Shadowflare

Chopte sa meča, chopte sa štítu, je na čase vyraziť do boja!

PC
pridal Vivaldi 30.10.2013 o 8:02 pod používateľské recenzie

7.0


 

Verím, že si ešte pamätáte na moje vyjadrenie, že ma aj béčkové tituly vedel prekvapiť a priniesť mi veľkú dávku zábavy. Rád by som vám v dnešnej recenzii predstavil jeden z titulov, ktorý spĺňa do bodky všetky aspekty tej vety. ShadowFlare je hra, ktorá nemusí nadchnúť každého. Veľa hráčov to poňalo štýlom, že tento titul je len lacnou kópiou hry Diablo II od tvorcov Blizzard. Môj názor však nie je týmto faktom ovyplyvnený, nakoľko ShadowFlare sa stalo prvou hrou tohto žánru, ktorú som mal možnosť hrať. A veľmi rýchlo sa stala návykovou.

 

Preskočme teda reči o tom, že Diablo je lepší a miesto toho sa pozrieme na to, čo nám môže ponúknuť táto hra. Je tu veľmi cítiť, že ShadowFlare je budgetový titul, ale keby sa viaceré spracovali takýmto štýlom, bol by som veľmi spokojný. Táto hra je dokopy rozdelená na 4 epizódy, kde začnete ako obyčajný bojovník na leveli 1. Výrazne sa mi tu ale páči, že v tejto hre máte aj pomocníka, ktorý vám pomáha v boji.

 

Konkrétne je to váš pes, ktorý neustále bude po vašom boku. Môžete si ho zapnúť do aktívneho alebo neaktívneho módu. Neaktívnosť vášho pomocníka mu umožňuje, aby si doplnil zdravie, a mohol vám ďalej pomáhať. V neskorších epizódach si môžete vybrať aj iných pomocníkov. Nevýhodou však je, že aj váš partner si postupne navyšuje level. Ale každý ďalší bude musieť začať nanovo od levelu 1. Takže väčšinou ak si už jedného parťáka zvolíte, zväčša pri ňom i zostanete. Na začiatku si môžete vybrať asi zo štyroch rôznych psov. A ja vám odporúčam, aby ste sa vtedy pre jedného rozhodli, a nemenili. 

 

Ďalšou silnou stránkou tejto hry je osobný sklad, do ktorého si môžete ukladať predmety, ktoré počas hry zozbierate. Jeho kapacita je však obmedzená. Toto si uvedomíte síce skôr až v neskorších epizódach, no dokáže to časom trošku otravovať. Najmä ak ho budete mať plne zapratanými peniazmi. Malý je ale najmä váš batoh, do ktorého sa teda skutočne moc nezmestí. Stačiť vám to bude tak maximálne v prvej polovici prvej epizódy, potom sú už tieto fakty oveľa citeľnejšie. 

 

 

Čo ešte musím výrazne pochváliť je fakt, že jednotlivé položky sú priradené k číslam, a môžete sa k nim rýchlo dostať. Výhodou však je, že v momente ako jeden na danom čísle použijete, nahradí ho ďalší. Tým pádom nemusíte neustále prechádza do inventára a používať tablety alebo kapsuly komplikovaným spôsobom. Ak sa jedna minie, nahradí ju ďalšia. Veľká výhoda.

 

Uznať ešte môžem aj variabilitu nepriateľov. Máte tu jednoducho poraziteľných goblinov, ale pustíte sa do boja aj proti silným obrom, gargoylom, či drakom. Hoci sa môže zdať, že všetci nepriatelia sú väčšinou tí istí, nie je to celkom pravda. Záleží však od toho, ako ďaleko sa dostanete. Kým v prvej epizóde si skutočne užijete len veľké množstvo variant goblinov, druhá epizóda už prináša niečo celkom iné. Prostredia sú celkom solídne, no je treba uznať, že budete mať často pocit, že sa podobajú jedno na druhé. V prípade budgetu to však nie je až tak veľká závada. Ja som nemal pocit, že by som sa tu začínal motať v kruhoch.

 

Hudba v ShadowFlare je však veľmi jednotvárna. Máte tu dokopy len pár skladieb, ktoré sa vám obmieňajú podľa toho, do akého prostredia vstúpite. Na začiatku môže pôsobiť veľmi príjemne, no v prípade, že ich budete dookola počúvať asi päťdesiatykrát, môže to už jemne začať liezť na nervy. Môžete ju však kedykoľvek vypnúť. To už nechám na vás. Čo sa mojich skúseností s ňou týka, tak musím sa priznať, že si ju napriek jednotvárnosti nechávam zapnutú. I tak však musím uznať, že z času na čas by som si už rád užil nejakú zmenu v tejto oblasti.

 

Gameplay hry je však celkom solídny a v prípade, že budete hrať online multiplayer, ešte o to viac. Tímovosť v tejto hre je odmeňovaná. Môžete získať viac bonusových predmetov, a súčasne vám to dáva lepšiu možnosť využívať taktiku. Online multiplayer je veľmi silnou stránkou tejto hry. Rovnako je ešte plus aj fakt, že v prípade nového štartu sa vaši zosnulí nepriatelia opäť objavia na svojich miestach. Dáva vám to tak možnosť sa pripraviť na silnejších nepriateľov, na ktorých už nebude stačiť pár švihnutí mečom.

 

 

Napriek tomu však táto hra musí zápasiť aj s pár problémami, ktoré si tu teraz rozoberieme. V prvom rade je treba si uvedomiť fakt, že v prípade smrti vášho hrdinu, stratíte síce zo svojho inventára len jednu jedinú vec a polovicu zlata, no je dôležité si uveodmiť, že v prípade, že bez toho predmetu hru opustíte, nie je možnosť ako ho získať späť. Nevrátia sa k vám do mesta. Predmet, ktorý po uložení hry ostal vonku je stratený. Občas to vie zabolieť, keď prídete takýmto štýlom o nejakú kvalitnejšiu zbraň alebo brnenie.

 

Ďalšia vec, s ktorou som sa tu musel potýkať boli bugy. V singleplayeri sa nenachádzajú, no počas online multiplayeru sa nepriatelia často záhadne premiestnia z jedného miesta na druhé, alebo sa vaša postava vie na dve sekundy v nejakej polohe zaseknúť. A hoci sa to môžu zdať ako banality, vedia aj takéto drobnosti uškodiť.

 

Dosť veľké mínus sú pre túto hru aj kúzla. Dôvod je ten, že poriadne a silné kúzla si užijete až niekedy od tretej epizódy, kedy budete skutočne môcť aj nejaké počas boja využívať. Počas prvej a druhej epizódy sú vám skoro na nič. Jednoduchšie je sekať mečom a healovať sa. Tým pádom často ide taktika mimo hry a zväčša to bude len útok a heal. Iba pri skutočných bossoch a silných nepriateľoch treba prichystať aj nejakú taktiku. Je to škoda, lebo potom to pôsobí ako klik dobrodružstvo. Jediné kúzlo, ktoré však budete využívať pravidelne, a ktoré je aj veľkou výhodou je mestský portál, ktorý si v tejto hre môžete vyčarovať kedykoľvek. Tým pádom nepotrebujete žiadne zvitky, ani nič podobné. Toto je podľa mňa naopak zase výhodou.

 

A už len celkom na záver poviem posledný problém tejto hry, ktorý síce nevadí nejako výrazne, no hráčov, ktorí si radi volia konkrétny druh postavy a rôznorodé schopnosti môže sklamať. V tejto hre si môžete vybrať len človeka (muža alebo ženu) a až na leveli 58 si zvoliť, či chcete mať povolanie bojovníka, mága alebo lovca. Medzitým, už ste prešli obrovské množstvo levelov, pozabíjali kopec nepriateľov, ale až vtedy vám hra dá skutočne na výber, aké chcete mať povolanie. Nemohla nám toto umožniť už na začiatku? Rozhodne by to bolo zaujímavejšie.

 

Hra je zložená zo štyroch epizód, pričom prvé tri fungujú ako singleplayer, posledná štvrtá už vo forme online multiplayeru. Je tu však výrazne vidno rozdielnu náročnosť medzi jednotlivými epizódami. Prvá je jednoduchá, druhá je podľa mňa úroveň normal, tretia je už hard. Štvrtú epizódu sa mi zatiaľ nepodarilo rozbehnúť, takže na tú sa moje hodnotenie vzťahovať nebude. Každopádne to prináša veľké množstvo hodín gameplayu, ktorý nudiť rozhodne nebude. 

 

Zhrňme si to teda. ShadowFlare je budgetová hra, ktorá však napriek tomu prináša obrovské množstvo zábavy, silných nepriateľov, psieho partnera po našom boku, kvalitné zbrane a najmä tu máme šikovný sklad, do ktorého si môžeme odkladať veci, ktoré pozbierame a takisto môžeme kedykoľvek vytvoriť mestský portál. Vylepšené je tu aj ťahanie liečivých tabliet z inventára, kde jedna položka nahradí druhú. Mohlo sa ale viac zapracovať na bugoch v online multiplayeri, priniesť nám nejaké zaujímavejšie kúzla skôr a najmä nám dovoliť vybrať si povolanie hrdinu skôr, než na leveli 58. 

 

Ale tak či tak je treba jedno priznať. Málo budgetových titulov vyzerá na takej úrovni ako tento a dokáže priniesť veľké množstvo zábavy. Dokonca som ten typ hráča, ktorý túto hru je schopný zapnúť častejšie než Diabla. To je už ale skutočne všekto vec vkusu. Myslím si, že oba tituly majú svoje silnejšie aj slabšie stránky. A ShadowFlare ja rozhodne zaraďujem medzi hry, ktoré sa oplatí zahrať. 

 

Preto bude moje záverečné hodnotenie pre túto hru veľmi silných 7/10. Je to výborný titul, ku ktorému sa rád vraciam a dokáže priniesť veľké množstvo zábavy. Takto vyzerá pekne spracovaný budget, ktorý síce nemusí každého oslniť, no v prípade že sa prenesiete cez niektoré bariéry a ste fanúšikom hier typu Diablo II, verím, že si ShadowFlare nájde aj u vás miesto.

 

OČAKÁVANIA: 6/10
STATUS: Spokojnosť
ODPORÚČAM - Áno

 

Plusy:

- partner po vašom boku 

- variabilita nepriateľov

- kúzlo mestského portálu môžete použiť kedykoľvek

- funkčný online multiplayer

- zábavný gameplay na minimálne 70 hodín celkového času

- položky sa automaticky ťahajú z inventára

- osobný warehouse

- príbeh

- zaujímavé vzťahy jednotlivých postáv v mestách

 

Mínusy:

 

- v prípade zmeny partnera v tretej epizóde bude na leveli 1

- bugy v online multiplayeri

- málo zamerané na kúzla

- povolanie (mág, lovec, bojovník) si určujete až od levelu 58

- predmety ležiace na zemi sú po uložení hry nenavrátiteľné

- chýba možnosť spätnej kúpy

 

Záverečné Hodnotenie: 7/10

dobré


napísal Vivaldi 30.10.2013



Páči sa mi!

7.0
SHADOWFLARE

PC


Štýl: RPG / Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2002
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19910)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk