BenQ EX3501R

Keďže tento monitor vlastním už vyše mesiaca, rozhodol som sa o ňom napísať stručnú recenziu, pretože ma veľmi prekvapil po všetkých stránkach a taktiež hlavne cenou.

PC
pridal F1REFLY 2.11.2018 o 17:14 pod používateľské recenzie

9.8


Keďže tento monitor vlastním už vyše mesiaca, rozhodol som sa o ňom napísať stručnú recenziu, pretože ma veľmi prekvapil po všetkých stránkach a taktiež hlavne cenou, kt. sa na svoje parametre v pozitívnom slova zmysle odlišuje od konkurencie. Po mojich 2 predošlých monitoroch (tiež od značky BenQ, keďže mi táto značka príde výborná čo sa pomeru/výkonu a ceny týka), s ktorými som bol síce maximálne spokojný, no jedna vec mi po čase vždy začala vadiť. Tou vecou bola veľkosť uhlopriečky. Môj prvý monitor mal 24“ @ 1080p, čo mi po dobu troch rokov plne postačovalo. Neskôr, keď som si uvedomil, že by si PC zaslúžil niečo lepšie na využitie potenciálu, zaobstaral som si teda 32“ 1440p krásavca. Vydržal rok, prečo? Opäť mi prišiel malý a celkovo až príliš priestorný. Nevadí. Príbeh pokračuje.

Koncom minulého roka však vyšiel zaujímavý model monitora nesúci označenie EX3501R od Taiwanskej spoločnosti BenQ. Po jeho nie veľmi vydarenom predchodcovi spred pár rokov nesúcim označenie XR3501 to vyzeralo, že model EX bude to pravé orechové a že všetko, čo pri XR spackali si zobrali k srdcu a skonštruovali monitor s minimom kompromisov.

 

Na začiatok pár technických údajov pre kajšmentke, pardon, fajnšmekrov.

Jedná sa teda o ultra-širokouhlý monitor, ktorý je určený hlavne pre autentický filmový (kino) zážitok. Tam to ale nekončí.

Hlavné vlastnosti:

        • 35”, 21:9, 3440x1440 UHD, VA panel
        • 1800R prehnutie
        • Podpora HDR10
        • USB typu C s viacúčelovým využitím
        • AMD FreeSync
        • Obnovovacia frekvencia až 100Hz
        • Brightness Intelligence Plus technológia
        • Podpora uchytenia pomocou VESA kitu

 

ČO NÁJDEME V KRABICI

Určite to nikto nečakal, ale nachádza sa tu aj monitor EX3501R. Ďalej tu máme nasledovnú kabeláž - HDMI kábel, mini DP na DP, kábel USB typu C, sieťový kábel s dedikovaným adaptérom, zadný kryt (na skrytie káblov), príručky, manuály a CD, ktoré aj tak nikto nikdy nepoužije.

 

 DIZAJN

Monitor už na prvý pohľad zaujme kvalitou spracovania a dávkou elegancie. Samotný panel je lemuje tenký čierny rám, ktorý výborne doplňuje celkový vzhľad. Nájdeme tu aj logo spoločnosti, ktoré je umiestnené dole v strede spolu so snímačom okolitého jasu. Na pravej dolnej strane sú vyobrazené malé ikonky slúžiace na navigáciu monitora vrátane napájania a zdroja signálu. Po stlačení jedného z tlačidiel môžete nastaviť rôzne režimy obrazu (štandardný, HDR, sRGB, fotografický, gamer 1/2/3, custom 1/2 a čítací).

 Jedno z tých zaujímavejších nastavení obrazu je aj režim PIP (obraz v obraze) alebo PBP (obraz vedľa obrazu). O čo sa v skratke jedná. Pokiaľ máte napojenú trebárs hernú konzolu na monitor, zrejme klasicky cez HDMI, je možné pracovať s dvoma vstupmi zároveň. Buď teda budete mať rozdelené dva rovnako veľké obrazy vedľa alebo jeden malý obraz kdekoľvek na hlavnom obraze. Zároveň teda môžete hrať konzolu a pozerať cez YT nejaký achievement walkthrough na jednom monitore. Samozrejme nechýba ani intenzita modrého svetla, ostrosť farieb, „super“ rozlíšenie, dynamický kontrast, inteligentný jas, apod. Môžete si tiež priradiť akékoľvek skratky k trom spodným tlačidlám monitora pre rýchlejší prístup k jasu, kontrastu, režimu obrazu alebo akýmkoľvek iným nastaveniam, ktoré by ste mohli využiť.

Napriek tomu, že sú okraje monitora extrémne tenké, je v tom jeden malý háčik... Po zapnutí zistíte, že tento sprvu „bezel-less“ panel je navyše olemovaný hrubým čiernym pásom, ktorý zasahuje do obrazu. Čo je možno troška sklamaním, no nejedná sa o nič strašného. Pri bežnom používaní o tom ani neviete. Na zadnej strane monitora sa nachádza opäť logo výrobcu spolu s textom „curved monitor“ a v dolnej časti nájdeme už len všetky dostupné porty. Pokiaľ chcete tieto porty spolu s káblami skryť, môžete použiť vyššie spomenutý kryt nachádzajúci sa v balení, ktorý monitor spraví ešte elegantnejším. Samozrejme kryt je plne odnímateľný a jeho „spojazdnenie“ zaberie pár sekúnd.

Monitor je už od základu, resp. po vybalení z krabice pripojený k robustnému ramenu spolu s lesklým pochromovaným stojanom v tvare V. Napriek úzkemu dizajnu sa jedná o veľmi solídnu a pevnú základňu, ktorá zároveň nezaberie na stole veľa miesta. Pánt, kde je stojan napojený na monitor, umožňuje monitoru posúvať sa hore a dolu, rovnako ako aj sklon dopredu a dozadu pre optimálne sledovanie. V spodnej časti stojanu nájdeme „krycí“ kruh pre správu káblov.

Zatiaľ čo monitor neponúkne v balení VESA kit, je možné si ho k nemu samozrejme dokúpiť. Ide o voliteľnú montážnu zostavu, ktorá umožňuje jeho pripevnenie (väčšinou na stenu). Celkovo je EX3501R výborne navrhnutý monitor s detailným spracovaním, kvalitnými materiálmi a bohatým vybavením.

DISPLEJ

Zatiaľ čo estetickosť monitoru určite nechýba, je to hlavne displej, ktorý hrá hlavnú úlohu na akomkoľvek monitore (teda aspoň podľa mňa). Vzhľadom na výšku monitora je rozlíšenie QHD (1440p) perfektné. Obraz je krásne ostrý a pomocou Windows 10 funkcie v 100% dynamickom rozsahu funguje výborne.

Zobrazenie farieb na monitore je priam bezchybné. Vzhľadom na 100%-ný sRGB farebný gamut je vyobrazenie presné a taktiež existuje veľa ďalších možností nastavenia a predvolieb na prispôsobenie škály farieb podľa vašich predstáv.

 

Momentálne používam EX3501R nielen na každodennú kancelársku prácu a úpravu fotografií, ale aj na hranie hier, pozeranie filmov apod. Farby na displeji boli zatiaľ vždy fantastické nehľadiac na obsah. Pokiaľ nepoužívate monitor na vytváranie dokumentov pre tlač typu CMYK, bude pre vás viac ako len postačujúci. Najviac si však prídu na svoje milovníci filmov seriálov ale aj nás, gamerov. Monitor dokonca disponuje aj slušným zakrivením 1800R, čo vzhľadom na to, že zorné pole ľudského oka je 1000R, veľmi pozoruhodné. Pri zakrivených obrazovkách ide hlavne o zvyk. Polovica ľudí má voči tomuto averziu, iní zase uvítajú niečo iné, nové. Každopádne pri bežnom sledovaní čohokoľvek si rozdiel takmer ani nevšimnete. Napriek občasnej kritike je zahnutá obrazovka určite plusom nielen kvôli komfortnejšiemu sledovaniu, ale aj menšej námahe očí.

HRY / HDR + B.I. Plus

Nižšie môžete vidieť PS4 ukážku hry v kombinácii s týmito technológiami.

(Vypnuté HDR)

 

(Zapnuté HDR spolu s B.I.+)

 *fotografia pochádzajúca z hry ‘The Last of Us’


Stihol som si zahrať už aj niekoľko HDR hier. Taký Resident Evil VII, najnovší Hitman či Tekken 7 vyzerali s režimami HDR a BI+ fantasticky. HDR režim oceníte hlavne v scenérii kde uvidíte nielen viac detailov ale aj krásne živé farby. BI+ sa zasa hodí do presvetlených scén, kde ich táto technológia stmaví, avšak zachová si ostrosť aj pôvodnú kvalitu. To isté platí aj pre napr. Netflix, ktorý taktiež podporuje HDR funkciu.

Pokiaľ ide o každodenné používanie, udržiaval som monitor v štandardnom režime spolu s BI+, keďže som zistil, že HDR je príliš „bohaté“ na kancelárske úlohy a úpravu fotografií. Nehovoriac o tom, že keď sa pokúšate upravovať fotografie v režime HDR a následne ich vytlačíte, budete zaskočený (pravdepodobne nemilo). Režim Brightness Intelligence Plus spolu s technológiou Eye-Care sú fakt výborné funkcie, na ktoré si zvyknete ozaj ihneď. Jedná sa o tie najužitočnejšie pokiaľ sa jedná o ochranu očí.  Čo sa týka dá sa povedať exkluzívnej technológie monitorov BenQ - Brightness Intelligence Plus, ktorá zaznamená okolitý jas a farebnú teplotu, aby nielen automaticky nastavila jas, ale tiež teplotu farieb tak, aby zodpovedala aktuálnemu prostrediu. Zo začiatku som bol ohľadom tejto technológie trochu skeptický, ale po prvom dni, keď som začal BI+ používať, som sa presvedčil o opaku. Určite odporúčam.

Okrem iného monitor funguje rovnako dobre aj pri pripojení externej obrazovky (notebooku) pomocou USB typu C. S grafickou kartou NVIDIA si bohužiaľ neužijete technológiu AMD FreeSync, čo je škoda. Pokiaľ však ste majiteľom GPU od AMD, je to pre vás len ďalšie plus. V závislosti od zdroja vášho zamerania či obsahu môžete zaznamenať čierne pásy po okrajoch displeja ako je tomu v prípade YouTube, niektorých filmov či hier nepodporujúcich pomer 21:9. Skrátka, je to menšia daň za ultra wide, ktorý stále nemá úplne najlepšiu podporu. Nie je to však koniec sveta a je určite len otázkou času, kedy bude tento pomer úplne bežný a všetkému prispôsobený. Napriek tomu 21:9 (ultra wide) podporuje väčšina hier, kde je to fakt veľká, opakujem veľká pecka! Pokiaľ hráte aj nejaké „onlinovky“, tak pri UWQHD displeji určite oceníte väčšie zorné pole, resp. mapu z ktorej uvidíte omnoho viac. Je to vraj síce zakázané kvôli určitému zvýhodneniu, ale whatever.


POMER / CENA / VÝKON

Ako všetci vieme, zakrivené, ultra-širokouhlé QHD monitory nie sú vôbec lacné a už obzvlášť nie pri uhlopriečke 35“. BenQ našťastie nepriráža 90% ceny za len za značku čo znamená, že cena tohto krásavca sa zastavila na hranici cca 730 eur. Samozrejme, je to stále vysoká cena, no oproti konkurencii je to tzv. „bargain“. Na to, čo všetko vám tento monitor ponúkne, podľa mňa nie je o čom. Určite by som nemenil už len z dôvodu, že za danú cenu dostanete takmer maximum z maxima. Pokiaľ zvažujete nový monitor, pred jeho kúpou by ste určite mali do svojho výberu zaradiť aj EX3501R. Myslím, že neoľutujete.

 

VERDIKT

Ak v súčasnosti používate duálne monitory alebo notebook so sekundárnou obrazovkou, určite by ste mali zvážiť aj EX3501R. Podpora rozdelenia obrazovky na viac okien či PIP / PBP umožňujúce premietanie dvoch rôznych vstupov vám ponúknu príjemné používanie v akejkoľvek oblasti. Napriek veľkej uhlopriečke je monitor pomerne kompaktný a jeho vybavenosť za danú cenu tvorí horúceho kandidáta na jeho kúpu.

DIZAJN
9.5/10

DISPLEJ
10/10  

VÝKON (funkcie)
10/10

POMER / CENA
9.5/10

 

Celkové hodnotenie (PRIEMER)

 

9.75/10


napísal F1REFLY 2.11.2018



Páči sa mi! (+9)

9.8
BENQ EX3501R
+ Kompaktný a elegantný dizajn
+ Nádherný 35-palcový VA panel
+ Technológia BI+, kt. snáď nemá chybu
+ HDR podpora
+ Ľahko dostupné a ovládateľné OSD tlačidlá
+ Eye-Care & Low Blue Light technológie
+ V balení nájdete všetky potrebné káble
+ Oproti konkurencii výborná cena
- VESA kit v balení chýba
- Pre „bežných“ ľudí stále pomerne vysoká cena
- Obmedzená podpora HDR režimu
- Určitý video obsah vrátane cut-scén v hrách je orezaný na klasický pomer 16:9
- Horší prístup k portom zozadu
- Nemožnosť otáčania monitora do strán (+ absencia pivotu)

Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk