Faëria

Faëria je strategická kartová hra od nezávislých vývojárov Abrakam Studio z Belgicka. Jedná sa v zásade o zberateľskú kartovú hru.

PC
pridal Kemachi 22.10.2013 o 10:12 pod používateľské preview

Faëria je strategická kartová hra od nezávislých vývojárov Abrakam Studio z Belgicka. Jedná sa v zásade o zberateľskú kartovú hru, alebo tzv. CCG. Ako sa však do názvu dostalo slovo strategická? Hra samotná sa totižto odohráva na hexagonálnej ploche, ktorú stavajú hráči, zabezpečujú dôležité suroviny, dobíjajú územie súpera a bránia vlastné. Hra sa momentálne nachádza vo fáze uzavretého beta-testu a má niekoľko chybyčiek a nedokončené funkcie, no to neznamená, že nie je zaujímavá a nestojí za pozornosť. Poďme sa na ňu teda pozrieť!

 

Po prihlásení do hry hráča privíta chatovací kanál hry a menu s niekoľkými položkami. Pre začínajúcich hráčov sú k dispozícii questy, ktoré v skratke oboznámia s fungovaním hracej plochy a s mechanizmami hry, zoznam achievementov, obchod balíčkov kariet zvaný memorium a asi najdôležitejšia položka: hrať, ktorá spustí samotný zápas proti druhému hráčovi.




Netreba zabúdať ani na položku pod názvom knižnica. V nej sa skrýva jednoduchý deckbuilder, kde je možné na jednej strane vidieť všetky karty vlastnené hráčom a na druhej samotný balíček. Obe položky sú prístupné kedykoľvek v hre aj prostredníctvom spodnej lišty. Nechýbajú ani jednoduché, ale funkčné filtre podľa vzácnosti, či typu karty. Na postavenie balíčka je potrebné vlastniť aspoň 40 kariet, pričom tam nesmú byť viac než 3 s rovnakým menom. Súčasným obmedzením deckbuildera je, že nie je možné vlastniť naraz viac ako 1 balíček. Toto by sa ale malo čoskoro zmeniť, keďže na funkcií pracuje vývojársky tím.

 

Ako prebieha samotná hra? Po nájdení súpera bude hráč postavený pred hraciu plochu v podobe hexagonálneho poľa s niekoľkými desiatkami políčok a štyrmi kartami na ruke. Na hracej ploche len 2 tzv. orby reprezentujúce život jednotlivých hráčov. Toto je cieľom hry, zničiť idol a hor sa na ďalšieho súpera!

 

Lenže najprv sa treba k tomu orbu dostať, čo už nie je také jednoduché. Každý hráč má behom svojho ťahu k dispozícii 3 akčné body, za ktoré môže vykonať niekoľko akcií. Postaviť prériu, ktorá je základným typom políčka, a je možné ju vylepšiť na jeden zo štyroch ďalších typov zeme, o ktorých si povieme neskôr. Okrem toho je možné akčný bod využiť na ťahanie novej karty, alebo ho zmeniť na zlato, ktoré je základnou menou hry. Nie však jedinou.




Okrem orbu tu sú ešte ďalšie 4 špeciálne políčka v rohoch hracej plochy, tie generujú sekundárnu surovinu každý tretí ťah. A o túto surovinu sa budú zvádzať boje, bude sa kradnúť od súpera a snažiť sa mu zabrániť v prístupe k nej, umožňuje totižto prístup k silnejším kartám v hracom balíčku každého hráča. Ako sa táto surovina vlastne volá? No predsa Faëria, a názov hry je tak vyriešený.

 

Hra má k tomu ďalší zaujímavý mechanizmus. V pravom dolnom rohu sa nachádzajú hodiny s dennými fázami: ráno, poobedie, noc. Tieto fázy môžu ovplyvniť správanie viacerých kariet. Niektoré je možné hrať len za noci, iné získavajú ráno život a útok a potom sú tu karty, ktoré s časom manipulujú. S časom súvisí aj produkcia Faërie, tá sa objaví v rohoch plochy vždy ráno.

 

Za výhry (a prehry) v zápasoch sa dostáva in-game mena zvaná memoria. Za ňu je možné si kupovať v memoriu (obchode) nové balíčky 8 kariet rôznych úrovní, či základné balíčky frakcií, ktoré sú zmienené nižšie. Hra nemá žiadnu prémiovú menu a rovnako chýba kupovanie výhod v akejkoľvek forme. Zarytí odporcova mikrotransakcií sa určite potešia.

 

Karty samotné sa delia do 5 frakcií, ktoré môže hráč podľa vlastnej ľubovôle miešať. Frakcie sú:

  • Ľudia – alebo bezfarebná frakcia, pozostáva z niekoľkých základných jednotiek, či kúziel
  • Žltá – frakcia sústreďujúca sa na rýchlu expanziu a zničenie súpera, k tomuto cieľu využíva silné, ale pomerne krehké jednotky
  • Červená – zameraná na obranu a priame ničenie orbu a súperových jednotiek prostredníctvom kúziel, či efektov
  • Zelená – založená na silných ale drahých jednotkách a kúzlach na expanziu lesov
  • Modrá – cieľom frakcie je prečísliť súpera menšími jednotkami, z ktorých viaceré sa dokážu hýbať aj po vode a zaistiť tak strategickú Faëriu

S jednotlivými frakciami súvisia aj špeciálne druhy zemí, o ktorých som sa zmienil vyššie. Jednotky každej farby okrem ľudí je možné položiť len na vlastné špeciálne zeme korešpondujúce s typom jednotky. Žltého wyrma postavíte jedine na púšť, nie na prériu, či dokonca jazero, ktoré patrí modrým. Červení využívajú hory a zelení samozrejme lesy.




Okrem frakcií sa karty delia aj na tri typy. Prvým a najzákladnejším sú „potvory“, čo zahŕňa všetky jednotky schopné pohybu, či už útočia, alebo nie. Ďalším typom sú tzv. „eventy“. Pod týmto názvom sa skrývajú kúzla, či dočasné alebo dlhotrvajúce buffy. Poslednou kategóriou sú štruktúry. To predstavuje jednotky na ploche neschopné pohybu. Štruktúry je možné vytvoriť na ktoromkoľvek vlastnom políčku, nie len na tom korešpondujúcom farbe.

 

Samozrejme, rovnako ako pri iných kartových hrách nechýbajú ani špeciálne efekty rôznych kariet. Karty nemajú len hodnotu útoku a života a ďalej nič. Jedna karta sa dokáže teleportovať, ale len po púštiach, ďalšej je jedno na akom povrchu sa nachádza, lebo má schopnosť lietať, iná sa dokáže hýbať o 2, či dokonca o tri políčka namiesto jedného a tak ďalej. Efektov je neúrekom a budú len narastať so základňou kariet. Tých sa už teraz v hre nachádza okolo 250 a postupne sa objavujú nové, či balansujú staré.

 

Prítomné sú aj stupne vzácnosti. Tie rozdeľujú všetky karty na ďalších 5 kategórii od bežných po legendárne. Každý vyšší stupeň karty je náročnejší na získanie. Tento element, rovnako ako v iných hrách, pridáva nutnosť tvrdšie pracovať pre tie najlepšie karty v hre. A každý má predsa rád, keď za svoju dlhodobú prácu dostane nejakú peknú kartu, ktorých veľa nie je.




V hre funguje aj obchod medzi hráčmi, kde je možné vymieňať neužitočné karty za tie chcené. Obchodovať sa dá jedine za karty, memoria slúži výhradne na nové balíčky, cieľom je zrejme zabrániť rozmáhaniu superbohatých kšeftárov diktujúcich ekonomiku.

 

Celkovo musím povedať, že hra je aj v súčasnom štádiu celkom zábavná a rozhodne zaujímavá a to aj napriek väčším, či menším nedostatkom v podobe bugov, čo ale treba hre odpustiť, vzhľadom na to, že sa nachádza len v beta štádiu a postupne sa na všetkom pracuje. V prípade záujmu si môžete pozrieť YouTube videá o hre, prípadne živé streamované videá na twitchi, na ktorý je odkaz aj na hlavnej stránke hry.

 

Faëria je momentálne dostupná na kickstarteri s cieľom dosiahnuť 70 tisíc dolárov na ďalší vývoj a dokončenie hry. Je to v súčasnosti aj jediný spôsob ako je možné hru vyskúšať (treba prispieť minimálne 15$ za prístup do bety a 25$ za prístup do bety + plnej hry). Pokiaľ si chcete hru len vyskúšať, je možné zaplatiť 15$ a následne, ak sa vám hra nepáči, svoje peniaze stiahnuť z podpory hry. Cena konečnej verzie hry zatiaľ nie je stanovená, uvažuje sa však na hodnote okolo 20$. Rovnako tak nie je známy ani jej dátum vydania . Hra je dostupná v prehliadačoch a vyžaduje minimálne rozlíšenie 1360*768 pixelov a Unity. Čoskoro by mal prísť aj desktopový klient pre Windows.





napísal Kemachi 22.10.2013



Páči sa mi!

FAËRIA

PC

Vývoj: Abrakam Studio / Abrakam Studio
Štýl: Stratégia
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18426)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk