HTC VIVE FLOW

HTC VIVE FLOW

Najštýlovejší headset na trhu

Test

Aký by mal byť ideálny herný headset? Mal by byť ako Quest, teda samostatný s vlastným, ale slabším hardvérom, ktorý vás ale neobmedzuje káblami a ani miestom, kde ho používate? Alebo by mal byť ako napríklad HTC Vive, teda presný a kvalitný, ale vyžadujúci poriadne železo, sám poriadne drahý a navyše dosť veľký? Či cenovo aj možnosťami niečo medzi, ako je napríklad prichádzajúce PSVR 2? trh sa na tom už roky nevie dohodnúť a akoby tým aj samotný VR trh trpel. Stále sa tu hrá na exkluzivitu, rôzne formáty a podobne. No a prišiel aj ďalší, ktorý ukázal zaujímavý koncept, ktorý sa asi masovo neuchytí, ale ukazuje veci, ktorými by sa všetci ostatní mohli inšpirovať.

HTC Vive Flow totiž ukazuje, ako má vyzerať VR headset. Zabudnite na veľké a ťažké prilby, ktoré vás po hodine tlačia na hlave, čele alebo nose. Flow sú naozaj okuliare a z toho vychádza aj dizajn headsetu. Teda poriadne futuristické okuliare, ale na druhú stranu to je niečo, za čo sa nebudete hanbiť, ak vás s tým na hlave uvidí niekto iný, lebo sa v HTC s dizajnom naozaj vyhrali. Je to elegantné, štýlové, malé a ľahké. Teda všetko to, čo iné headsety nie sú. Daň za tieto vlastnosti sú možnosti headsetu, ale k tomu všetkému sa ešte dostanem.

Flow je malý a elegantný headset, takže prichádza aj v malom a elegantnom balení, ktoré poteší tým, že minimalizuje použitie plastov. V balení je prakticky len jeden plastový prvok, kam presne zapadne headset, aby sa pri prenášaní nehýbal. Inak je tu len kartón a všetko to jednoducho niekam zastrčíte, keďže aj balenie má menšie rozmery. V ňom nájdete samotný headset, napájací USB-C kábel a látkové vrecko na prenášanie. Veci pre pohodlné nasadenie na tvár sú už priamo na headsete, ale viete ich dať dole.


Ako som už prezradil, dizajn headsetu je naozaj veľmi dobrý. Pripomína masívnejšie aviatorky so zrkadlovými sklami. Naozaj ale nie je veľmi veľký, ramená sa dávajú ohýbať pre pohodlné nasadenie na uši. Headset váži len 189 gramov, čo je úplne skvelá hmotnosť a naozaj s ním dokážete pozrieť aj celý film vo virtuálnom kine bez toho, aby vám začal na hlave zavadzať. S rozloženými ramenami má rozmery 155.1 x 70.5 x 200.7 mm. Navyše si headset viete dobre nastaviť aj na rôzne veľkosti a tvary hlavy, takže ani s tým by nemal byť problém. Možno si to bude vyžadovať chvíľku času, ale každý by si ho mal vedieť nastaviť.

Komfort nosenia a nízka hmotnosť je však len jedna časť z celkového pohodlia pri používaní. Oceňujem nastaviteľné dioptrické šošovky, vďaka ktorým môžete headset používať aj v prípade, že nosíte okuliare. Jednoducho rozoberiete časť, ktorú si dávate na tvár, aby ste sa dostali k pohodlnému systému nastavenia šošoviek. Potom si ich otočíte podľa svojej potreby, aby ste videli ostrý obraz. Pri používaní oceníte aj filter modrého svetla v displejoch a aktívne chladenie, vďaka ktorému sa headset nezahrieva na vašej tvári. Je to ale trošku hlučnejšie a jeho fúkanie vzduchu môžete cítiť.

Headset je a zároveň aj nie je samostatný. Síce ho nemusíte pripájať k PC, ale nemá vlastný zdroj batérie, takže ho musíte mať stále k niečomu pripojený. Stačí ale aj obyčajná power banka alebo telefón so spätným nabíjaním, čo pripojíte ku kábliku s portom, ktorý je na pravom ramene. Ak zdroj napájania nie je dostatočný, headset vás o tom informuje. Nemusíte sa báť, že ak prehadzujete zdroj napájania, headset sa vypne. Bez napájania dokáže vydržať nejakých 5 minút. Zároveň sa ale oplatí headset pripájať k samotnému telefónu nielen káblom ako k zdroju napájania, ale aj bezdrôtovo, lebo tak získate viac možností samotného headsetu. Pritom aj systém headsetu je vlastne telefónny, keďže ide o nejakú upravenú variáciu na Android.


Prostredie systému vám tak bude známe a rýchlo sa v ňom zorientujete. Samotný headset vás prevedie úvodnými nastaveniami po prvom spustení a potom sa už jednoducho dostanete k všetkým ďalším nastaveniam. V systéme si potom dôležité najmä dve položky – knižnica stiahnutých aplikácií a prístup k ďalším cez Viveport, aby ste si stiahli hry alebo ďalšie veci, ktoré chcete a potrebujete. Nechýba tu podpora Viveport Infinity, kde máte v rámci predplatného prístup k halde aplikácií a aj hier. Grafika systému je jednoduchá, čistá a prehľadná.

Headset samotný má len obmedzené ovládacie prvky. Sú tu tlačidlá na ovládanie hlasitosti a tiež tlačidlo s niekoľkými funkciami. Dvojité stlačenie vás prepne na režim kamier, aby ste videli svet okolo vás. Jedno stlačenie je potvrdenie výberu na vec, kde máte kurzor headsetu. Krátke podržanie vám zobrazí menu headsetu a dlhé podržanie headset reštartuje, ak neodpovedá. Môžete sú kúpiť dedikovaný ovládač k headsetu, ale úplne rovnako bude fungovať aj podporovaný telefón, ak ho pripojíte cez Bluetooth. Vlastne sa zmení na pointer, ktorý podľa rôznych častí displeja ponúkne rôzne druhy stlačenia/kliku. Je to jednoduché, ale napríklad dá sa s tým aj hrať. Akurát to je málo na komplexnejšie veci.

Flow beží na mobilnom hardvéri a nemôžete od neho čakať nejaký vysoký výkon, no stále na veľa VR aplikácií aj zážitkov stačí. Poháňa ho Qualcomm Snapdragon XR1, ktorý je doplnený 4GM RAM a 64GB úložiskom, aby ste si mali kam veci z Viveportu ukladať (z neho je k dispozícii niečo cez 42GB). Z pripojení mu nechýba podpora wifi a Bluetooth 5.0. o zvuk sa starajú stereo reproduktory, ktoré sú umiestnené v ramenách. Headset obsahuje aj dva mikrofóny na prípadnú komunikáciu. Obraz sprostredkujú 2x 2.1” LCD displeje s rozlíšením 1600 x1600 na každé oko, FOV 100° a frekvenciou 75Hz. Vzhľadom na cenu a možnosti to je slušné. Žiaden zázrak, ale na bežné používanie to stačí. O inside-out tracking sa starajú dve kamery a 6DoF snímač.


Flow je headset, ktorý toho zvládne veľa, je dosť univerzálny, ale nedá sa povedať, že by bol priamo profesionálny a rozhodne nie herný headset. Zvládne z každého niečo a ak by som ho mal nejako zaškatuľkovať, asi by to bol headset na zážitky rôzneho druhu. Sami to aj uvidíte v ponuke Viveportu a ak budete mať Infinity a aj headset, budete skákať z jednej aplikácie na ďalšiu. Viete tu hrať, relaxovať, pracovať. Je už teda len na vás, ako headset využijete.

Počítajte však s tým, čo som už spomenul – ovládanie je dosť simplexné a tomu je prispôsobený aj obsah. Môžete si tu tak zahrať dosť jednoduché hry, čo ale neznamená, že niektoré nie sú zábavné. Akcie, puzzle hry, adventúry, na to všetko to v istej miere stačí a zabavíte sa. Osobne som ale s headsetom na hlave častejšie relaxoval. Sú tu skvelé edukačné aplikácie, rovnako aj meditačné alebo aj len také zážitkové. Jednou z najlepších je Mona Lisa: Beyond the Glass, kde sa detailnejšie pozriete na jeden z najznámejších obrazov na svete. Niektoré krátke VR dokumenty sú taktiež skvelé a ukážu vám objekty z novej perspektívy.

No a headset dokážete využívať tiež ako vlastné kino, kedy pred vás predostrie veľký 2D obraz. Môžete na to použiť vlastný prehrávač z headsetu, rôzne aplikácie, prípadne si aj len zrkadliť obsah z telefónu a na ňom si pustiť napríklad niečo zo streamovacích služieb. No a keďže dokážete do headsetu zrkadliť všetok obsah z telefónu, otvára to veľmi zaujímavé možnosti. Napríklad si môžete pustiť Game Pass aplikáciu, nasadiť Flow, pripojiť k telefónu BT ovládač a razom hráte na veľkom filmovom plátne rovno pred vašimi očami.

Ak je čas na prácu, headset podporuje aj HTC VIVE Sync, takže vám poslúži aj na online VR stretnutia, prezentácie, dokonca prezeranie 3D modelov v reálnom čase. To sa hodí napríklad dizajnérom, architektom a podobným povolaniam, bežný hráč alebo používateľ to asi veľmi nevyužije, ale len to zvýrazňuje univerzálnosť headsetu. Pričom mám dojem, že v pracovnej oblasti z neho dostanete plnohodnotnejší zážitok ako napríklad z VR hier, ktoré sú tu predsa len trochu oklieštené.

Takže má takto vyzerať ideálny VR headset? Čiastočne aj áno. Mal som na hlave väčšinu toho, čo dnes trh ponúka. Každý headset mal nejaké klady a aj zápory. Tu jedno značne boduje dizajn, pohodlie, jednoduchosť používania a hmotnosť. Na veľa vecí je fajn, ale v mnohých ohľadoch by ste asi chceli viac. Ale ukazuje jednu z ciest, ktorou by sa oplatilo ísť. Len k tomu stačí pridať batériu a dva plnohodnotné ovládače a Quest má obrovskú konkurenciu. Nie je to zlý headset, ale myslím si, že má veľmi špecifické publikum.


napísal matus_ace 8.2.2023
Páči sa mi!
HTC VIVE FLOW


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20011)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk