ASUS ROG ALLY - NAJVÝKONNEJŠÍ HERNÝ HANDHELD

ASUS ROG ALLY - NAJVÝKONNEJŠÍ HERNÝ HANDHELD

8.5

Výkonný, ale ešte nie dokonalý

Asus sa pustil do PC handheldov a už na prvýkrát ponúkol veľmi zaujímavé zariadenie - ROG Ally. Totiž za posledné dva roky sa PC handheldy výrazne rozbehli, pričom síce už dlhšie prichádzali čínske verzie rôznych mini PC, ale len nedávno prinieslo AMD zaujímavé čipy. To využilo Valve so Steamdeckom a rozbehlo túto sféru naplno. Teraz v druhej generácii čipov sa pridávajú aj väčšie PC firmy, ako je napríklad Asus.

Asus predstavil ROG Ally, v ktorom prináša nové AMD čipy Z1 a Z1 Extreme s grafickým výkonom 2,8 Tflops a 8,6 Tflops. Pričom teraz ako prvá prichádza výkonnejšia verzia. Síce za o 100 eur vyššiu cenu, ale určite to bude lepšia voľba, ako je menej výkonná verzia. Tá má vyjsť na jeseň.

Špecifikácie: 

  • CPU - AMD Ryzen Z1 Extreme (8 jadier, 16 threadov, 24MB cache)
  • GPU - AMD RDNA 3  12 CU - 8,6Tflops
  • Displej - 7" LCD, 16:9, Full HD (1920x1080), 120Hz refresh rate, touch
  • RAM - 16GB LPDDR5 6400MHz
  • SSD - 512GB 4.0 NVMe M.2 SSD
  • Ovládanie - 2x Analog sticks, D-pad, štandardné Xbox tlačidlá, doplnkové Asus tlačidlá, hlasitosť a power tlačidlo so senzorom odtlačkov prstov,
  • Porty - USB-C port, ROG Xg mobile grafický port, UHS-II port na SD kartu, 3,5mm jack
  • Batéria - 40Wh, 4-cell Li-ion
  • Rozmery - 280 x 111 x 21,2 - 32,4mm
  • Váha - 608g
  • Cena - 799 eur

Dostanete tak handheld v rozumnej veľkosti s aktuálnej najvyšším výkonom v tejto sfére. Pridáva sa displej s vysokým obnovovaním, dobré chladenie a čo je pozitívne, je aj dostatočne veľký SSD disk už v základe. RAM je síce dostatok na základné hranie, ale v tejto oblasti by Asus mohol do ponuky postupne pridať aj verziu s väčšou pamäťou.

Asus ROG Ally - najvýkonnejší herný handheld
Asus ROG Ally - najvýkonnejší herný handheld Handheld prichádza s nabíjačkou a papierovým stojanom
Handheld prichádza s nabíjačkou a papierovým stojanom


Asus ROG Ally - najvýkonnejší herný handheld Čakajte veľký displej, vysoký výkon a RGB podsvietenie.
Čakajte veľký displej, vysoký výkon a RGB podsvietenie.


Asus ROG Ally - najvýkonnejší herný handheld Dizajn je navrhnutý na pohodlné držanie a vzadu sú pridané doplnkové tlačidlá.
Dizajn je navrhnutý na pohodlné držanie a vzadu sú pridané doplnkové tlačidlá.





Aká je konštrukcia?

Handheld prichádza v bielom prevedení, pričom základom je 7-palcový displej, okolo ktorého sú ovládače v Xbox štýle konfigurácie. K tomu pod obomi joystickmi a aj vzadu je ešte pridané RGB podsvietenie. Dizajnovo je to ako celok pekný kúsok, zároveň nie je taký veľký ako Steamdeck, ale ani taký spratný ako Switch lite. 

Zo samotných tlačidiel má takmer komplet vybavenie Xbox gamepadu, teda dva joysticky, d-pad, a, b, x, y tlačidlá a aj štyri zadné tlačidlá. Na spodnej strane sú ešte dve doplnkové tlačidlá, ktoré si môžete nakonfigurovať. Jediné čo chýba, je hlavné Xbox tlačidlo. Okolo displeja sú však menu a options tlačidlá a pod nimi ešte dve špeciálne Asus tlačidlá. Čo je pozitívne, viete si každé predefinovať a pridať mu možnosť na dlhé stlačenie. Plus ROG má preddefinované aj rôzne kombinácie tlačidiel na rýchle vyvolanie určitých funkcii, ako ukázanie desktopu, task manageru, vytvorenie obrázkov z hry.

Okrem tohto tlačidlového ovládania to, samozrejme, dopĺňa touch screen displej.  Ten je 7-palcový, má 1080p rozlíšenie a 120Hz, takže čakajte plynulosť a ostrosť. Možno škoda, že je LCD a nie OLED. Stále je však obraz slušný a bezproblémový. Má cez 100% sRGB spektra a farby sú tak kvalitné. Aspoň vo vnútri. Vonku za jasného svetla nebude 500-nitové maximum nie je vhodné (Steamdeck má 200 nitov), ak je zamračené, tak by nemal byť problém. Rátajte s tým, ak by ste plánovali hrať niekde na pláži.

Čo sa týka portov, tie sú všetky umiestnené na hornej hrane, kde je 3,5 mm jack na headset, ale aj USB-C na nabíjanie a prepájanie s externými zariadeniami. USB-C je zároveň časťou ROG Xg portu. V zásade to nie je problém, ale možno by porty boli dizajnovo lepšie na spodnej hrane, aby vám napríklad netrčal kábel hore, keď nabíjate.

Asus ROG Ally - najvýkonnejší herný handheldAsus ROG Ally - najvýkonnejší herný handheldAsus ROG Ally - najvýkonnejší herný handheldAsus ROG Ally - najvýkonnejší herný handheldAsus ROG Ally - najvýkonnejší herný handheldAsus ROG Ally - najvýkonnejší herný handheldAsus ROG Ally - najvýkonnejší herný handheldAsus ROG Ally - najvýkonnejší herný handheldAsus ROG Ally - najvýkonnejší herný handheldAsus ROG Ally - najvýkonnejší herný handheldAsus ROG Ally - najvýkonnejší herný handheldAsus ROG Ally - najvýkonnejší herný handheldAsus ROG Ally - najvýkonnejší herný handheldAsus ROG Ally - najvýkonnejší herný handheldAsus ROG Ally - najvýkonnejší herný handheld

Tu je ale zaujímavé, že Asus pridal svoj ROG Xg port, ktorým môžete na handheld pripojiť externú grafiku. Teda jeho ROG externé grafiky, ktoré má dostupné k notebookom. Napríklad teraz pridal do ponuky aj RTX 4090. Keď ste doma, môžete si tak z handheldu spraviť domáci desktop. Pripojíte grafiku, prepojíte na monitor a štandardne to viete používať ako plnohodnotné PC.  Eventuálne ho viete zapojiť aj na TV a hrať gamepadom.

Z tlačidiel to celé dopĺňa power tlačidlo so senzorom odtlačkov prstov, aby ste sa nemuseli prihlasovať a zároveň nechýbajú ani tlačidlá na hlasitosť. Pridáva sa ešte slot na SD kartu, ktorá bude vhodná, ak máte veľa hier. Pod portmi sa pridávajú dva vetráky, ktoré odvádzajú teplo od procesora. V tejto časti môžete čakať, že bude handheld dosť horúci. Na druhej strane, štandardne sa tohto miesta nedotýkate a Asus to dobre nadizajnoval tak, aby ste ho držali len v miestach, ktoré sa nezahrievajú. Zároveň sa veľmi dobre drží a nie je príliš ťažký. 

Čo ponúka v hardvérovej oblasti?

Čo sa týka vnútorností, Asus tu zúročil svoje skúsenosti z notebookov a dokázal v tenkom dizajne spojiť ako výkonný procesor, tak výkonné chladenie. Presnejšie zobral úplne nový  AMD Ryzen 7 7840U, ktorý nevieme či aj  upravil, alebo len premenoval, ale tu sa volá Ryzen Z1 Extreme. Dôležité je, že má 8 jadier s multithreadingom a pridáva 12 jadier grafiky so spomínaným 8,6Tflops výkonom. Je to taký veľký výkon v malom čipe a v tenkom tele. Preto na chladenie použili ako tiché miniatúrne ventilátory a niečo, čo nazvali „anti-gravity heat pipes". Je to vapor chamber so systémom vodných rúrok, ktoré sú navrhnuté, aby fungovali v rôznych polohách a stále dostatočne chladili procesor.

Pamäte je spomínaných 16 GB a rovno DDR5 6400 Mhz, teda rýchla pamäť a eventuálne by jej na základný beh bolo dosť. Len treba rátať s tým, že je to APU, a teda grafika nemá vlastnú pamäť a berie si z tejto. Konkrétne v základnom nastavení sa pamäť rozdelí na 11,7GB pre systém a približne 4GB pre grafiku. Ale GPU pamäť si viete nastaviť od 1GB po 8GB, alebo to nechať na automatiku. Pre dnešok to ako-tak stačí, keďže hry tu aj tak nehráte na najvyšších nastaveniach, ale bolo by dobré mať väčšiu rezervu.  Uvidíme, či Asus postupne prinesie aj 32 GB verziu. 

Čo sa týka SSD miesta, toho je relatívne dostatok. 512 GB na základ postačí a zmestíte tam aj sériu hier, aj keď aj tu by nebola zlá 1TB možnosť. Interný disk má peknú rýchlosť 4293 Mb/s na čítanie a 1826 Mb/s na zápis. Aj keď po určitom čase pri zápisu klesne až na 70MB/s. To však spozorujete len pri dlhom kopírovaní. Pri bežnom hraní nebude viditeľné spomalenie. Mimochodom, SSD si viete vymeniť aj sami, ak by ste chceli handheld rozoberať. Je tam štandardné malé M.2 SSD. Ak by ste však handheld radšej nerozoberali, viete si miesto rozšíriť SD kartou, kde 1TB karty sú už dnes relatívne lacné a stoja okolo 100 eur. Len tam rátajte s rýchlosťami okolo 100-200MB/s. 

Celý výkon v zásade ponúkne výkon nižšieho notebooku so základnou GTX 1650 grafiku, aj keď záleží na tom, v akých parametroch. Je výkonnejší ako Steamdeck, približne dvakrát v single core výkone procesora a trikrát v multicore. V hrách je grafika približne o 40% výkonnejšia.

Asus ROG Ally - najvýkonnejší herný handheld
Asus ROG Ally - najvýkonnejší herný handheld Handheld funguje na plnom Windows 11 a teda pôjde vám všetko.
Handheld funguje na plnom Windows 11 a teda pôjde vám všetko.


Asus ROG Ally - najvýkonnejší herný handheld Výkon je na handheld prekvapivo vysoký.
Výkon je na handheld prekvapivo vysoký.


Asus ROG Ally - najvýkonnejší herný handheld Systém a hry viete ovládať ako tlačidlami, tak dotykom na obrazovke.
Systém a hry viete ovládať ako tlačidlami, tak dotykom na obrazovke.





Windows a doplnkové Asus aplikácie

Handheld má rovno predinštalovaný Windows 11. To znamená plnú kompatibilitu so všetkým na PC a teda hrať môžete ako na Steame, tak aj iných klientoch, ako Epic, GOG, na Windows Store, ale rovno hrať aj hry z Game Passu.  Zároveň si viete spustiť aj všetko mimo hier, a teda browsovať, pozerať filmy, ale aj riešiť maily, Office a podobné veci. Prakticky je to ako plnohodnotný Windows tablet, len aj s doplnkovými tlačidlami.

Asus tu rovno zapracoval svoje základné aplikácie a má tu svoj Armory Crate, ktorý je upravený na handheldové možnosti a zároveň pridal aj Command center, rýchlu voľbu pre jednoduché zmeny. Tie si viete vyvolať špeciálnymi tlačidlami. V Command centre máte prístup k jasu, hlasitosti, vypínanie zariadenia a 9 rýchlych volieb, ktoré si môžete upraviť. Je tu rýchla zmena výkonu zariadenia, kde viete ísť na silent, ak ste len vo Windowse, alebo na performance a turbo, ak hráte. Samozrejme, čím vyššie, tým viac batérie vám procesor berie. Pridáva sa mód ovládania, herné profily pre hry, vyvolanie klávesnice, ale aj prepínanie rozlíšenia, obmedzovanie fps, alebo aj zapnutie realtime monitora na obrazovku.

Rýchle odkliky si viete nastaviť v Armory Crate, ktoré má aj hlbšie nastavenia výkonu, vie vám ukazovať teploty, záťaž, ventilátory, ale aj upraviť pamäť pre grafiku. Viete si nastaviť RGB podsvietenie, ale aj farebnosť displeja a profily pre jednotlivé žánre hier, ale aj nastaviť jednotlivé tlačidlá a ich sekundárne funkcie. Zároveň ako základ tu pridáva Asus Game Library obrazovku, ktorá sa vám spustí hneď po štarte handheldu a máte tu všetky vaše nainštalované hry aj jednotlivých klientov. 

A aké je používanie?

Samotné používanie zariadenia viete rozdeliť na dve časti - jedna je systémová, kde sa navigujete v systéme, druhá v hrách. 

Systémové ovládanie je slabšie a ani aplikácie Asusu, ani Windows nie sú ešte úplne tam, kde by pre handheldové používanie mali byť. Totiž Microsoft ešte nedodal svoju nadstavbu zameranú na handheldy, a síce viete všetko ovládať dotykom a zároveň viete kurzor ovládať jednou páčkou ako myš, ale nie je to úplne ono. Niečo sa dá totiž ovládať tak, niečo inak a je to trochu rozhádzané, ale ak bežne robíte s Windowsom, viete si rýchlo zvyknúť.

Trochu v systéme môže vadiť menší font, ktorý na 7-palcovom displeji nemusí byť ideálny a smerovanie touch dotykov nemusí byť také presné, ako by ste potrebovali. Zároveň škálovanie obrazu na zväčšenie fontov tu nie je ideálne používať, keďže pokazí Asus aplikácie, ktoré na to nie sú pripravené.

Ovládanie v hrách je už štandardne gamepadové a väčšina hier to priamo podporuje. Niektoré však viete ovládať aj dotykom ,napríklad stratégie alebo adventúry. Alebo ak by ste v niektorej hre nechceli gamepadové ovládanie a radšej by ste chceli ovládať páčkou ako myš, viete si to nastaviť v Asus aplikácii, kde máte tri preddefinované typy ovládania. 

Čo je však veľmi dobré, je 1080p displej, ktorý prinesie veľmi dobrú ostrosť ako do systému, tak aj ostrosť v hrách. 720p už je totiž pixelované, môžu preblikávať pixely. Síce je 1080p náročnejšie, ale ideálne je zapínať v hrách FSR.

Asus ROG Ally - najvýkonnejší herný handheld
Asus ROG Ally - najvýkonnejší herný handheld Hry idú medzi 30 a 60 fps, Harry Potter dal 60 fps.
Hry idú medzi 30 a 60 fps, Harry Potter dal 60 fps.


Asus ROG Ally - najvýkonnejší herný handheld Cyberpunk ide na nízkych nastaveniach takmer 60 fps.
Cyberpunk ide na nízkych nastaveniach takmer 60 fps.


Asus ROG Ally - najvýkonnejší herný handheld Handheld viete využiť aj čisto na streaming Xbox Game Pass alebo Geforce Now hier
Handheld viete využiť aj čisto na streaming Xbox Game Pass alebo Geforce Now hier





Výkony a režimy

Ak by ste chceli vedieť, ako približne idú hry, tak v zásade čakajte framerate medzi 30-60 fps, pričom, samozrejme, ideálny je turbo režim s najvyšším výkonom. 

Time spy 

  • Turbo + pripojené napájanie - 30W - 3107 bodov - 2793 cpu, 8592 gpu
  • Turbo  - 25W - 2934 bodov - 2638 cpu, 8068 gpu 
  • Performance - 15W - 2242 bodov - 2020 cpu, 5958 gpu
  • Silent - 9W - 1012 bodov - 910 cpu, 2892  gpu

Silent určite nepoužívajte, ak máte náročnejšie hry, je tam výrazne obmedzený procesor a niekedy sa ťažko dostáva aj z hry, alebo vyvoláva Asus menu, keď celý procesor zaplní hra na maximum. Silent je dobrý na čo najvyššiu výdrž, keď len browsujete alebo pozeráte videá.

Ak by ste chceli celkovú spotrebu zariadenia pri jednotlivých režimoch, tie majú 9W, 15W, 25W a 30W spotreby, plus k spotrebe si prirátajte okolo 6W-10W na displej a ďalšie prvky hardvéru. 

BeamNG.Drive 

  • 1080p  - 57 turbo + napájanie, 56 fps na low - Turbo,  34 fps - performance - 6  fps silent
  • 720p  - 67 turbo + napájanie - 53 fps na low - Turbo,  33 fps - performance - 10  fps silent 

Pre zaujímavosť BeamNG bola asi najnáročnejšia hra a vytiahla teplotu na 95 stupňov.

Cyberpunk  2077

  • 1080p low s high textúrami - 42 fps turbo, 23 fps performance,  9 fps silent
  • 720p   low s high textúrami - 59 fps turbo,  36 fps performance, 12 fps silent

Ideálne je pri Cyberpunku stiahnuť nastavenia na low, ale veci, ktoré nevyžadujú veľa výkonu, môžete zvýšiť, napríklad textúry dať vyššie. S nimi stále 720p išlo pekne na takmer 60 fps. Konkrétne toto sú čísla z benchmarku. So zapnutým Ray-tracingom sa pohybuje okolo 30 fps.

Dead Space 

  • 1080p - low - 37 fps, 33 fps, 28 fps, 10 fps
  • 720p - low - 40 fps, 34 fps, 31 fps, 13 fps

Dead space to dáva len tak-tak na nízkych nastaveniach. Úvodné sekvencie idú ledva 30 fps, ale v samotnej hrateľnosti sa to zvýšilo na približne 40 fps.

Fortnite 

  • 1080p low -  80 fps, 70 fps, 40 fps
  • 720p low - 150 fps, 120fps, 100 fps, 40 fps

Fortnite nie je výrazne náročná hra, hlavne ak idete na nižších nastaveniach, ale viete ísť na high okolo 50-60 fps. Epic nastavenia už výraznejšie klesajú.

Čo sa týka teplôt, čakajte okolo 50 stupňov pri silent režime, pri maxime niektoré hry zahrajú handheld na 95 stupňov. Konkrétne BeamNG. Väčšinou sa teploty pohybovali okolo 70-80 stupňov aj v takom Cyberpunku. Záleží vždy na tom, či hra využíva na maximum aj procesor.

Nabíjanie

Rýchlosť nabíjania je 50% za 30 minút, celé okolo hodina a pol. Z hodinu máte 90% a za hodinu a pol to máte celé.  Je tu rýchle nabíjanie a nakoniec aj musí byť, keďže hry spôsobujú rýchle vybíjanie. Náročnejšie hry väčšinou medzi hodinou a pol a dve a pol hodinami. Nenáročné browsovanie alebo práca vo Windows vydrží cez 5 hodín. Tu, samozrejme, aj čím nižší jas, tým vyššia výdrž.

Asus ROG Ally - najvýkonnejší herný handheld
Asus ROG Ally - najvýkonnejší herný handheld Naznačenie veľkosti oproti PS Vita.
Naznačenie veľkosti oproti PS Vita.


Asus ROG Ally - najvýkonnejší herný handheld Všetky porty má handheld navrchu spolu s vetrákmi.
Všetky porty má handheld navrchu spolu s vetrákmi.


Asus ROG Ally - najvýkonnejší herný handheld Na multiplayerovkách ako Fortnite viete dobre využiť aj 120Hz displej.
Na multiplayerovkách ako Fortnite viete dobre využiť aj 120Hz displej.




Celkovo je ROG Ally veľmi slušný herný handheld. Ponúka rovno 1080p 120Hz displej, síce nie je OLED, ale na LCD prináša kvalitný obraz a hlavne mu sekunduje rýchly procesor s výkonnou grafikou. Hoci nie výkonnou na pomery desktopov, ale na handheld je to zatiaľ maximum, aké sme videli. Rovnako rovno v základne poteší 512 GB SDD a síce 16 GB pamäte je len tak-tak, ale postačí. Celé je to vo veľmi dobrom ergonomickom dizajne s tichým chladením.

Jediná škoda, že batéria mohla byť ešte o trochu väčšia, aby vydržala dlhšie.  Plus ešte by sa mohlo dotiahnuť používateľské prostredie. To je softvérová vec a ako Microsoft, tak aj Asus na tom určite pracujú. Nakoniec aj počas testovania prišiel update, ktorý zvýšil výkon handheldu a doladenia tam ešte budú.

ROG Ally si môžete kúpiť za 799 eur, respektíve predobjednať. Síce handheld vychádza dnes, ku nám zrejme ešte zásoby nedošli. PGS má dátum na koniec mesiaca. 


napísal saver 13.6.2023
Páči sa mi! (+5)
8.5
ASUS ROG ALLY - NAJVÝKONNEJŠÍ HERNÝ HANDHELD
+ dostatočný výkon aj na náročnejšie hry
+ predinštalovaný Windows 11 zaistí plnú kompatibilitu a všetkých klientov
+ 7-palcový 1080p 120Hz displej
+ veľmi tichý
+ dobrá ergonómia
- batéria mohla byť väčšia
- 16 GB RAM je len tak-tak
- niektoré prvky v ovládaní nie sú ešte dotiahnuté


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20039)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk