Blood 2

Ako jednoducho sa dá pokaziť výborná hororovo-komediálna FPS? Vyhoďte z nej všetko, čo urobilo prvý diel dobrý.

PC
pridal Vivaldi 19.10.2013 o 13:00 pod používateľské recenzie

3.0


Vidím, že na túto hru ešte neprišla žiadna recenzia, takže to napravím. Všetci si asi ešte pamätajú akčnú FPS z roku 1997 s názvom Blood, ktorá priniesla horor, tvrdu akciu ale vďaka Calebovým hláškam i nádych humoru. A samozrejme ste určite nezabudli aj na pamätnú úvodnú vetu, keď sa otvorí vaša hrobka a Caleb zvolá: "I live...again!" Blood možno nevynikal zaujímavým príbehom, alebo prelomovou grafikou, ale jeho gameplay bol aj akčný, aj vtipný a mal aj istú dávku náročnosti. Z toho pre nás plynie, že keď nám Monolith priniesli pokračovanie, mohli sme očakávať rovnakú dávku akcie a kvality, že? Bohužiaľ nie.

 

Od tejto hry som dosť očakával, nakoľko obrázky mi sľubovali vylepšenú grafiku a ďalšiu akciu, ktorú si užijem na plné gule. To, čo sa mi tu však predostrelo bolo veľmi ďaleko od mojich predstáv. Blood 2 chýba akýkoľvek nádych humoru predošlého dielu, levely sú absolútne nudné a koridorové a najhoršie na tomto všetkom je fakt, že v úvodných častiach bojujeme proti obyčajným ľuďom so zbraňami!

 

Chápete to? Ľudia? Narozdiel od monstier so sekerami a zahalenými kultistami so samopalom? Toto má byť posun vpred? Nebola to akcia, pre ktorú bol prvý Blood dobrý. Je treba si priznať, že mnohé iné hry FPS žánru fungovali už vtedy lepšie. AI nepriateľov občas vedela zblbnúť a našlo sa tam aj pár bugov. Ale priniesol do hry akciu kombinovanú s komédiou, originálnych nepriateľov (medzi inými aj ruka Vec z rodina Adamsovcov :D), nápadité levely (cintorín, vlak, lunapark... atd), pohoďáka Caleba a najmä vynikajúce zbrane, ktoré doteraz utkveli v pamäti (voodoo bábika, plamenná pištoľ...)

 

V tejto hre však chýba skoro všetko, čo robilo jednotku vynikajúcou. Grafika je síce posunutá o niekoľko levelov vyššie, no v oblasti postáv mám dokonca pocit, že predchádzajúci titul vyzeral lepšie. Prostredie je však na svoje roky spracované impozantne. Myslím si, že to je aj miesto, kde najviac peňazí na túto hru muselo odísť, inak si neviem vysvetliť, prečo to pôsobí ako krok späť. Pozrite sa vľavo na pôvodný dizajn monstier z roku 1997, a vedľa na súčasný. Nezdajú sa vám nepriatelia z prvej hry dokonca kvalitnejšie spracovaní než tu? 

 

 

 

Úvodná časť sa odohráva v elektrickom vlaku, kde sa ľudia rozhodnú vás zabiť, a tých pár, čo to nechce len kričí: "No! No! No! No!" Rovnako to pokračuje keď sa odtiaľ dostanete a až asi po dvoch hodinách mizerného gameplayu sa dočkáte kúsku z toho, čo kedysi bol Blood. A konečne tú máme aj monstrá, ktoré pre nás bola radosť likvidovať. Žiaľ, nastupuje to príliš neskoro a aj tak vám chýba pôvodná atmosféra hry. A čoskoro si uvedomíte ako často sa jednotlivé miesta začínajú opakovať. Hoci vlak na úvod bol super, keď už ste v ňom tretíkrát, pôsobí to repetetívne.

 

A hoci som si nemyslel, že sa to môže stať, tak z Caleba sa v tejto hre stal obyčajný suchár a absolútne nemáte k nemu nijaký vzťah. Priam sa mi nechce veriť, že je to postava, čo sa vedela sama seba zľaknúť v zrkadle a vedela všetko komentovať. Caleb asi dospel do štádia, keď povesil hrdinstvo na klinec a prichádza naspäť v zaprášených veciach, ktoré sú mu malé.

 

Zbrane sú v tejto hre spracované oveľa všednejšie a nezaujímavejšie než minule, dokonca si dovolím tvrdiť, že mi chýbajú aj hrdzavé vidly pôvodnej hry, no to sú len drobnosti, ktoré si uvedomíte už v beztak zlej hre. Nemá to žiadny nádych humoru, chýba tu akákoľvek spojitosť s prvou hrou a čo je už absolútne mimo všetkého je fakt, že niektorým nepriateľom stačí jeden výstrel z pištole na to, aby sa rozleteli na kusy. A úprimne si je ešte treba povedať, že najúčinnejšou zbraňou tejto hry je samopal, ktorý budete využívať dokopy stále. A aby som nezabudol, dual zbrane v tejto hre nie sú vôbec časovo obmedzené. Robí to hru miestami jednoduchšiu, než by som si prial.

 

Kusy mäsa a kostí budete objavovať aj v rozstrieľaných krabiciach. Je to otravné a človek má z hry pocit, akoby chcela byť akčnejšou a krvavejšou, no vyhodili z toho akéhokoľvek ducha. Príbeh tejto hry je absolútne zabudnuteľný. Bojovať proti istej korporácii, ktorá skúma zmutované monstrá, ktoré sú neskôr počas hry vypustené do sveta. Klišé, nezaujímavé a maximálne otrepané. Z celej hry čoskoro nadobudnete pocit, akoby nám Monolith chceli priniesť nový Blood, ale nevedeli do akej sféry ho posunúť. 

 

Ďalšia dôležitá vec je, že v tejto hre je obrovský rozdiel medzi easy a normal. Kým easy obtiažnosť je priam zúfalo jednoduchá a budete mať z FPS prechádzku ružovou záhradou, normal pôsobí ako keby ste prepli na hard mode. Je to rapídny nárast v oblasti náročnosti.

 

A aby som už zahrnul skutočne všetko, tak ma veľmi rozčuľovalo platformovanie v tejto hre a prechádzanie po úzkych lávkach, odkiaľ ste často padli dole a mohli ísť odznova. Toto sa mi nepáčilo už v prvej hre, no Blood 2: The Chosen to posunul do celkom nového levelu. Nepasuje mi to tu a sú to časti, ktoré máte chuť preskočiť rovnako ako všetky videosekvencie. Bohužiaľ, nemôžete.

 

 

Aby som však netvrdil, že je to celé len tak veľmi zlé, je treba povedať, že v hre máte veľmi solídne a náročné boje s bossmi, ktoré sú jednými z najlepších častí hry. Rôzni nepriatelia potrebujú inú taktiku a pri silnejších je často treba použiť aj ťažšie zbrane, aby ste ich skutočne dostali do úzkych. Ich AI je ale často úplne nezmyselná. Pretože nepriatelia, ktorí by vám aj mohli spôsobiť nejakú ujmu sa vôbec nekryjú, letia na vás ako zmyslov zbavení a môžete ich dosť jednoducho likvidovať.

 

Miestami sa občas zachováva aj atmosféra pôvodnej hry, kde ste mohli zdvíhať telefóny, alebo spustiť juke-box. V tejto hre môžete tiež manipulovať s predmetmi, ale len do určitej miery. V prvej hre sme to mali oveľa viac otvorené. Blood 2 je viac-menej koridorová FPS bez akéhokoľvek zaujímavého nápadu a viac všetkým odporúčam, aby si nekazili zážitok z pôvodnej hry týmto béčkom.

 

 

Monolith sú pre mňa spolu s Fricitional Games králi v oblasti hororových hier, no Blood 2 je výnimkou. Hre chýba akýkoľvek duch, akákoľvek chuť a najmä zábava, ktorú sme pociťovali z prvého titulu. Je to úplne zabudnuteľný titul, ktorý vôbec nemusel existovať. Monolith chceli urobiť z Blood sériu, no poňali to úplne nesprávnou cestou. A po tomto bolestivo zlom titule už pre mňa ani neexistuje nádej, že by sa niekedy táto séria mohla znovu oživiť. 

 

Záverečné hodnotenie pre Blood 2: The Chosen je 3/10. Hrozná hra. V prípade, že ste ju ešte nemali možnosť skúšať a ste fanúšikom pôvodného Blood, ostaňte radšej tam. Je tu vidno snahu tvorcov priniesť nám dobré pokračovanie ich humornej hororovej FPS, no poňali to štýlom, ktorým absolútne vyhodili všetko, čo v mojich očiach robilo prvú hru dobrou.

 

OČAKÁVANIA: 7/10
STATUS: Nespokojnosť
ODPORÚČAM? - Nie 

 

Plusy:

 

- solídne súboje s bossmi

- vylepšená grafika v prostredí

- miesta s temnou atmosférou

- občasná možnosť manipulovať s predmetmi

- dabing

 

Mínusy:

 

- ľudia ako nepriatelia

- dual zbrane napevno

- z Caleba sa stal hrozný suchár

- grafika postáv

- AI nepriateľov

- do boja s monstrami sa dostanete asi po dvoch až troch hodinách gameplayu

- koridorové

- platformingy

- príbeh

- chýba humor prvého dielu

- pôsobí ako krok späť 

 

Záverečné Hodnotenie: 3/10

hrozné



napísal Vivaldi 19.10.2013



Páči sa mi!

3.0
BLOOD 2

PC


Dátum vydania: 24.4. 2015
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19903)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk