Jazz Jackrabbit

Epic MegaGames a ich prvé predstavenie zeleného zajaca Jazza

PC
pridal Vivaldi 27.10.2013 o 19:39 pod používateľské recenzie

8.0


 

 

Keď roku 1994 prišli Epic MegaGames so svojou hrou Jazz Jackrabbit, nevenoval som tomu nejako výrazne pozornosť. V tom čase som bol namotaný na arkádovky v podobnom štýle. Najviac to bol asi Comander Keen. K Jazzovi som sa dostal až oveľa neskôr. Hra je robená rovnakým štýlom ako bol aj Sonic The Hedgehog. A rovnako ukazovala vysoký stupeň náročnosti.

 

Netuším, koľko z vás malo možnosť prekonať všetkých 6 epizód, no jednoznačne je treba povedať, že táto hra nie je určená pre hráčov, ktorí chcú mať hru čo najskôr za sebou. Je potrebné, aby ste nejakým spôsobom prekonali prekážky a nepriateľov, ktorí sa vám budú snažiť vo vašom úspechu zabrániť. Hra má však obrovské tempo a preto doporučujem, aby ste sa snažili jednotlivými lokáciami presúvať pomalšie. Netlačte tak na kurzor, aby ste čo najskôr došli na koniec. Takýmto štýlom to nepôjde. Problémom však občas je, že pre vysoké tempo a pár neprehľadnejších miest v leveloch často nebudete poriadne vidieť, čo sa deje okolo vás.

 

 

 

Na úvod by som odporúčil, aby ste prešli hru na obtiažnosti - Medium. Hard a Turbo totiž nespravia len to, že máte v hre viac nepriateľov, ale na styk s nimi ste aj oveľa zraniteľnejší. A môže to potom pôsobiť trochu frustrujúco. Medium obtiažnosť je na úvod tak akurát, potom si ju môžete postupne skúsiť zvýšiť.

 

Veľmi sa mi tu páči dizajn jednotlivých levelov, ktoré vám ponúkajú rôznorodé prostredia. Zelená príroda, púšť, laboratórium, elektráreň či dokonca temnejšie miesta. Vždy cestujete po rôznych planétach za svojmi cieľmi, pričom vašim úhlavným nepriateľom je tu korytnačí vedátor s okuliarmi, ktorý občas pripomína šmolka Mudroša. Tento je však oveľa zákernejší.

 

K príbehu hry sa moc vyjadrovať nechcem, pretože koncom 80-tych a počas 90-tych rokov boli mnohé príbehy skoro úplne identické a tento vám pripadá ako jemne skopírovaný od Super Maria, len tentokrát musíte zachrániť zajačiu princeznú. Takže ostaňme pri tom, že to bol príbeh ako skoro každý iný v tej dobe a miesto toho sa sústreďme na gameplay.

 

Ten je ako som už povedal vyššie veľmi rýchly a je treba dávať pozor. Okrem toho je ale táto hra výborná v oblasti zbraní. Máte ich tu dostatočné množstvo, môžete si ich meniť a dokonca je hra aj spravená štýlom, aby ste ich prepínali medzi sebou. Užitočnou zbraňou je veľmi aj dynamit, ktorý môže pomôcť v prípade, že máte pri sebe obrovské množstvo nepriateľov a dokonca aj otvorí všetky skryté miesta. Pri niektorých nepriateľoch musíte mať pripravenú zbraň, ktorá dokáže narobiť viac škody, než len vaša pištoľ. Tú si však tiež môžete vylepšovať v štýle "Rapid Fire", kde môžete vystreliť viac nábojov zároveň. To je výborná vec, nakoľko potom sa môže pokojne stať, že pištoľ bude vaša najobľúbenejšia zbraň.

 

 

Potom tu máte však aj iné veci. Mrkvy, ktoré vám dopĺňajú život, tenisku, ktorá vás rapídne zrýchli, štít, ktoré vás chránia buď pred jedným, alebo až pred štyrmi nepriateľmi, životy a rôzne iné veci, ktorým zbieraním získavate body. A ešte tu je aj veľký červený rubín, ktorý vám po vstupe do exitu otvorí bonusový level, kde za dostatočný počet zozbieraných drahokamov môžete získať život navyše. O A ešte sú tu aj skryté východy označené tabuľkou s otáznikom, ktoré vám pridajú v lokácii ešte jeden level. A často sa ich nájsť oplatí.

 

Čo však túto hru zdvíha oproti Comanderovi Keenovi je fakt, že má absolútne fantastický soundtrack. Hudba v hre pôsobí príjemne a veľmi kvalitne dopĺňa levely. V tanečnom disko štýle, ktorý dokáže pozitívne naladiť. Toto je výrazne treba uznať.

 

Dobre je tu aj vymyslený výber nepriateľov, kde niektorí vám uškodia len pri dotyku, iní však môžu na vás aj strieľať a najmä sú tu dobre urobené záverečné boss levely, kde je treba nájsť dobrú taktiku, aby ste vedeli vášho úhlavného nepriateľa Devana Tortoisa poraziť.

 

Graficky je pre mňa hra na vysokej úrovni, levely sú prehľadné a nevyzerá to ako niektoré staršie dosovky. Epic MegaGames tu jednoznačne priniesli silný titul, ktorý nám ukázal viac než len obyčajnú arkádovku. 

 

Roku 1995 bola táto hra označená ako arkádovka roka a nie je sa ani čomu diviť. Jazz Jackrabbit prináša aj teraz poriadne výzvy a schopných nepriateľov, ktorí vám žiadny prešľap nedarujú. Ak ste hru nevyskúšali, rozhodne vám ju odporúčam. Stojí za to.

 

Epic MegaGames nám roku 1998 ponúkli ešte druhé pokračovanie, ktoré pôvodnú verziu dokonca o niekoľko levelov prekonalo a na rok 2000 chystali ešte tretiu 3D verziu Jazza Jackrabbita, ktorá však bola zrušená. Jediné, čo z nej ostalo bola pôvodná alfa, ktorú nám tvorcovia ponúkli zadarmo ako shareware. Malo sa jednať o Jazza vo forme TPS v kombinácii na štýl Crash Bandicoot. Verím, že keby bola hra dokončená, dokázali by si tvorcovia svojho hrdinu obhájiť. 

 

Ostáva nám už udeliť tejto zelenej zajačej legende záverečné hodnotenie. Prvej hre Jazz Jackrabbit udeľujem 8/10, čo je výborná hra. Nie je možno určená pre všetkých fanúšikov arkádoviek pre jej vysoké tempo, no jednoznačne stojí za pozornosť. Možno sa niekedy (dnes už) Epic Games rozhodnú priniesť pokračovanie tejto legendárnej hry, a verím, že na ich unreal engine by vyzerala fantasticky. Ale skôr sa prikláňam k možnosti, že pre Jazza to bolo dvakrát a dosť. Devan Tortois je porazený a jemu už neostáva nič iné, len si doživotne užívať slnko, more a piesok. Dúfajme, že mu je tam dobre a nemá chuť občas vytiahnuť svoju mega pištoľ. Keby ale mal záujem, rozhodne by som si to nenechal ujsť.

 

 

OČAKÁVANIA: 7/10
STATUS: Spokojnosť
ODPORÚČAM? - Áno 

 

Plusy:

 

- grafické spracovanie

- rôznorodé zbrane (efektívnosť dynamitu) 

- variácie nepriateľov

- boss súboje

- soundtrack

- kvalitne spracované levely

- bonusové levely a skryté východy

- špeciálne predmety

 

Mínusy:

 

- rýchle tempo gameplayu

- nie je určená pre každého

- časovo obmedzené levely

- žiadna náväznosť epizód (musíte každú začať ako novú hru)

- neúplné save hry

 

Záverečné Hodnotenie: 8/10

výborné

 



napísal Vivaldi 27.10.2013



Páči sa mi!

8.0
JAZZ JACKRABBIT

PC

Vývoj: Epic MegaGames
Štýl: Akcia / Arkáda
Dátum vydania:  1994
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk