR-65A95L - QD OLED 4K TVSony Bravia XR-65A95L - QD OLED 4K TV

Hry

Hry sú plne podporované ako vždy a teda zapojíte si PlayStation konzolu a hneď ju systém rozpozná a pridá jej aj ikonku, Xboxu a Switchu síce ikonky nepridá, ale vie ich pomenovať a rovnako im nastaví herný režim. Pre PlayStation sa pridávajú aj doplnkové funkcie Auto HDR Tone Mapping pre úpravu HDR a Auto Genre Picture Mode, čo je prakticky ALLM.  Zároveň nechýba VRR pre hranie bez trhania a štandardné ALLM pre automatické prepínanie do herného módu len v hrách.

Pritom ak máte Xbox, môžete si nastaviť buď 4K/120fps VRR mód, alebo 4K/60fps Dolby vision mód pre lepšie HDR. To je zatiaľ obmedzené na 60 fps, ale keďže procesor už stihne 120Hz, Sony sľubuje update a nebude si potrebné vyberať režim. 

Pridáva sa herné menu, ktoré si môžete počas hrania vyvolať a ktoré umožní zmeniť režim obrazu podľa typu hry zapnúť alebo vypnúť VRR, upraviť vyváženie čiernej, alebo pridať zameriavací kríž do stredu obrazovky. Plus vypisuje vám rozlíšenie a aj framerate. 

Natívne pripojené konzoly dopĺňajú streamovacie aplikácie, kde dnes už nemusíte mať konzolu alebo pripojené PC, aby ste si zahrali. Viete z PC, samozrejme, streamovať Steam Linkom, ale viete zároveň hrať hry cez streaming cez Geforce Now, alebo rôzne menšie systémy. Možno raz príde aj Game Pass streaming alebo Sony pridá svoj PS Plus streaming.  Keď sme pri streamingu, A95L práve dostalo streamovaciu aplikáciu z PS5 konzoly.

Zvuk

O zvuk sa v TV stará 2.2 systém, kde sú dva štandardné reproduktory a a dva subwoofery vzadu. Pričom reproduktory v spolupráci s  Acoustic Surface Audio+ funkciou aj vibrujú obrazovku, čím vytvárajú aj dojem priestorového zvuku a vedia ho previazať s objektmi na obrazovke. Plus zvuk si TV aj kalibruje cez Acoustic Calibration systém, ktorý si nasníma výsledok cez diaľkový ovládač a upraví zvuk na sourround efekt. 

Celá zvuková paleta je dobrá a pre bežné sledovanie jej nič nechýba, len ak chcete viac hlavne od filmov alebo hier, silné basy budú chýbať a teda soundbar s veľkým subwooferom by bol veľmi dobrý doplnok pre dotvorenie atmosféry.  Plus, samozrejme, ak chcete aj skutočný priestorový zvuk, tak rovno aj aspoň 5.1 zostavu soundbaru.  

Sony Bravia XR-65A95L - QD OLED 4K TV
Sony Bravia XR-65A95L - QD OLED 4K TV Na konzolách využijete aj 120Hz režim s VRR, neskôr pribudne aj 120Hz s Dolby Vision a VRR
Na konzolách využijete aj 120Hz režim s VRR, neskôr pribudne aj 120Hz s Dolby Vision a VRR


Sony Bravia XR-65A95L - QD OLED 4K TV OLED obraz ako sa patrí.
OLED obraz ako sa patrí.


Sony Bravia XR-65A95L - QD OLED 4K TV Obraz bude teraz intenzívnejší vďaka vyššiemu jasu.
Obraz bude teraz intenzívnejší vďaka vyššiemu jasu.




Takže aký je?

V zásade A95L vám teraz ponúkne jeden z najlepších tohtoročných TV na trhu. Pre tých používateľov, ktorí chcú kvalitné farby, na OLED pomery vysoký jas, Google TV a v rámci TV možností aj kvalitný zvuk, to bude veľmi dobrá voľba. Jediná škoda, že stále je HDMI 2.1 obmedzené na dva porty, ale nie je to zásadný problém. 

Len, samozrejme, za túto voľbu si musíte priplatiť. Ak však viete, ako ceny TV fungujú, viete, že stačí počkať a cena pôjde dole, možno už na Vianoce budú zaujímavé akcie. Nakoniec práve teraz poklesla 65" verzia takmer o päťsto eur dole, 55" išla dole o stovku.


napísal saver 10.11.2023
Páči sa mi! (+1)
9.5
SONY BRAVIA XR-65A95L - QD OLED 4K TV
+ jedinečný obraz na QD OLED obrazovke
+ intenzívne farby
+ Google TV s plnou ponukou aplikácií
+ kvalitný zvuk aj bez soundbaru
- vyššia cena
- len dva HDMI 2.1 porty


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20004)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk