Walking Dead

Už vás nebavia zombiehry, kde je cieľom len strieľať? Skúste si Walking Dead

PC
pridal Vivaldi 14.6.2013 o 20:30 pod používateľské recenzie

8.0


Už je to dávno, čo sme si predstavili skutočne kvalitný apokalyptický titul s nemŕtvymi hrdinami. Hoci som si užil kopec zábavy pri Left 4 Dead či Resident Evil, neustále som mal pocit, že všetky tieto tituly sú si v jednej veci podobné. Hlavnou náplňou hry je strieľanie všetkých zombies, ktorí nám prídu pod ruku. Ale čo takto hru, ktorá nie je len o streľbe? A v ktorej sa budete naplno venovať pohlcujúcemu príbehu? Už dlho som chcel, aby niektorý z tvorcov priniesol takýto titul. A tento sen mi splnili Telltale Games so svojim Walking Dead.

V prvom rade sa všetkým, ktorí túto recenziu už očakávali ospravedlňujem za zdržanie. No nebolo to jednoduché napísať ju s čo najmnejším množstvom spoilerov. Mojim cieľom je vás navnadiť a nie vám prezradiť všetko. Ale teraz sa už vrhnime na hru.

Výrazným plusom tejto hry je jej obrovská závislosť na vašich rozhodnutiach. Každý jeden krok ovplyvní pokračovanie príbehu, názory členov vašej partie a podobne. Sú však určité hlavné body, ktoré ovplyvniť nemôžete a nech by ste sa zachovali akokoľvek, alebo povedali čokoľvek, výsledne to inak nedopadne. Rozmýšľam nad nejakým vhodným príkladom, no ťažko sa mi hľadá vhodný adept, ktorý by nebol spoilerom. Preto som sa rozhodol, že nechám radšej vás, aby ste sa tým prelúskali sami.

Rovnako je na tom aj celková atmosféra. Bude vám dusno pri každom nemŕtvom, ktorého budete musieť striasť. A nielen to. Opustený motel, zdevastovaná lekáreň, či uzavretá železničná stanica, to všetko sú miesta, pri ktorých budete s napätím sledovať každý jeden roh. Všetci vieme, čo sa stalo. No napriek tomu aj prázdne a bezpečné miesta môžu skrývať veľké nebezpečenstvá. Ničím si tu nemôžeme byť istí.

Hra nešetrí ani kvalitnými postavami, ktoré vynikajúco doplnia hru o svoj vlastný príbeh. Počínajúc hlavným hrdinom Lee Everett, ktorý je práve na ceste do väzenia. Tam sa však nikdy nedostane a už o pár minút sa ocitáme v mestečku postihnutom začínajúco apokalypsou. A tu sa už stretáme aj s mladou slečnou Clementine. A tu začínajú práve momenty stúpajúceho napätia v hre. Po vypočutí odkazov a blízkom stretnutí s jedným zo zombies sa Clem stane vašou parťačkou. A stanete sa nerozlučnou dvojkou. Teda, skoro.

Zo zaujímavejších postáv spomeniem ešte rybára Kennyho a jeho rodinu, ktorý je práve aj jednou z vedúcich postáv celej hry, navonok tvrdú ženu so srdcom Lily a jej hysterického otca Larryho a mladá reportérka Carley, ktorá bude okamžite vedieť, kto ste. A hoci tu zažijeme veľa odchodov a úmrtí, neustále budeme priberať ďalších ľudí do skupiny. Nemusíte si robiť starosti, že by ste sa už v budúcnosti nemali s kým stretnúť. A hoci je to na jednej strane fajn, občas by som si prial zažiť viac času s postavami, ktoré som spoznal najmä v úvodných častiach. No pozor. Nie všetci, s ktorými budete počas hry fungovať sú vašimi priateľmi. Niektoré postavy budú stáť za vami, no iné proti vám.

To sú teda silné stránky hry. Výborný príbeh a zaujímavé postavy. Rovnako je na tom aj celkový hrací čas. Na každú epizódu vám dávam tak 2-3 hodiny. Dokopy to môžete teda zvládnuť asi za 15 hodín. A rovnako dávam plusové body faktu, že každé jedno rozhodnutie, ktoré vykonáme ovplyvní celkový záver. A to dáva hre aj možnosť si ju prejsť znova a vyskúšať, čo by sa stalo v prípade opačného rozhodnutia. A to posúva hrací čas aj na 30 hodín.

Všetko to vyzerá ako fantastické dielo, ktorému nemám čo vytknúť. Aspoň zatiaľ. Nie je to však pravda. Graficky táto hra nejako výrazne nevyniká (čo ale platí aj pre ďalšie tituly od Telltale), no dá sa to odpustiť vzhľadom na to, že hra je urobená podľa komixovej predlohy, ktorú chceli tvorcovia zrejme zachovať. Mne osobne neprekážala, no určite som od nej čakal aspoň trošku viac. Telltale, ako keby mali svoj grafický štandard, ktorý nechcú meniť.

A hoci som povedal, že hra má fantastický príbeh, je treba si priznať, že posledné dve časti mi prišli oveľa menej prepracované, a príbeh pôsobil slabšie, než v prvých troch vynikajúcich častiach. Celkovo by som jednotlivé časti ohodnotil asi takto:

  1. Epizóda – 10/10
  2. Epizóda – 9/10
  3. Epizóda – 9/10
  4. Epizóda – 7/10
  5. Epizóda – 6/10

V poslednej epizóde čakáme veľké rozuzlenie. Niečo veľkolepé a silné. Čo by sme si predstavovali v momente ako budeme počuť neznámy hlas z vysielačky. No miesto toho sa dočkáme akéhosi donúteného konca, ktorý mi pripadal urobený tak, aby to malo aspoň nejakú logiku. Netvrdím, že to bol zlý koniec, ale rozhodne nebolo rozuzlenie tak uspokojivé, ako som očakával.

Tiež si myslím, že hre by nechýbala trošku vyššia náročnosť. Predsa len si musíme priznať, že hra je veľmi jednoduchá a jednotlivé epizódy prejdete s minimálnymi problémami. Je pravda, že sa potom môžeme viac sústrediť na príbeh a prebieha veľmi plynule, i tak je to podľa mňa až príliš jednoduché. Aspoň jemný náznak náročnosti by tejto hre vôbec neuškodil. Zapojiť viac mozog, hľadať cesty. A áno. Keby väčšina predmetov, ktoré počas hry nájdete neslúžili len ako jedlo pre ostatných, alebo baterky do rádia.

Posledná drobnosť, ktorú tejto hre musím vytknúť je, že mi priniesla asi jednu alebo dve neprehľadné situácie pre nie najlepšie ovládanie pre PC verziu. Nie je to najhoršie (a rozhodne je to zdokonalené oproti Back To The Future), no i tak to nefunguje ideálne. A keď tu nájdete ešte pár neviditeľných stien a hľadať obchvaty, nebudete z toho celkom nadšení.

Celkovo je toto ale skvelá hra, ktorú si oplatí vyskúšať. Už len z toho dôvodu, že konečne vznikla zombie hra s novými nápadmi, skvelým príbehom a zaujímavými postavami. Určite vám aspoň niektoré z nich ostanú v pamäti a budete skúšať zmeniť ich osud. Škoda, že to občas nejde.

Záverečné hodnotenie pre Walking Dead je 8/10. Je to výborná hra, ktorá si zasluhuje vašu pozornosť. A ak ste fanúšikom hororov a adventúr, potom je to must own. TellTale vedia robiť kvalitné hry a táto mi to len potvrdzuje. Teším sa na pokračovanie, ktoré sľúbili priniesť na tento rok. Som zvedavý na 6. epizódu.

Plusy:

- príbeh

- postavy

- rozhodnutia pôsobia na pokračovanie

- atmosféra

- hra je zopakovateľná

- príbehy jednotlivých postáv

Mínusy:

- slabší záver

- jednoduché

- slabé ovládanie

- občas neprehľadné

- priemerná grafika

ZÁVEREČNÉ HODNOTENIE: 8/10
výborné 


napísal Vivaldi 14.6.2013



Páči sa mi!

8.0
WALKING DEAD

PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Telltale Games / Telltale Games
Štýl: Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 24.4. 2012
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk