Mad Max

Po dlhých tridsiatich šiestich rokoch, sa Warneri rozhodli oživiť svoju legendu. Tento krát sa tak udialo nie len vo filme, ale aj v hernom svete. Tu sa o hru postaralo štúdio Avalanche, ktoré so šialenstvom v hrách už má svoje skúsenosti pri ich sérii Just Cause. Na to, ako sa im to podarilo sa pozrieme v nasledujúcich riadkoch.

PS4
pridal Gam_er 3.10.2015 o 23:35 pod používateľské recenzie

7.5


Koncom osemdesiatych rokov, brázdil kiná film odohrávajúci sa v spustošenom svete o policajtovi, ktorého rodinu napadne motorkársky gang. Tieto okolnosti v ňom prebudia šialenca, ktorý sa vydáva na cestu pomsty.  Po dlhých tridsiatich šiestich rokoch, sa Warneri rozhodli oživiť svoju legendu, ktorá pri rozpočte 350 tisíc dolárov zarobila rovných 100 miliónov. Tento krát sa tak udialo nie len vo filme, ale aj v hernom svete.  Tu sa o hru postaralo štúdio Avalanche, ktoré so šialenstvom v hrách už má svoje skúsenosti pri ich sérii Just Cause. Na to, ako sa im to podarilo sa pozrieme v nasledujúcich riadkoch. 

Príbeh

Herný Mad Max si nezakladá na strhujúcom príbehu, či jeho postupnom dávkovaní. Hneď na začiatku vás hra rýchlo uvedie do deja krátkym videom. Z neho je jasné, že svet v ktorom sa nachádzate, je po nukleárnej vojne. Ocitáte sa vo svojom aute svištiacom púšťou, no cestu vám skríži gang, ktorý s vami nebude jednať v rukavičkách. Bez rozmýšľania vás napadnú, prizabijú, následkom čoho končíte v bezvedomí a vezmú vám aktuálne to najcennejšie- vaše auto. Po nie práve najkrajšom prebudení, ste odhodlaný vydať sa na cestu pomsty. Stretávate človeka s otravným hlasom, ktorého vzhľad je poznačený dobou menom Chumbucket. Jedná sa o šikovného automechanika, ktorý vám ponúkne svoju pomoc . V preklade to znamená, že Chumbucket vám sľúbi postavenie vášho vysnívaného super auta- Magnum Opus a taktiež vám bude sekundovať ako kopilot. Počas vašej cesty za pomstou stretnete viacero postáv, no ani jedna z nich nie je tak výrazná či vydaraná aby ste si ju dlhšie zapamätali. Príbeh a jeho podanie nie je ťahúňom šialeného Maxa a preto hráči, ktorí si na tento prvok potrpia zostanú sklamaní.

Hrateľnosť

„Auto má svoje vlastné srdce a emócie. Musíte ho preto milovať.“ (Juan Manuel Fangio)

Veľkú časť hernej doby prežijete v aute. To vám slúži ako transportný prostriedok, no ponúka aj bojové prvky, keďže sa nevyhnete ani automobilovým súbojom. Vzadu totiž sedí váš mechanik Chumbucket, ktorý vám v prípade potreby auto opraví, použije harpúnu, raketomet či iné vychytávky. Harpúnou viete napríklad zhadzovať nepriateľské veže, odtrhávať časti áut, či vytrhávať z nich šoférov čo je veľmi efektné. Automobilové súboje pôsobia celkovo veľmi dobre, počas nich odlietajú kusy železa, pištia pneumatiky a celé to podčiarkujú slow-motion zábery. Tieto súboje si užijete počas bočných úloh ako prepadnutie konvoja, pri zopár príbehových misiách a môžu vás zaskočiť aj náhodne pri pohybe svetom keď narazíte na nepriateľský gang. Samozrejmosťou sú upgrady v nich si môžete vylepšiť napríklad motor, kolesá, pridať zrýchlenie, zmeniť farbu laku, pridať ostne či iné obranné prvky. Vaše auto je závislé na pohonných hmotách. Ak sa vám teda ukazovateľ benzínu blíži ku kritickej hranici, je nutné auto dotankovať bandaskou aby ste neriskovali, že zostanete visieť niekde v púšti kde už ani ťavy nechodia. Týmto aspektom si však hráči veľmi vrásky robiť nemusia. Počas celej hry som svoje auto tankoval asi 3-4 krát. Okrem vlastného auta máte možnosť zbierať aj nepriateľské autá a tvoriť si vlastnú zbierku, z ktorej môžete kedykoľvek využiť akékoľvek vozidlo. 

„Nič nie je sladšie ako pomsta.“ (Quintilian)

Max sa nestratí ani po tom, čo vystúpi z auta. Dokáže rozdávať rýchle údery, silné údery, uskočiť a taktiež odraziť útok protivníka. To všetko dopĺňajú rôzne kombá či chvaty ktoré si postupne odomykáte. Bojový systém náramne pripomína boje z Batmanovskej Arkham série. Tu je síce jednoduchší ale baví a to je hlavné. Max disponuje aj zbraňou a napriek tomu, že mu osud veľa nábojov nedopraje, je dobré ju v krajných prípadoch použiť. Väčšinou sa však bude jednať o boje vlastnými rukami, pri ktorých je možné využiť aj zbrane nepriateľov- rôzne mačety, oštepy či nože. Nepriatelia sú rôzny od základných, ktorých zmlátite ľahko s jednou rukou v..za chrbtom, cez takých ktorí sa vedia vašim útokom uhýbať až po mini bossov. Podobne ako u vášho auta, tak aj pri Maxovi je možný upgrade. Dajú sa vylepšiť útoky, pridať brnenie,  narásť brada, vlasy, zlepšiť výdrž a mnoho iného. Hráčov zhýčkaných automatickým dobíjaním zdravia nepoteší fakt, že tu sa nič také nedeje. Zdravie si dopĺňate konzumáciou konzervy či pitím vody z kantín, ktoré sú označené na mape. Max má však problémy so skákaním. Dokáže vyskočiť či vyliezť len tam, kam mu to autori hry dovolili a nedokáže preskočiť čo i len malú prekážku, alebo vyliezť na skalu ktorá mu je po pás. Niečo také dosť zamrzí. 

Svet je vaším ihriskom a ponúka okrem príbehových aj mnoho vedľajších úloh. Ich odhaľovanie sprostredkujú balóny, na ktorých vyletíte a vo vzduchu sa rozhliadate ďalekohľadom naokolo. Následne sa vám do mapy pridajú len tie body ktoré ďalekohľadom zachytíte. Tento postup považujem za vydarený. Hra vám tak nepredhadzuje všetko automaticky po vylezení na určitú rozhľadňu, ako napríklad vo FarCry ale len to, čo sami uvidíte. Čo sa úloh samotných týka popri príbehu ťahajú za kratší koniec. Príbehové misie sú previazané z vedľajšími úlohami, čo ja osobne považujem za negatívum. Mám rád keď sa môžem plne sústrediť na story linku a vedľajšie úlohy robiť kedy sám uznám za vhodné. Hráčom, ktorí sa však v hre budú chcieť čo najviac vyžiť, toto prepojenie nebude robiť žiadny problém. Obsah vedľajších úloh a vlastne ani príbehových nijak extra neprekvapí a nejedná sa o zložité veci. Väčšinou ide o to ísť na určité miesto, niečo odtiaľ zobrať, niekoho zabiť, vyhrať preteky, dobyť pevnosť, poraziť mini bossa a toto všetko robíte dokola, popri odsýpajúcej príbehovej linke. Celé to zachraňuje výborný dizajn okolitého sveta a fakt, že každá pevnosť je vždy inak navrhnutá. Počas celej hry vás bude deprimovať pracné zbieranie šrotu, ktorého bude takmer vždy nedostatok. Zaň si totiž viete vylepšiť ako auto tak aj Maxa. Vylepšovanie postavy za šrot považujem za jemne nelogické. Neraz sa naskytne situácia, kedy na úkor vylepšenia auta máte podladenú vašu postavu alebo naopak.

Grafika

„Moje meno je Max. Môj svet tvorí oheň a krv.“ (Max Rockatansky)

Tým prvým čo vám na Mad Maxovi udrie do očí je obrovský krásne vymodelovaný svet. Jeho silnou stránkou je okrem veľkosti aj rozmanitosť prostredí, aká sa len tak hoci kde nevidí. Herná mapa je rozdelená na rôznorodé oblasti. Vy sa tak prejdete piesočnatými dunami, podzemnými chodbami, púšťou, obývanými oblasťami a pevnosťami, pričom je prostredie úplne odlišné. Niekedy som nad zmenami sveta nestačil žasnúť.

 

Tomu napomáha aj počasie. Platí tu striedanie dňa a noci, svieti slnko, je zamračené a osobitnou kapitolou sú piesočné búrky, ktoré hru dosť ozvláštňujú. Počas nich fúka silný vietor, lieta piesok a kusy železa ktoré vás ľahko zrania. V tomto prípade je dobré nájsť si úkryt a búrku prečkať v ňom. Ďalej tu môžete vidieť úžasné scenérie západu a východu slnka z rôznych vrcholov. Ani samotné postavy nevyzerajú najhoršie. Hráči behajúci s lupou po obrazovke, tu sem tam môžu vidieť aj slabšie textúry po priblížení k určitým objektom. 

Hra funguje na staršom Avalanche Engine, ktorý bol použitý v Just Cause 2. Ten však prešiel značnými vylepšeniami a Max ako celok vyzerá naozaj dobre. PS4 verzia beží v rozlíšení 1080p pri 30 snímkoch za sekundu. Tie si relatívne dobre drží. Počas hrania som nezaznamenal žiadne FPS prepady, no stretol som  sa však s pár bugmi ako zmiznutie, či zaseknutie nepriateľa v skale. Stalo sa mi to asi 2-3x takže to nebolo nič hrozné. 

Záver

Od rozbalenia hry, cez vloženie do mechaniky ubehlo niekoľko dní, herných hodín, padlo pár nadávok a nastal čas si to všetko zosumarizovať. Mad Max je prvou očakávanou lastovičkou začínajúcej hernej sezóny jeseň/zima. Nie je to nič viac a nič menej ako jedna dlhá cesta za pomstou, sprevádzaná vylepšeniami vášho vozidla až do vysneného bodu, kedy vám bude schopné pri vašej pomste značne pomôcť. Hráčom prináša úžasne vymodelovaný svet prekypujúci svojou variabilitou. Ten vo mne zanechal veľký dojem. Celé to dopĺňa dobrá hrateľnosť,  súbojový systém odkukaný od Rocksteady a vydarené boje na štyroch kolesách. Hernú dobu predlžujú vedľajšie úlohy, ktorých prepojenie s hlavnou dejovou linkou považujem za nešťastný krok. Okrem toho hru ubíja aj opakovanie rovnakého typu úloh a slabšia story linka. Stojí Šialený Max za kúpu ? Moja odpoveď znie áno, no je tu zopár ALE. Ak si tieto ALE dokážete  uvedomiť, nepotrpíte si na strhujúci príbeh, postapokalyptický svet z filmovej predlohy vám príde lákavý a máte radi akciu kombinovanú s autami tak nebudete sklamaní. 

 

PLUSY:

  • úchvatne vymodelovaný svet a variabilita prostredí
  • herná doba
  • akcia na štyroch kolesách
  • upgrade možnosti 
  • vydarená hrateľnosť

MÍNUSY:

  • slabší príbeh
  • opakujúca sa náplň misií
  • deprimácia z nedostatku šrotu na upgrade
  • príbehové misie nanucujú hranie vedľajších úloh

 

 


napísal Gam_er 3.10.2015



Páči sa mi!

7.5
MAD MAX

PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Warner Bros. Games / Avalanche Studios
Štýl: Akčná Adventúra
Dátum vydania: 1.9. 2015
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (2)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19469)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk