XIAOMI REDMI PAD SE

XIAOMI REDMI PAD SE

7.0

Nový kráľ lacných tabletov?

Po určitom období utlmenia nadšenia v oblasti tabletov sme aktuálne svedkami obnovenia záujmu ako od používateľov, tak aj firiem. Roky bol tento segment pod palcom iPadov a na prvý pohľad sa mohlo zdať, že konkurenčný boj zvádzajú len so Samsungom. Xiaomi ale oboch gigantov vyzýva svojím vlajkovým modelom Pad 6. Síce stále ide o cenovo veľmi atraktívnu voľbu, no v porovnaní s novým modelom dcérskej spoločnosti Redmi je to predsa len jeden z drahších modelov. Redmi Pad SE so svojou agresívnou začínajúcou cenou na úrovni 169 eur rozhodne pritiahne značnú pozornosť nenáročných používateľov.

Balenie a prvé dojmy

Asi nie je potrebné dlho premýšľať, u koho sa Redmi inšpirovalo dizajnom balenia, rovnako môžete vidieť relatívne výrazné dizajnové črty aj na samotnom zariadení. To nie je ale nič zlé, obzvlášť v danej cenovej kategórii. Balenie pôsobí veľmi dobre a zariadenie po rozbalení ešte lepšie, než by ste očakávali. Hliníkové telo pôsobí veľmi príjemným dojmom, je pevné a všetko spolu pekne lícuje. Takže sa nemusíte báť, že by tablet pri chytení nejako vŕzgal alebo vydával nejaké praskavé zvuky. Samozrejme, neočakávajte kvalitu konštrukcie ako u vyššej triedy tabletov, rovnako aj hliník, ktorý je použitý, nedosahuje kvalitu prémiovejších zariadení. Stále však ide o lepšiu voľbu než plast a v prípade, že nosíte tablet bez obalu, tak vyzerá aj oveľa elegantnejšie. Na zadnej strane zariadenia nenájdete žiadne výrazné nápisy alebo logá, len malý nápis Redmi v spodnom rohu. Modul fotoaparátu je už tradične oddelený a vyčnieva von z tela, no celkovo pekne dopĺňa dizajn zariadenia. Príjemným prekvapením bolo aj to, že v balení sa nachádza kompletná nabíjačka.

Xiaomi Redmi Pad SE
Xiaomi Redmi Pad SE Balenie pôsobí na danú kategóriu veľmi dobre
Balenie pôsobí na danú kategóriu veľmi dobre


Xiaomi Redmi Pad SE V balení sa nachádza okrem tabletu aj kompletná 10W nabíjačka
V balení sa nachádza okrem tabletu aj kompletná 10W nabíjačka


Xiaomi Redmi Pad SE Celohliníkové telo je kvalitne spracované
Celohliníkové telo je kvalitne spracované





Špecifikácia

  • Displej: IPS LCD, 11″, 1920 x 1200, 90 Hz
  • Procesor: Snapdragon 680
  • OS: Android 13
  • Pamät: 4GB / 128GB (microSD do 1TB)
  • Kamera: 8 MP, f/2.0, (wide)
  • Predná kamera: 5 MP, f/2.2, (ultrawide)
  • Nabíjanie: 10W
  • Rozmery:  255.5 x 167.1 x 7.4 mm
  • Váha: 478g
  • Batéria:  8000 mAh
  • Ostatné: BT 5.0, WIFI ac, 3.5mm jack, USB-C

Najväčším otáznikom pri predstavení zariadenia bol asi pre väčšinu ľudí displej a jeho kvalita. Zariadenie v tejto cenovej kategórii nekupujete primárne kvôli výkonu alebo produktivite, ale na konzumáciu mediálneho obsahu a surfovanie na webe. Už po prvom zapnutí vyzerá displej až prekvapivo dobre a budete sami prekvapení, akú kvalitu dosahuje. FHD rozlíšenie je na 11“ displej s pomerom strán 16:10 dostatočne jemné a dosahuje hustotu pixelov okolo 207ppi. Displej zaberá celkovo 81,4% prednej strany, takže rámčeky sú dostatočne tenké a nepôsobia nijako rušivo. 90Hz obnovovacia frekvencia je už len príjemný bonus a svietivosť 400 nitov poskytne dostatočný jas na bežné použitie.

Farby sú pekne sýte, kvalita čiernej dosahuje taktiež dobrú úroveň, čo so sebou prináša aj relatívne dobrý kontrast. Priamo pri porovnaní s iPadom 9. generácie pôsobí displej Redmi prekvapivo výrazne lepšie, rovnako aj jeho kontrast. Ak zvažujete zariadenie na pozeranie filmov a videí, tak displej je rozhodne jeden z argumentov pre. Komfort pri pozeraní multimédií dopĺňa až štvorica reproduktorov s Dolby Atmos certifikáciou. Zvuk je jednoducho dobrý, neznie príliš plocho, no nečakajte ani nejakú výraznú hĺbku. Inak je príjemne vyvážený a na danú cenovku je to asi to najlepšie, čo sa zo zariadenia dá dostať.

Xiaomi Redmi Pad SE
Xiaomi Redmi Pad SE Displej ponúka dobré podanie farieb, ostrosť aj kontrast
Displej ponúka dobré podanie farieb, ostrosť aj kontrast


Xiaomi Redmi Pad SE Redmi Pad SE je ideány spoločník na konzumáciu multimediálneho obsahu
Redmi Pad SE je ideány spoločník na konzumáciu multimediálneho obsahu


Xiaomi Redmi Pad SE Displej dosahuje prekvapivo lepší kontrast a kvalitu farieb ako iPad 9. generácie
Displej dosahuje prekvapivo lepší kontrast a kvalitu farieb ako iPad 9. generácie





To čo ale zariadeniu citeľne chýba, a je to vidieť už aj zo špecifikácie, je výkon. Snapdragon 680 nebol nejaký výkonný procesor ani v čase svojho uvedenia na trh. Je škoda, že Redmi nesiahlo napríklad po Mediateku G99, ktorý má vo svojom Redmi Pad. Výkon je ale dostatočný na prehrávanie a streamovanie FHD videa, bežné nenáročné používanie a pokojne aj na hry. Záleží len od hier, aké plánujete hrať. Napríklad už aj Hearthstone ide na hrane plynulosti, takže ak zvažujete hrať náročnejšie hry, má zmysel sa pozrieť po niečom výkonnejšom. Procesoru sekunduje 4GB RAM (LPDDR4X), ktorá dokáže využívať dodatočné 3GB na swap. Vyššie pamäťové verzie sú, žiaľ, na našom trhu nedostupné.

V Antutu benchmarku Redmi Pad SE dosiahol 279 924 bodov, čo nie je najvyššia hodnota, ale výkon je to dostatočný. Nadstavba MIUI 14 s ním dokáže efektívne pracovať a hoci sa neradím medzi fanúšikov tejto nadstavby v smartfónoch, tak pri tablete ma príjemne prekvapila. Samozrejme, treba počítať s občasným trhnutím alebo pomalším načítaním niektorých aplikácií. Nedeje sa to ale často.

Čo dokáže byť ale relatívne otravné, je občas až agresívne zatváranie aplikácií a manažment RAM v MIUI. Ak máte otvorených viac aplikácií a len omylom skočíte na plochu a systém vyhodnotí, že aplikácia zaberá veľa RAM, hneď ju zatvorí. Je možné, že sa daný problém časom vyrieši nejakým updatom. A keď sme pri updatoch, tak zariadenie príde s predinštalovaným Android 13 a odhaduje sa podpora 2+3 roky. Teda 2 veľké updaty Androidu a celkovo 3 roky bezpečnostných záplat.

Hoci je slabší procesor z pohľadu výkonu nevýhoda, z pohľadu výdrže batérie je to ale už inak. Masívna 8000mAh batéria vystačí tabletu na niekoľko dní občasného používania a samotný odhad výdrže systémom bol pri plnom nabití cez 32 hodín. Pri praktickom teste, kedy bolo zariadenie zapnuté 24 hodín a v tomto čase sme inštalovali aplikácie potrebné pre testy, na Youtube prehrávali videá po dobu cca 2,5h, nasledoval spolu asi 1,5h Hearthstone a kompletný Antutu benchmark a dostali sme sa zo 100% na 61% batérie. Samotný benchmark spotreboval necelé 3% batérie. Horšie je to s nabíjaním, kde výrobca deklaruje len 10W nabíjanie, takže na nabitie z 0 na 100% si pár hodín počkáte. Počas nabíjania s rýchlou 33W nabíjačkou ale Antutu v meraniach vykazovalo nabíjanie až 14W, takže ak sú tieto hodnoty reálne, ide o ďalšie príjemné prekvapenie. Prvé nabíjanie sme začali na 60% a pri kontrole po 2h už tablet vykazoval 100%.

Xiaomi Redmi Pad SE
Xiaomi Redmi Pad SE Výsledky v Antutu benchmarku nie sú nijaké ohurujúce
Výsledky v Antutu benchmarku nie sú nijaké ohurujúce


Xiaomi Redmi Pad SE Fotografia hlavným snímačom
Fotografia hlavným snímačom


Xiaomi Redmi Pad SE Fotografia pri 2x priblížení
Fotografia pri 2x priblížení





Tablet disponuje síce len jedným hlavným fotoaparátom, ktorý síce je len 8MP, ale v prípade potreby za dobrých svetelných podmienok poskytne použiteľné výsledky. Jeho primárne určenie bude pravdepodobne aj tak len na občasné skenovanie dokumentov, na čo bohato postačí. Horšie je to so selfie kamerou, ktorá disponuje len malým senzorom s rozlíšením 5MP. Kamera primárne slúži na odomykanie zariadenia, ktoré síce nie je extra bezpečné, no je aspoň rýchle a nemusíte stále zadávať kód. Inak postačí ako kamera pri konferenčných hovoroch, čo je pravdepodobne aj jej primárny účel.

Z portov na tablete nájdete okrem tradičného USB-C aj 3,5mm jack pre pripojenie slúchadiel. USB-C síce podporuje OTG, ale zrkadlenie obrazu cez HDMI, prípadne desktop mód budete hľadať zbytočne. Ako útecha bude musieť postačiť splitscreen dvoch aplikácií a otvorenie aplikácie v okne. Pozor pred kúpou si treba dať aj na neprítomnosť GPS, takže ak by ste plánovali využívať tablet ako navigáciu, ďaleko sa nedostanete. Zariadenie sa neponúka ani vo vyššej pamäťovej verzii, takže si budete musieť vystačiť so 128 GB úložiskom a prípadne si ho rozšíriť  microSD kartou. Úložisko typu eMMC 5.1 dosahuje maximálnu rýchlosť čítania len 303MB/s, pri náhodnom prístupe len 131MB/s, a rýchlosť zápisu 233MB/s, pri náhodnom prístupe 177MB/s.

Záver

Ide o zariadenie, ktoré má síce množstvo kompromisov, no len vďaka nim môže tak agresívne atakovať nízku cenu pod 200eur. Pre nenáročného používateľa ide o ideálne zariadenie. Displej, výdrž, spracovanie a reproduktory sú dostatočne kvalitné a dokonca miestami prevyšujú aj drahšiu konkurenciu, dostanete kompletné príslušenstvo už v balení a možnosť využiť 3,5mm jack pre slúchadlá a microSD karty. Nespornou výhodou je aj aktuálny operačný systém s vidinou ďalších updatov v budúcnosti. Dizajnovo sa Redmi Pad SE taktiež vydaril a na výber máte buď grafitovo sivú, alebo mentolovo zelenú farbu. Zamrzí ale absolútna nedostupnosť ochranných obalov, takže aktuálne je jedinou možnosťou si ich objednať z Číny. Ak sme aj pri testovaní narazili na mierne zaváhanie, stále bolo potrebné si uvedomiť, o akú výkonnostnú kategóriu zariadenia ide a do akej cenovej kategórie spadá.


napísal tomass 29.9.2023
Páči sa mi!
NAJLEPŠIE MOBILY
9.5
SAMSUNG GALAXY TAB S9+
13
[22.9. 2023]
9.5
SAMSUNG GALAXY S24+
87
[2.2. 2024]
9.5
SAMSUNG GALAXY S24 ULTRA
97
[9.2. 2024]
9.5
SAMSUNG GALAXY S23 ULTRA
47
[10.2. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY Z FLIP5
32
[16.8. 2023]
9.0
POCO X6 PRO
27
[19.2. 2024]
9.0
ASUS ROG PHONE 8 PRO
22
[8.3. 2024]
9.0
SAMSUNG GALAXY FIT3
25
[15.3. 2024]
9.0
CREATIVE OUTLIER FREE PRO
12
[15.11. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY Z FOLD5
19
[25.8. 2023]
9.0
MOTOROLA RAZR 40 ULTRA
32
[24.7. 2023]
9.0
XIAOMI POCO F5 PRO
34
[7.7. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY S23
85
[3.3. 2023]
8.5
NOKIA G42 5G
20
[8.9. 2023]
8.5
SAMSUNG TAB S9 FE
16
[12.12. 2023]
8.5
SAMSUNG SMARTTAG2
52
[22.11. 2023]
8.5
XIAOMI 14
35
[19.4. 2024]
8.5
XIAOMI WATCH 2
5
[26.4. 2024]
8.5
XIAOMI REDMI NOTE 13 PRO+
41
[23.2. 2024]
7.0
XIAOMI REDMI PAD SE
+ kvalitný displej vzhľadom k cene
+ dobrý zvuk
+ nadštandardná výdrž batérie
+ spracovanie
+ dizajn
+ cena
- kvalita kamier
- chýbajúca čítačka odtlačku prsta
- len 10W nabíjanie
- absencia GPS


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20022)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk