Batman: Arkham Knight

Zakončenie Batman trilógie s podnázvom Arkham Knight bolo (ne)úspešné.

PC
pridal F1REFLY 14.2.2016 o 18:22 pod používateľské recenzie

9.0


Pre neznalcov: Ak by niekto namietal, že toto je štvrtý diel, tak len chcem podotknúť, že hra Batman: Arkham Origins nebola vytvorená štúdiom Rocksteady.

 

Poďme teda na to :)

Po takmer šiestich rokoch tu je zakončenie trilógie o Batmanovi od Rocksteady. Je Arkham Knight dôstojný posledný diel, alebo len špiní meno celej série?

 

Poznáte slovo optimalizácia?

Hra vyšla na konci júna roka 2015 a na PC bola verzia hry maximálne odfláknutá. Len málo ľudí ju dokázalo hrať (mne to našťastie išlo bez problémov). Po dvoch mesiacoch vyšiel patch, vďaka ktorému hru rozbehlo viac ľudí, ale aj tak to nebol žiadny zázrak. Do budúcnosti sa chystá ešte viac opráv, ale jedno je už teraz isté - Batman AK nikdy nepôjde na 100%. Už v základe má toľko chýb, že by sa tento port musel prekopať celý od základov a to sa WB neoplatí. 

Grafická stránka hry aj napriek tomu pôsobí veľmi dobre a zvlášť efekt dažďa dodáva atmosfére ten správny nádych. V pozadí nie je žiadna hudba, no nahrádza to dabing, ktorý je tu opäť na vysokej úrovni.

 

V koži Batmana

Pokiaľ ale odhliadneme od technickej stránky hry, tretí Batman pôsobí celkom obstojne. Najprv by som chcel spomenúť, že som jeho fanúšikom, takže táto recenzia bude dosť subjektívna. Udalosti nadväzujú na to, čo sa stalo na konci Arkham City. Zločin v Gothame prekvapivo utíchol a všetkým je jasné, že sa plánuje pomsta netopierovmu mužovi. Najväčší záporáci sa spojia pod záštitou Scarecrow a Arkham Knighta, ktorí sa chystajú zničiť Batmana ako psychicky, tak aj fyzicky. Počas hrania teda narazíte na veľa záporákov, ale aj "kľuďasov" -  starých známych, ale aj niekoľko nových. 

Čo sa mi tu páčilo bolo to, ako príbeh kladie dôraz na psychiku Batmana. Bohužiaľ nemôžem nič prezradiť, ale je tu vnútorný boj medzi dobrom a zlom. Celé to pôsobí dosť sviežo a vďaka tomu všetkému je hra vyspelejšia a temnejšia.

Bohužiaľ je zrejmé, že ani tvorcovia netušili, koho postaviť do čela celej hry ako hlavnú zápornú postavu. Scarecrow aj Knight pôsobia zaujímavo, ale takmer sa s nimi po celú hru nestretnete, vďaka čomu tu prvé miesto za najlepšieho záporáka získava... nie, nebudem spoilovať.

 

 

Grand Theft Batman V

Tvorcom však nestačil len prepracovaný príbeh. Museli ešte vytvoriť Gotham, ktorý je obrovský. To so sebou prináša niekoľko zmien. Predovšetkým tu nie sú žiadne rýchle presuny (mimochodom, nie je tu žiaden loading počas hry - načitavanie), ale na všetko si musíte vystačiť buď plachtením alebo Batmobilom. Áno, toto je prvý diel, v ktorom tento skvost menom Batmobil využijete. Batmobil neslúži len na prepravu, ale aj ako tank, ktorý ničí nepriateľské jednotky. Mesto je totiž až nezvyčajne živé, takže sa tu po uliciach preháňajú nepriatelia pešo alebo v autách. Ničia výlohy, rozprávajú sa o svojich ďalších zlých plánoch, atď. Potom tu sú aj drony, kt. logicky lietajú vo vzduchu, prípadne tanky jazdiace po uliciach. Nie je na škodu ich občas potrápiť dobre mierenou raketou. Bohužiaľ tu prichádza aj obrovský zápor hry, kedy vás tvorcovia dosť často nútia používať Batmobil.

Okrem nepriateľov sú na mape aj vedľajšie úlohy, ktorých je celkom dosť. No ale čo to pomôže, keď sú nudné a repetitívne? Väčšina ich znie rovnako - urob činnosť A a tú opakuj do omdletia. Potom tu je kategória úloh, ktoré vyzerajú zaujímavo, ale čoskoro začnú byť nudné. Krásne to je vidieť na záporákovi, ktorý tu slavil svoju premiéru. Prvou úlohou je mu odobrať DNA, čo urobíte štýlovým pristátím na jeho chrbte (pretože lieta nad mestom). Potom nasleduje druhá časť a potom čo? Potom 2x opakujete to, čo ste urobili už na začiatku. Najviac sa mi páčili vedľajšie úlohy týkajúce sa Azrael, ktoré boli temné a napínavé ako majú byť. Tiež tu chýba zaujímavé vyšetrovanie z Arkham Origins, čo je pre mňa dosť veľké sklamanie.

Potom tu je samozrejme už z minulých dielov známa misia (ak sa to tak dá nazvať) Riddler. 243 trofejí čaká, kým ich pozbierate. A musím povedať, že ma to veľmi nebavilo, zatiaľ čo v predchádzajúcich dieloch som si to celkom užíval. Navyše tu je opäť až príliš veľa Batmobilu.

 

 

Novinky v sérii

Okrem Batmobilu ponúka Batman AK aj ďalšie novinky. Okrem nových pomôcok a zaujímavejšieho systému upgradov tú nesmú chýbať ani noví nepriatelia, z ktorých mi najviac pili krv doktori, ktorí oživia padlých spolubojovníkov. Ďalej sa tiež musím zmieniť o variáciách na zloženie (uzemnenie) nepriateľa. Áno, mám na mysli Fear Takedown, ktorý možno aktivovať, keď vás protivníci nevidia. Týmto pohybom sa dá omráčiť až päť ľudí v priebehu pár sekúnd a nemusím snáď dodávať, že sa z neho stane váš obľúbený nástroj skazy.

 

 

Mať tak tri ruky... 

Hru som hral na klávesnici a myši a uvedomil som si celkom skoro, že hra využíva iné rozloženie kláves, než predchádzajúce dva diely v sérii. V Arkham City boli dokončovacie údery skryté pod klávesami E, R, T, atď. Stačilo nabiť ukazovateľ komba a potom stlačiť príslušnú klávesu a hľa, Batman efektívne dával dole jedného z protivníkov. Tu kláves E nahradila kombinácia Alt + 1.

 

Chyby a chybičky

Jeden z menších záporov je občas zlé umiestnenie checkpointov, čo platí predovšetkým v okolí Panessa Studios. Asi 3x som musel opakovať 15 minút misií a bojov.

Potom tu sú, celkom prekvapivo, súboje s bossmi. V Arkham City to bol Mr. Freeze, v Origins to bol Deathstroke a Bane. Úplne famózne súboje, kedy ste ani nedýchali, adrenalín sa vám hromadil v krvi a vy ste si hovorili, že toto je presne ten okamih, v ktorom sa Batman ukázal v plnej kráse. Nič také tu nie je... Súboje s bossmi tu sú, ale sú to len tankové bitky, kedy nepriatelia majú o niečo väčší tank a to je všetko.

 

 

Koniec jednej etapy 

Hra ponúka celkom prekvapivo dva konce. Prvý si môžte pozrieť po dokončení príbehovej línie, druhý po splnení väčšiny vedľajších úloh. Potom sa môžete vrhnúť na New Game +, čo je u tejto série už roky štandardom.

Samozrejmosťou sú aj výzvy, ktoré si odomykáte rôznymi akciami a poskytujú vám po úspešnom splnení body na rôzne vylepšenia. Týchto výziev nie je prehnané množstvo, ako tomu bolo v Arkham City, ale len 23, čo sa celkom dá.

 

 

PLUSY 

+ Príbeh
+ Atmosféra
+ Zaujímavé postavy (kladné aj záporné)
+ Obrovské a živé mesto
+ Audiovizuálne spracovanie
+ Absencia loadingu
+ Batmobil
+ Niektoré vedľajšie misie, kt. sú zábavné
+ Zaujímavý systém vylepšovania
+ Nové postavy (nepriatelia)
+ Nové pohyby
+ Animácie
+ Dva konce hry
+ New game +
+ Rozumný počet výziev
+ Kopa bonusov (artworky, informácie o postavách, nahrávky, atď.)

 

MÍNUSY

- Otrasná optimalizácia
- Batmobil (je tu až príliš nanútený) + občas horšie ovládanie
- Väčšina vedľajších úloh je stereotyp
- Žiadne vyšetrovanie prípadov ako v Arkham Origins
- Horšie ovládanie na klávesnici a myši ako u predošlých častí
- Občas zlé umiestnenie checkpointov
- Takmer žiadny bossovia

 

Konečný verdikt: 

Moje hodnotenie: 9/10

 

Z vyššie napísaného možno máte dojem, že som hru nadhodnotil. Paradoxne jej najviac pomáha to, že je to posledný diel trilógie. Všetko tu mieri k jednému jedinému koncu, celý čas to viete a čakáte na ten okamih. Príbeh je úplná špička v hernej brandži. Tiež mi pripadá, že sa tu všetko muselo prispôsobiť Batmobilu. Tvorcovia sa s ním vyhrali, rovnako aj s mestom, takže už nezostalo miesto na nič iné. Áno, škodí to hre, ale časom si na to všetko zvyknete a to hlavné tú je zachované - cítite sa ako Batman. 

Aj cez všetky zápory je toto proste parádny záver trilógie od Rocksteady. Áno, mohlo to byť o dosť lepšie, ale nemá cenu neustále polemizovať nad tým, ako toto mohla byť úžasná hra, keby... Trilógia Batman Arkham zostane navždy v mojom srdci a pevne verím, že si ju užijú aj ostatní ľudia.

 


napísal F1REFLY 14.2.2016



Páči sa mi!

9.0
BATMAN: ARKHAM KNIGHT

Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19490)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk