Raven

Ako sa z obyčajného strážnika môže stať novodobý Sherlock Holmes? Pozrite si najnovšiu detektívnu adventúru

PC
pridal Vivaldi 18.8.2013 o 11:27 pod používateľské recenzie

6.0


„The Raven – Legacy Of The Master Thief“ je hra, ktorú som nejako neočakával a dozvedel som sa o nej len veľmi nedávno. Detektívne adventúry ma však odjakživa bavili. Či už boli podané vážne, alebo s humorom. Tu sa ujímame roly postaršieho strážnika Zellmera, ktorý už má najlepšie roky za sebou, no miluje detektívne romány a túži po tom raz vyriešiť poriadny prípad a nie len stáť niekde stranou. A to sa mu práve naskytne.

Všetko začína krádežou veľkého rubínu z múzea a preto musí byť druhý kus bezpečne uložený v trezore a prevezený do Egypta. A náš hrdina sa chopí šance urobiť poriadny kus roboty. Výborne je tu zapracované prostredie 60-tych rokov a rovnako aj soundtrack, ktorý tomu dodáva správnu chuť.

Avšak hoci je toto len prvá epizóda, nemôžem v niektorých miestach zakryť sklamanie. Nevadí mi systém dialógov, ktorý je naskriptovaný ako v prípade adventúr Posla Smrti, čo je však pre mňa neodpustiteľné je, že hra je príliš jednouchá. A hoci tu máme 4 hodiny solídneho gameplayu a dve minihry, neužijete si moc náročné questy. Mám rád aspoň nejaké výzvy, keď treba premýšľať a všímať si všetko naokolo. Tu som si toho moc neužil.

Horšie tu však je, že celý dej je veľmi priehľadný. A ak niekoho koniec prekvapil, tak potom nie je veľký detailista, na rozdiel odo mňa. Nebudem toho prezrádzať moc, no dávam skromný odhad, že budete už behom hodiny mať obraz o jednotlivých postavách. Samozrejme ak budete dostatočne všímaví.

 

Ďalšia vec je občas nie moc spoľahlivé ovládanie a hra mi asi dvakrát neočakávane padla. Netuším, čo bolo za problém, ale nemám rád, ak musím reštartovať hru, aby som mohol pokračovať. Za pochválenie ale stoja dobre umiestnené checkpointy a automatické ukladania hry, ktoré vám zabezpečia zachovania vašich riešení. To je riešené veľmi dobre.

Máme tu aj pár zaujímavých postáv, no popravde si myslím, že nie je tu nikto taký, kto by vám nejako výrazne prirástol k srdcu. Dokonca ani hlavný hrdina Zellmer. Jediná výnimka, ktorá priniesla trošku osvieženie do toho všetkého je mladý chlapec Matt. Ten občas dokáže poriadne prekvapiť. A minimálne dvakrát budete kvôli nemu riskovať vlastný život. Plus treba pochváliť jeho výborný pozorovací talent.

Za spomienku ešte stojí stará spisovateľka detektívnych románov, ktorá je pre vás akousi žijúcou legendou a pripomína miestami pani Agathu Christie. Ale inak tam nebola jediná postava, ktorá by nejako stála za zmienku. Nečakajte nič také, ako priniesli Telltale vo svojom Walking Dead.

Graficky hra vyniká v oblasti prostredia. V tomto smere to vyzerá super. Postavy sú však na tom oveľa horšie a sú tak vyumelkované, až to na prostredí doslova bije do očí. Nerobí to moc dobre a radšej sa s nimi mali viac vyhrať. Osobne mi ale napríklad aj vadilo, že pri ceste vlakom si pri pohľade z okien všimnete, že máte pred sebou dokola tú istú scenériu. Žiadne zmeny sa tu nekonajú. Vyzerá to trochu lenivo.

A na záver príbeh. Ani neviem, či si ho budete za pár dní vôbec pamätať. Je to dokopy skoro ako každá iná detektívka, ktorá je na začiatku ešte aj veľmi nudná. Prechádzate sa vo vlaku, vypočúvate ľudí, pomôžete jednému profesorovi sa dostať do jeho kupé, nájdete peňaženku barónky, no najmä sa skoro nič nedeje.

 

Potom sa však veci trošku otočia a hra získa väčšiu akciu a dynamiku. Podobne je to aj počas plavby na trajekte. Konečne sa stretávate so zaujímavými úlohami a stane sa aj prvá vražda. A samozrejme Zellmer to nemôže len tak nechať. Rozhodne sa presvedčiť aj hlavného inšpektora Legrandova, že je dobrý a dokáže si všímať to, čo iní prehliadli.

Nebudem však prezrádzať viac, lebo nerád by som vám hru spoiloval. Aby som to zhrnul. Prvá epizóda tejto hry (čakajú nás ešte dve) je solídnou detektívnou adventúrou. Keby však nebol gameplay tak veľmi jednoduchý, nebol začiatok tak nudný a najmä, keby sme tu videli nejakú zaujímavejšiu postavu, rozhodne by to bol plnohodnotnejší zážitok.

Ale nezabúdam na vynikajúci soundtrack, dynamiku počas neskorších častí v hre a skvelé prostredie v oblasti 60-tych rokov. Plus ešte poviem, že napriek faktu, že Zellmer sa nestal mojou obľúbenou postavou, páči sa mi jeho odhodlanie a riešenie vecí na vlastnú päsť. Treba si priznať, že keď vás všetci ignorujú, je na čase vziať veci do vlastných rúk.

 Preto dávam prvej epizóde hry „The Raven – Legacy Of Master Thief“ záverečné hodnotenie 6/10. Som zvedavý na pokračovanie a verím, že sa po dohraní všetkých troch epizód moje hodnotenie ešte zdvihne. Bol to fajn zážitok a boli to príjemné 4 hodiny hry. Netvrdím, že som nevidel už lepšie spracované adventúry, no i tak si myslím, že pre mladých detektívov to môže byť príjemný zážitok. Pre hardcore hráčov by som skôr doporučil Sherlocka Holmesa a jeho prípad striebornej náušnice. To bola skutočne náročná detektívna adventúra. Napriek tomu som však zvedavý, aké bude pokračovanie.

Plusy:

- soundtrack
- obdobie 60-tych rokov
- prostredie
- klasický adventúrový štýl
- prehľadnosť hry
- minihry

Mínusy:

- slabá grafika postáv
- nudné postavy
- príliš jednoduché
- priehľadný dej
- na začiatku je hra veľmi nudná
- jemne nefungujúce ovládanie

Záverečné Hodnotenie: 6/10

fajn


napísal Vivaldi 18.8.2013



Páči sa mi!

6.0
RAVEN

PC

Vývoj: Nordic Games / King ART
Štýl: Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 23.7. 2013
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18432)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk