GTA V

Rockstar opäť ukázal kto je kráľom sanboxového žánru a jeho posledné dielo je masterpiece na druhú.

PS3
pridal patrikgp1111 9.10.2013 o 10:42 pod používateľské recenzie

10


2 roky čakania. Dlhé 2 roky, ktoré som strávil pozorovaním každej jednej novinky na Sector-e  od ohlásenia tohto klenotu. Hra, ktorá prevalcovala všetkých svojich konkurentov sandboxového žánru. Hra, ktorá splnila očakávania každého jedného priaznivca. Hra, ktorá nechala hráčov pri prvom prelete lietadlom ponad nočným mestom v nemom úžase s otvorenými ústami a vypulenými očami. Hra, ktorá sa stáva žijúcou legendou so svojím obrovským svetom, prekrásnou grafikou, veľmi reálne sa správajúcimi ľuďmi, dokonale urobenou podobizňou Los Angeles, excelentným dabingom a takmer neobmedzenými možnosťami. Áno mám na mysli práve to, čo je posledné 2 roky veľmi frekventovane ospevované v hernom priemysle. Grand Theft Auto V.

 

Vítam vás vo vitruálnom svete plnom možností

 

Poďme rovno k recenzii. V GTA sériách išlo väčšinou o možnosti, ktoré sa dajú vykonávať mimo misií. Najprv najväčšia zábava bola zrážanie ľudí autom, pokračovalo to vrtuľníkom a zbraňami, potom prišli lietadlá, bicykle a plávanie. GTA V ponúka toľko možností, že sa to nedá hádam ani zrátať. Nudíte sa? Čo tak si ísť zahrať tenis alebo golf? Máte radi niečo vyzývavé? Tak šup sa prihlásiť na triatlon. Máte stres? Odstráňte ho jógou. Alebo si chcete iba tak zo žartu vyzabíjať polovičku LSPD? Kúpte si minigun, bazuku, granátomet a zahrajte sa na terminátora. Čas trávite prakticky podľa seba a nie ste obmedzovaní takmer ničím.

 

Misie zakomponované v GTA V sú dosť odlišného typu od predošlých dielov – sú pestrejšie a zaujímavejšie. Nie je to už len o strieľaní gangov, kradnutí áut a zabíjaní svojich bossov. V tejto hre pri misiách stereotyp nenastane, pretože stále robíte niečo iné od zaujímavých misií pre náhodných okoloidúcich, cez vykradnutie opancierovaného auta, misie s ponorkou, až po samotnú veľkolepú lúpež. Lúpeže sú veľmi kvalitne spracované, ktoré vám umožňujú  si priebeh misie zvoliť podľa vlastného gusta z dvoch možností a výberom posádky, ktorá s vami pôjde vykradnúť napríklad banku alebo zlatníctvo. Výber posádky je veľmi dôležitý, pretože ak si zvolíte vodiča s nízkymi schopnosťami, tak môže niekde havarovať a zárobok, ktorý pre vás mal v batohu už nikdy neuvidíte. V GTA V na vás čaká 69 unikátnych misií, pri ktorých sa vybláznite a prakticky každou hodinou budete zabúdať viac a viac, že nejaký reálny svet ešte vôbec existuje.

 

Príbeh sa točí okolo troch hlavných postáv a GTA V vám približuje život každého jedného hrdinu.

Ako bolo povedané v trailery: „less said about him, the better“ a to je svätá pravda.Trevor Phillips. Diabol, Satan. Nazvyte ho ako chcete, no stále je to stelesnené zlo, ktoré znepríjemňuje život každému koho stretne, no aj napriek tomu je to moja obľúbená postava a jedna z najvýraznejších postáv herného priemyslu vôbec.  Bývalý vojenský pilot, ktorý „podniká“ s drogami vo svojej dedinke pri Alamo Sea.

Michael De Santa je (Michael Townley) bývalý bankový lupič a starý Trevor-ov komplic a priateľ. Žije v bohatej štvrti Richman, kde má postavenú krásnu vilu s bazénom a tenisovým kurtom. S manželkou Amandou a deťmi si ale vôbec nerozumie.

Franklin Clinton. Zatiaľ malý a nevýrazný človek v Los Santos, ktorého poznajú iba vo svojej štvrti, kde sa stretáva so svojimi rasovými a vekovými rovesníkmi. Chce dosiahnuť v živote viac, hľadá možnosti a príležitosť, preto aj väčšinou príjme každý „job“, ktorý sa mu ponúkne.

 

Dej veľmi pekne ukazuje prelínanie sa udalostí medzi hlavnými postavami, ktoré vám neraz vyrazia dych.  Jedinú výhradu, ktorú k príbehu mám je rýchlosť priebehu. Rýchly priebeh, ktorý vám neumožní si naviazať  vzťah k vedľajším postavám a súcitiť s nimi alebo naopak sa s nimi radovať.

 Scenérie nočného mesta sú geniálne

Scenérie nočného mesta sú geniálne

 

Grafickú stránku hry Rockstar dotiahol na absolútne špičkovú úroveň vzhľadom na rozlohu sveta a vekom konzol, z ktorých vyžmýkal úplne poslednú kvapku výkonu. Mesto, pláže, rieky, vidiek, lesy, kopce, hory. To všetko je detailne dotiahnuté do maximálne dokonalého spracovania a môžem vám zaručiť, že si vychutnáte každú jednu scenériu pohľadom na nočné mesto. Z času načas si možno všimnete slabšie textúry alebo zníženie frame-ratov.

 

Hrateľnosť prešla radikálnymi zmenami. Viac akcie, prepracovanejší a lepšie vyzerajúci cover systém, použité prvky z Max Payne 3. To všetko obohacuje akčnú stránku hry a presne to chýbalo GTA-čku v predchádzajúcich dieloch. Ovládanie áut je teraz arkádovejšie, vozidlá sa ničia dlhšie. Spočiatku som to bral ako veľké mínus, keďže v GTA IV bolo najreálnejšie riadenie áut spomedzi všetkých hier a čakal som posun vpred, no stačilo pár hodín hrania a uvedomil som si, že v tomto smere Rockstar spravil ten správny krok. Ovládanie mi sadlo, deštrukcia pochopiteľne jednoznačne pri rozlohe krajiny musela byť slabšia. Autá sa dajú rozbiť prakticky ako chcete, ale vydržia toho viac.

 

Do GTA série sa vrátili naspäť vlastnosti postavy. Všetky tri postavy majú svoju unikátnu špeciálnu vlastnosť, ktorá môže, ale nemusí ovplyvniť priebeh misie. Spomedzi vlastností: Stamina, Shooting, Strength, Stealth, Flying, Driving a Lung Capacity sú základné úrovne vlastností každej postavy vopred určené a potom počas hrania sa vám vlastnosti zvyšujú v závyslosti od vykonávanej činnosti.

 

Explózie číhajú na každom kroku

 

Hudobný podmas, ktorý vám bude hrať v pozadí počas misií je skvelým nápadom. Aj vďaka tomu sa vám misie budú zdať akčnejšie a živšie. Čo sa týka hudby, tak samozrejme neoddeliteľnou súčasťou GTA hier je kvalitný soundtrack, ktorý vychádza zo všakovakých žánrov pesničiek hrajúcich v rádiách.

 

Vozidlá a zbrane sú tento krát viac zaujímavejšie a opäť sa k nám vrátili staré dobré časy tuningovania áut zo San Andreas. Čo poviete nato si dať nainštalovať do auta mechanizmus, ktorý vám zmení klasický biely dym na modrý. Veľkým plusom je customizácia zbraní, kde si môžete dokúpiť napríklad tlmič, ktorý vám neraz pomôže pri misiách, kde často budete rozmýšľať či táto kúpa bola výhodná, alebo by bolo lepšie tam vbehnúť s minigunom, bazukou a zmasakrovať celý objekt.

 

Čo sa týka HUD-u taktiež prešiel zmenami. Vtáčia perspektíva je veľmi príjemnou novinkou, z mapy toho vidno viac, zo šiestich stupňov pátrania (hviezdičky) zostali už len 5 a GPS pochopiteľne ostalo.

 

Upravte si auto podľa vašich predstáv

 

Umelá inteligencia policajtov a celkovo všetkých ľudí je veľmi reálna. Idete okolo ľudí, začnú sa s vami rozprávať. Ukradnete motorku, ani si nestihnete nasadiť prilbu a za vami už sa valí celá banda gangstrov na motorkách. Policajti sú múdrejší ako v predchádzajúcich dieloch, je ťažšie im uniknúť. „Systém strácania hviezdičiek“ prešiel pár úpravami na tzv. štýl „hide and seek“ – ak ste dlho nevidení, policajtom dôjdu nervy a nebudú po vás ďalej pátrať.

Rockstar North vytvoril veľdielo, dal do tejto hry všetko. Všetko krásne, čo doteraz vytvoril posunul na vyššiu úroveň a prekombinoval to do jednej z najlepších hier všetkých čias, ktorá nesie názov, o ktorom sa bude ešte dlho hovoriť. Grand Theft Auto V.


napísal patrikgp1111 9.10.2013



Páči sa mi!

10
GTA V

PC
PS3
PS4
Xbox 360
Xbox One
PS5
PS5

Vývoj: Take 2 / Rockstar North
Štýl: Akčná Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 17.9. 2013
 15.3. 2022 (,Xbox Series X|S,PS5)
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk