CREATIVE STAGE 360

CREATIVE STAGE 360

8.5

Dolby Atmos soundbar za dobrú cenu

Test

Creative postupne rozširuje svoju ponuku zvukových zariadení a v oblasti soundbarov výrazne expandovalo a po Katanach, primárne určených pre PC, prichádza aj so soundbarom primárne pre TV, a to s Creative Stage 360. Creative však zostáva pri hrách a náležite tomu ho určuje pre PS5, Xbox Series XS a Switch.

Stage 360 je aktuálne najvýkonnejší z ponuky Creative a ponúka 240W peak výkonu, zároveň ako prvá verzia pridáva aj Dolby Atmos. Pre porovnanie Stage V2 a Stage mali 160W a menšie Air verzie majú po 20W výkonu. Pritom stále Stage 360 ide za dobrú cenu okolo 170 eur. To je na TV soundbar s týmto výkonom zaujímavá ponuka.

Špecifikácie vyzerajú nasledovne:

  • Konfigurácia - 2.1, Dolby Atmos 5.2.1
  • Výkon 120W / 240W peak
  • Výkon soundbaru: 2 x 30W RMS
  • Výkon soundbaru: 60W RMS
  • Rozmery soundbaru: 565 x 88 x 75 mm
  • Rozmery subwoofer:  115 x 422 x 250 mm 
  • Frekvencia - 50Hz a 20kHz
  • Pripojenia - HDMI 2.0, ARC, optický, Bluetooth 5.0
  • Podpora zvukových systémov: Dolby Surround, Dolby Atmos

Dostanete tak kompaktný soundbar a sympatický tenší soundbar, ktoré sú vzájomne prepojené a ponúkajú dostatok možnosti na prepojenie s TV alebo aj mobilom.

Creative Stage 360
Creative Stage 360 Creative Stage 360 ponúka kompaktný soundbar a subwoofer
Creative Stage 360 ponúka kompaktný soundbar a subwoofer


Creative Stage 360 V balení prichádza s ovládačom, optickým káblom a aj nožičkami na zvýšenie uhla.
V balení prichádza s ovládačom, optickým káblom a aj nožičkami na zvýšenie uhla.


Creative Stage 360 Konštrukcia ponúka štandardné, kovové perforované vyhotovenie.
Konštrukcia ponúka štandardné, kovové perforované vyhotovenie.





Stage 360 je dizajnovo viac-menej v štandardoch soundbarov aj keď mierne užší ako bežné soundbary. Creative úmyselne zvolilo kompaktnejší dizajn pre použitie aj k menším TV a dobre sa tak zmestí aj pod monitor. Samotná konštrukcia spája kovovú mriežku s plastom a v sebe ukrýva dva dopredu smerujúce 30W reproduktory. 

Soundbaru nechýba malý displej a séria základných tlačidiel na vrchu, ak by ste náhodou boli bližšie k soundbaru ako ovládaču. Soundbar má v ovládaní len základné zvyšovanie a znižovanie zvuku, zmenu vstupu a Bluetooth pripájanie. Samotný ovládač už ponúkne všetky potrebné nastavenia.  Teda ponúka D-pad s play tlačidlami pre prehrávanie hudby a hlasitosťou, cez Bluetooth, prepínanie vstupov, ale je tu tlačidlo na profily zvuku Mode a aj prestavenie vzdialenosti Far alebo Near.  Nakoniec je tu Bass tlačidlo na nastavovanie basov na subwooferi.

Subwoofer pri soundbare totiž nechýba a ponúka vysokú a tenšiu konštrukciu s pridaným 60W reproduktorom pre intenzívne basy.  Subwoofer nepotrebuje samostatné 230V napájanie, ale je pripojený k základnému soundbaru káblom. 

Creative Stage 360
Creative Stage 360 Subwoofer je užší a dobre sa zmestí aj ak nemáte toľko miesta
Subwoofer je užší a dobre sa zmestí aj ak nemáte toľko miesta


Creative Stage 360 Vzadu nájdete decentnú ponuku výstupov, prekvapivo rovno dva HDMI pass-throught porty
Vzadu nájdete decentnú ponuku výstupov, prekvapivo rovno dva HDMI pass-throught porty


Creative Stage 360 Ovládač ponúkne nastavenie všetkých možností soundbaru
Ovládač ponúkne nastavenie všetkých možností soundbaru





Čo sa týka pripojení, soundbar môžete pripojiť k TV wireless cez Bluetooth, optickým káblom, ale aj cez HDMI. Najlepšia cesta je cez ARC HDMI pripojenie s plnou ponukou zvukových formátov. Tým prepojíte konzolu s TV HDMI káblom a všetky ostatné zariadenia pôjdu štandardne s HDMI káblami do TV. 

Ak by ste z nejakého dôvodu nemohli prepojiť ARC, soundbar má aj pass-through funkciu a to rovno cez dva vstupy. Viete dať rovno dva vstupy do HDMI 1 a HDMI 2, a to napríklad dve konzoly. Ale z nejakého dôvodu je to len HDMI 2.0 vstup a teda signál prejde len do 4K/60Hz.  Dá sa tiež použiť na PC, ale tiež budete obmedzení HDMI 2.0, pri PC je lepšie zapojiť cez optický kábel.

V zásade prepojenie cez ARC je bezproblémové, zvuk je na túto cenovú kategóriu veľmi dobrý, hlavne prináša intenzívne basy a či už filmy, alebo hry si užijete oveľa lepšie ako s malými reproduktormi v TV.  Samotný zvuk je čistý a užijete si to. Nie je to však najplnší zvuk, keďže soundbar má len dva predné reproduktory a to obmedzuje aj Dolby Atmos. Ten je síce podporovaný, ale ako predne umiestnenie reproduktorov, tak ich rozpätie v užšom soundbare neumožnia 3D zvuku dostatočne vyniknúť. 

Ovládačom si viete ešte zvoliť úpravu zvuku, a to Cinema, Music, Night a Wide. Cinema a Music len mierne upravia krivku ekvalizéra, ale napríklad Night zníži basy, aby ste v noci tak nebúchali a Wide rozšíri frekvencie zvukov a je najlepší režim zvuku soundbaru.  K tomu si môžete nastaviť aj Far a Near spracovanie zvuku, kde pri Near upraví soundbar zvuk na počúvanie do jedného metra, napríklad pri monitore, pri Far na vzdialenejšie počúvanie pred TV. 

Rátajte však s tým, že tu nie je eARC, ale štandardné ARC a teda je použité komprimované Dolby, na rozdiel od eARC kde je nekomprimovaný zvuk. Ale je to cenová hladina, v ktorej nečakáte najčistejší zvuk sveta. ARC však zistí, že sa soundbar vie automaticky zapnúť, keď zapnete TV a aj vypnúť, keď televízor vypnete.  Aj keď pri zapnutí je nabiehanie trochu pomalšie a počkáte si približne 10 sekúnd, kým sa mu zapne zvuk. Nie je to veľký problém, ale na soundbar je to prekvapivo dlhý booting.

Skôr mi pri soundbare vadili stále svietiace dve čiarky na displeji vo vypnutom stave. Je to dosť zbytočné a zvláštne. Zvláštne hlavne preto, že pri pozeraní viete tento displej vypnúť, aby vás nerušil, ale pri vypnutom stave nie. Čo mi ešte trochu vadilo, je, že minimálna hlasitosť je dosť hlasná a večer by som to chcel ešte trochu stíšiť. Nepomôže tu ani Night režim. Je to tým, že regulácia zvuku skáče po troch dielikoch na TV, respektíve štyroch cez Bluetooth.

Creative Stage 360
Creative Stage 360 Za nízku cenu dostanete 120W výkonu
Za nízku cenu dostanete 120W výkonu


Creative Stage 360 Samotný soundbar ponúkne základné tlačidlá.
Samotný soundbar ponúkne základné tlačidlá.


Creative Stage 360 Nechýba mu displej, ktorý si počas sledovania môžete vypnúť, ale mimo sledovania na ňom budú svietiť dva pásiky
Nechýba mu displej, ktorý si počas sledovania môžete vypnúť, ale mimo sledovania na ňom budú svietiť dva pásiky





Celkovo Creative Stage 360 ponúka na svoju cenu veľmi dobrý zvuk, a to rovno aj s Dolby Atmos podporou. Za tých 170 euro je to slušná kvalita aj s dostatočnou podporou pripojení. Zároveň sa snažil Creative ísť do kompaktných veľkostí, a teda ako k veľkým, tak aj malým TV, respektíve monitorom a aj ak nemáte veľa miesta, dobre sa vám zmestí ako soundbar, tak nájdete miesto aj pre subwoofer.  Možno len škoda toho, že Dolby Atmos až tak nevynikne.


napísal saver 13.10.2023
Páči sa mi! (+1)
8.5
CREATIVE STAGE 360
+ kvalitný zvuk, silné basy
+ Dolby Atmos podpora
+ plná ponuka funkcií a pripojení, od Bluetooth, cez ARC a aj dva dodatočné HDMI porty
- nastavenie hlasitosti nie je úplne plynulé, minimálna hlasitosť môže byť večer vysoká
- kompaktná veľkosť neumožňuje Dolby Atmos vyniknúť tak, ako by mohlo



Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20022)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk