GTA V

Rockstar Games dokazuje, že je kráľom mestských akcií a týmto veľdielom nasadzuje latku neúmerne vysoko.

PS3
pridal roman2910 7.4.2014 o 18:46 pod používateľské recenzie

9.5


GTA V

 

Po prelomovej štvorke, ktorá po prvý krát okúsila nový engine a bola možno dá sa povedať testovacím králikom tohto enginu prichádza na rad nový diel Grand theft Auto. Autori si zjavne vzali mnoho z výčitiek autorov z predchádzajúceho dielu a preto zapracovali po všetkých stránkach aby mohli ukázať, že nieje nemožné vytvoriť hru, ktorá by sa mohla podobať dokonalosti. Pár mesiacov pred vydaním boli všetci hráči nažhavení a v očakávaniach deň čo deň sledovali, či rockstar nevydal nový trailer alebo aspoň zopár screenshotov. Rockstar bol v tomto ohľade skromný ale už v prvom trailery bolo jasné, že GTA V bude disponovať obrovským herným prostredím, nádhernou grafikou, skvelým soundtrackom a najmä tromi hernými hrdinami, čo je doposiaľ novinkou. Musím sa priznať, že hoci mám odohraných už snáď aj niekoľko tisíc hodín a už niesom násťročný, na túto gamesu som sa tešil ako malý chlapec a preto som si ju predobjednal uz 3 mesiace pred vydaním aby mi nič neuniklo.

los santos

Trojica herných hrdinov

Ako som spomínal, novinkou je to, že hra disponuje až tromi postavami, pričom každá má svoj vlastný životný štýl, vlastnú povahu a vlastné vystupovanie. Každý hráč si určite vyberie svojho obľúbenca, ktorý mu bude najviac sympatický. V úvode hry nás to hodí pár rokov pred samotný príbeh, kde sa ocitneme v menšej banke v mestečku Ludendorff v North Yanktone. Ako je na prvý pohľad jasné, Michael, Trevor a ich spoločník Brad zorganizovali lúpež, ktorá im nevychádza presne podľa plánu. Najprv ich prekvapí ochrankár, a následne keď už si myslia, že majú vyhraté, s bandou policajtov v pätách havarujú na železničnom priecestí a v prestrelke s mužmi zákona padne za obeť Brad a s ťažkými zraneniami ostáva na zemi ležať aj Michael. Trevorovi neostáva nič iné ako sa stratiť v hmle. V tomto prológu sa hráč zoznámi so základmi ovládania, strelby, šoférovania a výmeny postáv. Po prvý krát môžeme vidieť aj zasnežené prostredie, ktoré je novinkou a mnoho hráčov by ho uvítalo aj za bežných herných podmienok a nie len v tejto misii. Nasledujú úvodné titulky, ktoré Nás vrátia do reality.

Vidíme Michaela, ktorý je na prvý pohľad za vodou. Má krásny dom v bohatej štvrti Los Santos, dve autá z ktorých sa jedno záhadne podobá na audi a6, krásnu manželku s pevnými a tvarovanými prsiami a dve deti. Všetko je to len zdanie, pretože Michael je frustrovaný a nemá ľahký život. Na jednej strane klasické domáce problémy, deti ním pohrdajú, žena ho podvádza, a na strane druhej, hoci už toho vybudoval dosť, nudí sa a zjavne sa u neho prejavuje syndróm vyhorenia. Myslím, že to sa mu snaží naznačiť aj jeho terapeut alebo psychológ Dr. Frielander, ktorý od Michaela ťahá nehorázne peniaze za to, aby sa mu mohol Michael vyrozprávať. Mimochodom Michael má zmenenú identitu a je v programe na ochranu svedkov.

Franklin, ktorého ovládame takmer ihneď po krátkom prológu je taký malý Gangster Junior. Ako som si zistil, má 26 rokov. S rodičmi nežije a ako je známe, jeho matka je závyslá na heroíne. Žije so svojou tetou Denise v malom dome v černošskej štvrti a robí všetko pre to aby sa presadil, pretože nechce skončiť ako jeho kamaráti z mokrej štvrte. Preto spoločne so svojím dobrým kamarátom Lamarom kradne autá pre dealera Simeona a ide mu to celkom dobre. Práve pri tejto svojej "práci" sa stretne s Michaelom, ktorého žltého Hummera dostane za úlohu odcudziť. A takto pekne začína náš príbeh.

 

S treťou postavou hry sa stretneme až trocha neskôr. Volá sa Trevor, bývalý pilot, čudák a rebel, ktorý deň čo deň pije a súloží s miestnymi ženami. Stretáva sa s pochybnými indivíduami a žije v karavane v púšti na okraji Los Santos. Je to biznismen a vedie firmu s názvom Trevor Philips Industries, kde sa zaoberá predajom drog a distribúciou zbraní, takže seriózny biznis. 

Osud prepojí tieto tri postavy a im neostane nič iné, iba spolupracovať, pretože nikto nechce ostať na okraji spoločnosti a každý z nich je živel, ktorý vyhľadáva nebezpečenstvo takže skvelá zohratá svätá trojica. 

 

Príbehová časť

Myslím, že po krátkom predstavení postáv Vám je jasné, že príbeh je viac než zaujímavý a nemusím sa mu venovať hlbšie. Nechcem predsa spoilovať a tak len aby bol každý v obraze: čaká Vás cesta na vrchol honba za slávou a rešpektom a každá z postáv je ochotná urobiť maximum pre to, aby si zabezpečila slušnú budúcnosť na dôchodok, hoci aj za cenu vrážd, lúpeží a vykrádačiek. 

 gta trio

Technická stránka hry

Po technickej stránke GTA V ukazuje ohromný krok smerom dopredu. Nový engine hry, ktorý sme mohli pozorovať už v štvorke je odladený a hoci už v prvých gameplay videách mu bola vytýkaná arkádovitosť, je zrejmé, že to má svoje opodstatnenie. Hra je svižná, dynamická a návyková. Jazdný model oproti štvorke nie je až taký realistický ale nedá sa povedať či je horší alebo lepší. Skrátka do GTA V sa hodí najlepšie a myslím, že keby bol rovnaký ako v GTA 4, asi by naša päťka nebola až taká sranda. Súboje na päsťe sú realistické, vyzerajú skutočne, pretože postavy sa hýbu inštinktívne a nie ako naprogramované figúrky. Akčná časť hry so strelnými zbraňami robí z hry v štýle Maxa Payna plnohodnotnú strielačku. Postavy sa kryjú pred guľkami a stačí jediný zásah na správne miesto, ktorý postavu paralizuje a viac sa neodváži na odpor. Zbraní je v hre neúrekom od klasických 9mm pištolí po automatické samopaly a brokovnice, ktoré v Ammu- shope možno s ľahkosťou modifikovať a vylepšovať roznym prisvetlením, vylepšeným zásobníkom či mierením, a takisto kamuflážou v army štýle. Nechýbajú ani granáty či zápalné fľaše, a novinkou je kanister s benzínom, ktorý keď porozlievate po okolí a následne zapálite, doprajete si nevídané divadielko.

Každá postava má svoje atribúty, ktoré má predom určené a preto Michael je dobrý v taktických streleckých akciách, čo mu dodáva možnosť spomalenia času. Franklin sa musel naučiť výborne ovládať autá, pretože pre jeho povolanie to bolo nevyhnutné, a preto má možnost spomaliť čas za volantom a tak bravúrne zvládnuť všetky nástrahy na cestách. Trevor je vymetený agresor a preto sa dokáže prepnúť do režimu tzv. amoku, v ktorom ma zníženú citlivost na zranenia a dokáže efektívnejšie zdolať aj viacerých nepriateľov naraz. Tieto atribúty sa dajú samozrejme vylepšovať behom hry a konkrétne sa jedná o kondíciu, strelbu, plávanie, silu, šoférovanie, lietanie, zakrádanie sa a o špeciálnu schopnosť jednotlivca. 

gta atributes

Grafika a Hudba

Keď už som začal porovnávať s predchádzajúcim dielom hry, tak budem pokračovať a aj po grafickej stránke som spozoroval ohromné zlepšenie. Schválne som si medzi hraním päťky zapol aj štvorku a vídím, že grafika GTA V je nadčasová, detaily viditeľne hladšie, takisto tiene a osvetlenie pôsobia impozantne a hoci sa niekomu môže zdať až príliž farebne, ubezpečujem Vás, že je to len tým, že autori nechceli spraviť rovnakú chybu ako v štvorke, ktorá farbami veľmi nehýrila. Odporúčam Vám hrať cez kvalitný HDMI kábel a nastaviť si maximálnu saturáciu farieb ako na konzole tak aj na televízore. Zážitok, ktorý budete mať so západu slnka alebo s vegetácie rozličných podnebných pásiem v Los Santos bude veľký. Autori sa tiež vyhrali s grafikou postáv a preto budete sledovať ich mimiku a gestá s úžasom a hoci to nieje celkom La Noire alebo Last of US, ubezpečujem Vás, sklamaní nebudete. 

Hudobný podmaz hry je asi to najlepšie, čo zatial Rockstar priniesol. Na výber je 16 rádio staníc a preto každý sí nájde tú svoju. Nechýba Rádio Los Santos, ktoré hrá hip hop-ové novinky ako aj rádio West Coast classics, kde sa hrá hip-hopová klasika z 80-90 rokov. Nechýba ani Country rádio, rádio Blue Ark kde hrajú Reggae a tiež Los Santos Rock rádio, ktoré obľubuje Trevor. Michael si rád s nostalgiou zaspomína pri Non Stop Pop rádiu. V každom kraji vyznávajú niečo iné, čo hre dodáva na realite.

 

Hratelnosť a možnosti hry 

Je pravdou, že autori sľubovali cez 100 hodín herného času, príbehová linka hry až tak obšírna nieje ale je to skôr taká tá lepšia klasika okolo 20-25 hodín, keď nerátam vedľajšie misie a mnoho iných možností. Popri hlavnom príbehu si hráč mnoho krát natiahne hernú dobu rôznymi výletmi po širokom okolí Los Santos, vyskúša rôzne dopravné prostriedky od športiakov cez nákladiaky a ťahače, s ktorými možno znova podobne ako v San Andreas vziať náves a uhánať s ním po dialnici. Zaletieť si vrtulníkom je samozrejmosť, ale do hry znova zasadili lietadlá od tých menších po veľlé dopravné a dokonca aj stíhačky. Nechýbajú samozrejme motorky, bicykle, vojenská technika a vodné dopravné prostriedky od vodných skútrov po plachetnice a jachty. Takže ak si na to zarobíte, môžete si užiť luxus týchto vymožeností. Mapa je obrovská a hoci je na začiatku hry zastretá, nie je nijak obmedzená a odomknuté sú všetky lokácie už od prvej chvíle. Nachádza sa tu niekoľko nehnuteľností, ktoré môžu vaše postavy kúpiť a následne z ich zisku profitovať. Z času na čas však musíte ako správny a obetavý podnikateľ priložiť ruku k dielu a svojmu biznisu tým dopomôcť. Ak máte chuť manuálne pracovať, samozrejme nik Vám nebráni robiť kuriera a roznášať balíčky autom alebo malým lietadlom, pracovať ako vodič odťahovej služby, voziť ľudí v taxíku ale na výber máte aj z iných povolaní a pokiaľ toho budete mať dosť, spravte si výlet na horu Mounth Chilliad, hore sa vyvezte lanovkou a dole skočte padákom .Pokiaľ ste lovcami vezmite pušku a hor sa do lesa na jelene a inú háveď. Pre dobrodruhov je tu možnosť hľadať kúsky vesmírnej lode, ktoré su roztrúsené po celom Los Santos a pokiaľ máte radi podmorský svet, voľný čas iste využijete v hlbinách oceánu. Môžete sa stať lovcami ľudí, ktorí sa previnili voči spoločnosti a sympatická fešanda Maude Vám to rada oplatí. Zaujímavý RPG prvok v akčných misiách GTA V je aj možnosť zasiahnuť do plánovania jednotlivých misií a to tým, že si vyberiete taktiku, ako budete postupovat misiou a tiež si vyberiete kumpánov, ktorí Vám budú nápomocní. Budete potrebovať strelcov, šoférov, hackerov a s týmito sa zoznámite buď počas prvých misií hry ale taktiež pri náhodných udalostiach pri potulkách krajinou. Napríklad po ceste dialnicou zazriete pri ceste prevrátené horiace auto a obďaleč ležať zranenú šoférku. Po úspešnej záchrannej akcii Vám dlhuje službičku a nie v podobe erotického dobrodružstva (niektoré Vám ponúknu aj to) ale tým, že ju môžete ale tiež nemusíte naverbovať do crew ako šikovnú šoférku (pokiaľ sa s Vami neprevráti do priekopy ako ste mohli byť svedkom). 

 

GTA Online

 

Bol by hriech nespomenúť Online súčasť hry, ktorý vyšiel vo forme Update o niečo neskôr ako hra samotná. Spočiatku mal síce niekoľko technických problémov ale tie sa postupne odladili a dnes už Online funguje takmer bezproblémovo. GTA online Vás hneď na začiatku nadchne svojím "RPG" spracovaním a konkrétne vytvorením si svojej vlastnej postavy. Tej vytvoríte paradoxne najprv rodičov a prarodičov a vďaka genetike po nich podedíte určité fyzické črty. Ďalej tejto vašej postave pridelíte skills t.j. či bude športovo založená, spoločensky extrovertná alebo skôr samotár, a určité zvyklosti teda koľko hodín venuje spánku, športu, priateľom, legálnej práci a nelegálnej práci a na základe týchto informácii Vám hra vygeneruje osobnosť. Začínate ako prisťahovalec. Na letisku Los Santos Vás už čaká starý priateľ Lamar a ten Vás zasvätí do tajov nelegálneho biznisu, ktorý je pre prežitie v tomto kraji nevyhnutný. Začínate ako ustráchaný lúzer, ktorý nemá žiadnu reputáciu ale tvrdou prácou sa dokážete vyšplhať až na najvyšší rebríček slávy a ukázať tak ostatným, kto je tu pánom. Samozrejme aj vaša online postava má isté atribúty, ktoré si časom zlepšuje a samozrejme nechýba možnosť modifikovať si ju podľa Vaších predstáv, kupovať jej drahé handry, nové autá a samozrejme ak na to budete mať, aj drahé nehnutelnosti, byty, apartmány a garáže pre svoje kúpené alebo odcudzené tátoše. Online hra sa neustále vyvíja a Rockstar Games vydáva pravidelné Updaty, niektoré hre pridávajú iba zopár nových vozidiel a ošatenia, iné ako je už teraz avizované hru pretvoria razantnejšie. Hráč si môže vytvoriť vlastné misie, preteky a sľubovaný je aj režim Kooperácie na čo sa všetci iste veľmi tešia.

 

Zhrnutie

Piaty diel Grand theft Auto predstavuje zlom v akčných hrách tohto typu a dáva týmto hrám nový rozmer. Táto hra baví široké publikum od tých mladších ( mimochodom táto hra je od 18 rokov), až po tých starších, ktorých to baví zrejme pre "realistickú simuláciu života" , ktorú si vo svojich životoch nikdy neukúsili :) Preto tento skvost odporúčam každému správnemu hráčovi a nevlastniť ho je hriechom. Autori nepriamo spomenuli aj rozšírenie možností nielen v režime online ale aj vo forme DLC , tak nám ostáva dúfať že dodržia svoje slovo a predlžia nám zážitok z Grand theft Auto 5. 

 

Klady:

-rozsiahly a graficky prepracovaný herný svet

-možnosť hrať za tri postavy

-soundtrack ,dotvárajúci skvelú atmosféru

-online a neustále rozširovanie možností, zo strany vydávateľov

 

Zápory:

-hlavný príbeh mohol byť o niečo dlhší

-nič iné ma nenapadá 

 


napísal roman2910 7.4.2014



Páči sa mi!

9.5
GTA V

PC
PS3
PS4
Xbox 360
Xbox One
PS5
PS5

Vývoj: Take 2 / Rockstar North
Štýl: Akčná Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 17.9. 2013
 15.3. 2022 (,Xbox Series X|S,PS5)
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18491)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk