Witcher 3 Hearts of Stone

Predposledné dobrodružstvo legendárneho Bieleho Vlka, Geralta z Rivie. Kam ho osud tentoraz zavedie?

PC
pridal luk 5.11.2015 o 22:18 pod používateľské recenzie

10


Dnešná doba plná obrovského množstva DLC prídavkov nepraje starým dobrým datadiskom, ktoré by svojským spôsobom dopĺňali obsah pôvodnej hry. Rozhodne je to škoda, pretože napr. Ressurection of Evil ku Doom 3, či prípadne United Offensive ku prvému Call of Duty... dokázali svojou vysokou kvalitou prekonať pôvodnú hru. Je to už takmer pol roka od majstrovského tretieho zaklínača. Za ten čas nám CD Projekt Red dokázal, že sľuby plní a tak po množstve vydaných DLC zdarma, si pre nás pripravil prvý z dvoch plánovaných datadiskov. Je ním Hearts of Stone, resp. Srdce z Kameňa.

Skôr než sa naplno ponoríte do nového dobrodružstva, máte na výber tri možnosti ako sa k nemu dopracovať. Prvou z nich je začať novú hru a následne sa po epickej kampani dopracovať k novému dobrodružstvu. Druhá možnosťje jednoduchý štart z menu, kde vám hra pripraví postavu Geralta začínajúceho na leveli 32. Poslednou možnosťou je oprášiť uložené pozície a následne pokračovať v hraní.

Keďže som v tomto úžasnom svete strávil už vyše 200 hodín, zvolil som tretiu možnosť a následne som ostal milo prekvapený. Väčšina datadiskov, ktoré dopĺňali príbeh pôvodnej hry, neobsahovali žiadne informácie o tom, ako sa k novému obsahu dopracovať. Hearts of Stone patrí k svetlým výnimkám a tak vám hra hneď po nahratí uloženej pozície pridelí začiatočný quest z tohto datadisku.




Príbeh tohto datadisku začína pomerne bežným zaklínačským kontraktom. Medzi prostým ľudom kolujú povery o tom, že v Oxenfurtských stokách žije bohatý žabí princ pôvodom z Ofieru. V tomto krásnom mieste čaká na bozk od odvážnej devy, ktorý ho vráti do jeho ľudskej podoby. Realita žiaľ tejto povere úplne neodpovedá a tak už pár odvážnych žien za to kruto zaplatilo. Geralt sa teda vydáva za zadávateľom kontraktu, akýmsi Olgierdom von Everecom, ktorý mu celú situáciu ozrejmí.

Cieľ kontraktu je už v úvodnom rozhovore jasný a tak sa Geralt vyberie do Oxenfurtských stok preveriť stopy, ktoré ho nasmerujú k princovi. Ako to už býva zvykom, dobré činy ostanú po úspešnom splnení kontraktu potrestané a tak trest postihne aj Geralta. Miesto odmeny skončí ako zajatec odsúdený na smrť v klietke na lodi, ktorá pľuje do Ofieru. Keďže smrť neprichádza do úvahy, je priam nevyhnutné z lodi uniknúť. Zdá sa však, že únik rozhodne nebude ľahkou záležitosťou a tak sa Geralt na lodi stretáva s ďalšou postavou menom Gaunter O’Dimm, ktorý mu ponúkne dohodu. Geralt v danom momente netuší o čo sa jedná a tak keďže sa nachádza v zúfalej situácií, dohodu prijíma. Keby však tušil do čoho ide, určite by svoje rozhodnutie zvážil.

Obaja hlavní nový protagonisti pôsobia spočiatku tajomne, no zároveň tušíte, že sa v nich skrýva čosi viac. Gaunter O’Dimm, prezývaný aj ako zrkadlový muž, pripomína svojím vzhľadom vandráka, no vzhľad často klame. Spomínaná dohoda medzi Geraltom a Gaunterom pôsobí spočiatku zvláštne. Geralt musí splniť tri netradičné služby, avšak pre úplne inú osobu. Tou osobou bude už spomínaný Olgierd von Everec, muž krutý s drsnou povahou skrývajúci množstvo jaziev pod vrstvou oblečenia a hlavne srdce z kameňa.


Olgierd vám postupne predstaví jednotlivé želania, no behom hrania zistíte, že cesty k ich riešeniu nebudú ľahké. Čakajú vás súboje, banditi, pletky s duchmi a pár zaujímavých bossov, či netradičných aktivít. Zúčastníte sa aj aukcie, kde si naplno užijete mestskú smotánku.Opäť príde rad aj na skladanie spomienok, no tentoraz nie tých vašich. Neminie vás ani príprava lúpeže v štýle najnovšieho GTA, samozrejme v rámci dobových možností. Vyberiete si spoločníkov a následne si ich najmete na pripravovanú lúpež. Ešte predtým sa zabavíte na svadbe, aj keď Geralt tam vždy nebude úplne sám sebou.

Vďaka hore spomenutému sa Geralt ocitne v situáciách, v ktorých si ho sotva vieme predstaviť. Spoločne s ním sa vžijete do úlohy lupiča, vyjednávača, tanečníka, gigola, či budete v kope hnoja hnať prasiatka do ohrady.... Všetky tieto netradičné úkony, ktorými hra disponuje dotvárajú celkovú atmosféru. Tá opäť kombinuje humorné a relaxačné pasáže s akčnými, či dramatickými momentmi.

Viacej pozornosti však datadisk venuje najmä rozhovorom a detektívnej zložke, teda hľadaniu stôp a odpovedí vedúcich k riešeniu úlohy. Akčné pasáže neboli o nič ochudobnené a takisto dostali svoj priestor. Okrem štandardných súbojov s banditmi a so známymi príšerami sa dočkáte aj pavúkov, či niekoľkých nových bossov.

Celková obtiažnosť hry bola zvýšená a najmä na jej najvyššom stupni si jednoznačne zaslúži pochvalu. Každá chyba sa trestá viacej než v pôvodnej hre. Najmä bossovia útočia častejšie a neustále kombinujú svoje útoky, čím vám nedajú vydýchnuť. Stále sa na obrazovke niečo deje a tak je ešte väčší dôraz kladený na premyslenú taktiku a dômyselný pohyb po bojisku. Ostatné aspekty boja ostávajú pri starom a tak opäť máte k dispozícií dva druhy mečov, množstvo elixírov a olejov, či pár útočných alebo obranných manévrov.




Ku Geraltovi už po dlhé roky patrí aj príťažlivá dámska spoločnosť. Prekrásne čarodejnice nahradila v tejto expanzií liečiteľka Shani, ktorú priaznivci zaklínača istotne poznajú z prvého dielu. Istý čas s ňou strávite a tak bude na vás, ako sa bude situácia behom spoločných chvíľ vyvíjať. Na spoločnom programe je romantika, ktorá môže skončiť veľmi príjemnou milostnou scénou.

Perfektnú atmosféru z dobre napísaného príbehu dopĺňa opäť výborný soundtrack, ktorý bol doplnený o niekoľko skladieb. Opäť vás v správnych momentoch dokonale vtiahne do hry, čím naplno vynikne atmosféra danej situácie. Z hľadiska grafiky boli fixnuté najmä rôzne glitche a bugy, no zároveň sa zlepšila celková kvalita flóry.

Dostať sa na úplný záver príbehu tohto datadisku vám zaberie zhruba 12 hodín. Celkovo je príbeh napísaný naozaj kvalitne a vďaka prostému faktu, že sa nejedná o príbeh zaklínača, dokáže vašu pozornosť udržať až do konca. Napomáha tomu aj skutočnosť, že Geralt, hoci je v stávke jeho duša, pôsobí ako veľmi dôležitý prostredník, no v skutočnosti je stredobodom pozornosti niekto iný.

Po odohratí hlavnej príbehovej linky máte k dispozícií niekoľko vedľajších úloh( odlíšených inou farbou), ktoré sa odohrávajú v rozšírenej oblasti severovýchodne od Novigradu. Táto oblasť skrýva množstvo miest na preskúmanie, kde si do sýtosti užijete všetky známe vedľajšie aktivity z pôvodnej hry.




Jednou z mála kompletne nových vecí v sérií a zároveň aj pre tento datadisk je profesia Runeforging, resp. slovotepectvo. Z ďalekého Ofieru pricestoval do severných kráľovstiev, umelec, ktorý sa vyzná v mágií a v opracovaní mečov. Množstvo predmetov disponuje voľnými slotmi,do ktorých vkladáte runy, ktoré vám poskytnú rôzne vylepšenia. Niektoré z nich zvýšia dosah, či navýšia účinnosť vašich znamení, iné zase poskytnú nejaký zaujímavý efekt ako napr. zvýšené pôsobenie elixírov každou ranou, ktorú nevykryjete.

Hearts of Stone síce toho veľa nového neprináša, no obohacuje už tak masívny svet pôvodnej hry o svojskú časť. Vďaka výborne napísanému príbehu, ktorý predstaví nové osudy, charaktery a zápletky, vás s hrou prirodzene donúti vydržať až do konca. Pokiaľ váš tretí zaklínač bavil, budete sa opäť baviť a vďaka nízkej cene nemá zmysel váhať.

 

+ Kvalitne napísaný príbeh, ktorý oplýva istým tajomnom až do konca hry

+ Nové postavy a ich osudy, liečiteľka Shani

+Zvýšená celková obtiažnosť hry

+ Niekoľko nových doteraz v sérií nevidených misií

+ Opäť perfektná atmosféra

+ Audio – vizuál celej hry

+ Runeforging

 

 

 

Táto scéna ma úplne dostala
Geralt sa po dlhej dobe stretá so Shani avšak na úplne netradičnom mieste
Gaunter O'Dimm, hlavný antagonista príbehu
Ofierských vojakov čaká nepekný osud
Príprava rituálu úspečne pokračuje
Geralt zavíta na svadbu Shaninej kamarátky.
Opäť príde rad aj na používanie zaklínačských zmyslov
Pššt, práve sa chystá lúpež!
Z tohto miesta vás bude mraziť po chrbte vďaka výbornej atmosfére.

napísal luk 5.11.2015



Páči sa mi!

10
WITCHER 3 HEARTS OF STONE

PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Bandai Namco / CD Projekt RED
Štýl: RPG
Dátum vydania: 10.10. 2015
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18487)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk