Silent Hill 5-8 part2/2

Zhrnutie 5,6,7 a 8 dielu hry, Silent Hill.

PC
pridal DarkDRAGON 17.6.2013 o 21:43 pod používateľské recenzie

Silent Hill 5 : Homecoming

Amerika, vojak, stratený brat + Silent Hill, tiež vám to nejde veľmi dokopy ? Napriek tomu, že túto kombináciu som si naozaj nevedel predstaviť, tak som veľmi nechcel mútiť vodu a vyjadril som svoj názor, až po dohratí tohto dielu. Veľa fanúšikov skoro vybuchlo od hnevu, keď videli ako sa hra neskutočne zmenila, každého najviac štvalo, že to robili amíci, určite to nieje tak zlé ako si myslíte, len to treba vyskúšať a nebyť zakonzervovaný hráč.

Celý dej sa točí okolo Alexa Shepherda, ktorý sa sa ako bývalý vojak vracia naspäť do svojho mesta, aby našiel svojho mladšieho brata. Hra sa začína pohľadom z prvej osoby, kde vás tlačia zviazaného na lôžku do operačného sálu. Kedže je viac než isté, že desiví doktori nemajú lekárske osvedčenia, tak sa rýchlo musíte dostať preč z pút a vtedy sa začne vaša neľahká cesta. V Silent Hill hre nemocnica jednoducho nesmie chýbať, tak v nej pre zmenu rovno začínate.

Celú dobu je cítiť ako to pôsobí inou atmosférou oproti ostatným dielom, takou americkou. Pizza, burger, coca-cola, veď viete čo myslím. Musím pochváliť, že aj napriek inému štýlu než na aký som bol zvyknutý, sa mi tento diel hral veľmi dobre. Konečne je ovládanie pre PC znesiteľné, boje obsahujú aj komba a dá sa zamerať na nepriateľa. Boje sú v tomto diely na vyšších obtiažnostiach naozajstnou výzvou, niekedy mi to prišlo, že ani nehrám horor ale akčnú hru. Strach som počas hry pociťoval mierny, ale nič čo by stálo za to, jedine kedy som sa bál, bol zostup do pekla ku Scarlet. Keď som ju uvidel bola to láska na prvý pohľad, je to môj najobľúbenejší boss zo všetkých dielov čo som hral. Podľa mňa to je najdesivejší vedlajšio-hlavný nepriateľ s akým som mal tú česť bojovať.  

Hra má zaujímavé efekty, najmä keď sa prehadzuje prostredie do temnej dimenzie a všade okolo sa začne rozpadávať omietka, steny hniť a železo hrdzavieť. V hre navštívite lokácie ako väzenie, kanál, policajná stanica, hotel, atď. Počas hry máte menšiu voľnosť, ale môžete sa poprechádzať po prekliatom meste Shepherds Glenn.

Napriek tomu, že Alex stretne svojho otca aj matku, nebude schopný nájsť svojho brata. Hra vás počas postupu postaví pred vážne rozhodnutia, kde budete mať možnosť rozhodnutia a to ovplivní koniec hry. Je to vlastne niečo také, ako keď pes naháňa svoj chvost a nakoniec si do ňho kusne, zabolí ho to a jak debil zasa začne odznova, presne takto som sa cítil po rozuzlení príbehu. Neznamená to, že príbeh je zlý, kedže aj tento diel má viac koncov, tie sú až na jeden nenaplňujúce. Skôr mi prišli odfláknute, ale to je len môj názor.

Ako som už spomínal, bojový systém je jednoznačne najlepšie zvládnutý zo všetkých dielov. Záleží na tom, akú zbraň na blízko použiváte, mne sa najviac osvedčili nože, pretože som bol veľmi rýchli a dobre sa mi uhýbalo útokom, sekera je síce silnejšia, ale s ňou je postava nemotornejšia. Ovšem v hre sú aj palné zbrane už len preto, že Alex bol vojak a sme predsa v Amerike, yeah nigga.

Herná doba sa pohybuje okolo 8 až 9 hodín.





Hodnotenie : 7/10

Hodnotenie strachu : 3/6

Najvýstižnejšie skladby : Silent Hill : Homecoming – One More Soul To the Call

                                               Silent Hill : Homecoming – Witchcraft

Silent Hill : Downpour

Chcelo to veľa chlastu, kým som tento bordel dostal z hlavy, no pretože som si povedal, že napíšem recenziu o každom diely, tak to dodržím, aj keď sa mi do tejto časti moc nechce.

Doteraz nechápem, prečo to dali Varta games, oni úplne spravili niečo iné. Homecoming sa aspoň držal toho aby nedopadol úplne zle, zachraňoval to všetko Akira Yamaoka. V tejto časti hudbu nerobil a bolo to cítiť. Prečo meniť skladateľa, keď Akira je génius a Silent Hill s jeho menom je priam spojenie ako Ebony & Ivory. David Lynch ho nahradil, kedže mám rád seriál Dexter a viem, že Lynch je pre ních hudobný skladateľ, jeho tvorba mi v Silent Hille nesedela, absolútne !

Od začiatku až do konca je celá hra jeden veľký podvod. Keby nazvali túto hru inak, čo ja viem, napríklad, Downpour : piece of shit, tak by som to pochopil. Prečo tam dali názov Silent Hill ? Oh, vlastne ja to viem, podelím sa s vami o svoju múdrosť,  jednoducho názov robí predaje. Hra je neuveriteľne dlhá, bez atmosféry a s nezáživnou hudbou. Ale nieje pravda, že by tento diel bol najhorší. Ohohooo to nie, ešte sme sa nedostali k Shattered Memories, tam sa ešte len vybláznim.

Hra si ide svojím smerom, ktorý sa mi nepáčil. Boje sú celkom fajn, poučili sa od Homecoming, od Shattered Memories ukradli utekanie, lenže miesto nepriateľov, utekáte pred nejakou červenou guľou, čo vás bude naháňať a všetko vcucovať ako čierna diera, WTF ? Fajn prejdeme radšej k deju, ten čiastočne vykradli tiež od dielu Homecoming.

Hlavný hrdina Murphy Pendleton je väzeň, ktorý si hneď v začiatku, vybaví nejakú vec v mužských sprchách s jedným mastným zmrdom. Už asi tušíte, kam to všetko smeruje. Počas prevozu do inej väznice “magic happens” sa autobus zrúti niekde do lesa. Murphy je tvrdý týpek, ihneď z miesta nehody ujde a počas svojích ciest, sa bude snažiť niečoho dostiahnuť, ale nechcem prezrádzať dej, tak ďalej pomlčím.

Začínate niekde v lese a prostredia budú postupom skôr dejepisné, navštivíte chaty, jaskyne, prejdete sa aj po dráhe v jaskyni, čo je asi jediná zaujímavá časť hry, potom sa dostanete do mesta. Mesto je celkom rozľahlé a verte mi, budete blúdiť, ako na povrchu tak aj v metre. Celkom zaujímavá možnosť je, možnosť spĺňať vedlajšie úlohy, presne tak hehe, to ste ešte v Silent Hille nevideli, že ? PRETOŽE TOTO NIE JE SILENT HILL ! Je to zmes všetkého možného, bez atmosferického tlaku a tak ako to posrať mohli, tak to aj posrali ! Jedine čoho som sa držal bol dej, troška ma prekvapil. Herná doba mi prišla ako večnosť, ani neviem ako dlho som to hral, asi niečo cez 14 hodín.





Hodnotenie : 4/10

Hodnotenie strachu : 2/6

Najvýstižnejšie skladby : žiadne, na Akiru sa vysrali, v tomto diely nemohol ukázať svoj talent

Silent Hill : Shattered Memories

Túto hru som si zohnal na PS2, ale to som ešte nevedel, akej chyby sa dopúšťam. Ak si dobre pamätám, tak v tej dobe som nemal čo hrať. Vtedy ma napadlo, prečo si nezahrať Shattered Memories, keď už sa tak nudím ?

Príbeh sa zameriava na Harryho Masona, ktorý sa po autonehode prebudí a zistí, že jeho dcéra Cheryl zmizla. Príde vám to známe ? Áno, oni si dovolili nachrchľať na jednotku, na jeden zo svojích najúspešnejších dielov, vôbec si to nezaslúžila ! Harry bude chodiť po meste a po iných opustených prostrediach, kde hľadá svoju dcéru. Sem tam ho niečo napadne, kedže Harry miluje behať, tak bude len behať ! Run Harry Run ! Počas svojích nudných dobrodružstiev sa budete musieť hrať na detektíva, riešiť hlavolami, aby sa ta debilná hra kúsok pohla vpred. Budete môcť používať mobil, to je mega cool, že ?

Už začiatkom som bol zhrozený, hlavne atmosférou, ktorá tam bola podobná hre Condemned, ibaže veľmi slabý odvar toho, čo táto hra ponúkala. Vôbec som nepochopil, aký mali dôvod meniť pôvodný štýl na takúto bezduchú (neslanú, nemastnú) kofotinu. Strach v tejto hre nehrozí, občas sa prejdete po desivom prostredí, ale to je tak akurát všetko. Nebudete bojovať proti monštrám, vôbec ! Žiadny bossovia, žiadne zbrane, proste nič. Ak už budete mať stretnutie s démonmi, jediné čo sa bude dať, je utekať a snažiť sa ich spomaľovať prekážkami, čo môžete zhadzovať. Príbeh vás hodí aj k psychológovi, ktorý vám bude dávať testy a budete mať na výber, čo spravíte.

Naozaj, počas celej hry si nepamätám, či tam bola nejaká červená farba, ani kvapka krvi. Pravdepodobne túto hru robili pre deti do 5 rokov. Jediné, čo sa dá zvládnuť je výborný soundtrack, ktorý chudák Akira musel pre tento odpad vytvoriť. Táto hra je sklamanie ! Už ani nemám viac, čo by som o tom napísal, len to, aby ste to nehrali. Vyšlo to najmä pre Wii, ale prerobili to aj na PS2. Varujem vás ! Vyhnite sa tejto sračke !





Hodnotenie : 2.5/10

Hodnotenie strachu : 0,001/6

Najvýstižnejšie skladby : Silent Hill Shattered Memories : Hell Frozen Rain

                                               Silent Hill Shattered Memories : Always on my Mind

Silent Hill : Origins

Táto hra ukojila moje vášne po kvalitnom horore, ako tomu bolo v prvých dieloch. Dokázala ma udržať, od začiatku až do konca. Absolútne vynikajúca atmosféra, strach, brutalita a k tomu výborný soundtrack. Táto hra primárne vyšla na PSP, ale neskôr to vyšlo aj pre PS2. Kedže v tej dobe som si kúpil PS2, aby som si na nej zahral staršie hry, ktoré som vymeškal, odrazu ako blesk z nebies ma zasiahla novinka, Origins na PS2, ihneď som si to musel ísť zohnať. Od rána až do noci som sa od toho nemohol odtrhnúť, upokojilo to môj hnev a nechuť po Shattered Memories a ako nežné pohladenie po facke, ukľudnilo moju dušu. Dostal som od toho, čo som chcel a veľmi potreboval, tento diel je posledný, ktorý sa naozaj drží tradície pravého Silent Hillu.

Hlavná postava, Travis Grady, je len obyčajný vodič nákladiaku, ako aj ostatné postavy bol povolaný do mesta, Silent Hill. Počas svojej bežnej cesty sa rozhodne ísť skratkou cez nám známe mesto, aby sa mohol dostať do Brahms na noc. Jeho plány sa zmenia, keď na ceste uvidí dievčatko, zastaví svoj kamion a snaží sa poriadne pozrieť, či ho neklame zrak. Kedže nikoho nevidí, tak sa chce zmätený vrátit do svojho vozidla, no v tom sa zjaví dievčatko v spätnom zrkadielku a vyjavia sa mu bolestíve spomienky na minulosť. Po tejto udalosti je jasné, že Travis mal traumatické detstvo, ktoré je dôvodom toho, prečo ho Silent Hill chce vtiahnuť do seba. Neskôr pred sebou uvidí dievčatko, ktoré začne niekam utekať, kedže Travis má slabosť pre malé dievčatká, rozhodne sa ju následovať. Počas utekania do neznáma Travis zistí, že to čo je okolo neho nie je hmla ale dym, všimne si dom v plameňoch. Rozhodne sa do neho vojsť, pretože započuje výkrik, počas blúdenia v ohni nájde obhorené telo dievčatka, ktoré bolo zjavne rituálne upálené. Zoberie ju na ruky a vyjde s ňou von. Po chvíli sa spustia sirény a Travis upadne do sladkého bezvedomia. Cesta, ktorá ho čaká bude veľmi náročná, je len na vás, či túto cestu s ním podstúpite.

Tvorcovia majú moju pochvalu, pretože zachovali hlavné prvky z prvých dielov, čo robili túto hru tak skvelou. Opäť budete blúdiť po meste, navštívite nemocnicu, sanatórium, dokonca aj divadlo. Prostredia sú zmaknuté na jedničku, sanatórium bolo naozaj desivé a neskutočne obrovské, bludenie je tam zaručené. Počas svojích postupov stretnete aj bossov, ktorých keď porazíte, dostanete sa vždy o krok vpred.

Budete mať k dispozícií zbrane na blízko, strelné zbrane a originálna novinka je, že budete môcť zbierať tažké veci ako toustovač, prenosnú televíziu, atď, aby ste to mohli nepriateľom hádzať do hlavy. Je to celkom účinné, ak sa samozrejme trafíte.

Hlavolami niesú zrovna nejak zložité, ale občas vám dajú dôvod na premýšľanie. Boj je celkom jednoduchý, akurát sa mi nepáčil pri útokoch z blízka, bol neprirodzený, ale nič strašné to nebolo. Najväčšie mínus bolo len jedno a to zvuky, žial boli odfláknuté, keby ich poriadne dorobili a hra bola dlhšia, pravdepodobne by som tomu dal plné hodnotenie.  Herná doba sa pohybuje okolo tých 7 hodín.

Ak si chcete zaspomínať, aké boli prvé diely super, tak určite si zohnajte túto hru a užite si to, pretože to je asi posledný podarený diel, čo vyšiel.





Hodnotenie : 8.5/10

Hodnotenie strachu : 5/6

Najvýstižnejšie skladby : Silent Hill Origins – O.R.T, Silent Hill Origins – Blow Back

Môj rebríček na záver :

Super, odporúčam

1. miesto - Silent Hill 3

2. miesto - Silent Hill 1

3. miesto - Silent Hill 2

---------------------------------------------------

Priemerné, až mierne nadpriemerné

4. miesto - Silent Hill : Origins

5. miesto - Silent Hill : Homecoming

6. miesto - Silent Hill : The Room

---------------------------------------------------

Odpad, neodporúčam

7. miesto - Silent Hill : Downpour

8. miesto - Silent Hill : Shattered Memories


napísal DarkDRAGON 17.6.2013



Páči sa mi!

SILENT HILL 5-8 PART2/2

Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19861)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk