GTA V

Kráľ meststkých akcií konečne po extrémne dlhom čakaní dorazil aj na PC.

PC
pridal luk 11.5.2015 o 12:08 pod používateľské recenzie

10


Píše sa rok 1998. Svetlo sveta uzrela hra Grand Theft Auto. Návyková, zábavná a na svoju dobu prelomová hra, vďaka ktorej sa začal formovať žáner mestských akcií. Následne o 4 roky neskôr, čakal túto značku prechod do kompletnej 3D podoby v podobe tretieho dielu. Prechod sa podaril na výbornú a trojka umožnila dovtedy nevídané veci. Vďaka ním si získala pozornosť nielen hráčov, ale aj rôznych iných médií, čím sa táto značka dostala do povedomia mnohých. Popularitu celej série ešte pozdvihli Vice City a hlavne San Andreas, ktoré je dodnes považované za najlepšiu hru zo série. O zhruba 10 rokov neskôr od vydania prvého dielu nasleduje vydanie štvorky, pri ktorej Rockstar výrazne zmenil stratégiu. Obdobie medzi konzolovými verziami a verziou pre PC sa predĺžilo. Akoby nestačilo, že sme museli dlhšie čakať, dočkali sme sa neoptimalizovaného portu. Na jeho odladenie bolo potreba niekoľko patchov, ktoré postupne po vydaní vychádzali. O 5 rokov neskôr(2013) vydáva Rockstar piaty diel na Xbox 360 a PS3. O približne rok neskôr vychádza odladenejšia verzia s FPS pohľadom pre Xbox One a PS4. Píše sa rok 2015, konkrétne 14. apríla a tak sa piate GTA konečne dostáva aj na PC.

Vývojári z Rockstar North si za základ opäť zobrali mesto z minulých dielov. Konkrétne v tomto prípade je ním Los Santos z GTA San Andreas, ktoré umiestnili do rozľahlého prostredia s rozlohou 120 km štvorcových. Okrem rozľahlého mesta pridali na túto plochu rôzne menšie a väčšie dedinky, hory, prírodu, jazerá, púšte, rôzne miesta na odreagovanie.... Všetko prepojili rôznymi horskými alebo betónovými cestičkami a vytvorili jeden úžasne žijúci svet.

Ten budete preskúmavať s trojicou perfektne navrhnutých charakterov. Jedná sa o najväčšiu zmenu oproti všetkým doteraz vydaným hrám a moje obavy z toho, že práve toto bude najslabšia časť celej hry sa vytratili v momente ako vám hra predstaví jednotlivé charaktery. Každý z nich reprezentuje inú sociálnu vrstvu Los Santos, každý má iné preferencie a iné ciele.


Ako prvý príde na rad Michael, bývalý kriminálnik na odpočinku, ktorý žije bohatým, ale nudným životom. Rád by s tým niečo spravil, no žena ho podvádza, deti neposlúchajú a on nenachádza z toho cestu von. Presným opakom Michaela je Trevor. Psychopat, bývalý vojak, ktorý vedie svoj malý drogový biznis na vidieku. Posledným hrdinom je Franklin, mladý zlodej áut, čakajúci na príležitosť, vďaka ktorej sa posunie vpred v rebríčku kriminálnikov. Tá príde v momente, keď sa zoznámi s Michaelom. Spúšťa sa tak reťaz udalostí, ktoré postupne v 69 hlavných misiách rozvíjajú do hĺbky celkový príbeh hry.

Postupne budete odkrývať kúsky minulosti, ktoré odhalia rôzne tajomstvá trojice našich hrdinov. Niektoré ovplyvnia vzťahy medzi nimi, čo ich dostane do rôznych nálad, iné zase postavia hlavných protagonistov do netradičných situácií. Tento celok pozitívne ovplyvňuje celkový dojem z hry a hra tak naberá na atmosfére. Chcete vedieť ako bude príbeh pokračovať a čím si budú musieť naši hrdinovia prejsť. Všetky tajomstvá odkryjete po dohraní hlavných misií, ktoré vám zaberú približne 40 hodín, čo je na dnešnú dobu nadštandard.

Klasické misie ako eliminácia ľudí, kradnutie vozidiel, či rôzne prenosy síce ostávajú, no boli obohatené o množstvo zaujímavostí. Najväčšou z nich sú bez pochyby heist misie, teda prepady, ktoré sa skladajú z niekoľkých samostatných misií. Behom prepadov sa zoznámite s Lesterom. Počítačový technik, ktorý je členom starej Michaelovej bandy. Rieši dilemy, ktorými si naši hrdinovia behom hry prechádzajú a zároveň pripravuje scenáre pre jednotlivé heist misie. Scenáre sú väčšinou 2. Na výber je akčnejšia varianta a viacej premyslená varianta. V prípade voľby akejkoľvek varianty nejdete do akcie sami a tak je potrebné pribrať ďalších zloduchov do party. Vybraní členovia väčšinou poslúžia ako vodiči, hackeri alebo vám pomôžu v likvidovaní policajných zložiek. Čo môže zamrzieť je množstvo ľudí, z ktorých máte na výber. Väčšinou sa dajú spočítať na prstoch jednej ruky. Celkovo je dizajn misií perfektný a ako určitý bonus oceníte aj správne načasovanie misií, vďaka čomu nevznikajú hluché miesta v príbehu.


Behom plnenia hlavných misií vám hra diktuje za koho máte hrať. To dokáže pozitívne zmeniť celkovú dynamiku misií. V jednej chvíli v koži Trevora ovládate vrtuľník, aby ste sa dostali na vrchol budovy, kde vysadíte Michaela. S ním sa zaháknete a spustíte dole o pár poschodí, aby ste sa dostali k cieľu. V momente prepadu, keď ide do tuhého sa prepnete za Franklina, s ktorým na vrchole blízkeho mrakodrapu zlikvidujete nepriateľov zo sniperkou. Vďaka premyslenej taktike končí misia úspešne bez straty na životoch z vašej strany.

Vedľajšie misie sú tu špecificky nazvané ,, Strangers and Freaks´´. Dokážu taktiež zaujať a predstavia niekoľko zaujímavých vedľajších charakterov. Parašutista Dominic má rád adrenalín, často vytvára extrémne športové dobrodružstvá, ktoré začínajú zoskokom z určitého miesta a použitím padáku. Psychopatka Marry Ann praktizuje denne triatlon a bojí sa otehotnieť, lebo by riadne stlstla. Nigel spoločne so svojou spoločníčkou zase prenasledujú(stalkerujú) celebrity, zbierajú ich predmety, aby ich zaradili do svojej cennej zbierky.

Mimo misií sa môžete prepnúť za kohokoľvek zo spomínanej trojice. Prepínanie je spracované efektne a nikdy sa nestane, že nájdete svoju postavu tam, kde ste ju naposledy nechali. Hlavný protagonisti spoločne s celým mestom si žijú vlastným životom. Rád by som vyzdvihol špecifický humor každého z nich, ktorý ma nejeden raz pobavil, či už sa jednalo špecificky o Trevora alebo o rôzne vtipné scény v cutscénach behom jednotlivých misií.

Takisto si mimo misií môžete naplno vychutnať obrovskú rozmanitosť a voľnosť herného prostredia. Vybrať sa môžete kamkoľvek a na čomkoľvek. Väčšina vedľajších aktivít zahŕňa prevažne rôzne druhý športov. Na povrchu sa môžete vyblázniť s rôznymi typmi áut, či trebárs štvorkolkami. Ak preferujete vodu istotne skúste vodné skútre alebo po novom zamierte pod vodu, či už v neopréne alebo v ponorke. Ak hľadáte niečo kľudnejšie, môžete si zahrať golf alebo tenis, či ísť s Franklinom vyvenčiť svojho psa Chopa, za ktorého vám hra v istých momentoch dovolí prepnúť sa. V prípade, že máte radi horský vzduch môžete sa vybrať do hôr na lov zveri, alebo sa nechať na vrchol hory vyviesť lanovkou a zoskočiť z nej s padákom. Ak vám nič zo spomínaného nevonia, môžete zájsť trebárs do šenku, zahrať si šípky. Na tomto mieste som postrádal biliard. Okrem iného môžete investovať na burze a zvýšiť tak svoje celkové financie o peknú sumičku.


Za zarobené peniaze môžete kupovať nové budovy, ktoré vám týždenne budú posielať istú časť zisku na váš účet. Okrem iného je možnosť kúpiť svojej postave nové oblečenie od jednoduchých a lacných kúskov až po tie najdrahšie obleky. So svojou postavou si môžete takisto zájsť k holičovi alebo sa nechať tetovať. Svoje garáže môžete obohatiť o luxusné športové autá a motorky, či už nákupom cez internet alebo odcudzením v uliciach Los Santos. Akékoľvek nadobudnuté dopravné prostriedky môžete vylepšiť úpravou jednotlivých častí motora, či kompletným prefarbením do vašej vysnívanej podoby. Pre ostatných tu ostali klasiky ako zájsť si do kina alebo do striptízového klubu, kde sa takisto môžete vyblázniť s peknými slečnami.

Všetko je prepracované do hĺbky, avšak zároveň sú vidieť aj isté ústupky, resp. veci, ktoré sa z neznámeho dôvodu do hry nezapracovali. V niektorých vedľajších aktivitách je váš výber limitovaný a občas vám, to čo by ste inak považovali za samozrejmosť, vôbec nie je sprístupnené. Hra mapuje do istej miery aj rôzne veci z reálneho sveta ako trebárs rozdelenie mobilného sveta na 3 veľkých gigantov. S Michaelom tak trochu nelogicky vlastníte hernú variáciu iPhonu, Franklin disponuje Androidovou variáciou a Trevor má v kapse schovaný Windows Phone.

Každá z postáv disponuje štandardnými RPG parametrami ako stamina, streľba, zakrádanie, potápanie... a svojim vlastným špeciálnym skillom. Michael je strelec, ktorý dokáže spomaliť čas behom prestreliek. Celé to vyzerá efektne v štýle bullet timu z Max Payne. Franklin je vodič, ktorý dokáže zlepšiť svoje reflexy a vyhnúť sa tak dopravnej katastrofe. Trevor sa zase naštve a vyrazí vpred voči nepriateľom so zvýšenou odolnosťou. Behom kampane si všetky tieto vlastnosti u každej postavy vylepšíte rôznorodo. V prípade, že chcete mať všetko na maximum, môžete si dodatočne jednotlivé parametre vylepšiť vykonávaním špecifických úkonov. Možno niekoho zamrzí, že vylepšovanie týchto vlastností nemá výrazný vplyv na celkovú hrateľnosť a väčšinou si tak poradíte aj s aktuálnym stavom týchto vlastností.

V minulých dieloch sa vždy našlo čosi, čo mi na hrateľnosti prekážalo. Vďaka celkovej hĺbke a prepracovanosti celej hry si na novinky rýchlo zvyknete a zároveň vám známe veci prejdú rýchlo do krvi. Hrateľnosť je bezproblémová a doteraz najodladenejšia za celú sériu. Menšími zmenami prešlo ovládanie vozidiel a ich celková výdrž. Musím pochváliť ovládanie helikoptér a lietadiel, kde si už miesto zápasenia s ovládaním, budete konečne vychutnávať pohľady na jedinečnú krajinu. Vďaka zapracovaniu prvkov z Max Payne 3 sa výrazne zlepšila streľba. Malý zameriavač z tretieho Maxa ostal a vy tak môžete protivníkom efektne rozdávať smrteľné rany. Ako bonus celkovo pocítite dokonalú syntézu zameriavania, streľby a skrývania sa za prekážkami.


Do boja s protivníkmi sa vyberiete so slušnou paletou zbraní. Tie vyberáte v kruhovom menu, v ktorom každá položka reprezentuje určitú skupinu zbraní. Skupiny ostávajú verné štandardom ako napr. pištoľ, brokovnica, sniperka, samopal, bazuka a rôzne typy výbušnín. Každá skupina číta niekoľko kúskov, ktoré si môžete v obchode kúpiť. Každý kus disponuje odlišnými parametrami, ktoré vám môžu pomôcť behom rozhodovania. Každú zbraň si môžete čiastočne prispôsobiť primontovaním optiky alebo tlmiča, či podobne ako u dopravných prostriedkov zmeniť kompletný výzor. Celkovo je zbrojný arzenál obrovský. Pozostáva zo zhruba 40 kusov zbraní a tak sa nadšenci budú môcť vyblázniť, či už plnením výziev na strelnici alebo v uliciach Los Santos.

Ďalšou novinkou v oblasti streľby je bez pochyby first - person pohľad. Behom prestreliek sa istotne nájdu hráči, ktorý ho budú preferovať, no nájdu sa aj situácie, v ktorých sa radšej prepnete späť do pohľadu z tretej osoby. Prepnutie pohľadu do prvej osoby behom jazdy na dopravných prostriedkoch čiastočne zmenší váš celkový výhľad a istotne si všimnete niektorých textúr v nízkom rozlíšení, ktoré boli použité na interiér dopravných prostriedkov.

Dokonalú atmosféru z celej hry ešte podtrhuje audio vizuálne spracovanie. Behom vašich ciest máte na výber z niekoľkých rádiových staníc z ktorých každá obsahuje niekoľko skladieb. Každá stanica má vlastné komentované vstupy a zároveň je tematicky ladená, takže sa tu dá nájsť všetko od populárnej hudby cez elektronickú až po rôzne metalové stanice. V prípade, že ste sa v ponúkanej zhruba 100vke skladieb nenašli, môžete si vytvoriť vlastnú stanicu pridaním vašich skladieb. Hra disponuje ešte ďalšími skladbami, ktoré sú však určené pre hlavné misie. Každopádne sa so širokou paletou skladieb a rôznych zvukových efektov ako streľba zo zbraní, zvuky áut a pod. rýchlo vžijete a dokonale si tak vychutnáte aktuálnu situáciu.




Výborne je na tom aj vizuálne spracovanie. Použitý Rage Engine zvláda všetko perfektne vykresliť. Úplná radosť je kochať sa pôsobivými západmi a východmi slnka. Istotne si vychutnáte aj rôzne efekty počasia ako dážď, búrky, sneh, či trebárs hmlu. Samotné spracovanie vody je perfektné. Po akomkoľvek zásahu do vody špliechajú kvapky na všetky možné strany. Efektne je spracovaný aj cyklus dňa a noci, kde v noci sa všetko stmaví a automaticky sa rozsvietia všetky svetelné zdroje v hre. Behom akčných pasáží si užijete aj rôzne fyzikálne efekty ako deštrukcie, dym, či explózie na každom kroku. Istotne mnohých z vás poteší optimalizácia hry, ktorou sa Rockstar snaží napraviť pošramotenú povesť zo štvorky. Minimálne nároky sú na dnešnú dobu rozhodne nízke a s trochu lepším počítačom si hru môže užiť skutočne každý. Priložené screenshoty sú v QuadHD rozlíšení, teda v 2560*1440 pixelov v ultra detailoch. Hra mi bežala v priemere 55 snímkov za sekundu.

Necelé dva roky uplynuli a tak konečne piaty diel dorazil po dlhom čakaní a pár odkladoch aj na PC. Najodladenejšia tzv. ultimátna verzia vylepšuje najmä grafickú stránku hry, no zároveň si zachováva vysokú kvalitu známu zo skorších konzolových portov. Tvoriví hráči môžu použiť video editor, v ktorom vytvoria vlastné videá. Rockstar každým dielom posúva kvalitu svojej mestskej akcie vpred, no tentoraz vykonal obrovský skok, ktorý sa pozitívne odrazil na celkovej kvalite značky. Jednoznačne sa jedná o jedno z najväčších dobrodružstiev aktuálneho desaťročia a do budúcna by sa odklad PC verzie mohol zmierniť späť na maximálne jeden rok.

 

P.S Online časť spomeniem dodatočne neskôr, pretože som sa jej vôbec nevenoval.

 

+ masívne rozmanité prostredie s rozlohou 120 km štvorcových, ktoré čaká na preskúmanie

+ prepracovaný príbeh sledujúci osudy 3 hlavných charakterov, ktorý je obohatený svojským humorom

+ perfektný dizajn misií, heist misie

+ vylepšená dynamika misií, vďaka prítomnosti 3 hlavných protagonistov

+ dokonalá atmosféra

+ celková voľnosť a zároveň množstvo možností v hre

+ prepracovanie rôznych vecí do hĺbky

+ audio- vizuálne spracovanie

+ nadštandardná herná doba na dnešné pomery

 

Streľbu si užijete aj v neštandardnej situácií
Michael Townley/De Santa
Trevor Philips
Efekty počasia sú častokrát dychberúce
Lester Crest a Franklin Clinton
Svoj skill môžete otestovať v rôznych výzvach na streľnici
Jednoducho nádhera, niet čo dodať
Nakúpiť sa dá fakt všeličo
Za Franklina môžte ísť vyvenčiť jeho psa Chopa
Scénar pre heist misiu je už pripravený
Pod vodu sa pozriete buď v neopréne alebo v ponorke
Opäť jednoducho nádhera
Toto auto môže veteránom pripomenúť prvé bondovky so Seanom Connerym
Los Santos je skutočne rozsiahle
Práve prebiehajúci závod

napísal luk 11.5.2015



Páči sa mi!

10
GTA V

PC
PS3
PS4
Xbox 360
Xbox One
PS5
PS5

Vývoj: Take 2 / Rockstar North
Štýl: Akčná Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 17.9. 2013
 15.3. 2022 (,Xbox Series X|S,PS5)
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk