Wolfenstein: The Old Blood

Ako dopadol menší brat hry Wolfenstein: The New Order?

PC
pridal F1REFLY 5.3.2016 o 12:08 pod používateľské recenzie

8.5


Sú to už takmer 2 roky, čo vyšiel Wolfenstein: The New Order (ďalej už len TNO), ktorý ukázal, že táto značka má na to, aby bola medzi top atmosférickými FPS hrami s príbehom. Takmer pred rokom vyšiel samostatne spustiteľný datadisk The Old Blood, na ktorý sa v tejto recenzii pozrieme.

Oplatí sa ho kúpiť? Stojí fakt za to?

Jednotlivé nadpisy značia vety, ktoré sa mi preháňali hlavou popri hraní...

 

Hm... Bude tu tiež taký super príbeh?

Aj keď sa táto hra odohráva pred samotným TNO, je tu potenciál pre príbehovú líniu. Spočiatku sa zdá, že to nebude len bezhlavé zabíjanie všetkého, čo vám príde do cesty. Bohužiaľ čoskoro zistíte, že toto bude čistokrvné FPS, ktoré občas prerušia cut-scény, ktoré posúvajú dej len veľmi málo. Postáv je tu len pár, kt. sa väčšinou len mihnú, ale aj napriek tomu musím pochváliť zaujímavých záporákov. Sú dvaja a budete ich na smrť nenávidieť.

Celková atmosféra tu je viac béčkovějšia než u TNO, čo niektorých zamrzí, ale na druhú stranu je toto fakt nadmieru kvalitný zážitok. Len proste nečakajte veľa od príbehu.

 

 

Déja Vú

Počas ôsmich kapitol zažijete tento pocit nespočetnekrát. Teda ak ste hrali najlepší diel série Wolfenstein, a to Wolfenstein (prvý). The Old Blood mu vzdáva hold tým, že pretvára levely z tejto kôstky, rozširuje ich a dodáva im nový nádych. Samozrejme pridáva dosť vlastných vecí, takže to je len sprostá krádež námetu. V každej kapitole je navyše úplne iná lokalita, čo pomáha tomu, že sa nenudíte. Ich grafické spracovanie a hudobný sprievod je opäť na špičke a človek sa občas aj zastaví, aby sa pokochal dychberúcej scenérií alebo sa započúval do zaujímavej skladby. A ako je na tom dabing? Ten je tiež na vrchole a predovšetkým tú vládne všetkým BJ, ktorý občas vypustí z úst aj nejakú tú nezabudnuteľnú hlášku.

 

Sakra, nie je to nejaké príliš ťažké?

Je. Až ma zarazilo, aká je hra ťažká na tretej z celkovo piatich obtiažností. Inteligencia protivníkov bola vylepšená, čo ide najviac spoznať pri stealth postupe. Kým v TNO sa pri zakrádaniach odkryla občas diera v AI nepriateľov, v tomto datadisku to nehrozí. Už na vás len hlúpo nepozerajú, ale akonáhle vás zbadajú, začnú kričať na ostatných a strieľať na vás. No v konečnom dôsledku je to len dobré. Avšak hra je ťažšia aj pri rambo postupe - nepriatelia sa dosť často kryjú, hádžu vám granáty pod nohy, snažia sa vás obísť zozadu, atď. Bohužiaľ, podobne ako u TNO, tu tiež občas nemáte v niektorých častiach na výber, akým štýlom chcete hrať (to platí iba pre rambo štýl).

 

 

Rúrka - najlepší priateľ človeka

Rúrku získate už na začiatku hry, a aj keď sa to nemusí zdať, je veľmi užitočná. Zabíjate ňou nepriateľov, otvárate si rôzne šachty, dvere, okná, leziete po stenách, zlaňujete, atď. Inak sú tu naoko rovnaké alebo mierne upravené zbrane z TNO. Noviniek je pár, medzi ktorými vyčnieva pištolka strieľajúca výbušné náboje. Mimo to si tiež osedláte na chvíľu aj robota. Pocit zo streľby je tu bezchybný a človek si to fakt užíva.

Zbraňami budete zabíjať väčšinou ľudských nepriateľov, občas psy alebo aj robotov a potom dokonca aj zombies. Nepriateľov je tu viac druhov a perfektné je, že keď zabijete nacistu, môže sa premeniť v zombie, ktorý vám ešte dá poriadne zabrať.

 

Výborný systém perkov je späť!

Čím viac zabíjate určitým spôsobom alebo robíte špecifické činnosti, odomykáte si perky. Napr. za zabitie 50 ľudí s brokovnicou získate bonus k nábojom v nej. Takže tu je rovnaký systém ako v TNO. Je to naozaj zábava a už len za toto dávam +1 bod :D Vďaka tomuto systému perkov vás hra jemne tlačí k tomu, skúsiť si iný postup hrou, iné zbrane apod.

 

Ako mladší braček TNO

To, čo sa mi páčilo na TNO, je prítomné aj tu. Mám na mysli najmä oldschool prvky, ako napr. zbieranie lekárničiek a brnenia, hľadanie pokladov a listov a to hlavné, nacisti. Mimo TNO sa už nepamätám, kedy som naposledy v nejakej novšej hre zabíjal nacistami - nacistov.

 

 

Príjemné bonusy navyše

Prejdenie hry zaberie približne 7 hodín, ak sem tam hľadáte nejaké tie zberateľské vecičky. MachineGames však pridali ešte ďalšie dve veci, ktoré váš herný čas pri The Old Blood navýšia o pár hodín.

V TNO ste mohli naraziť na easter egg, kedy ste sa dostali do "nočnej mory". V skutočnosti to bol jeden level z hry Wolfenstein 3D. Bolo to veľmi krásne spestrenie, no vadilo mi, že tam toho nebolo viac. Tvorcovia sa však pochlapili a v každej z ôsmich kapitol môžete nájsť jednu "nočnú moru", teda presnejšie level zo starého Wolfenstaina.

Druhým spestrením sú výzvy. Je ich desať a v každej z nich sa nachádzate na určitej lokácii, kde sa na vás hrnú nepriatelia a vy ich musíte samozrejme zabiť. Za to postupne získavate body a na konci výzvy dostanete medailu, podľa vášho killing úspechu.

 

 

A zasa ten hlúpy engine!

Áno, počujete dobre. Dámy a páni, táto hra beži opäť na ID TECH 5 ENGINE. Veľa ľudí s ním má problémy a niektorí dokonca kvôli nemu ani nemôžu hrať túto hru. Nároky na PC sa navyše navýšili, takže by som si dával pozor, na čom túto hru chcete hrať. Je ale dosť divné, že ľudia s horšiou zostavou hrajú napríklad The Old Blood bez problémov, zatiaľ čo tí s herným RIG-om majú komplikácie, ktoré by mať nemali...

S "pokazeným" enginom sa viaže aj jedna nemilá vec - táto hra vám zaberie takmer 35 GB na disku. Čo je na koridorovú FPS naozaj dosť.

 

 

Plusy

+ Béčkovější nádych
+ Zaujímavý hlavný záporáci
+ Grafické spracovanie, hudba a dabing
+ Vylepšená umelá inteligencia nepriateľov
+ Hra je ťažšia ako TNO
+ Sem tam nejaká tá vtipná hláška
+ Rôznorodosť prostredia
+ Niekoľko druhov nepriateľov
+ Systém perkov rovnaký ako v TNO
+ Oldschool prvky (zbieranie lekárničiek a brnenia, hľadanie pokladov a listov,...)
+ Rúrka
+ Veľa zbraní a pocit zo streľby
+ Dĺžka hry okolo siedmich hodín
+ Konečne hra s druhou svetovou vojnou a nacistami
+ Pocta Wolfensteinu
+ "Nočné mory"
+ Výzvy

 

Mínusy

- Absencia príbehu (zamrzí to, pretože u TNO bol super)
- Nemožnosť si občas vybrať stealth postup
- Zlá optimalizácia
- Veľkosť hry - 35 GB

 

Konečný verdikt
Hodnotenie: 8,5 / 10

 

Kto by to bol čakal, že po roku vyjde takýto vydarený doplnok. MachineGames sa týmto počinom definitívne radí medzi moje obľúbené štúdia a dúfam, že začnú pracovať na ďalšej plnohodnotnej hre zo série Wolfenstein.

Zachránili túto sériu a verím, že ju budú rozmaznávať ako doteraz. Pokiaľ chcete po dohraní TNO ešte viac Wolfa alebo len hľadáte parádne FPS, siahnite po tomto. Ak ale chcete príbehovú hru, toto nie je veľmi dobrá voľba. Tak, či onak, Wolfenstein je späť na výslní medzi FPS hrami!

 


napísal F1REFLY 5.3.2016



Páči sa mi!

8.5
WOLFENSTEIN: THE OLD BLOOD

PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Bethesda / MachineGames
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 5.5. 2015
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18425)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk